23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/06
Pagaminta Vokietijoje
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Keleri žemės ūkio technikos pramonės nuosmukio metai mašinų gamintojams – ne kliūtis investuoti į geresnę kokybę ir pažangą. Įgyvendindamas dvidešimčiai metų numatytą verslo plėtros strategiją koncernas SDF nenukrypsta nuo tikslo. Vieno iš trejus metus trukusio projektų rezultatą Lauingene, Vokietijoje, įvertino ir žemės ūkio leidinių žurnalistai. Nauja gamykla ir klientų aptarnavimo centras praėjusį mėnesį tapo ekskursijų objektu. Investicijos į modernų kompleksą siekė 90 mln. eurų.

Įmonių grupės SDF, kuriai priklauso kompanijos „Same“, „Deutz Fahr“, „Lamborghini Trattoti“, „Hürlimann“, „Grégoire“ ir „Shu-He“, vadovai neabejoja, kad „Deutz Fahr žeme“ pavadintas fabrikas – moderniausia traktorių gamykla, kurioje įdiegtos naujausios mašinų gamybos ir kokybės kontrolės sistemos.

Dar dažais kvepiančiame fabrike gamyba sustyguota iki smulkmenų. Komplektuojamų dalių logistika sutvarkyta taip, kad traktorių konvejeris neužtruktų nė sekundei ir reikalinga detalė atsidurtų reikiamoje vietoje reikiamu metu. Apskaičiuota, kad, įdiegus automatines sistemas, pagerinus darbo vietos ergonomiką ir standartizavus darbo procesą, gamybos efektyvumą galima padidinti 15 procentų.

Traktorių Deutz Fahr surinkimo linijos ilgis siekia 360 m. Kas 12 minučių konvejeris pajuda į naują sustojimo vietą, kurioje prie važiuoklės pridedama vis naujų detalių ir mechanizmų. 960 minučių – tiek užtrunka, kol iš atskirų komponentų surenkama sudėtinga mašina, atliekanti svarbiausius žemės ūkio darbus.

Projektuojant naują fabriką, išskirtinis dėmesys buvo skirtas technikos dažymo technologijai. Investicijos į automatizuotą dažymo liniją siekė net 20 mln. eurų. Čia darbai patikėti robotams. Gamykloje taikoma inovatyvi dažymo technologija ir naudojamos specialios, nuo korozijos efektyviai paviršius saugančios medžiagos. Visos traktoriaus dalys bandomos vadinamuoju „sūraus vandens testu“. Kompanija gali garantuoti, kad korozijos ženklų neatsiras net po 720 val. Tokio gero rodiklio negali deklaruoti net Premium klasės automobilių gamintojai. Korozija šių mašinų detales pradeda veikti jau po 240 valandų.

Kokybė svarbiau už kiekybę

Naujame „Deutz Fahr“ fabrike per metus gali būti pagaminta 5 000–6 000 traktorių nuo 130 AG. Paklaustas, ar esant poreikiui, gamybos pajėgumai gali būti padidinti, SDF vadovas Lodovikas Busolatis (Lodovico Bussolati) pabrėžia, kad šiais laikais ne kiekybė svarbiausias kompanijos galimybių ir pažangos rodiklis. „Didėja galingų mašinų paklausa. Tad mums svarbiau yra traktoriaus pajėgumas ir aukštas mašinos technologinis lygis, į techniką diegiamų sistemų inovatyvumas, – aiškina L. Busolatis. – Tam ir skiriame didžiausią dėmesį.“

Naujoje Lauingeno gamykloje suren-kami 6, 7 ir 9 serijos Deutz-Fahr modeliai. L. Busolatis užsimena, kad kitąmet čia turėtų startuoti ir 11 serijos traktorių gamyba. Pasak jo, įmonių grupė kol kas neprojektuoja autonominio traktoriaus prototipo ir artimiausiu metu neplanuoja to daryti. „Mes dėmesį telkiame ir ateityje dar labiau telksime į tiksliojo ūkininkavimo sistemas. Tai kur kas aktualiau nei be operatoriaus važiuojanti mašina“, – pabrėžia SDF grupės vadovas.

Jo teigimu, geresnių rezultatų pasiekiama, plėtojant specializuotą gamybą. SDF neketina sekti kitų žemės ūkio kompanijų pavyzdžiu ir nesiekia tapti visų žemės ūkio mašinų gamintoju. „Neturime jokių ketinimų įsigyti padargų įmonės. Laikomės nuostatos būti specializuotu traktorių ir kombainų gamintoju. Kad einame teisinga linkme, rodo ir mūsų finansiniai rodikliai. Nepaisant kelerius metus besitęsiančio žemės ūkio technikos pramonės nuosmukio, išlaikome stabilias pajamas“, – tikina įmonių grupės vadovas. SDF apyvarta praėjusiais metais siekė 1,366 mlrd. Eur, t. y. tik 1,7 proc. mažiau nei 2015-aisiais. Praradimus svarbiausiose rinkose kompensavo Naujoje Lauingeno gamykloje surenkami 6, 7 ir 9 serijos Deutz-Fahr traktorių modeliai Pasak Lodoviko Busolačio, „Deutz Fahr žemė“ – moderniausia traktorių gamykla Europoje, kurioje įdiegtos naujausios technikos gamybos, dažymo ir kokybės patikros technologijos. „2010-aisiais parengtą verslo plėtros strategiją įgyvendiname žingsnis po žingsnio. Rekonstruojame ir Italijos Treviljo traktorių gamyklą“, – SDF įmonių grupės užmojus komentuoja vadovas gerokai išaugę pardavimai Kinijoje, Indijoje ir Turkijoje. Didžiausia dalis (63 proc.) įmonių grupės pajamų struktūroje tenka Deutz Fahr technikai.

Susitikimų ir mokymų vieta

Svarbios funkcijas SDF komplekse tenka ir kitam statiniui – klientų aptarnavimo centrui „Deutz-Fahr arena“. Čia įrengtas muziejus, technikos ekspozicijos salė, parduotuvė, kino salė, mokymų klasės ir net vaikų žaidimų zona.

SDF Europos komercijos vadovo Rainerio Morgensterno (Rainer Morgenstern) teigimu, plėtojant verslą svarbu ne tik techniniai dalykai, bet ir emocijos. „Kai ruošiesi investuoti per 150 tūkst. eurų į mašiną, norisi žinoti, kas ją gamina, – sako jis. – „Deutz Fahr arenoje“ mes turime visas galimybes susipažinti su mūsų technikos pirkėjais, parodyti jiems, kas mes esame, papasakoti, kokia mūsų filosofija. Esame šeimos įmonė, todėl ir mąstome panašiai kaip ūkininkai.“

Klientų aptarnavimo centras gali primti iki 600 žmonių. Šalia jo įrengtos traktorių vairavimo trasos. „Apgalvojome viską. Klientai ne tik gali pamatyti, kaip gaminamos mašinos, bet ir išbandyti jas“, – pabrėžia R. Morgensternas. Pasak jo, „Deutz Fahr arenoje“ kasmet planuojama apmokyti per 3 000 prekybos atstovų ir technikos importuotojų.

Deutz Fahr traktorių pardavimai Lietuvoje

2014 m. – 35 traktoriai

2015 m. – 78 traktoriai

2016 m. – 143 traktoriai

„Biržų žemtiekimas“ duomenys