23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/06
„Metų traktorius 2018“ pretendentų atrankoje – per dvidešimt vardų
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Pernai susitraukęs konkurso „Metų traktorius“ dalyvių sąrašas šiemet įgavo ankstesnius mastus. Gegužę Italijoje pretendentų pateikimo konferencijoje ir vėl ištarti visų didžiųjų gamintojų vardai. „Sveiki sugrįžę“, – skambėjo ne vienam pranešėjui. Dėl geriausiojo titulo panoro varžytis ir Japonijos traktorių gamintojai.

Starto vėliavėlė šįkart iškelta dvidešimt trims modeliams. Finalą pasieks tik penkiolika. Didžiausia konkurencija tarp specialios paskirties traktorių. Geriausio specializuoto traktoriaus nominacijai laimėti kompanijos pateikė net 9 sodams ir vynuogynams skirtas mašinas. „Metų traktoriaus“ ir „Geriausio standartinio traktoriaus“ atrankai į finalą pristatyta po 7 modelius.

Šiemet kandidatus konkursui pateikė 15 traktorių gamintojų (pernai – 13): „Aebi“, „Antonio Carraro“, „Case IH“, „Carraro Tractors“, „Claas“, „Fendt“, „Yanmar“, „John Deere“, „Kubota“, „Massey Ferguson“, „McCormick“, „New Holland“, „Steyr“, „Valtra“ ir „Zetor“.

Žurnalistų komisijos sprendimu, į finalą pateks po 5 kiekvienos nominacijos modelius. Finalininkai paaiškės birželio viduryje, o nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti Hanoveryje vyksiančioje parodoje „Agritechnica“ lapkričio 12 dieną. „Esame lankstūs. Konkurso taisykles turime pritaikyti prie dalyvių skaičiaus. Ankstesniais metais geriausio traktoriaus titului laimėti atrinkdavome 7 modelius, nepriklausomai nuo pateiktų kanditatų skaičiaus. Tačiau tam tikra atranka turi būti, tad šiemet į abiejų svarbiausių nominacijų finalą nepateks po 2 pateiktus kandidatus, o iš specializuotų traktorių sąrašo už finalo ribų atsidurs net 4 modeliai“, – apie kasmetinio konkurso subtilybes kalbėjo žurnalistų komisijos pirmininkas Fabijus Dzamaretis (Fabio Dzamaretti).

Jo teigimu, kasmet organizuojami geriausio traktoriaus rinkimai niekada nebūna tokie pat. „Džiaugiamės, kad į šiųmetį konkursą sugrįžo pernai nedalyvavusios kompanijos: „Aebi“, „Claas“, „John Deere“, „Valtra“, „Kubota“. Kaip niekad didžiausia konkurencija tarp specialios paskirties traktorių. Konkurso atrankai pretendentą pirmą kartą pateikė Japonijos įmonė „Yanmar“. Didžiuojamės tuo, kad atsiranda naujų dalyvių“, – sakė F. Dzamaretis. Pernai debiutavusi Čekijos bendrovė „Zetor“ dalyvauja ir šiemet.

Kelios kompanijos pateikė staigmenų, apie kurias paprašyta neviešinti iki oficialaus modelių pristatymo. „Massey Ferguson“ pateikė net tris kandidatus po vieną kiekvienai konkurso nominacijai. Praėjusiais metais dėl „Metų traktoriaus“ titulo varžėsi 7 modeliai, po 4 – dėl „Geriausio standartinio traktoriaus“ ir dėl „Geriausio specializuoto traktoriaus“ vardo. Už dizainą skiriamo „Auksinio traktoriaus“ įvertinimo siekė visi finalininkai. Į geriausio traktoriaus rinkimų finalą iš viso buvo pateikta 18 kandidatų.

„Geriausio traktoriaus rinkimai – technikos gamintojų pripažintas ir vertinamas konkursas, kurį remia kompanija „Trelleborg“. Norėdami dar labiau išplėsti žurnalistų komandos geografiją, planuojame į savo gretas pakviesti žemės ūkio leidinių atstovus iš naujų šalių“, – apie naujoves užsiminė rinkimų komisijos pirmininkas. Dabar kompanijų kandidatus vertina 23 valstybių žurnalistai.

Pernai parodoje EIMA svarbiausios kategorijos „Metų traktorius 2017“ titulu pasipuošė Case IH Optum 300 CVX. Geriausio standartinio traktoriaus nominacijos laimėtojas – New Holland T5.120, o geriausiu specializuotu traktoriumi pripažintas Antonio Carraro Tony 9800 TR. Pačiu patraukliausiu traktoriumi žurnalistai išrinko Deutz-Fahr 6215 RCShift, kuriam įteiktas „Auksinio traktoriaus“ prizas.