23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/04
Sodininkystės ūkiuose reikalingos mašinos
  • Prof. dr. Algirdas JASINSKAS, dr. Vytautas KUČINSKAS, dr. Jonas LIAUKONIS, ASU
  • Mano ūkis

Nors sodai šalyje sudaro apie 6 497 ha, tačiau intensyviai prižiūrimi tik 3 257 ha. Didesniems sodams prižiūrėti reikia specialios paskirties mechanizacijos priemonių, kurios palengvina ir pagerina atliekamus procesus.

Tręšimui ir kalkinimui reikalingas padargas, tolygiai paskleidžiantis maistines medžiagas tarp eilių. Tokias mašinas tiekia Vokietijos kompanija „Rauch“ – tai UKS tipo įrenginys, tinkamas ne tik kalkinti, tręšti, bet ir įsėliams eilėse tarp medžių įsėti.

Tarpmedžiams prižiūrėti, t. y. augalams ir genėjimo atliekoms smulkinti ir mulčiuoti, reikalingas peilinis smulkintuvas su vienu ar dviem į kairę ir dešinę atsilenkiančiais diskais, kurie susmulkina augalus tarpmedžiuose ir medžių eilėse. Mulčiavimui šiaudais siūlomas savaeigis ritinių smulkintuvas Agronic, kuris pats pasikrauna šiaudų ritinius ir paskleidžia pjaustinį reikiamu atstumu. Kai kuriems augalams rekomenduojamas juodasis pūdymas, kuris įdirbamas iki 5 kartų per vasarą, nuo 5 iki 20 cm gyliu (5, 10, 15, 20 cm).

Pesticidams išpurkšti naudojamas ventiliatorinis purkštuvas su žiedo forma išdėstytais purkštukais. Uogynams ir vaiskrūmiams naudotini tuneliniai purkštuvai. Tai traktoriaus traukiamas tunelis su ventiliatoriais ir purkštukais. Tunelio aukštis – 2,10–2,35 m, tunelio vidinis plotis reguliuojamas nuo 1,0 iki 2,7 metro. Pesticidų ekonomija siekia 50 proc., augalai apipurškiami nuo žemės paviršiaus iki viršūnių, todėl cheminės medžiagos naudojamos efektyviau.

Paprasčiausia priemonė, palengvinanti genėjimą ir derliaus nuėmimą, yra kilnojama platforma, kurios aukštis reguliuojamas. Tiekiami ir vaismedžių genėjimo įrenginiai, montuojami ant traktorių. Tai 3 ar 4 diskinių pjūklų įtaisai, valdomi traktoriaus hidrauline sistema.

Derliui nuimti pradedami tiekti sėklavaisių (obuolių, kriaušių) savaeigiai kombainai, gaminami Italijoje. Serbentų (agrastų ir aronijų) prikabinamus kombainus gamina Radviliškio mašinų gamykla ir Lenkijos firma „Weremczuk“. Ji taip pat tiekia prikabinamus aviečių skynimo kombainus ir savaeiges mašinas vyšnioms ar slyvoms bei serbentams, agrastams, aronijoms nuimti. Lenkų gamykla „Weremczuk“ teigia, kad jų gaminami savaeigiai ir prikabinami uogų skynimo kombainai surenka beveik visą derlių (96–100 proc.), priemaišų kiekis yra nedidelis (iki 1 proc.). Panašūs aviečių skynimo rezultatai gauti ir Lietuvoje, tačiau uogų užterštumas yra didesnis.

Į mašinų sistemos nomenklatūrą (lentelėje) įtrauktos sodų įveisimo, priežiūros ir derliaus nuėmimo specialios paskirties mašinos ir įrengimai.

Medeliams sodinti, tvoroms įrengti į sistemą įtraukti dirvos grąžtai. Tarpeiliams tręšti, kalkinti ir tarpiniams augalams sėti gerai tinka universali mineralinių trąšų ir kalkių sėjamoji. Ji naudotina ir kitiems žemės ūkio bei komunaliniams darbams atlikti.

Priklausomai nuo auginimo būdų, tarpumedžių priežiūrai skirtos kelios mašinos. Serbentynų (ir kitų augalų) juodajam pūdymui gerai tinka sukusis stačiaašis kultivatorius, kuris įdirba 5–20 cm gyliu ir atitinka sodininkystės specialistų keliamus reikalavimus. Tarpmedžiams šienauti naudotini peiliniai augalų ir genėjimo atliekų (iki 2 cm storio) smulkintuvai su vienu ar dviem atsilenkiančiais diskais, kurie nupjauna žolę ir tarpeiliuose, ir medžių eilėse. Mulčiavimui šiaudais tinka savaeigis šiaudų ritinių smulkintuvas.

Vaismedžiams genėti lenkai gamina mechaninį 3 arba 4 skritulinių diskų įtaisą, valdomą hidrauliniu rėmu. Tokie įtaisai buvo bandomi sukurti ir Lietuvoje. Mažesniuose soduose pritaikoma ir pakeliamoji priekaba (iki 2,8 m), palengvinanti vaismedžių genėjimą ir derliaus nuėmimą.

Vaismedžių ir vaiskrūmių apsaugai nuo ligų ir kenkėjų be įprastinių purkštuvų su žiedo formos purkštukais numatyti lenkiški tuneliniai purkštuvai, kuriuose plotis keičiamas nuo 1 iki 2,7 m, o aukštis nuo 2,1 iki 2,35 m, darbinis greitis 1,6–2,4 km/val. Tai efektyvus įrengimas ekonominiu ir gamtosauginiu požiūriu, nes, apdorojant juo sodo augalus, pesticidų reikmė sumažėja 2 kartus. Laistymui įtrauktas ritininis įrenginys Primus 280 II-CS. Laistant 300 t/ha norma, papildomai palaistoma 0,3 ha. Šis procesas yra gana brangus, todėl hektaro palaistymas kainuoja daugiau kaip 170 Eur/ha.

Nuėmimo darbams mechanizuoti įtrauktas prikabinamas obuolių, prikabinami ir savaeigiai serbentų, agrastų, aronijų skynimo kombainai, dviejų modelių remontantinių aviečių kombainai ir savaeigė vyšnių bei slyvų skynimo mašina. Be to, aviečių stiebams pjauti ir išvežti naudojama bunkerinė šienapjovė.

Į sodininkystės mašinų sistemą įtrauktos naujos mašinos leidžia mechanizuoti beveik visus darbus.