23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/04
Lėkštinių padargų tipai ir paskirtis
  • Dr. Povilas ŠNIAUKA, ASU
  • Mano ūkis

Lėkštinių padargų paplitimą lėmė palyginti nesudėtinga jų konstrukcija ir geras darbas augalinėmis liekanomis užterštoje dirvoje. Lėkštinės akėčios ir skutikliai nesikemša, gerai smulkina ir įterpia, tačiau prastai sumaišo augalų liekanas su dirva. Šio trūkumo neturi naujosios kartos lėkštiniai padargai, kurių sferinės lėkštės tvirtinamos ant atskirų stovų ir yra pasuktos ne tik judėjimo kryptimi, bet ir vertikalios plokštumos atžvilgiu.

Tinkamas lėkštinių padargų darbo elementų tipo ir parametrų parinkimas bei jų išdėstymo technologinė schema lemia dirvos dirbimo kokybę.

Lėkštinių padargų darbinės dalys – sferinės lėkštės, rečiau kūgio formos, su lygiais, karpytais, rečiau banguotais ašmenimis. Gaminami lėkštiniai padargai ir su plokščiais banguotais diskais. Mažo skersmens sferinės lėkštės su lygiais ašmenimis naudojamos, kai dirvos paviršiuje yra smulkių augalinių liekanų. Jomis dirva gali būti purenama 40–60 mm gyliu. Didesnio skersmens (450–600 mm) sferinės lėkštės montuojamos lėkštiniuose padarguose, skirtuose dirvai purenti iki 140 mm gyliu. Lėkštės su lygiais ašmenimis gerai perpjauna augalines liekanas, tačiau greičiau užsikemša.

Lėkščių tipų įvairovė

Lengvoms dirvoms, kuriose mažai augalinių liekanų, dirbti naudojamos lengvos lėkštinės akėčios, kurių sferinių lėkščių skersmuo 185–210 mm. Tokių akėčių sferinės, lygių ašmenų lėkštės (a) tankina dirvos dugną, o vienos lėkštės apkrova neviršija 20–50 kg, todėl jos tinka sėklų guoliui paruošti 40–100 mm gyliu. Labiausiai paplitusios vidutinio sunkumo lėkštinės akėčios. Jose dažniausiai montuojamos sferinės lygių arba karpytų ašmenų iki 610 mm skersmens lėkštės. Vienos lėkštės apkrova būna nuo 50 iki 100 kg, todėl jos gali dirbti 80–150 mm gyliu.

Sunkioms dirvoms dirbti naudojamų lėkštinių akėčių lėkščių skersmuo 710 mm. Jos būna sferinės arba kūgio formos, o vienos lėkštės apkrova 100–150 kg. Tokiomis lėkštinėmis akėčiomis dirvą purenti galima iki 250 mm gyliu.

Net nedidelio skersmens karpytų ašmenų (b, e) sferinės lėkštės gerai pagriebia augalines liekanas ir jas perpjauna arba perrieda ir lengvai įsminga į dirvą. Be to, gerai ir tolygiai sukimba su vagutės dugnu, o tai užtikrina vientisą jų sukimąsi. Todėl akėčios su karpytų ašmenų lėkštėmis rečiau užsikemša augalinėmis liekanomis ar žemėmis. Lėkščių išpjovos būna įvairių formų: trapecijos, pusės apskritimo, asimetrinės. Labiausiai paplitusios lėkštės su pusės apskritimo išpjovomis. Lėkštės su didesnio 30–60 mm skersmens išpjovomis gerai perpjauna augalines liekanas ir sukimba su dirva. Lėkštės su iki 30 mm skersmens išpjovomis patikimai sukimba su dirva, todėl tolygiai sukasi. Lėkštinius padargus, kurių lėkštės su karpytais ašmenimis, gamina daugelis Vakarų Europos, Skandinavijos ir JAV firmų.

Kūginės lėkštės (e) lengvai įsminga į dirvą, tačiau blogai ją trupina, ypač purenant giliai. Šias lėkštes naudojant kartu su kitais gerai dirvą trupinančiais padargais, pvz., volais, gaunamas geras rezultatas. Dildamos jos išlaiko pastovų vertimo kampą.

Firmos „Krause“, „Kuhn“, „Bednar Strom“ ir kitos gamina rievėtų ašmenų lėkštes, kad dirvos paviršiuje esančios augalinės liekanos būtų intensyviai smulkinamos.

Populiariausi – kombinuoti lėkštiniai padargai

Pastaruoju metu atskiri lėkštiniai padargai gaminami retai. Dažniausiai gaminami kombinuotieji lėkštiniai padargai, kai ant bendro rėmo montuojamos lėkštės, volai ir kitos darbinės dalys.

Firma „Amazone“ (Vokietija) gamina įvairių modifikacijų kombinuotuosius lėkštinius padargus Catros. Apžvelgsime modifikaciją su 460 mm skersmens lygių ašmenų lėkštėmis. Kiekviena lėkštė (1) prie rėmo tvirtinama stovu su guminiais amortizatoriais (2), kurie saugo nuo sulaužymo ir užtikrina tolygų dirvos paviršiaus kopijavimą.

Kadangi lėkštė yra nedidelio skersmens, jos kampinis greitis yra didelis, todėl dirva trupinama intensyviai. Atsižvelgiant į dirvos savybes ir purenimo gylį, akėčios sukonstruotos taip, kad būtų galima keisti lėkščių eilių padėtį. Vienai lėkštei tenka 70 kg apkrova. Kad būtų užtikrintas reikiamas purenimo gylis, ant akėčių galima uždėti papildomus svarmenis. Be to, šios akėčios komplektuojamos su įvairių tipų volais (3), bet populiariausi – gumoti trapeciniai volai.

Lietuvoje labai populiarus firmos „Lemken“ (Vokietija) kombinuotasis lėkštinis padargas Rubin. Iki 12 cm gylio galintis dirbti padargas naudojamas tiek dirvai prieš sėją dirbti, tiek ražienoms skusti. Lėkštės prie rėmo elastingai tvirtinamos ant atskirų stovų su spyruokliniais saugikliais, todėl dirva purenama vienodu gyliu. Lėkštės išdėstytos dviem eilėmis, o didelis jų atakos kampas ir kampas su vertikale bei negilios ašmenų išpjovos užtikrina, kad dirva būtų purenama ištisai ir augalinės liekanos gerai sumaišytas su žemėmis, net dirbant tik 7 cm gyliu. Už kiekvienos lėkščių eilės yra sumontuotos reguliuojamo aukščio ir kampo akėtėlės, kurios dirvos paviršiuje tolygiai paskirsto susmulkintus šiaudus. Kadangi padargo prošvaisa ir svoris dideli, tai juo galima sekliai įdirbti net sunkias dirvas ir skusti ražienas. Kai labai daug augalinių liekanų, jis gali nepasiekti reikiamo gylio.

Švedų įmonė „Väderstad“ gamina daugiafunkcį lėkštinį dirvos dirbimo padargą Carrier, kuris purena dirvą, tolygiai paskirsto ir smulkina dirvos paviršiuje esančias augalines liekanas bei sumaišo jas su žemėmis, suvoluoja dirvos paviršių. Dvieilės akėtėlės (1) tolygiai paskirsto augalines liekanas dirvos paviršiuje, o dvi eilės kūginių lėkščių (2), sumontuotų ant atskirų stovų su guminiais amortizato-riais, augalines liekanas smulkina ir įterpia apie 10 cm gyliu į dirvą. Lygintuvas Crossboard (3) trupina grumstus ir išlygina dirvos paviršių. Dirbant jau artas dirvas, lygintuvas Crossboard montuojamas prieš lėkštes. Volas (4) sutankina dirvos paviršių ir pagerina išbyrėjusių piktžolių sėklų kontaktą su dirva, todėl pagreitėja jų sudygimas ir augalinių liekanų puvimas.

Ant šio padargo galima sumontuoti BioDrill įrangą, skirtą smulkioms sėkloms sėti. Tuomet sėklos išberiamos priešais volą, kuris jas sekliai įterpia į lėkštėmis supurentą dirvą. Padarge Carrier vietoj lėkščių sumontavus CrossCutter Disc darbines dalis, galima labai tolygiai, itin sekliai 3 cm darbiniu gyliu skusti ražienas. Po tokio skutimo greitai sudygsta rapsų pabiros ir piktžolių sėklos – tada jų daigus galima sunaikinti mechaniškai. Pakėlus nenaudojamas darbines dalis, kitos šios mašinos darbinės dalys gali būti naudojamos kaip atskiri padargai.

Italų firma „Maschio“ gamina lėkštines akėčias Ufo, kurių lėkštės montuojamos ant spyruokliuojančių stovų. Lėkštės stovas gaminamas iš kvadratinio į cilindrinę spyruoklę susukto strypo (b), kurio horizontalusis galas tvirtinamas prie rėmo, o vertikalusis – su lėkštės guolio korpusu. Toks tvirtinimo būdas, apkrovai viršijus apskaičiuotą dydį, leidžia lėkštei atsilenkti. Taip lėkštė apsaugoma nuo sulaužymo, dėl vibracijos dirbant sumažėja pasipriešinimas traukai, kartu ir energijos sąnaudos.

Analogišką lėkščių tvirtinimo prie rėmo būdą naudoja ir prancūzų įmonė „Agrisem“ lėkštinėse akėčiose Disk-OMulch, kuriose skiriasi tik stovo spiralės susukimo kryptis (a).

Gerai užsirekomendavo čekų firmos „Farmet“ lėkštinis padargas Diskomat. Jų lėkštės skiriasi nuo kitų vidiniu ašmenų užgalandimo kampu, o išdėstytos dviem eilėmis. Dirvos paviršių gerai išlygina už kiekvienos lėkščių eilės sumontuoti hidrauliškai valdomi deflektoriai. Dirvos paviršių sutankina padargo gale sumontuotos dvi eilės padanginių ar kitų tipų volų.

Prancūzų įmonė „Quivogne“ gamina lėkštines akėčias APFL FF, kuriose sumontuotos lėkštės Fléaux/Fléaux su asimetrinėmis išpjovomis, orientuotomis į lėkštės centrą. Viena išpjovos briauna sutampa su spinduliu, o kita sudaro kampą su lėkštės spinduliu, todėl pjaunama slystančiai, o augalinėms liekanoms perpjauti reikia mažiau energijos. Šios lėkštinės akėčios skirtos dirbti iki 25 cm gyliu ypač sunkiomis sąlygomis. Dėl didelio 81 cm karpytų lėkščių skersmens į dirvą gerai įterpiamas net didelis augalinės masės kiekis bei lengvai perpjaunamos stambiastiebių augalų liekanos, pvz., kukurūzų.

Nors lėkštiniai padargai su atskirai tvirtinamomis lėkštėmis yra gerokai pranašesni, gaminamos ir sekcinio tipo mašinos, nes jų konstrukcija yra paprastesnė, o kartu ir gamybos savikaina mažesnė.