23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/04
Kuo atsėti herbicidais purkštus rapsus?
  • Dr. Gražina KADŽIENĖ LAMMC Žemdirbystės institutas
  • Mano ūkis

Tikriausiai nemaža dalis ūkininkų su nerimu laukė pavasario ir vylėsi, kad žiemkenčiai išlaikė šios žiemos išbandymus. Sausį buvo kritinių šalčių be sniego dangos arba ji nepakankamai dengė visus pasėlius. Jau vasarį matėme geltonuojančių rapsų laukų, kurie išties kėlė nemažai nerimo. Tačiau, ar rapsai peržiemojo, ar ne, galutinai paaiškėja tik vegetacijai prasidėjus.

Sėdami rapsus ar bet kuriuos kitus augalus, greičiausiai nesvarstome, kuo gi juos reikės atsėti. Tikėdamiesi kuo gausesnio derliaus, renkamės tinkamiausią auginimo technologiją, kurios neišvengiama grandis chemizuotame ūkyje yra purškimas herbicidais.

Tačiau ne visuomet mūsų lūkesčiai išsipildo. Kartais pasėlius užplaka liūtys ar išdžiovina sausra, jie neperžiemoja arba dėl kokių nors kitų priežasčių juos tenka naikinti. Visų pirma, reikėtų įvertinti pasėlį: augalų tankumą, jų pasiskirstymą lauke, apžiūrėti visą plotą – galbūt iššalusi tik dalis lauko ir nebūtina persėti viso ploto.

Jeigu 1 m2 yra 10–20 augalų ir jie vienodai pasiskirstę lauke – tokio lauko atsėti dažniausiai neapsimoka, nes dvigubos sėklų įsigijimo, sėjos, herbicidų naudojimo ir kitos išlaidos greičiausiai neatsipirks, o tikėtinas rapsų derlius (juos palikus augti) turėtų būti pakankamas visoms išlaidoms padengti ir netgi duoti pelno. Viską lems tolesnė tokio pasėlio priežiūra.

Tačiau, jei augalai pasiskirstę netolygiai (salelėmis) ar jų yra mažiau negu 10 kvadratiniame metre – tokio pasėlio nevertėtų palikti. Tad kuo gi galime atsėti rapsus, purkštus herbicidais?

Rapsų herbicidai

Šiuo metu Lietuvoje yra 19 registruotų herbicidų arba 10 veikliųjų medžiagų dviskiltėms ir kai kurioms vienaskiltėms piktžolėms kontroliuoti rapsų pasėliuose, neskaičiuojant herbicidų, skirtų vienaskiltėms piktžolėms ir javų pabiroms kontroliuoti ne miglinių augalų pasėliuose ir glifosato produktų, kuriuos galima naudoti ražienose ar prieš derliaus nuėmimą.

Didžioji dalis rapsų herbicidų yra purškiami iki augalų sudygimo ar ankstyvaisiais augimo tarpsniais. Taigi, jei augalai nesudygo, o ypač jei neperžiemojo, didelė tikimybė, kad pasėliai jau buvo purkšti herbicidais. Todėl natūralu, kad kyla klausimas, ar dirvoje ir augalų liekanose likę herbicidai nepakenks persėjamiems augalams. Ar jie apskritai išdygs?

Rapsų atsėjimo galimybės

Kaip matyti iš lentelės, rapsams neperžiemojus, jiems atsėti galimybės pasirinkti augalų rūšį išties didelės. Daugeliu atvejų iššalusių rapsų plotus, sekliai įdirbus žemę, pavasarį galime persėti vasariniais rapsais, vasariniais javais, kukurūzais, žirniais ir kitais augalais. Jeigu pasėliai rudenį buvo purkšti herbicidu Devrinol, tuomet rekomenduojama juos persėti rapsais arba kukurūzais (jei po herbicido naudojimo praėjo 9 mėnesiai), o kitus augalus sėti ne anksčiau kaip po metų. Butisan star ir Rapsan herbicidų etiketėse nurodoma, kad po jų panaudojimo nerekomenduojama sėti runkelių.

Kai kurių produktų etiketėse nėra duomenų apie tam tikrų žemės ūkio augalų auginimą po herbicidais purkštų rapsų, kai pasėlį tenka naikinti. Tačiau visais atvejais neperžiemojusius rapsus galima persėti vienais ar kitais žemės ūkio augalais. Kiek mažesnis augalų pasirinkimas, kai herbicidais purkštus rapsus tenka persėti tais pačiais metais.

Herbicidų etiketės yra parengtos remiantis daugeliu įvairiose šalyse atliktų bandymų. Jose nurodoma, kuo galime atsėti purkštus rapsus, kiek laiko turėtų būti praėję po purškimo, kaip giliai reikėtų įdirbti žemę, ir kitos sąlygos, todėl jas vertėtų perskaityti ir priimti palankiausią sprendimą.