23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/04
„Agrovizija“ išaugo iš batukų ir neria į moderniąsias technologijas
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Šių metų birželio paskutinėmis dienomis laukuose šalia Dotnuvos vėl šurmuliuos spalvingas, veiksmo ir gerų emocijų kupinas renginys – paroda „Agrovizija 2017“. Kokia bus šių metų paroda, kuo žadama nustebinti žemdirbius? Kalbamės su pagrindine šio renginio organizatore, Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktore Aušra BENIULIENE.

11-osios parodos „Agrovizija“ reikėjo laukti dvejus metus. Kodėl buvo priimtas sprendimas pramečiuoti?

Po jubiliejinės 10-osios „Agrovizijos“ 2015 metais įvyko istorinis balsavimas, per kurį buvo nuspręsta „Agroviziją“ rengti kas dvejus metus. Kai manęs klausia kodėl, juokais sakau, kad tais metais, kai Lietuvoje vykdavo mūsų paroda, garsioji vokiečių lauko diena „DLG Feldtage“, kuri vyksta kas dvejus metus, nesulaukdavo lankytojų, ir atvirkščiai. O jei rimtai, nei augalų apsaugos, nei kitų sričių inovacijos nedygsta kaip grybai po lietaus, joms atsirasti reikia laiko. Naudodamasi savo privilegijuota padėtimi jau gavau žinių ir galiu garantuoti, kad šiemet naujovių derlius parodoje „Agrovizija 2017“ bus kaip niekada gausus.

Kuo žada išsiskirti 11-oji „Agrovizija“?

Kokios dalyvių nuotaikos? Niekas nesikartoja gamtoje, tad niekas nesikartoja ir mūsų parodoje. Naujovių žada augalų apsaugos produktų gamintojai, sėklininkystės, technikos ir kitos įmonės. Negaliu išduoti visų paslapčių, nes renginys ir traukia netikėtų atradimų džiaugsmu. Beje, šiemet bus ne tik naujovių, bet ir „senovių“, sukelsiančių nostalgiją žemdirbiams ir savo produktyviausius metus žemės ūkiui atidavusiems garbaus amžiaus agronomams.

Didžioji dalis dalyvių su mūsų paroda draugaus jau vienuoliktą kartą. Kadangi auginimo technologijos demonstruojamos gyvai, realiomis augimo sąlygomis, pasirengimas šių metų parodai prasidėjo dar pernai vasarą. Kaip ir visos šalies žemdirbiams, mūsų parodos organizatoriams ir augalininkystės įmonėms labai svarbu, kaip peržiemojo žieminiai javai ir rapsai. Atrodo, kad pavasarėjant augalai daugiau kaip 320 parodomųjų laukelių laikosi puikiai, tad ir nuotaikos geros. Už tai dėkojame Dievui danguje ir puikiai savo darbą atlikusiems LAMMC Žemdirbystės instituto darbuotojams žemėje.

Daugiau kaip prieš dešimtmetį esate sakiusi, kad „Agrovizijos“ batukai simbolizuoja tvirtą ryšį su žeme, o dabar parodos simbolika pasirinktas ore pakibęs tinklas. Ką tai reiškia?

Batukus išaugome, jie tapo istorine relikvija, liudijančia šlovingą pirmąjį „Agrovizijos“ dešimtmetį. Per pirmosios parodos atidarymą sakiau, kad, tvirtai stovėdami ant žemės, mes drąsiai pasitinkame ateitį. Pradėdami antrąjį parodos dešimtmetį, raginame pakelti galvas aukščiau, pažvelgti plačiau. Virš mūsų ir aplink mus driekiasi didžiulis aukštųjų technologijų, mokslo žinių ir informacijos laukas, lobynas, kurio reikšmė nuolat auga ir kuriuo būtina pasinaudoti kuriant modernų ūkį, gebantį konkuruoti su labiausiai išsivysčiusių Europos šalių žemės ūkiais.

Tas tinklas, kabantis ore, simbolizuoja ir saitus, kuriais esame susieti su visu pasauliu. Vos tik kas nors timpteli vieną giją, pvz., kainos biržoje krenta, tą pajuntame visi. Kita vertus, norint pasauliui parodyti savo jėgą, reikia mokėti tinklą truktelėti į savo pusę, o tam reikia raumenų – šiuo atveju įgyjamų ne sporto klube, bet protingai planuojant ir pasinaudojant visomis galimybėmis, kurias suteikia informacija, žinios, technologijos.

Ką pasakytumėte būsimiems parodos dalyviams ir lankytojams?

Organizatorių vardu, potencialius dalyvius norėčiau pakviesti dalyvauti parodoje „Agrovizija 2017“, pristatyti savo produktus, paslaugas ar technologinius sprendimus.

Lankytojus nuoširdžiai kviečiu atvažiuoti, nes esu įsitikinusi, kad „Agrovizija“ yra geriausia vieta žinių ištroškusiam lankytojui, kuris gali gauti žinių iš parodos dalyvių konsultantų, iš aukščiausio lygio mokslininkų, savo akimis pamatyti auginimo technologijas, technikos privalumus ir įvertinti skirtumus. Tad dar kartą visus kviečiu į parodą „Agrovizija 2017“, kuri šiemet vyks birželio 28–30 dienomis Dotnuvoje. Iki pasimatymo!