23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/01
Sėklas pavasariui skaičiuokime jau dabar
  • Arnas RADZEVIČIUS
  • Mano ūkis

Daug kalbame apie moderniąsias technologijas ir išmaniąją žemdirbystę, tačiau nereikia pamiršti ir elementarių agronominių dalykų, nuo kurių ir prasideda ūkininkavimo sėkmė. Vienas iš tokių - sėklų norma.

Vienas dažniausiai žemdirbių užduodamų klausimų artėjant pavasariui - kokia vienų ar kitų augalų sėklų norma hektarui. Ir klausiantieji neabejotinai teisūs - tai vienas svarbiausių dalykų. Nuo tiksliai apskaičiuotos sėklų normos priklausys suformuotas pasėlio tankumas, lauko drėgmės režimas, ligų plitimas, maisto medžiagų poreikis, augalų aukštis.

Apskaičiuojama pagal paprastą formulę

Sėjos norma yra skaičiuojama išberiamomis daigiomis sėklomis į hektarą. Pabrėžiu - sėklų vienetais. Kiekvienam augintojui reikia valdyti laukuose dirbančią techniką ir suderinti sėjamųjų darbą. Kaip suskaičiuoti sėjos normą kilogramais, kai tiksliai žinome, kiek daigių sėklų norime išsėti? Tinkamai tai apskaičiuoti gali kiekvienas. Tik, deja, dažnai augintojams pritrūksta noro ar įgūdžių. Klausimas paprastas - ar norite gražaus, pelningo ir optimaliai augančio pasėlio? Taip? Tuomet skaičiuokime.

Pirmiausia suskaičiuojama turimų sėklų ūkinė vertė. Sėklų ūkinės vertės nustatymo formulė yra tokia:

Ūkinei vertei nustatyti reikia žinoti sėklų daigumą ir švarumą. Pavyzdžiui, turimų sėklų daigumas yra 87 proc., o švarumas - 99,5 procento. Skaičiuojame:

Toliau skaičiuojame sėklų normą fiziniu svoriu, kilogramais:

Pavyzdžiui, sėjos normą skaičiuojame vasariniams kviečiams ir planuojama išsėti sėjos norma yra 5 milijonai daigių sėklų hektare (kodėl būtent tiek, sužinosime vėliau). 1 000 sėklų masė yra 45,4 gramo.

Taigi:

Atrodo daugokai? Kas tai lėmė? Pirmiausia, palyginti žemas sėklų daigumas, o kartu ir prasta sėklų ūkinė vertė, antra, nemažas grūdų svoris. Keičiantis bet kuriam parametrui, galutinis skaičiavimo rezultatas gali labai keistis. Pavyzdžiui, turimų sėklų 1 000 sėklų masė yra 37 gramai. Visi kiti parametrai lieka tokie patys. Galutinė sėjos norma kilogramais lieka 213,6 kg/ha, o tai yra 23 proc. mažiau.

Įsivaizduokime, kad sėjame 10 ha vasarinių kviečių. Vien tik atlikus šį skaičiavimą ir nesėjus pirmosios normos, sutaupytų sėklų kiekis būtų 491 kilogramas. O jeigu sėjame ne hektarą, o 50, 70 ar 100 hektarų? Sutaupytos sėklos būtų skaičiuojamos jau tonomis. Žinoma, kai kuriais atvejais sutaupyti gali ir nepavykti. Gali tekti pasėti net daugiau, bet tik tuomet pasėlis nebus per retas.

Svarbu žinoti kokybinius parametrus

Visi skaičiavimams reikalingi parametrai turi būti pateikti perkant sertifikuotas sėklas. Jeigu sėklas augina ir ruošia pats ūkis, šie parametrai gali būti nustatyti Valstybinės augalininkystės tarnybos skyrių laboratorijose.

Sėklos kokybinius parametrus galima nustatyti ir namuose. Tam darbui reikia:

  • svarstyklių, sveriančių 1 g tikslumu (dažnai tokias galima rasti virtuvėje, o neradus - parduotuvėje, lentynoje šalia virtuvės įrangos);
  • valytų grūdų;
  • lėkštelės;
  • drėgmę sugeriančios medžiagos (gali būti popierius, audinys ar vata);
  • šilumos.

Pirmiausia įvertiname sėklų daigumą. Tam reikės lėkštelėje įtiesti drėgmę sugeriančios medžiagos, ant jos suberti 100 sėklų, uždengti kita tokia pat medžiaga ir sudrėkinti vandeniu. Padėti šiltai. Nuolat patikrinti, ar sėklas dengiantis popierius neišdžiūvo. Paprastai pirmieji daigeliai pasirodo jau po paros. Sėklos sudygsta per 3-8 dienas. Suskaičiuojamos nesudygusios sėklos. Nesudygusių sėklų skaičius atimamas iš 100. Likutis ir yra turimų sėklų daigumas.

Suskaičiuojame 1 000 valytų grūdų ir juos pasveriame. Taip nustatome 1 000 sėklų masę.

Lentelėje nurodyti duomenys gali pasufleruoti apie skaičiuojant įvykusias klaidas. Jeigu suskaičiuotų sėklų masė netelpa į nurodytas ribas - perskaičiuokite. 1 000 sėklų masei įtakos turi auginimo sąlygos, veislė, valomosios mašinos sietų dydis. Dėl šių veiksnių pasitaiko atvejų, kai gauti skaičiavimo rezultatai neatitinka nurodytų rėmų.

Sėklų švarumas nustatomas pasvėrus dulkes ir kitas smulkias daleles bendroje sėklų masėje. Dažniausiai sėklų švarumas nebūna mažesnis negu 99 proc., dėl to jis nedaro didelės įtakos galutiniam skaičiavimo rezultatui ir jo skaičiuoti net nėra būtina.

Sėjos normos

Vyraujanti vasarinių kviečių sėjos norma yra nuo 5 iki 6 mln. daigių sėklų hektare. Kodėl būtent tiek? Įprastai, pasėjus optimaliu laiku, vidutinio derlingumo potencialo dirvožemyje vasariniai kviečiai turi po 1,2 produktyvaus stiebo. Optimalus vasarinių kviečių pasėlio tankumas yra 500-600 produktyvių stiebų kvadratiniame metre arba 5-6 mln. produktyvių stiebų hektare. Įprastai lauko daigumas yra 95-85 proc. ir vidutiniškai nesudygsta apie 10 proc. išsėtų sėklų. Lauko daigumą daugiausiai lemia žemės dirbimas ir sėjos kokybė, drėgmė dirvožemyje, oro temperatūra.

Taigi:

Krūmijimosi koeficientas priklauso nuo sėjos laiko ir gylio, dirvožemio tipo, organinės ir mineralinės dirvožemio sudėties, oro sąlygų krūmijimosi tarpsniu.

Vasariniai miežiai

Vasarinių miežių vyraujanti sėjos norma yra tarp 3,5-4,5 mln. daigių sėklų hektare. Kuo jie skiriasi nuo vasarinių kviečių? Pirmiausia, vasariniai miežiai krūmijasi geriau, tačiau jiems reikia ir didesnio tankumo, siekiant optimalaus derlingumo. Siekiant aukšto derlingumo, kvadratiniame metre reikia užauginti 600-700 produktyvių varpų.

Pupos

Rekomenduojama pupų sėjos norma yra 0,4-0,6 mln. daigių sėklų hektare. Lietuvoje pupos sėjamos įvairaus pločio tarpueiliais, bet skirtingos sėjos technologijos neturi esminės įtakos sėjos normos pasirinkimui. Tokiomis sėjos normomis sėjant pupas, kvadratiniame metre jų sugula nuo 40 iki 60 vienetų. Nelygu tarpueilių plotis, sėklos išsisėja 6,5-13 cm atstumu.

Žirniai

Žirnių išsėjama nuo 0,8 iki 1,0 mln. daigių sėklų hektare. Nors gausiam derliui užauginti pakaktų ir mažiau sėklų, tačiau augintojai pastebėjo, jog tankesni pasėliai būna atsparesni išgulimui.

Kukurūzai

Augalų tankumas kukurūzų pasėliuose turi labai didelės įtakos pasėlio brandos laikui, augalų džiūvimo spartai, grūdų, kartu ir krakmolo, derliui. Tankesniuose pasėliuose augalai labiau konkuruoja tarpusavyje, blogėja oro judėjimo sąlygos, mažėja burbuolės ir grūdų masė. Optimalią sėjos normą jau patyrę kukurūzų augintojai renkasi patys. Dažniausiai siloso augintojai išsėja 80 000- 100 000 daigių sėklų hektare, auginantys kukurūzus grūdams sėja 70 000-80 000 daigių sėklų hektare.

Vasariniai rapsai

Sėjant linijines rapsų veisles, dera sėti didesnę sėjos normą negu hibridinių veislių. Skiriasi augalų šakojimasis, augimo sparta, konkuravimas tarpusavyje. Linijinių vasarinių rapsų veislių vidutinė sėjos norma yra apie 1 mln. daigių sėklų hektare. Dažnai tenka girdėti, kad linijinių veislių normą augintojai skaičiuoja kilogramais - esą taip reikia. Sistema turi išlikti ta pati, kaip ir javų ar kitų augalų sėklų. Hibridinių vasarinių rapsų sėjos norma yra 0,7 mln. daigių sėklų hektare. Dažniausiai hibridinių rapsų sėklos ir yra taruotos po 2,1 mln. daigių sėklų augintojų patogumui. Tokios pakuotės pakanka užsėti trims hektarams ploto.

Nuolat tobulėjant žemės ūkio augalų auginimo technologijoms, privalu ieškoti įvairių produkcijos savikainos atpiginimo būdų. Juk kiekvienas ūkis nori tapti vis konkurencingesnis, o kartu ir pelningesnis. Būtent dėl to Lietuvos žemės ūkio versle dirbantys žmonės vis tiksliau skaičiuoja auginimo sąnaudas ir stengiasi kuo geriau įvertinti jų būtinumą. Tą kur kas lengviau padaryti turint elementarių žinių.