23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/12
Tarptautinės parodos triumfas
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Kas dvejus metus Bolonijoje vykstanti tarptautinė paroda EIMA savo mastais negali lygiuotis į svarbiausią žemės ūkio inovacijų renginį „Agritechnica", tačiau joje taip pat pristatomos dėmesio vertos ir žemės ūkio sektoriui svarbios technikos bei technologijų inovacijos. 2014-aisiais pasiekusi dalyvių ir lankytojų rekordus, EIMA ir šiemet nustebino dar labiau išaugusiais statistiniais skaičiais.

Technikos ir technologijų naujovėms skirtą parodą organizuoja Italijos žemės ūkio technikos gamintojų federacija „FederUnacoma". Pasak jos prezidento Masimo Goldonio (Massimo Goldoni), keturiasdešimt antroji paroda ir šįkart paaugo. „Tai rodo, kad renginys įgauna vis didesnę reikšmę ne tik vietos, bet ir užsienio technikos gamintojams. Čia ne tik eksponuojamos mašinos, bet ir vyksta daug svarbių susitikimų", - sakė M. Goldonis. Šiemet EIMA parodoje surengta per 100 įvairių konferencijų, seminarų ir susitikimų.

Parodoje EIMA per penkias dienas apsilankė 285 tūkst. svečių, t. y. 21 proc. daugiau nei prieš dvejus metus. Išsiplėtė ir lankytojų geografija, kuri apima 140 valstybių. Be to, į renginį atvyko 18 proc. daugiau verslininkų (44 tūkst.). Šiemet parodos organizatoriai išskirtinį dėmesį skyrė verslo susitikimams - oficialiai pakviesta 80 verslininkų delegacijų iš 70 valstybių.

Be šešiolikos ekspozicijų salių, papildomai buvo įrengti aštuoni paviljonai. Savo gaminamą produkciją parodoje pristatė 1 900 kompanijų (pernai 1 800) iš 50 valstybių. Pasak M. Goldonio, šiemet sulaukta ir rekordinio naujovių skaičiaus. Kompanijų eksponatai buvo įvertinti dviejų kategorijų nominacijomis: „EIMA Techninė inovacija" ir „EIMA Signalas". Aukščiausią apdovanojimą gavo 25 žemės ūkio mašinose įdiegti sprendimai (praėjusioje parodoje - 15), „EIMA Signalas" - 54. Dvidešimt šeštąjį kartą organizuojamo konkurso laureatai šįkart gavo papildomą įvertinimą „Mėlynąjį apdovanojimą" („Blue Award"), kuris skiriamas už aplinkos apsaugą didinančius sprendimus.

Šiųmetė paroda ūgtelėjo ne tik dalyvių skaičiumi, bet ir pasipildė nauja tematika. Pirmą kartą Italijos žemės ūkio technikos gamintojų federacijos „FederUnacoma" ir Nacionalinės žemės ūkio mašinų pardavėjų sąjungos iniciatyva vienas iš paviljonų buvo skirtas technika dirbantiems operatoriams. Nauja parodos tematika pavadinta „EIMA darbastalis - mokymai ir saugumas". „EIMA darbastalyje" buvo aiškinami darbo su technika saugumo reikalavimai, demonstruojama, kaip atlikti mašinų techninę apžiūrą, teikiamos įvairios technikos valdymo konsultacijos, surengti seminarai darbo saugos, informacinių technologijų temomis.

Išankstinėje parodos EIMA spaudos konferencijoje buvo pristatytos žemės ūkio technikos inovacijų tendencijos, apžvelgta Italijos ir kitų Europos valstybių rinkų padėtis. Pasak M. Goldonio, nors parodoje buvo gausu naujovių, žemės ūkio technikos gamintojai išgyvena ne pačius geriausius laikus. Remiantis statistiniais traktorių registravimo duomenimis, pardavimai sumažėjo beveik visose rinkose.

Per pirmuosius devynis šių metų mėnesius Europoje registruota 6, Kinijoje - 29, Brazilijoje - 17, Rusijoje - 19 ir Japonijoje - 24 proc. mažiau traktorių. Tik Indijoje (+ 17 proc.) ir Turkijoje (+ 7 proc.) statistiniai skaičiai rodo traktorių pardavimo prieaugį, palyginti su 2015-aisiais. Skaičiuojama, kad iki metų pabaigos Indijoje bus registruota 600 tūkst., Kinijoje - 400 tūkst., Jungtinėse Amerikos Valstijose - 200 tūkst. ir Europoje - 160 tūkst. traktorių. Rinkos ekspertų prognozėmis, 2014 m. prasidėjusi krizė tęsis ir 2017-aisiais, teigiamų pokyčių tikimasi tik 2018 metais.

Nepaisant nuosmukio pagrindinėse rinkose, technikos gamintojai atranda naujas eksporto šalis. „Nuo 2010 iki 2015 metų traktorių importas Vietname išaugo 400, Etiopijoje - 250, Kenijoje - 240 proc. Įspūdingiausi vien tik praėjusių metų Kubos traktorių importo rodikliai - 800 proc. Atsižvelgdami į naujas eksporto kryptis, šiųmetėje parodoje EIMA išskirtinį dėmesį skyrėme verslo susitikimams su Artimųjų Rytų ir Afrikos delegacijomis. Afrikos mechanizacijos temai buvo surengta ir konferencija „Mechanizacija ir šeimos ūkis: Afrikos ateitis", - pabrėžė M. Goldonis.

Kitame „Mano ūkio" numeryje skaitykite apie EIMA parodoje pristatytas naujoves