23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/06
Su planšete kabinoje
  • Kastytis LAURINAITIS, ASU
  • Mano ūkis

Dauguma šiuolaikinių žemės ūkio mašinų ir padargų valdomi valdymo terminalais. Juose nustatomi, derinami ir reguliuojami pagrindiniai technikos darbo parametrai, kontroliuojamas darbo procesas, tvarkoma duomenų apskaita. Terminalai būna pritaikyti vienai konkrečiai mašinai valdyti ir jos darbo funkcijoms nustatyti.

Jau nieko neturėtų stebinti naujame traktoriuje sumontuoti vienas ar keli informaciniai valdymo terminalai. Technikos atliekamos funkcijos, esami nustatymai ir darbo parametrai operatoriui perduodami vaizdais. Jis nuolat gali stebėti traktoriaus variklio, pavarų dėžės, pakabos, prikabinimo įrenginių darbo parametrus, aktyvuoti galulaukių sistemas, lygiagretaus važiavimo ir kitas funkcijas. Visi modernūs šiuolaikiniai kompiuterizuoti agregatai gali būti kontroliuojami traktoriaus valdymo terminalu.

Traktoriaus operatoriui susikoncentruoti tik į mašinos valdymą tampa vis sunkiau dėl didelio informacijos srauto. Dažnai kabinoje, be traktoriaus informacinio terminalo, yra ir antras terminalas, skirtas padargui valdyti ir informacijai perduoti. Tad traktoriaus operatorius turi ne tik vairuoti mašiną, bet ir stebėti dvejuose terminaluose pateikiamą informaciją, keisti nustatymus, kontroliuoti darbo eigą. Atrodytų, išmaniosios elektronikos sistemos tik padeda dirbti ir leidžia didinti darbo efektyvumą, tačiau susiduriama ir su tam tikrais iššūkiais. Juk žmogus turi susidoroti su dideliu informacijos srautu, turi suprasti, kas vyksta, priimti tinkamus sprendimus ir optimaliai nustatyti mašinas darbui.

Padidėja operatoriaus darbo krūvis, o tai turi įtakos darbo kokybei. Išauga tikimybė padaryti daugiau klaidų, tad darbo efektyvumas gali ir sumažėti. Kad terminalų teikiama informacija būtų lengviau suprantama, jų kūrėjai stengiasi taip optimizuoti gaminamą įrangą, kad vartotoją pasiektų tik pati svarbiausia ir reikalingiausia informacija, o nustatyti parametrus būtų galima greitai ir paprastai. Kiekvienas gamintojas turi savo sprendimą, kurį siūlo rinkai. Vykdyti tam tikras užduotis galima patikėti elektronikai, tačiau galutinius taškus šiandien dar turi sudėti žmogus.

Startą davė tikslioji žemdirbystė

Išmaniosios technologijos pradėtos diegti tada, kai pirmuosius žingsnius žengė tiksliosios žemdirbystės sistemos, t. y. maždaug 1990-ųjų pabaigoje. Tada, norint tiksliai vadyti agregatą ar jo darbo procesą, reikėjo į traktoriaus kabiną nutiesti laidų pynę ir prijungti valdymo modulį.

Naujų sprendimų pradėta ieškoti ne dėl daugėjančių modulių traktoriaus kabinoje. Didžiausią rūpestį kėlė kabinoje ir nuo traktoriaus iki padargo besidraikantys laidai. Be to, kiekvienas valdymo modulis turėjo savitą jungtį ir tvirtinimą. Sprendimas greitai rastas standartizavus ISOBUS jungtis ir duomenų perdavimo protokolus. Įdiegus šį standartą, sparčiai išpopuliarėjo standartiniai moduliai su informatyviais, kokybiškais ekranais.

Traktorių gamintojai taiko kelias koncepcijas: traktoriuose įrengia vieną ar du terminalus. Dviejų terminalų sistemoje vienas iš jų skirtas traktoriaus parametrams stebėti, o kitas - padargui valdyti. Tokią koncepciją pasirinko kompanija „John Deere", traktoriuose montuojanti terminalą, skirtą varikliui, pavarų dėžei, apšvietimui, hidraulinei sistemai kontroliuoti ir valdyti. Jei reikia kontroliuoti padargus, naudoti automatinę vairavimo sistemą, yra galimybė prijungti 10 colių dydžio GreenStar 2630 terminalą.

Kompanija „Fendt" mašinose montuoja vieną Vario terminalą, skirtą ir traktoriaus parametrams stebėti, ir padargo darbui kontroliuoti. Galima rinktis 7 arba 10 colių dydžio ekraną.

Įdiegus ISOBUS standartą ir pritaikius ISOXML duomenų perdavimo protokolą, galima atsieti padargo techninę dalį ir programinę įrangą vieną nuo kitos. Traktorių valdymo terminalas - tai patogi valdymo priemonė su lietimui jautriu ekranu. Vadinasi, naudojant ISOXML duomenų perdavimo protokolą, šias funkcijas visai nesunkiai gali atlikti ir kiti įrenginiai, naudojantys savo programinį paketą. Tai galėtų būti planšetinis kompiuteris ar net išmanusis telefonas.

Technikos valdymo naujovės

Praėjusioje parodoje „Agritechnika" kompanija „Claas" pristatė programinį paketą „Easy on board App". Jis veikia planšetiniame kompiuteryje ir gali būti naudojamas kaip ISOBUS terminalas traktoriuje. Šiuo universaliu terminalu galima valdyti ir kitų gamintojų techniką. Ekrane valdoma ISOBUS sistema. Programinis paketas pagal savo poreikius leidžia nustatyti sparčiųjų mygtukų reikšmes. Agregatą galima valdyti, naudojantis traktoriaus valdymo svirtimis arba daugiafunkciu manipuliatoriumi. Duomenys tarp planšetinio kompiuterio ir valdomo padargo perduodami belaidžiu Wi-Fi ryšiu.

Panašią sistemą pristatė ir kompanija „Hansenhof-Electronic". Šios įmonės programinė įranga Farm Display gali būti įdiegta nešiojamame kompiuteryje su bet kokia operacine sistema. Naujovė pirmiausia orientuota į tuos technikos gamintojus, kurie nėra suinteresuoti kurti ir gaminti savo valdymo terminalus ir programinę įrangą. Tokiu atveju programinė įranga Farm Display labai pravers: lengva konfigūruoti pagrindinį langą, informacija, kurią operatorius nori matyti, parenkama ir nustatoma per kelias akimirkas. Jei įranga, kurioje įdiegtas šis programinis paketas, yra su lietimui jautriu ekranu, valdyti dar patogiau. Jei tik leidžia galimybės, valdyti galima ir judesiais.

Kompanija „Wkt-Elektronik" operacinės sistemos Windows pagrindu sukūrė programinį paketą ISOBUS fo@ PC. Ši sistema leidžia realiuoju laiku reguliuoti vienos mašinos nustatymus ir kartu stebėti dar keturis kitus vykstančius procesus.

Su įmonė „Reichhard" sukurtu ISOBUS Flex Modul priedu bet kurį planšetinį kompiuterį galima naudoti kaip žemės ūkio technikos valdymo terminalą. Be to, naudojantis interneto ryšiu galima sulaukti pagalbos derinant techniką ir nuotoliniu būdu.

Kompanija „Trimble" vietoje tradicinio terminalo siūlo naudoti planšetinį kompiuterį TMX-2050. Naudodamasis Android programine įranga kiekvienas operatorius kompiuterinę įrangą tai pačiai mašinai valdyti gali nustatyti pagal savo poreikius: išdėstyti piktogramas ekrane, nustatyti sparčiųjų klavišų pozicijas. Į standartinių funkcijų sąrašą įtraukti automatinio vairavimo Ez-Pilot, darbinio pločio reguliavimo ir sėjos normos nustatymo moduliai. Kaip papildomos funkcijos, įdiegta interneto naršyklė, skaičiuotuvas. Pageidaujant daugiau funkcijų, galima įsigyti Connected Farm, FmXPlus ar Precision-IQ programinius paketus.

Kompanija „Väderstad" gamina planšetes, skirtas Tempo ir Rapid sėjamosioms valdyti. Sėjos mašinos valdomos planšetėje įdiegta E-Control programa. Kompiuterinė įranga prisijungia prie sėjamosios bevieliu Wi-Fi ryšiu per ant mašinos sumontuotą imtuvą. Visus sėjos technologinius parametrus galima reguliuoti planšetės ekrane. Planšetei tvirtinti traktoriaus kabinoje „Väderstad" specialistai sukonstravo laikiklį su baterijos krovimo funkcija. Mašinos nustatymuose pateiktos kelios greito aktyvavimo ar išjungimo funkcijos. Naudojant šią įrangą įprastu režimu, interneto ryšys nėra būtinas. Bet turint interneto ryšį, galima greitai pasiekti atsarginių dalių katalogą. Iliustracijos kataloge pateikiamos ne brėžiniais ar gausiomis nuotraukomis, bet 3D vaizdo modeliais. Yra galimybė užsakyti atsargines dalis tiesiogiai pas bet kurį artimiausią šios kompanijos atstovą, neišlipus iš traktoriaus kabinos.

Nors yra galimybė pakeisti gamyklinius valdymo modulius planšetiniais kompiuteriais, tačiau to negalima pritaikyti visai technikai. Ne visose mašinose yra sukurta tinkama programinė bazė, ne visai išplėtota komunikacija (belaidis ryšys) tarp planšetinio kompiuterio ir mašinos.