23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/06
„Metų traktoriaus“ konkurso spalvos keičiasi, bet neblanksta
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Gegužę oficialiai paskelbta konkurso „Metų traktorius 2017" pradžia, kaip ir kiekvienas naujas sezonas, šiemet kitokia. Kandidatų į rinkimų finalą nepateikė keli stiprūs traktorių gamintojai, o pretendentų į geriausio specializuoto traktoriaus finalą rekordiškai daug - net septyni, tačiau bendras žurnalistams pristatytų modelių skaičius panašus į pernykštį - aštuoniolika.

Žurnalistų komisijai, atstovaujančiai 23 Europos valstybėms, savo kandidatus skirtingų nominacijų titului laimėti pateikė trylika traktorių gamintojų. Rinkimų finalininkai paaiškės birželio pabaigoje, o nugalėtojai bus paskelbti rugsėjo pradžioje Bolonijoje vyksiančioje parodoje EIMA.

Šiemet dvidešimtąjį kartą rengiamame konkurse nėra kelių garsių vardų. Dėl konkurso sąlygos, reglamentuojančios serijinę konkurso dalyvių gamybą, kuri turi būti pradėta šį rugsėjį, pretendentų į finalininkų atranką nepateikė kompanijos „Claas", „John Deere", „Valtra", „Challenger" ir kitos. „Tačiau šiemet turime ir naujų vardų. Pirmą kartą kandidatą į „Metų traktoriaus" rinkimus pateikė Čekijos traktorių gamintojas „Zetor", - konkurso kandidatų sąrašo pasikeitimus apžvelgė rinkimų koordinatorius Fabijus Dzamaretis (Fabio Dzammaretti).

Naujų specialios paskirties traktorių gausa

Dar vienas šių metų konkurso išskirtinumas - net septyni kandidatai „Geriausio specializuoto traktoriaus" nominacijai laimėti. Į finalą pateks ne daugiau kaip 4 modeliai. Vynuogynų, sodų ir kitos specialios paskirties traktoriams tobulinti kompanijos skiria nė kiek ne mažesnį dėmesį nei didžiųjų inovacijoms. Anot gamintojų, pastaruoju metu vis aktualesnis darbo tokiomis mašinomis saugumas, todėl naujoms operatoriaus saugumo sistemoms kurti ir diegti skiriamos nemažos pastangos.

Žurnalistams iš viso buvo pristatytos 18 traktorių modelių techninės charakteristikos (praėjusiais metais - 19). Į pernai pirmą kartą įsteigtos nominacijos „Geriausias standartinis traktorius" finalininkų atranką šiemet pateikti 5, „Metų traktorius 2017" - 6 modeliai.

Ne visi kompanijų pateikti modeliai yra naujos mašinos, kurių gamyba numatyta ar jau pradėta šiemet, tačiau juose įdiegtos inovacijos, gamintojų nuomone, vertos dėmesio ir galbūt išskirtinio įvertinimo. Trijų pretendentų, kompanijų „Case IH", „Deutz Fahr" ir „Massey Ferguson" prašymu, techninės detalės negali būti viešinamos iki oficialaus naujų traktorių pristatymo. Remiantis konkurso taisyklėmis, reglamentuojančiomis maksimalų kandidatų skaičių finale, tikėtina, kad į dviejų svarbiausių nominacijų finalą pateks visi kompanijų pateikti modeliai. Didžiausia kova nusimato tarp specialios paskirties traktorių. Dėl „Auksinio traktoriaus" titulo, kuris skiriamas už dizainą, varžysis visų nominacijų finalininkai.

Konkurso koordinatorius F. Dzamaretis pabrėžė, kad naują tik pernai įsteigtą konkurso kategoriją „Geriausias standartinis traktorius" kompanijos itin gerai vertina, nes vidutinės galios klasės traktoriai užima svarbią vietą gaminamos technikos asortimente. Pasak „Case IH" Europos ir Balkanų šalių rinkodaros vadovo Endriu Parsono (Andrew Parson), net 70 proc. Europos ūkių priskiriami šeimos ūkiams, kuriems didelės galios technikos nereikia. „Apie pusė tokių šeimos ūkių verčiasi gyvulininkyste. Remiantis apklausos duomenimis, tokiuose ūkiuose mašinos daugiausiai naudojamos transporto, pašarų ruošimo ir krovos darbams atlikti. Ketvirtoje ir penktoje vietoje - žemės dirbimas ir purškimas, tręšimas, mėšlo kratymas, srutų laistymas", - pateikdamas naują „Geriausio standartinio traktoriaus" kategorijos modelį, kurio oficialus pristatymas įvyks liepos pabaigoje, pabrėžė E. Parsonas.

Naujokai - konkurse, senbuviai - rinkoje

Traktorių rinkimų atrankoje debiutavusi Čekijos kompanija „Zetor" traktorių rinkoje nėra naujokė. Šiemet spetyniasdešimtmetį švenčianti įmonė iš viso yra pardavusi 1,3 mln. mašinų. Kompanijos asortimente 4 serijų traktoriai. Nepaisant smukusios apyvartos (pernai ji sudarė 135 mln. EUR), kompanija investicijų į tyrimus ir technikos tobulinimą nemažino. Per pastaruosius penkerius metus investicijos į šią sritį padidėjo 400 proc. Tai atsispindi ir įmonės pristatytose naujovėse: praėjusioje parodoje „Agritechnica" pademonstruotas Italijos „Pininfarina" studijos suprojektuotas visai naujo dizaino traktorius Zetor. Kompanijos planuose - išplėsti mašinų gamą iki šešių serijų, kurios apimtų nuo 50 iki 200 AG pajėgumo diapazoną.

Pasak įmonės „Zetor" projektų valdymo vadovo Pavelo Chlupo (Pavel Chlup), įmonei didelė garbė tapti vienu iš prestižinio konkurso dalyvių ir varžytis su kitomis garsiomis kompanijomis kaip lygiam su lygiais. „Jaučiamės pakylėti ir nusiteikę nepraleisti progos pakovoti ir ateityje", - sakė P. Chlupas, pridurdamas, kad čekiški traktoriai stiprina savo pozicijas ir didina užimamos rinkos dalį ne Traktoriaus rinkimų partneris - kompanija „Trelleborg". Pasak įmonės Žemės ūkio ir miško padangų skyriaus prezidento Paolo Pompėjaus (Paolo Pompei), bendradarbiavimas su konkurso organizatoriais pratęsiamas dar ketveriems metams tik gimtojoje Čekijoje, bet ir kitose Vakarų Europos šalyse. Didžioji dauguma (86 proc.) Brno gamykloje pagamintos technikos eksportuojama.

Praėjusiais metais pirmą kartą konkurse dalyvavęs Kinijos gamintojas „Lovol" per metus patyrė daug teigiamų permainų. Siekdami įsitvirtinti Europoje, kinai atgaivino buvusio Italijos gamintojo „Arbos" vardą ir įsteigė centrinę Europos būstinę „Lovol Arbos Group SpA". Pernai į Kinijos kompanijos rankas pateko dar viena Italijos įmonė - traktorių gamintojas „Goldoni". Atnaujinusi Goldoni specialios paskirties mašinų gamybą „Lovol Arbos Group" šiemet konkurso atrankai pateiktė Goldoni Q.110 modelį.

Praėjusiais metais geriausio traktoriaus titulą iškovojo Fendt Vario 1050, geriausiu specializuotu traktoriumi pripažintas Same Frutteto S 90.3 ActiveDrive, auksinio traktoriaus titulas už dizainą atiteko Valtra N 174 Versu, o „Geriausio standartinio traktoriaus" nominacijos laimėtoju paskelbtas Massey Ferguson 5713 SL.