23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/05
„Ką pasėsi... 2016“
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Kovo ir balandžio sankirtoje įvykusi paroda „Ką pasėsi... 2016" buvo dvidešimt pirmoji pavasarinė, o iš viso keturiasdešimt antroji paroda, rengiama Aleksandro Stulginskio universitete. Nors nuo lankytojų gausos kaip visuomet kimšosi keliai ir ne vienas keiksnojo sunkiai radęs, kur pasistatyti automobilį, tačiau viskas greitai pasimiršo panirus į spalvingą ir viliojantį pavasarinių naujienų margumyną.

Šiemetinėje parodoje dalyvavo 343 įmonės ir organizacijos, apie 200 smulkiųjų augintojų, gamintojų, amatininkų. 19 kompanijų atvyko iš užsienio - Lenkijos, Vokietijos, Latvijos, Estijos, Ukrainos ir kitų šalių.

Saulė mainėsi su lietumi, pūtė žvarbokas vėjas, bet darbas sklandžiai virė visas tris parodos dienas. Juolab kad priklausomybę nuo orų šiemet sumažino du nauji modernūs ekspozicijų paviljonai, po stogu jaukiai priglaudę daugiau kaip šimtą įmonių. Iškilmingame parodos atidaryme dalyvavusi Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė pasidžiaugė, kaip kasmet plečiasi, šviesėja ir gražėja jos Alma Mater. Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ragino žemės ūkio sektoriaus dalyvius drąsiau diegti inovacijas ir kooperuotis, nes pagal kooperacijos lygį stipriai atsiliekame nuo kitų Europos šalių.

Parodos dalyvius taip pat sveikino ŽŪM viceministras Saulius Cironka, linkėjęs visiems iš parodos išsinešti nors po vieną gerą idėją. Pagrindinio parodos rėmėjo - bendrovės „Dotnuvos projektai" generalinis direktorius Darius Jaloveckas parodą apibūdino kaip puikią kasmetinę galimybę pristatyti naujausias idėjas ir technologijas: „Žemės ūkis dabar susiduria su labai dideliais iššūkiais. Bet kur yra iššūkiai, ten ir galimybės. Jaučiame labai didelę atsakomybę, kad Lietuvos žemės ūkio bendrovės ir ūkininkai galėtų konkuruoti ne tik Baltijos šalyse, bet ir visame pasaulyje".

Žemdirbiams paroda „Ką pasėsi..." - galimybė pasimatyti su kolegomis, pasikonsultuoti su specialistais ir didelių ateities pirkinių žvalgytuvės. O trumpiau - renginys, be kurio neįsivaizduojamas pavasaris.

Stanislovas Marcinkus su sūnumi Tadu, Jurbarko r. ūkininkai

Ūkiui reikia naujo prikabinamo purkštuvo, tai būtent jo ir dairėmės. Reikėtų čia visas tris dienas praleisti, kad būtų galima viską apžiūrėti. Kasmet atvažiuojame ir akivaizdu, kad paroda eina vis geryn ir geryn. Ypač iš pradžių jautėsi, kiek per metus patobulėja technika, - pažanga buvo didžiulė. Dabar tie žingsniai mažesni. Na, o didžiausia bėda - kaip privažiuoti ir kur pasistatyti automobilį...

Algis Žėkas, Alytaus r. ŽŪB „Atžalynas" vadovas

Mūsų ūkis daugiašakis, todėl man viskas įdomu, tik vienos dienos per maža... Konkrečių tikslų šiemet neturėjau, tiesiog atvykau apsižvalgyti - juk kasmet atsiranda naujovių. Paprastai tokie pirkiniai, kaip traktorius ar kombainas, neperkami staiga, apsisprendimui reikia laiko susigulėti - technikos užsakymai apmąstomi prieš metus. Ką pamačiau dabar, galbūt ūkyje atsiras kitąmet.

Algimantas Vaupšas, Kelmės r. ūkininkas, daržovių augintojas

Kasmet aplankau šią parodą. Darėme didelį daržininkystės ūkio modernizavimo projektą, įsigijome labai daug naujos technikos, tarp kurios net tris traktorius. Viską pirkome šiemet, tačiau išsirinkome gerokai anksčiau - būtent parodoje „Ką pasėsi..." prieš metus. Plečiamės ne tik kaip daržovių, bet ir kaip javų augintojai (juos auginame jau 500 ha plote), tad visko reikia.

Albertas Šiurna, Tauragės r. ūkininkas, mėsinių galvijų augintojas

Paroda - tai gera proga pasitikrinti savo tiekėjus: ar jie dar gyvuoja, ar teisingame kelyje. Matau teigiamą tendenciją: kasmet tobulėja technika, parodoje daugėja ūkininkų. Esame parengę ūkio modernizavimo projektą, tai dairėmės konkrečiai mus dominančios technikos. Gaila, kad mažokai radau gerų firmų smulkesniems ūkiams pritaikytos technikos.

Parodos „Ką pasėsi... 2016" medaliais apdovanoti:

  • kombainas Deutz-Fahr C6205TS („Biržų žemtiekimas");
  • karvių kūno būklės įvertinimo sistema DeLaval („DeLaval");
  • savaeigis pašarų smulkintuvas John Deere 8400 („DOJUS agro");
  • traktorius Case IH Magnum Rowtrac („Dotnuvos projektai");
  • hibridinis javų kombainas Massey Ferguson DELTA 9380 („East West Agro");
  • ratinis traktorius Fendt 1050 Vario („Ivabaltė");
  • mobili gyvulininkystės laboratorija (Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba);
  • kratiklinis kombainas New Holland CX8.85 („Lytagra");
  • universalus ratinis traktorius Valtra N174 Versu („Rovaltra");
  • Eurofertil Top NPK trąšos su naujos formos fosforu TOP-PHOS („Timac Agro Lietuva").