23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/02
Jau ryškėja rapsų kenkėjų atsparumas insekticidams
  • Dr. Birutė VAITELYTĖ, dr. Remigijus ŠMATAS, dr. Eglė PETRAITIENĖ LAMMC Žemdirbystės institutas
  • Mano ūkis

Rapsų pasėliuose gausiai išplitę kenkėjai pasiglemžia nemenką dalį rapsų sėklų derliaus. Tad rapsų auginimas neapsieina be insekticidų naudojimo. Intensyviai naudojant šiuos augalų apsaugos produktus, kenkėjai gali įgauti atsparumą jiems. Stebėjimai laukuose šią prielaidą jau patvirtina.

Rapsuose gausiausiai išplitę ir didžiausią žalą daro tokie kenkėjai: rapsiniai žiedinukai, rapsinės ir kryžmažiedinės spragės, stiebiniai ir ankštariniai paslėptastraubliai ir ankštariniai gumbauodžiai.

Kenkėjų žalą galima sumažinti kompleksiškai naudojant įvairias prevencines priemones ir augalų apsaugos metodus. Pagal integruotas augalų apsaugos rekomendacijas pirmenybė teikiama profilaktinėms, agrotechninėms apsaugos nuo kenkėjų priemonėms, tačiau, kai nepavyksta sureguliuoti kenkėjų kiekio šiomis priemonėmis ir kai jų skaičius viršija žalingumo ribas, naudojami insekticidai. Kaip žinoma, intensyvus insekticidų naudojimas rapsų pasėliuose gali sukelti kenkėjų atsparumą insekticidams.

Nuo 2008 metų LAMMC Žemdirbystės institute atliekami rapsinių žiedinukų atsparumo piretroidų grupės insekticidams tyrimai. Tyrimų duomenimis, žiedinukų atsparumas insekticidams pirmiausiai vystosi intensyvaus rapsų auginimo zonose. Nustatyta, kad dauguma rapsinių žiedinukų populiacijų, surinktų iš įvairių šalies rajonų rapsų pasėlių, yra vidutiniškai atsparios ar atsparios piretroidų grupės insekticidams, o 2012 m. nustatyta žiedinukų populiacija, kuri buvo labai rezistentiška piretroidų grupės insekticidams. Rapsinių žiedinukų atsparumas gali vystytis labai sparčiai, kadangi per palyginti trumpą tyrimų laikotarpį buvo pastebėtas intensyvus atsparumo visiems tirtiems insekticidams didėjimas.

Rapsinių žiedinukų atsparumo problema skatina atidžiai stebėti, ar neatsiranda kitų rapsų kenkėjų atsparumo požymių.

Kenkėjų sezoną pradeda spragės

Spragės (Psylliodes chrysocephala, Phyllotreta spp.) yra pirmieji kenkėjai,apninkantys žieminius ir vasarinius rapsus. Jos sužaloja jaunus vos išdygusius ar tik dygstančius augalus, t. y. išgraužia duobutes, dažniausiai viršutinėje lapo pusėje. Tačiau didžiausias pavojus yra tas, kad spragės gali nukąsti augimo kūgelį ir tuomet augalas žus. Taip gali būti smarkiai išretinti arba visai sunaikinti rapsų pasėliai. Vėliau rapsinių spragių lervos kenkia grauždamos stiebus ir taip mažindamos derlių.

Pagrindinės naudojamos priemonės tiek vasariniuose, tiek žieminiuose rapsuose nuo spragių yra sėklų beicavimas beicais, kurių sudėtyje yra sisteminis insekticidas, arba dygstančių rapsų purškimas insekticidais. Tačiau mokslininkai pastebėjo, kad tokia kenkėjų kontrolė darosi neefektyvi. Švedijos mokslininkai teigia, kad kai kuriuose šalies rajonuose tokiomis priemonėmis kontroliuoti sprages vasariniuose rapsuose darosi itin sunku.

Panaši situacija yra ir Vokietijoje, čia taip pat pastebimas spragių atsparumas piretroidų klasės insekticidams. Vokietijos mokslininkų atliktais tyrimais nustatyta, kad dalis rapsinių spragių išlieka gyvos esant 0,015 μg cm-2 (100 proc. lauko normos) lambda-cihalotrino koncentracijai. Nors šio reiškinio dar negalima vadinti atsparumu, tačiau tai rodo, kad vertėtų vykdyti šių kenkėjų atsparumo monitoringą.

Paslėptastraubliai ir žiedinukai dažnai plinta vienu metu

Lietuvoje rapsų pasėliuose dominuoja dviejų rūšių paslėptastraubliai: kopūstiniai stiebiniai (C. pallidactylus) ir ankštariniai (C. obstrictus) paslėptastraubliai. Mūsų tyrimų duomenimis, kopūstiniai stiebiniai paslėptastraubliai skraidyti žieminiuose rapsuose pradeda stiebo ilgėjimo tarpsnio pabaigoje, o vasariniuose rapsuose - dygimo tarpsniu. Ankštariniai paslėptastraubliai skraido žydėjimo - ankštarų vystymosi tarpsniais žieminiuose rapsuose ir stiebo ilgėjimo - butonizacijos tarpsniais vasariniuose rapsuose.

Nors ankstesniais metais rapsų apsaugos nuo kenkėjų sistemoje papildomai nebuvo purškiama insekticidais nuo paslėptastraublių, tačiau šių kenkėjų plitimo rapsų pasėliuose laikotarpis dažnai sutampa su rapsinių žiedinukų (Meligethes aeneus) plitimo laikotarpiu. Nuo žiedinukų žieminių ir vasarinių rapsų pasėliai sezono metu purškiami kelis kartus.

Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad, purškiant nuo rapsinių žiedinukų, kartu kontroliuojami ir kopūstiniai stiebiniai bei ankštariniai paslėptastraubliai. Kadangi per metus užauga tik viena paslėptastraublių generacija, todėl tas pats vabalas insekticidais per sezoną gali būti nupurkštas kelis kartus. Kenkėjų rezistentiškumą kaip tik ir skatina daugkartinis insekticidų naudojimas. Todėl tikėtina paslėptastraublių rezistentiškumo insekticidams atsiradimo rizika mūsų šalyje.

Šiuo metu Lietuvoje profesionaliai apsaugoti rapsus nuo spragių ir paslėptastraublių yra registruoti 7 insekticidai, iš kurių 6 priklauso piretroidų grupei. Kiti rapsams saugoti nuo spragių registruoti insekticidai priklauso neonikotinoidų grupei. Piretroidų grupės insekticidai rapsams apsaugoti nuo kenkėjų naudojami jau apie 20 metų.

Europos Sąjungai uždraudus naudoti neonikotinoidų grupės veikliąsias medžiagas beicuose, skirtuose rapsams apsaugoti nuo spragių, dėl padidėjusio piretroidų grupės insekticidų naudojimo apsaugoti nuo šių kenkėjų ir dėl to, kad nėra alternatyvių kontrolės būdų, didėja spragių atsparumo insekticidams atsiradimo rizika.

Insekticidus nuo spragių tais pačiais metais tame pačiame lauke tenka panaudoti kelis kartus. Taigi, neaišku, ar pakartotinai insekticidus reikia naudoti dėl papildomos kenkėjų migracijos pasėliuose,ar dėl susidariusių nepalankių purškimo sąlygų, ar dėl mažesnio kenkėjų jautrumo insekticidams.

Pastaruoju metu insekticidų efektyvumo tyrimuose pastebėjome, kad mažėja produktų nuo kenkėjų, ypač nuo spragių, efektyvumas. Taip pat nemažai užsienio mokslininkų pateikia informacijos, kad gali būti, jog vystosi spragių atsparumas insekticidams, tad jie pradeda arba jau atlieka šios srities tyrimus. Plintant atsparioms populiacijoms, nebeliks veiksmingų šių kenkėjų kontrolės priemonių, nukentės pasėliai, augintojai negaus tokio rapsų sėklų derliaus, kokio tikėjosi. Tikėtina, kad tokiu atveju labai mažės rapsų pasėlių plotai, bus sunkiau laikytis geros žemdirbystės principų, kurių vienas iš kertinių elementų yra sėjomaina.

Tyrimai Žemdirbystės institute

LAMMC Žemdirbystės institute nuo 2008 m. atliekami žiedinukų atsparumo piretroidams tyrimai. 2015 m. pradėjome tirti ir kitų rapsų kenkėjų (spragių ir paslėptastraublių) atsparumą piretroidų grupės insekticidams. Iš žieminių rapsų pasėlių skirtinguose Lietuvos rajonuose buvo surinktos ir įvertintos 7 rapsinių spragių populiacijos. Ištyrus rapsinių spragių populiacijas, buvo nustatytos visos trys jų jautrumo lambdacihalotrinui grupės.

Daugiau kaip pusė (57,1 proc.) tirtų šių kenkėjų populiacijų, surinktų iš Kėdainių, Pakruojo, Pasvalio ir Vilkaviškio rajonų, buvo tikėtinai atsparios lambda- cihalotrinui. Iš Panevėžio ir Raseinių rajonų surinktos šių kenkėjų populiacijos buvo jautrios lambda-cihalotrinui, iš Joniškio rajono surinkta populiacija - vidutiniškai jautri šiai veikliajai insekticido medžiagai. Visos tirtos rapsinių spragių populiacijos buvo tikėtinai atsparios taufluvalinatui.

Ankštarinių paslėptastraublių populiacijų atsparumas tirtas piretroidų grupės veikliosioms medžiagoms lambda-cihalotrinui ir tau-fluvalinatui bei neonikotinoidų veikliajai medžiagai tiaklopridui. Lambda-cihalotrinui buvo nustatytos jautrios ir vidutinio jautrumo ankštarinių paslėptastraublių populiacijos. 80 proc. tirtų šių kenkėjų populiacijų, surinktų iš Joniškio, Kėdainių, Lazdijų, Marijampolės, Panevėžio, Raseinių, Šakių ir Šiaulių rajonų, buvo jautrios lambda-cihalotrinui. Likusios šių kenkėjų populiacijos, surinktos iš Kazlų Rūdos ir Radviliškio rajonų, buvo vidutiniškai jautrios lambda- cihalotrinui.

Tiriant ankštarinių paslėptastraublių atsparumą tau-fluvalinatui, nustatyta, kad 83,3 proc. tirtų populiacijų yra tikėtinai atsparios šiai veikliajai medžiagai. Tik iš Panevėžio rajono surinkta šių kenkėjų populiacija buvo vidutiniškai jautri taufluvalinatui. Dauguma tirtų ankštarinių paslėptastraublių populiacijų buvo jautrios tiaklopridui.

Atliktas rapsinių spragių ir ankštarinių paslėptastraublių atsparumo piretroidų grupės insekticidų veikliosioms medžiagoms tyrimas parodė, kad tikėtino atsparumo lygmuo gerokai didesnis yra tau-fluvalinatui negu lambda-cihalotrinui. Tiriant rapsinių žiedinukų atsparumą piretroidams buvo nustatyta priešinga atsparumo lygmens tendencija - šių kenkėjų atsparumo lygmuo buvo gerokai didesnis lambda-cihalotrinui negu tau-fluvalinatui.