23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/01
Kasmet – dar viena pakopa aukštyn
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Naujas vardas „East West Agro" žemės ūkio technikos prekybos įmonių kataloguose atsirado tik prieš dešimtmetį. Naujas žaidėjas rinkoje buvo vertinamas skeptiškai, patirties, palyginti su didžiosiomis gerokai anksčiau įsikūrusiomis įmonėmis, turėjo tiek pat, kiek pirmokas. Šiandien dažnai tiesiog EWA vadinamą bendrovę žino visi. Jaunatviškas entuziazmas, sveikos ambicijos ir kitoks požiūris į verslą įmonei padėjo ne tik įsitvirtinti rinkoje, bet ir kasmet lipti dar viena pakopa aukštyn. Dešimtuosius veiklos metus vienas iš EWA steigėjų, generalinis direktorius Gediminas Kvietkauskas vadina didelių permainų metais.

Dešimtuosius veiklos metus pradėjote dideliais pokyčiais, susigrąžinote akcijas į savo rankas, sukirtote rankomis su nauju verslo partneriu. Ar tokios didelės permainos negąsdina?

Tikra tiesa, permainų labai daug ir jos esminės. Įmonės akcijos grįžo į mūsų (red. pastaba - EWA steigėjai Gediminas Kvietkauskas ir Danas Šidlauskas) rankas, o vienas didžiausių pasaulyje žemės ūkio technikos prekinių ženklų „Massey Ferguson" su mumis pasirašė ilgalaikio bendradarbiavimo sutartį.

EWA buvo įsteigta Kauno rajone 2006 metais, o 2012 metais, siekiant strateginės partnerystės, dalis bendrovės akcijų buvo parduota „Kauno grūdams". Po beveik 3 sėkmingo bendradarbiavimo metų „Kauno grūdai" „perleido" savo turimas akcijas mums. Paraleliai sugebėjome pritraukti rizikos kapitalo fondo investicijas ir refinansuoti esamą paskolų portfelį.

Fondo atėjimas į įmonę - geras rodiklis tiekėjams, klientams, bankams. Jis apibūdina įmonės perspektyvumą, stabilumą, nes investuotojas eina tik ten, kur matyti didelis potencialas ir investicijų saugumas. Kartu mums tai yra ir įvertinimas - sukūrėmę veržlų ir perspektyvų verslą, kurio ateitimi yra tikima. Permainos tikrai negąsdina - esame pasiruošę bet kokiems pokyčiams.

Kodėl nutarėte ieškoti verslo partnerio?

2011-aisiais nedidelių įmonių kaip mūsų rinkoje buvo daug, turėjome apsispręsti, ar labiau plėstis, ar dirbti, kad tik išsilaikytume. Bankai į mus žiūrėjo nepatikliai, jokio nekilnojamojo turto neturėjome, o finansavimo poreikis augo, nes didėjo pardavimų potencialas, reikėjo vis daugiau žmonių. Visada investavome į įmonės augimą. Mes didinome įmonės aparatą, dar neturėdami lėšų jam išlaikyti. Tai buvo mūsų ilgametis stilius - kūrėme didesnės kompanijos, nei iš tiesų buvome, įvaizdį.

Vienas iš galimų plėtros sprendimų - rasti finansinį arba strateginį investuotoją. Norėjome, kad įmonė augtų. Plėtra daug greičiau vyksta, jei randi patikimus partnerius. Mums pasisekė, kad partneriais sutiko būti „Kauno grūdai". Tai buvo geras, laiku žengtas žingsnis.

Apie EWA sklando daug mitų. Juos dažnai kuria konkurencinė aplinka - dažnai žmonės sunkiai randa mūsų augimo paaiškinimą, todėl pasirenka lengviausią atsakymą - „kažkas" davė pinigų, „kažkas" padovanojo klientų ir t. t. Daug kas net nežino, kaip mes susikūrėme ir kad viską pasiekėme patys, be pagalbos. Viskas, ką dabar turime, sukurta per asmenines rizikas, per asmenines klaidas, pergales ir pralaimėjimus. Visą dešimtmetį galiu apibūdinti kaip labai ilgą šachmatų partiją, gal net tiksliau būtų sakyti - pokerį, turint ne pačias geriausias kortas, bet mokant sėkmingai jomis naudotis. Net ir parduoti dalį akcijų ir jas vėliau išsipirkti buvo mūsų pačių apgalvotas ir inicijuotas sprendimas.

Koks svarbiausias EWA dešimties metų veiklos pasiekimas?

Iš tiesų negalima išskirti nė vieno pasiekimo - visos praeities ir ateities pergalės veda į tą patį tikslą. Visi pasiekimai papildo vienas kitą. Dažnai pastebiu, kad smulkmenos, kurių kažkada nesureikšminau, padėjo ateities pamatus. Pavyzdžiui, prieš 5 metus atsitiktinis rankos paspaudimas parodoje tapo sutarties su „Massey Ferguson" pranašu.

Praėjusių metų lapkritį tapome vieninteliu „Massey Ferguson" prekinio ženklo, priklausančio AGCO koncernui, atstovu Lietuvoje. Tai vienas seniausių ir didžiausių žemės ūkio technikos gamintojų pasaulyje. Nuo šių metų pradžios pradėjome prekiauti visomis „Massey Ferguson" technikos asortimento mašinomis: traktoriais, kombainais, pašarų ruošimo ir kita technika.

Mes jau nuo 2015-ųjų liepos oficialiai atstovaujame kompanijai „Massey Ferguson", tačiau dar nebuvome galutinai sutarę prekybos traktoriais sąlygų. Derybos vyko ketverius metus.

Didžiuojamės tapę „Massey Ferguson" verslo partneriais. Tai išties reikšmingas įvykis. Stengsimės pateisinti kompanijos lūkesčius ir gerokai padidinti Massey Ferguson traktorių, kurie naujos technikos registre nepelnytai yra tarp autsaiderių, pardavimo apimtis. Mano nuomone, šie traktoriai galėtų sudaryti apie 15 proc. Lietuvos rinkos.

Nuosekliai dirbame ir su įvairiais socialiniais partneriais. Šiemet EWA buvo suteiktas ASU mecenato vardas. Tai malonus įvertinimas. Nuolat gauname įvairių ministerijų, visuomeninių organizacijų įvertinimų, bet didžiausias laimėjimas - matyti, kaip mūsų kūrinys plėtojasi. EWA jau savaime yra neeilinis pasiekimas.

Ar bus asortimento pokyčių, be Massey Ferguson traktorių? Kokie nauji technikos modeliai šiemet bus pristatyti žemdirbiams?

Antroje 2016 metų pusėje Massey Ferguson šeimą papildys atnaujinti 4 cl. 100-130 AG galios traktoriai, nauju MF 5700 SL serijos pavadinimu. Tai dabartinės MF5600 serijos, tapusios perkamiausia, tęsinys.

Nuo 2016 metų su nekantrumu skubame pristatyti absoliučią naujieną Lietuvoje - didžiuosius 8 kratiklių kombainus Massey Fergusson Centora 7300 ir hibridinių kombainų Delta 9300 seriją. Centora 7300 modeliai - tai vieninteliai rinkoje javų kombainai, turintys 3 būgnų ir 8 klavišinių kratiklių kūlimo-separavimo sistemą ir laikomi didžiausiais kratikliniais javų kombainais. Dideliems ūkiams ir žemės ūkio bendrovėms skirtas 500 AG Delta 9380 javų kombainas su 9-11 m pločio pjaunamosiomis. Tai viena iš našiausių kūlimo mašinų rinkoje su hibridine kūlimo-separavimo sistema.

Tankinimo volų specialistai „Dal-Bo" atnaujino tankinimo volų gamą ir šiemet siūlo 3,0-24,3 m darbinio pločio tankinimo volus su gausybe skirtingų darbinių priedų. Dal-Bo yra tankinimo volų lyderis Europoje ir Lietuvoje.

Profesionalios tręšimo technikos specialistai kompanija „Sulky" naujam sezonui pristato itin preciziškus sekcinio barstymo tręštuvus X40-X50, kurių kiekvienas diskas gali berti skirtingą trąšų normą. Taip maksimaliai optimizuojamas dirvai skirtas pagal sudarytą derlingumo žemėlapį trąšų kiekis.

Dauguma technikos pardavimo įmonių praėjusiais metais patyrė nuosmukį. Kokie 2015-ieji buvo įmonei EWA?

2015 m. įmonei buvo itin sėkmingi - vien žemės ūkio technikos pardavimai praėjusiais metais išaugo 80 proc., palyginti su 2014-aisiais. Ypač šoktelėjo javų nuėmimo kombainų Laverda pardavimai. Pernai jų pardavėme 40 ir antrus metus iš eilės esame lyderiai pagal parduotas javų derliaus dorojimo mašinas. Taip pat augo ir žemės dirbimo padargų pardavimai, ypač daniškų volų Dal-Bo, prancūziškų trąšų barstytuvų ir sėjamųjų Sulky. Vokiška pašarų ruošimo technika Fella tvirtai užima 25 proc. Lietuvos rinkos. Bendra įmonės apyvarta 2015 metais negalutiniais duomenimis siekia apie 13 mln. EUR.

Kokie ateities planai, lūkesčiai, didžiausi iššūkiai ir svajonės?

2016 m. plėsime savo prekybos ir serviso bazę. Šių metų pabaigoje atidarysime naują ir erdvų technikos priežiūros bei aptarnavimo centrą Kaune, kuriame įsikurs EWA administracija, klientų aptarnavimo patalpos, technikos parkas, atsarginių dalių parduotuvė, modernios remonto dirbtuvės. Metų viduryje planuojame atidaryti naują filialą šiaurės Lietuvoje.

Kolektyvas auga organiškai - įmonės plėtra, nauji įsipareigojimai klientams reikalauja vis didesnių žmogiškųjų resursų. Rasti specialistus - didelis iššūkis. Ieškome nuolat. Šiemet daugiausia žmonių įsitrauks į mūsų serviso tarnybą. Visada pabrėžiame serviso kokybės svarbą, todėl daug investuojame jai gerinti.

2016 metai - tik naujo įmonės gyvavimo etapo įžanga. Matome daug rinkos pokyčių - jiems ruošiamės jau dabar. Pokyčiai visada sukuria naujų galimybių erdvę.

Ar jau matote įmonės plėtros ribas?

Pats žodis „riba" reiškia fantazijos ir augimo apribojimą. Nenorime apsiriboti - liekame atviri gyvenimo ir rinkos siūlymams, perspektyvoms. Nebeaugti - vadinasi, sustoti. EWA filosofija yra augti, tobulėti, ieškoti naujų galimybių ir sprendimų. Negaliu atskleisti tolimų planų, bet galiu užsiminti, kad ateitis, kurią kuriame, neapsiriboja geografinėmis Lietuvos sienomis.

Be to, kaip inžinerinių sprendimų kompanija, matome, kad mūsų kolektyvo kompetencija turi potencialą plėstis ne tik žemės ūkio technikos ir įrenginių srityse. Kol kas visi planai yra popieriuje. Svarbiausia - nenustoti svajoti, neužkirsti kelio iniciatyvoms. Asmeninė patirtis ir ligšiolinė EWA istorija rodo, kad tai, kas atrodo sunkiai įgyvendinama šiandien, jau netrukus gali tapti rytojaus realybe. Galvoje visada sukasi šimtai minčių, kaip galėtų būti ateityje, o mintys turi vieną svarbią savybę - jos mėgsta materializuotis. EWA tuo ir yra unikali - mes neturime ribų.

Kas, jūsų manymu, yra EWA sėkmės pagrindas?

Turime aistrą kurti. Ta aistra užkrečiame ir mūsų darbuotojus, visas mūsų kolektyvas dalyvauja įmonės ateities kūrimo procese, kiekvienas atlieka jame savo nepamainomą vaidmenį. Patį verslą suvokiu kaip kūrybinį procesą. Nemėgstu sauso, tik skaičiais paremto proceso - kūryba ir kūrybiškumas padeda neriboti savęs, leidžia beprotiškas idėjas paversti realybe.

Visada labai atsakingai renkamės technikos ir įrangos tiekėjus. Dirbame tik su pasauliniais lyderiais. Mus domina technologinio lygio augimas Lietuvoje - neieškome pigių ir lengvų kelių.

Į darbuotojus žiūrime kaip į šeimą ir vadovaujamės ne botago, o pyrago darbo principais. Stengiamės išlaikyti gerą vidinę įmonės atmosferą, neverčiame pasirašyti nekonkuravimo sutarčių. Nenorime suvaržyti žmonių, priversti juos bijoti. Norisi, kad žmonės dirbtų mūsų įmonėje ne tik dėl užmokesčio, bet kartu su mumis dalyvautų EWA kūrimo procese.

Mūsų augimas daug kam kelia nuostabą, nes parduodame nė kiek ne pigesnes mašinas negu kitos įmonės, bet mes dirbame kitaip. Mūsų kolektyvo dvasia kitokia. Anksčiau buvo sunku apčiuopti, kas yra „kitaip". Manau, labai svarbu, kad dirbame be streso ir baimės dėl tam tikrų neatliktų užduočių. Niekada nekvėpuojame „į nugarą" - leidžiame kiekvienos pozicijos darbuotojui rasti savo darbo stilių, savo sėkmės receptą. Stebiu žmones ir visada ieškau sprendimų, kur jie, kaip darbuotojai, galėtų maksimaliai save realizuoti. Skatiname kūrybiškumą darbe - naujų sprendimų ir metodikų atsiradimą.

Svarbu ir tai, kad visi įmonės skyrių vadovai savi. Darbuotojus stengiamės užsiauginti patys. Žinome kiekvieną įvykį, kalbamės ir tarpusavyje, ir su kiekvienu klientu. Prisitaikome prie kiekvieno žemdirbio poreikių ir galimybių. Dažnai, patys stokodami apyvartinių lėšų, kartu su technikos pirkėjais bandome rasti palankiausias apmokėjimo sąlygas. Dažnai patys labiau rizikuojame. Tačiau toks individualus požiūris sulaukia didelio ūkininkų dėkingumo ir palankumo. Laikomės ir nerašytos taisyklės - nepilame „pamazgų" ant konkurentų, nes tai gali sugrįžti bumerangu, dažnai kitų kritika duoda atvirkštinį rezultatą. Konkuruojame tik techniniais argumentais.

Pasiekėte daug, o kokia buvo pradžia?

Negalėjome įsivaizduoti, kiek padarysime ir kur nukeliausime. Žinoma, ambicijų buvo didelių, kai kurie tada atrodę naivūs planai šiandien tapo realybe.

Iš pradžių dirbome tik Rusijoje ir Baltarusijoje. Buvome tarpininkai tarp Vakarų ir Rytų (taip gimė ir įmonės pavadinimas). Kartais dirbome už komisinius, buvome labiau agentai, o ne prekybininkai. 2007-aisiais uždirbome labai daug. Buvo nemaža dilema, ką su gautu pelnu daryti: išsidalyti ir išsiskirstyti ar investuoti ir plėstis Lietuvoje? Surizikavome ir pradėjome kurtis tada, kai kiti jau skaičiavo dešimtuosius veiklos metus. Sunku dabar ir patiems patikėti, kaip sugebėjome įtikinti kombainų gamintoją „Laverda" tapti jų technikos pardavėjais. Mūsų įmonė buvo tik trys žmonės, neturėjome patirties, neturėjome technikos priežiūros ir remonto specialistų. 2008-aisiais pirmą kartą dalyvavome parodoje „Ką pasėsi" ir demonstravome vieną kombainą Laverda ir vieną kukurūzų pjaunamąją Cappelo.

Mūsų žinios apie techniką ir prekybos patirtis buvo minimalūs. Jei tada būtume žinoję, kaip rinka atrodo, kaip joje reikia dirbti, ko gero, niekada nieko nebūtume pradėję, nes būtume pabūgę. Nežinojimas ir nepatirtis apsaugojo mus nuo baimės. Galbūt kai kam mūsų elgesys atrodė kvailas, tačiau tam tikra prasme tai ir didelis mūsų privalumas. Į verslą žiūrėjome kitaip. Rizikavome, mokėmės patys iš savo klaidų ir taip stiprėjome. Mūsų niekada nevaržė „vadovėlinis" rinkos ir įmonės valdymo „išsilavinimas" - buvome kūrybiškai laisvi, mūsų planų nevaržė rėmai ir taisyklės.

Pradėjus pardavinėti Laverda kombainus, pagrindas po kojomis vis tvirtėjo. Ši technika padėjo mums įsitvirtinti ir plėstis. Aplink ją pradėjome lipdyti ir kitus prekės ženklus: Fella, Dal-Bo. 2009-aisiais pardavėme pirmą kombainą, po metų - jau šešis. Pardavimai augo geometrine progresija. Netrukus išplėtėme ir veiklos sritis - ėmėmės grūdų sandėliavimo įrengimų verslo, per ketverius metus tapome vienais iš šio segmento rinkos lyderių. Viską, ko imamės, stengiamės daryti maksimaliai. Tiesiog mylime patį procesą.

Dešimt metų buvo gera mokykla visomis prasmėmis: inžinerine, finansine, ekonomine. Tai kur kas vertingiau negu baigti aukštąjį. Organiškai augant įmonei, patys dalyvavome visose įmonės veiklos srityse: tam tikrais etapais buvome buhalteriai, rinkodarininkai ir ekonomistai, ir pardavėjai, ir inžinieriai. Iki smulkmenų žinome visas verslo grandinės dalis, todėl nesunku pamatyti klaidas, lengviau spręsti atsiradusias problemas.

Kurie žodžiai geriausiai apibūdina EWA ir joje dirbančius žmones?

Mūsų stiprybės, kurios tapo visų EWA reklaminių kampanijų devizu - Jaunystės energija, Brandus požiūris, Pagarba žemei. Bet man labiausiai patinka - JŪSŲ ŪKIUI!