23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/12
Žieminių rapsų sėja, atliekant giluminį purenimą
  • Dr. Solveiga KALINAUSKAITĖ, Dr. Anicetas STRAKŠAS, ASU
  • Mano ūkis

Tinkamas žemės dirbimo technologijos pasirinkimas yra viena iš svarbiausių sąlygų, turinčių įtakos žemės ūkio augalų vegetacijai, derliaus dydžiui ir jo kokybei. Klasikinis žemės dirbimas, tinkamas sėklų guoliavietės paruošimas, sėjos agroterminai yra žinomi ir jų laikomasi. Tačiau ir žemdirbiai, ir žemės ūkio technikos gamintojai ieško sprendimų, kaip optimizuoti žieminių rapsų sėją, kaip pasiekti maksimalų technologijos našumą, gauti didesnį ir kokybiškesnį derlių su mažiausiomis sąnaudomis.

Žemės dirbimo būdai ir žemės dirbimo agregatų pasirinkimas skiriasi, priklausomai nuo dirvos struktūros ir taikomos pasėlių rotacijos, nes skirtingoms kultūroms yra keliami skirtingi žemės dirbimo ir sėklos guoliavietės reikalavimai. Be to, kiekvienai pasėlių rūšiai reikia pritaikyti ir naudoti tikslingą žemės dirbimo technologiją, parinktą pagal dirvos struktūrą ir konkrečios vietovės sąlygas. Svarbu atsižvelgti ir į kitus veiksnius - klimatą, oro sąlygas, dirvos tipą ir pasėlių rotaciją.

Pagrindinis kiekvienos žemės dirbimo technologijos tikslas (atsižvelgiant į auginamus augalus) - sudaryti kuo geresnes sąlygas pasėliams dygti ir maksimaliam derliui gauti. Tik paskui, kai augalai sudygsta, jų optimalų vegetatyvinį ir generatyvinį vystymąsi pradeda veikti kiti veiksniai - žemės tūris, žemės derlingumas, tręšimas ir kiti. Įvertinant investicijas į žemės dirbimo bei sėjos agregatus, įrangą, renkantis mašinas, svarbūs šie aspektai: darbo kokybė, laiko taupymas, darbo palengvinimas, savalaikis darbų atlikimas, investicijų dydis, vertinant potencialų derlių, operatoriui patogus ir paprastas agregato valdymas, techninis aptarnavimas.

Giluminio purenimo nauda

Pagrindinis gilaus žemės purenimo tikslas yra pagerinti augalų auginimo sąlygas, kad visi dirvoje vykstantys mikrobiologiniai procesai, auginamų augalų mitybos režimas bei dirvožemio drėgnis ir poringumas būtų optimalus. Gilaus purenimo padargai naudojami artų ir neartų dirvų bei dirvonų pagrindiniam dirvos dirbimui ir podirviui purenti.

Įdirbus dirvą gilaus purenimo padargais, geriau vystosi augalų šaknys, drėgmės perteklius lengvai susigeria į gilesnius dirvos sluoksnius, o sausros metu augalų šaknys lengvai pasiekia giliau esančias drėgmės atsargas.

Rapsų žiemojimo sąlygos

Šalies grūdų ir rapsų rinkoje brangiausiai mokama už rapsus - šiemet per 360 eurų už 1 toną. Didžiausia supirkimo kaina atspindi ir žemdirbių triūsą, įdėtą į rapsų auginimą ir nuėmimą. Dauguma ūkininkų rapsus pamėgo ir dėl to, kad jie didina dirvos derlingumą. Teigiamas jų poveikis pasėliui jaučiamas dar ir antraisiais metais.

Rapsai - dirvų fitosanitarai (ypač javų sėjomainoje), gerina dirvų struktūringumą, savo šaknimis pristabdo kai kurių piktžolių augimą. Žieminiams rapsams parinkta dirva turėtų būti be augalams prieinamo azoto pertekliaus. Azoto gausa skatina rapsų augimą rudenį ir mažina jų atsparumą žiemojimui. Todėl svarbu ne tik trąši dirva, bet ir geras azoto, fosforo ir kalio santykis joje. Pasėtų rapsų tankis koreliuoja su atstumu tarp eilių, sėjos laiku ir dirvožemio sąlygomis. Rapsų žiemojimas yra tiesiogiai susijęs su šaknų išsivystymu. Augalai geriau žiemoja, esant didesniam šaknų kaklelio skersmeniui ir mažesniam augimo kūgelio aukščiui.

Rapsų sėjos technologija giluminio purenimo metu

Taikant žieminių rapsų sėjos giluminio purenimo metu technologiją, rekomenduojama pasirinkti „V" profilio rėmo giluminį purentuvą su hidrauline noragų apsaugos sistema. To reikia, siekiant sumažinti dirvos pasipriešinimą ir degalų sąnaudas dirvai įdirbti. Lauke, kuriame bus sėjami žieminiai rapsai, dar javų kūlimo metu rekomenduojama palikti apie 30 cm aukščio ražieną. Kad sumažėtų laukų piktžolėtumas ir susidarytų optimalios sąlygos žieminių rapsų šaknų kakleliui formuotis ir augalams žiemoti, ražienų skusti prieš sėją nerekomenduojama. Sėjant žieminius rapsus tiesiai į ražieną yra taupomas ir laikas, tad paprasčiau laikytis rekomenduojamų rapsų sėjos agroterminų.

Giluminiu purentuvu dirva įdirbama ir žieminiai rapsai sėjami 50-65 cm tarpueiliais, noragus įgilinant 25-40 cm darbiniu gyliu, priklausomai nuo dirvos struktūros. Trąšos ir, jeigu naudojamos, beicų granulės (nuo kenkėjų) taip pat sėjos metu įterpiamos sėjos tarpueilių atstumais. Taikant šią žemės dirbimo ir sėjos technologiją, rekomenduojamas žemės dirbimo ir sėjos greitis 8-9 km val.-1.

Pagal Vokietijos prof. Jochimo Bišofo (Joachim Bischof) atliktus tyrimus nustatyta, kad, esant platiems tarpueiliams, augalai suformuoja platesnę šaknų sistemą ir efektyviau naudoja maisto medžiagas. Auginant rapsus, žemės dirbimas ir sėja platesniais tarpueiliais taip pat turi privalumų, nes, kai iškrinta didesnis kritulių kiekis, tarpueiliuose tarp įdirbtų juostų likusi ražiena ir augalų liekanos gali absorbuoti didesnius vandens kiekius.

Priklausomai nuo to, ar yra naudojamos linijinės ir hibridinės žieminių rapsų sėklos, taikant šią sėjos technologiją, rekomenduojama sėklų norma yra nuo 35 iki 45 sėklų 1 m2, arba nuo 2,0 iki 3,5 kg ha-1. Taikant žieminių rapsų giluminio purenimo ir sėjos technologiją, dirva yra įdirbama tik toje vietoje, kur bus sėjamos žieminių rapsų sėklos, taip yra išlaisvinama drėgmė ir sujudinama dirva šaknų sistemai vystytis.

Lietuvoje ši žieminių rapsų sėjos technologija buvo pristatyta ir yra taikoma nuo 2006 metų. Tik tuo metu, sėjant žieminius rapsus, sėklos sėklavamzdžiais buvo pakrikai paskleidžiamos 10-12 cm plotyje už noragais įdirbtos ir sujudintos struktūros dirvos. Pasėlis, įterpus sėklas, buvo privoluojamas volais. Žieminių rapsų sėjos technologija giluminio purenimo metu yra nuolat tobulinama. Atsižvelgiant į ūkininkų atsiliepimus, nuo 2012 metų gamintojai rinkai pasiūlė papildomą sprendimą - žieminių rapsų sėklas išsėti ne pakrikai, o dvidiskiais noragėliais. Tai leidžia optimaliau kontroliuoti sėjos gylį, kuris pagal agrotechninius reikalavimus rapsams yra 2-3 centimetrai.

Tiesioginė rapsų sėja kombinuotu agregatu

Norint taikyti rapsų sėjos ir giluminio purenimo technologiją, reikalingas agregatas, sudarytas iš sunkiojo kultivatoriaus ir sėjamosios. Mašinose gali būti ir trąšų įterpimo į dirvą mechanizmų. Sunkiuosius kultivatorius, podirvio purentuvus gamina Vokietijos kompanija „Rabe", Čekijos „SMS", Norvegijos „Kverneland", Prancūzijos „Quivogne" ir kitos.

Danijos kompanija „HE-VA" gamina giluminio dirvos dirbimo agregatą Sub-Tiller. Šis giluminis purentuvas montuojamas kartu su HE-VA Multi-Seeder smulkiasėklių augalų (rapsų, aliejinių ridikų, baltųjų ir juodųjų garstyčių ir kt.) sėklų sėjamąja. Multi-Seeder sėkladėžė ir išsėjimo ratukai yra specialiai pritaikyti tiksliai rapsų sėjai. Multi-Seeder ventiliatorius gali būti sukamas hidrauliškai arba elektros varikliu. Trąšadėžė Multi-Seeder FZ sėjant rapsus kartu gali įterpti ir trąšas. Hidrauliškai sukamas ventiliatorius tiksliai už noragėlio jas įterpia. Kai yra sėjama ir kartu purenama dirva, ji struktūriškai nėra pažeidžiama, todėl augalų šaknys gali lengvai augti ir vystytis gilesniame dirvožemio sluoksnyje. Kartu kūgio formos augalų šaknys gali gauti maisto medžiagų, o sausais periodais - ir vandens iš gilesnių dirvožemio sluoksnių.

Giluminio purenimo agregato HEVA Sub-Tiller darbinis plotis - nuo 2,5 m iki 5,0 m. Darbinis gylis - iki 60 cm - tiksliai reguliuojamas hidrauliškai valdomu tankinimo volu (gali būti 3 tipų). Akmenuotoje dirvoje reikėtų naudoti giluminį agregatą su hidrauline automatinio noragų atlaisvinimo (apsaugos nuo akmenų) sistema. Gali būti ir mechaninė noragų apsaugos nuo akmenų sistema - Quick-Push nukerpamasis kaištis.

Praktiniai tyrimai

Latvijoje atlikti tokios sėjos tyrimai. Bandyminių laukų plotas - po 20 ha. Šiemet žieminiai rapsai skirtinguose ūkiuose buvo sėjami 3,5 m darbinio pločio giluminiu purentuvu su 7 noragais, tarp kurių atstumas 50 cm. Sėta tiesiai į ražieną. Piktžolėms sunaikinti 6 dienos prieš žieminių rapsų sėją laukas (ražiena) nupurkštas herbicidu raundapu. Giluminio purentuvo ir sėjos agregato darbinis greitis buvo 8-9 km val.-1.

Jeigu būsima žiema nebus labai atšiauri, pasėlių tankumas tenkins agrotechninius reikalavimus ir ūkininkai pasėtuose bandyminiuose pasėliuose laikysis tolesnės pasėlių priežiūros technologijos, tikimasi gauti iš hektaro apie 5 tonas žieminių rapsų sėklų derliaus vidurkį.

Pildomą informaciją straipsniui pateikė Jens Iversen, kompanija „He-Va"