23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2015/02
Obelų apsauga – problemos senos, sprendimai nauji
  • Dr. Alma VALIUŠKAITĖ, LAMMC SDI
  • Mano ūkis

Šių dienų sodininkas, besirūpindamas augalų apsauga, turi gerai išmanyti ir pačius žaladarius, augalų apsaugos produktus ir jų derinius, nes veikliųjų medžiagų pasirinkimas kelia nuolatinį galvos skausmą. Ar iš tiesų galime užtikrinti augančius vartotojų poreikius be išmanios augalų apsaugos, be chemijos? Klausimas senas ir, ko gero, amžinas.

Viena vertus, vartotojų poreikiai vis didėja, jiems patenkinti reikia pakankamo produkcijos kiekio. Kita vertus, produkcijos kokybės reikalavimai aukšti, griežtėja augalų apsaugos produktų naudojimo reglamentas. Štai tokiuose rėmuose bėga verslinio sodo savininko dienos.

Ir pati chemija ne visagalė. Žalingi organizmai tampa atsparesni, o sukurti ir atrasti naujas veikliąsias medžiagas darosi vis sunkiau ir vis brangiau. Koks naujas šios senos problemos sprendimas?

Integruota augalų apsauga (IAA) - tai šiuolaikinio ūkininkavimo iššūkis ir tvaraus žemės ūkio pagrindas kartu su gerąja agrotechnine praktika. Integruoto augalų apsaugos metodo pagrindas - sukurti tokias apsaugos sistemas, kurios pirmenybę teiktų biologinėms ir agrotechninėms priemonėms, atsparių žaladariams augalų veislių parinkimui, o cheminės priemonės būtų sumažintos iki būtino minimumo.

Trumpas komentaras: Lietuvoje sodo ir daržo augalams prižiūrėti dėl sugriežtintų aplinkosauginių reikalavimų cheminių augalų apsaugos produktų sumažinta iki absoliutaus minimumo, vis sunkiau skinasi kelią naujos veikliosios medžiagos, nepaisant to, kad jos naudojamos kitose ES šalyse. Be abejo, įgyvendinant ES direktyvą 2009/128/EB dėl tausaus pesticidų naudojimo, kada nors produktų sąrašai susilygins, bet jeigu kitos šalys sumažins pesticidų naudojimą 20-30 proc., tai kiek mažinsime mes - iki nulio? Arba tapsime ekologiška šalimi be produkcijos, o gal ją tieksime tik užsienio rinkai?

Atsparių žaladariams augalų veislių parinkimas yra svarus argumentas, jis iš tiesų yra pakankamai veiksmingas. Parinkę pagrindinėms grybinėms ligoms atsparias vaismedžių veisles, galime sumažinti jų apsaugai reikalingų produktų kiekius. Taip pat labai svarbus vaismedžių atsparumas žievės ir medienos ligoms, o nuo jų paprastai labiau nukenčia neištvermingų veislių vaismedžiai.

Be to, ypač daug dėmesio skiriama užsikrėtimo kenksmingais organizmais galimybėms mažinti ir natūraliems jų priešams išsaugoti, nes kenksmingi organizmai išplinta tik tada, kai susidaro palankios sąlygos, kurias lemia mitybiniai ištekliai, temperatūros ir drėgmės režimas, natūralių antagonistų ar simbiontų gausa.

Tradicinės ir integruotos apsaugos skirtumai

Tradicinė obelų apsauga nuo rauplių pagrįsta ligos sukėlėjo biologijos ypatumais tam tikrais vaismedžių augimo tarpsniais. Fungicidais purškiama obelims esant žaliojo kūgio tarpsnio, žiedpumpuriams rausvėjant ir po žydėjimo, vaisių užuomazgų - vaisių kritimo laikotarpiu ir vaisiams augant.

Siekiant apsaugoti nuo pirminės infekcijos, labai svarbu nepavėluoti nupurkšti fungicidais pirmą kartą. Kitų purškimų laikas labai priklausys nuo meteorologinių sąlygų ir ligos vystymosi dinamikos. Žieminių veislių obelis reikėtų purkšti rugpjūtį, kad obelų rauplės neplistų sandėlyje, taip pat labai svarbu rudenį, lapams krintant, nupurkšti karbamidu, kad kuo mažiau ligos užkrato liktų kitiems metams.

Integruotos obelų apsaugos sistemos taikymas neatsiejamas nuo tikslaus kenksmingų organizmų plitimo prognozavimo. Ligų infekcijos ir kenkėjų pasireiškimo rizika numatoma naudojant prognozavimo įrangą arba atsižvelgiant į kenkėjų ekonominio žalingumo ribas. Pagal tai nustatomas optimalus purškimo laikas ir dažnumas.

Ligoms ir kenkėjams prognozuoti Lietuvoje naudojama viena naujausių ir šiandien pasaulyje labai populiari sistema „iMETOS®sm" (Pessl Instruments, Austrija). Šios sistemos pagrindą sudaro specifinės automatinės meteorologinės stotys ir ligų bei kenkėjų prognozavimo modeliai. Jutikliai fiksuoja oro temperatūrą, santykinę oro drėgmę, kritulių kiekį, vėjo greitį ir kryptį, lapų drėgnumą, dirvos temperatūrą ir drėgmę, oro slėgį, baterijos įkrovą, saulės radiaciją.

Įdiegti modeliai (programos), periodiškai naudodami šiuos duomenis, apskaičiuoja ligų infekcijos riziką arba galimą kenkėjų pasireiškimą. Venturia inaequalis prognozavimo modelis nurodo trijų lygių rauplių infekcijos tikimybę: maža, vidutinė ir didelė infekcija. Jeigu užfiksuojama nedidelė rauplių infekcija, tuomet purškiamos tik jautriausių rauplėms veislių obelys, jeigu vidutinė - jautriausių ir vidutinio atsparumo ir jeigu didelė - purškiamos jautriausių, vidutinio atsparumo ir iš dalies atsparių veislių obelys.

Produktų nedaug, bet verstis galima

Lietuvoje trūksta mažuose plotuose auginamų sodo ir daržo kultūrų apsaugos produktų, užtikrinančių integruotą apsaugą. Būtina nustatyti optimalų pesticidų poreikį vaisių ir daržovių sektoriuje, siekiant Lietuvoje išauginti konkurencingą, išskirtinės kokybės, saugią produkciją, kurią užtikrina aukšto lygio integruotas ūkininkavimas, pagrįstas tausiu augalų apsaugos produktų naudojimu bei integruotos augalų apsaugos principais. Suderinti Lietuvos augalų apsaugos produktų sąrašą reikia pagal augalų apsaugos produktų autorizacijos priklausymą Šiaurės zonai, į kurią įeina Lietuva, Danija, Švedija, Latvija, Suomija, Estija.

Lentelėje pateikiama obelų apsaugos sistema, atsižvelgiant į Tausojančios aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistemos (TAVDAS) reikalavimus. Remiantis šia sistema, veiklioji medžiaga per vegetaciją naudojama tik du kartus, todėl pirmiausia nurodoma veiklioji medžiaga, o po ja - produktų pavadinimai.

Fungicidai pateikti pagal jų naudojimo prioritetą ir tuo vaismedžių tarpsniu, kuriuo yra aktualiausi. Be to, obelų apsauga nuo ligų prasideda profilaktiniais purškimais.

Insekticidai surašyti pagal vaismedžių tarpsnį, kuriuo paprastai atsiranda vieni ar kiti kenkėjai, bet profilaktinių purškimų nuo kenkėjų nebūna, nuo jų reikia purkšti jiems išplitus ir pagal žalingumo stiprumą.

Remiantis įprastine obelų apsaugos sistema, yra gerokai daugiau purškimų, nes tą pačią veikliąją medžiagą galima naudoti kelis kartus, pavyzdžiui, fungicidas Effector registruotas naudoti šešis kartus per vegetaciją.

Vertėtų prisiminti, kad tai nėra baigtinis siūlymas, o tik gairės. Obelų apsaugos sistemoje naudojami dviejų tipų purškimai: profilaktinis ir gydomasis. Profilaktiškai paprastai purškiami kontaktiniai fungicidai, ir jie turėtų būti naudojami iki infekcijos arba per 24 valandas po infekcijos pradžios. Kontaktiniai fungicidai padengia vaismedžio dalių paviršių, bet į gilesnius sluoksnius neprasiskverbia. Tai ypač aktualu pavasarį, nes, nupurškus kontaktiniu fungicidu, apsaugomi tik jau išsiskleidę lapai arba žiedai, naujai augančios augalų dalys nuo infekcijos neapsaugomos.

Visada reikia prisiminti, kad kontaktiniai fungicidai yra labai jautrūs aplinkos poveikiui, o jų apsauginis laikotarpis nėra ilgas - iki 7 dienų. Be to, labai svarbu gerai nupurkšti visas augalo dalis.

Vėlesnėse ligų plitimo stadijose naudotini fungicidai, kurie geba įsiskverbti į obelų lapus ir vaisius. Sisteminiai fungicidai į augalą įsiskverbia per lapus ir gali su sultimis pasiskirstyti po augalą. Suradę ligos sukėlėją, jį sunaikina. Optimalus jų poveikis būnas pirmąsias 24-96 valandas nuo obelų rauplių infekcijos pradžios, kai kurie veikia ir iki 120 valandų po infekcijos. Kitas įsiskverbimo į augalą būdas yra translaminarinis. Šio tipo fungicidai, patekę ant viršutinės lapo dalies, prasiskverbia į apatinę lapo dalį, tačiau su augalų sultimis į naujai augančias dalis nenuteka.

Jeigu per vegetaciją vyrauja sudėtingos oro sąlygos, dažnai arba gausiai lyja, ant augalų ilgai laikosi rasa, nusistovi rūkai, tuomet geriausia rinktis kontaktinio ir sisteminio arba translaminarinio poveikio fungicidų mišinius, nes šie mišiniai dėl skirtingo poveikio būdo papildo vieni kitus ir užtikrina geresnę obelų apsaugą. Be to, įvairaus poveikio fungicidų mišinių naudojimas yra patogenų atsparumo augalų apsaugos produktams profilaktika. 

***

IAA glaustai būtų galima apibrėžti keturių etapų schema:

  • Žaladarių apskaita/ žalingumo ir išplitimo įvertinimas/ ekonominio žalingumo ribos nustatymas
  • Užsikrėtimo ligomis ir kenkėjų išplitimo rizikos mažinimas agrotechninėmis priemonėmis
  • Maksimalus natūralių priešų gausinimas kenkėjų kontrolei ir atsparių veislių parinkimas ligų profilaktikai
  • Augalų apsaugos produktų naudojimas tik esant ekonominiam būtinumui

***

Tausojančios aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistemos (TAVDAS) reikalavimai

  • Augalų apsaugos produktus, turinčius tos pačios veikliosios medžiagos, galima naudoti ne dažniau kaip 2 kartus per vegetacijos periodą.
  • Vaisių ir daržovių apsaugai panaudojus pesticidus, nuimti derlių ir tiekti rinkai išskirtinės kokybės produktus galima tik praėjus ne mažiau kaip 1,5 karto ilgesniam laikotarpiui, negu augalų apsaugos produkto techninėje dokumentacijoje numatytas karencijos laikotarpis, reikalingas jiems suskilti.
  • Draudžiama naudoti labai nuodingus pesticidus, kurie augalų apsaugos produkto etiketėje ženklinami rizikos fraze „Labai toksiškas" ir (arba) simboliu „T+", ir nuodingus, etiketėje ženklinamus rizikos fraze „Toksiškas" ir (arba) simboliu „T".

***

NAUDINGI PRIMINIMAI

Fibro - insekticidas / akaricidas, kontaktinio veikimo, naudojamas per ankstyvus purškimus sodinių erkių kiaušiniams naikinti. Peržiemoję erkių kiaušiniai padengiami orui nelaidžia plėvele, trukdančia išsiristi erkių nimfoms. Geriausias purškimo laikas - nuo pumpurų sprogimo iki rausvojo pumpuro (BBCH 53-57). Svarbu laiku panaudoti, nes pavėlavus gali sutrikti augalų augimas. Preparato naudojimą komplikuoja galimybė anksti pavasarį įvažiuoti į sodą, be to, reikia didelės jo normos, paruošti purkštuvą ir atidžiai jį išplauti po purškimo.

Actara 25 WG - neonikotinoidų cheminės klasės, sisteminio veikimo, kenkėjai žūna, kai insekticidas patenka ant jų išorės arba per virškinamąjį traktą. Preparatas naudojamas tik po žydėjimo.

Decis mega, Bulldock 025 EC, Karate Zeon - sintetinių piretroidų grupės insekticidai, kontaktinio ir vidinio veikimo, kai patenka per virškinamąjį traktą. Preparatai jautrūs aukštai temperatūrai, geriausiai veikia, kai temperatūra neviršija 20 °C šilumos. Galimas kenkėjų atsparumas. Karate Zeon pasižymi akaricidinėmis savybėmis.

Mospilan 20 SP - chlornikotinilų cheminės grupės, kontaktinio ir sisteminio veikimo insekticidas. Jis taip pat translaminariai veikia kenkėjus įvairiais jų augimo tarpsniais, pasižymi ilgalaikiu efektyvumu.

Visi minėti insekticidai veikia čiulpiančius ir graužiančius kenkėjus, paralyžiuoja arba sutrikdo jų nervų sistemą.

Steward - oksadiazinų cheminės klasės kontaktinio ir vidinio veikimo insekticidas, skirtas kenkėjų lervoms naikinti. Veikia per lervos virškinamąjį traktą arba dėl sąlyčio su preparatu. Tai šiek tiek kitokio pobūdžio preparatas, negu buvo registruoti iki šiol. Veikia visų augimo stadijų lervas, taip pat obuolinių vaisėdžių kiaušinėlius. Labai svarbu kokybiškai išpurkšti augalus ir panaudoti pakankamą preparato normą, purkšti kelis kartus, atsižvelgiant į lervų išsiritimo laiką. Obelis galima purkšti 4 kartus, preparatas veikia apie 14 dienų, purškimus pradėti prieš kiaušinėlių išsiritimą ir kartoti kas 8-14 dienų po pirmojo purškimo. Svarbu prisiminti, kad nenaikina suaugusių kenkėjų, o lervoms įsigraužus į vaisių vidų, jų sunaikinti neįmanoma.

***