23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/12
Karūnuotas metų traktorius
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Šių metų gegužę prasidėjęs aštuonioliktasis konkursas „Metų traktorius 2015" finišavo lapkritį Bolonijoje vykusioje parodoje EIMA. Iš septynių kandidatų daugiausia žurnalistų vertinimo balų surinko Case Magnum CVX 380, geriausiu specializuotu traktoriumi pripažintas New Holland T3.75F, o auksinio traktoriaus titulas už dizainą atiteko Deutz-Fahr 9340 TTV.

Oficiali laureatų apdovanojimo ceremonija vyko sausakimšoje salėje. Žurnalistų ir traktorių gamintojų gausa bylojo apie konkurso svarbą. Pasak traktorių rinkimų koordinatoriaus Fabijaus Dzamarečio (Fabio Zammaretti), būti konkurso finalininkų sąraše taip pat nemažas laimėjimas: „Visi gamintojai turėjo galimybę pristatyti savo kandidatus. Po griežtos atrankos iš 15 pateiktų lauko traktorių į finalą pateko 7 modeliai. Dėl geriausio specializuoto traktoriaus varžėsi 5 mašinos".

Renginyje dalyvavo ir CEMA (Europos žemės ūkio mašinų gamintojų asociacija) vadovas Ričardas Markvelas (Richard Markwell). Pasak jo, konkurso „Metų traktorius" nugalėtojų paskelbimas - išties jaudinantis ir išskirtinis momentas traktorių gamintojų kasdienėje veikloje. CEMA jungia 4 500 įmonių, kurių bendra apyvarta sudaro daugiau kaip 26 mlrd. eurų.

Rinkimų laimėtojai

Magnum CVX 380 - galingiausias modelis (su galios didinimo sistema net 435 AG) iš naujos serijos traktorių, jo galios diapazonas nuo 250 iki 380 AG. Magnum CVX 380 įrengta bepakopė CVX transmisija ir 8,7 l darbinio tūrio FPT Cursor 9 variklis su Hi-eSCR sistema. Jame įdiegta tik viena deginių emisijas mažinanti sistema. Naujieji varikliai atitinka galutinius Tier IV deginių emisijų reikalavimus. Dėl geresnio degimo proceso variklio alyvą reikia keisti tik kas 600 motovalandų. Magnum CVX Rowtrac modelyje vietoj galinių ratų įrengti vikšriniai varytuvai, kurie padidina mašinos trauką ir išsaugo ratinio traktoriaus vairavimo savybes. Naujos serijos modeliuose itin geros operatoriaus darbo sąlygos. Kabinos erdvė 3,1 m3, įstiklinimo plotas siekia 6,4 m2. Degalų bako talpa - 618, AdBlue tirpalo - 68 l. Mašina sveria per 14 tonų.

Case Magnum traktoriai pradėti gaminti 1987 m. Nuo tada iš gamyklos Racine (JAV) išriedėjo daugiau kaip 150 000 šių mašinų. Pasak „Case IH" kompanijos viceprezidento Metju Fosterio (Matthew Foster), iškovotas geriausio traktoriaus titulas - svarbus pripažinimas. „Magnum traktorius gaminame jau 27 metus, atsižvelgdami į ūkininkų pageidavimus, nuolat juos tobuliname. Laimėtas konkursas - visos mūsų komandos darbo įvertinimas", - teigia viceprezidentas. Metų traktoriaus titulas kompanijos „Case IH" mašinai suteiktas po 14 metų pertraukos. 2001 metais nugalėtoju tapo Case CVX 170.

Patraukliausiu iš visų finalininkų pripažintas 340 AG Deutz Fahr 9340 TTV modelis. Auksiniu traktoriumi jau treti metai iš eilės išrenkamos SDF („Same Deutz-Fahr") įmonių grupės mašinos (pernai Lamborghini Nitro 130 VRT, užpernai Deutz-Fahr 7250 TTV). Jų išvaizdą kuria „Giugiaro" dizaino studija. Tai pirmasis SDF grupės serijinės gamybos traktorius, kurio galia viršija 300 AG. Naujoji Deutz Fahr 9 serija įkūnija ne tik didelę jėgą, bet ir išskirtinį darbo komfortą. Traktoriai skirti sunkiems žemės darbams, kurie reikalauja daug galios, tačiau mašina pasiteisins ir transporto darbuose. Deutz Fahr 9340 TTV montuojamas 7,8 l darbinio tūrio, 6 cl., Tier IV deginių emisijų reikalavimus atitinkantis variklis Deutz TTCD. Išmetamąsias dujas apdoroja dvi technologijos - SCR sistema ir DPF filtras. Degalų bako talpa - 600, AdBlue tirpalo - 60 l. Deutz Fahr 9 traktorių serijos naujovė ir bepakopė ZF Terramatic TMT 32 transmisija.

Gali peržengti Europos ribas

Praėjusiais metais Metų traktoriaus titulą laimėjo Claas Axion 850. Specializuotų traktorių kategorijoje nugalėjo Aebi Viatrac VT 450 Vario, o auksiniu traktoriumi už dizainą pripažintas Lamborghini 130 Nitro. Žurnalistų komisiją sudaro 23 Europos šalių žemės ūkio leidinių žurrnalistai.

Pagrindinis konkurso „Metų traktorius" rėmėjas - padangas gaminanti kompanija „Trelleborg". Pasak jos prezidento Paolo Pompėjaus (Paolo Pompei), akivaizdu, kad rinkimų profesionalumas auga, konkurso vaidmuo tarp traktorių gamintojų įgauna vis didesnės svarbos. „Nuoširdūs sveikinimai ir padėka už jūsų darbą. Ar ne laikas žengti į naujas rinkas, galvojant apie pasaulinę konkurenciją?" - sveikindamas konkurso organizatorius, garsiai svarstė P. Pompėjus.

Jis akcentavo, kad būti konkurso dalimi - didelė garbė, nes rinkimai asocijuojasi su inovacijomis, efektyvumu, didesniu našumu, sąnaudų taupymu ir technikos pažanga. Nepaisant to, kad šie metai technikos gamintojams nebuvo vieni iš lengvųjų, tačiau noriu priminti, kad bet koks krizinis laikotarpis yra inovacijas skatinantis katalizatorius. Taip gimsta pačios pažangiausios idėjos.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/12