23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/12
EIMA atvertė naują savo istorijos puslapį
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Nenutrūkstamas visuomeninio transporto ir taksi automobilių srautas ryte į ir vakarop iš Bolonijos parodų centro EIMA organizatoriams jau pirmosiomis renginio dienomis žadėjo įspūdingus statistinius skaičius. „Fenomenalu" - tokiomis antraštėmis mirga Italijos žemės ūkio leidinių puslapiai. Dalyvių ir lankytojų skaičius pranoko net ir pačias drąsiausias prognozes.

Šiųmetė EIMA - rekordinė visomis prasmėmis. Lankytojų skaičius palyginti su 2012-ųjų metais išaugo 20 proc., t. y. nuo 196 tūkst. iki daugiau kaip 235 tūkst., iš jų per 38 tūkst. atvyko iš užsienio valstybių

EIMA skaičiais

Organizatoriai:     Italijos žemės ūkio technikos gamintojų federacija „FederUnacoma"

Parodos laikas:     2014 11 12-2014 11 16

Vieta:                     Bolonija, Italija

Lankytojai:           235 614

Užsienio svečiai:    38 773 iš 124 valstybių

Parodos dalyviai:  1 800 įmonių, iš jų - 650 užsienio kompanijos iš 45 šalių

Užsienio delegacijos:                  60

Žurnalistai:            700 iš 40 šalių

Konferencijos:      150

Viena iš didžiausių parodų Pietų kraštuose, EIMA lankytojus pasitiko gerokai paaugusi ir pelnytai organizatorių pavadinta pasaulinės reikšmės renginiu. Čia buvo galima išvysti visas stambiausias žemės ūkio technikos kompanijas. Kai kurios iš jų, nelaukdamos kitąmet vyksiančio didžiausio žemės ūkio technikos šou „Agritechnica", šią parodą pasirinko savo naujovių premjerai.

Pasak federacijos „FederUnacoma" prezidento Masimo Goldonio (Massimo Goldoni), nepaisant pačios Italijos rinkos sąstingio, susidomėjimas šalies įmonių produkcija, skirta žemės ūkiui, auga. Verslo susitikimų grafikas buvo labai įtemptas. „Itin aktyviai Italijoje partnerių ieško Australijos, Indonezijos, Malaizijos verslininkai. Niekas nepaneigs, kad EIMA tampa scena pasauliui ir mes tuo labai didžiuojamės", - parodos atidarymui skirtoje spaudos konferencijoje kabėjo M. Goldinis. Kas dveji metai organizuojama paroda šiemet vyko 41-ąjį kartą.

Išaugus dalyvių skaičiui, apie 10 proc. padidėjo ir parodos plotas. EIMA užėmė iš viso apie 300 tūkst. m2. Parodos dalyviai buvo suskirstyti į 14 specializuotų sektorių ir pristatė daugiau kaip 50 tūkst. technikos modelių. Itin daug kompanijų demonstravo mašinų komplektavimo dalis ir atsargines detales bei sodų  ir vynuogynų priežiūros įrangą. Šiemet pirmą kartą EIMA pasipuošė floristų ekspozicijomis. Italijoje registruota apie 20 tūkst. šios paskirties įmonių. Floristikos sektorius žemės ūkio produkcijos struktūroje užima apie 5 proc.

Kaip ir kiekvienoje parodoje kompanijų naujovėms ir inovacijoms vertinti surengtas konkursas. Jis vyko 25-tąjį kartą. Komisiją sudaro Italijos žemės ūkio technikos gamintojų federacijos „FederUnacoma", Bolonijos universiteto žemės ūkio ekonomikos ir inžinerijos departamento, Tyrimų centro, Italijos inžinerijos asociacijos, Nacionalinės žemės ūkio mechanizacijos agentūros atstovai.

Pagal konkurso sąlygas, išaiškinant laimėtojus, buvo atsižvelgiama į ergonominius, ekonominius, darbo saugumo ir aplinkos apsaugos aspektus. Kompanijų pateikti kandidatai buvo įvertinti dviejų kategorijų nominacijomis: „EIMA Techninė inovacija" ir „EIMA Signalas". Aukščiausią apdovanojimą gavo 15 žemės ūkio technikos naujovių ir mašinose įdiegtų inovacijų.

Rinkų pokyčiai

Italijos žemės ūkio gamintojus vienijančios federacijos duomenimis, šalis tebeišgyvena nuosmukį, kuris trunka jau 10 metų. Skaičiuojama, kad pavyzdžiui, traktorių šiemet bus registruota apie 18 tūkst., t. y. beveik du kartus mažiau negu 2004-aisiais. Šiemet, palyginti su praėjusiais metais, žemės ūkio mašinų pardavimas vietos rinkoje dar mažės - traktorių apie 1,7, kombainų - apie 25 proc.

Italijos žemės ūkio technikos gamintojus gelbsti eksportas, kuris tebeauga. „Tikimės, kad šiuos metus Italijos žemės ūkio technikos pramonė užbaigs su 7,83 mlrd. EUR pajamų, iš jų 2,26 mlrd. EUR sudarys traktorių pardavimai, - preliminarius skaičius pateikė M. Goldonis. - Nepaisant susitraukusios Europos Sąjungos rinkos, itališkos technikos eksportas, palyginti su praėjusiais metais turėtų padidėti 1-2 proc." Vertinant pirmąjį pusmetį, itališkų mašinų pardavimai išaugo Ispanijoje (16 proc.), Turkijoje (35 proc.), Vengrijoje (55 proc.). Daugiau kaip 20 proc. eksportas šoktelėjo ir į Jungtines Valstijas. „JAV tapo antrąja Italijos gamintojų technikos pardavimo rinka. Mūsų produkcija užima apie 10 proc. viso JAV importo. Skaičiuojant pinigais - per 6 mėn. eksporto vertė į JAV padidėjo nuo 234 mln. iki 291 mln. eurų", - gerais rezultatais džiaugėsi federacijos prezidentas.

Kiek tamsesnėmis spalvomis piešiamas Europos žemės ūkio technikos rinkos piešinys. Po pastarųjų trejų metų bumo šiemet žemės ūkio mašinų paklausa Europoje sumažėjo. Remiantis CEMA (Europos žemės ūkio mašinų gamintojų asociacija) duomenimis, šiųmetė rinka susitrauks 5, kai kuriuose regionuose iki 10 proc. „Mūsų pajamoms tiesioginės įtakos turi žemdirbių pajamos. Palyginti su 2013-aisiais, grūdų kainos sumažėjo 33 proc. Nepaisant apyvartų kritimo, galutinis investicijų į mašinas dydis turėtų būti antras po aukščiausiojo lygio ir išliks didžiausias pasaulyje", - nuosmukio nedramatizavo CEMA prezidentas Ričardas Markvelas (Richard Markwell). Preliminariai skaičiuojama, kad parduotos europietiškos žemės ūkio technikos vertė iš viso sieks 26 mlrd. eurų (JAV gamintojų - 21 mlrd., Kinijos - 14 mlrd. eurų)

Didžiausiose ES šalyse žemės ūkio technikos rinkų būklė skiriasi, tačiau mašinų parduota mažiau daugumoje valstybių: 15 iš 28. Prancūzija ir Vokietija sudaro apie 40 proc. visų technikos pardavimų, todėl kritusios investicijos šiose šalyse turėjo didžiausios įtakos gamintojų finansiniams rodikliams. Ypač susilpnėjo Prancūzijos rinka, jokių atsigavimo ženklų nematyti ir Italijoje (pagal pardavimų apimtis ji yra ketvirtoje vietoje). „Mes tikimės, kad anksčiau ar vėliau Italijos ūkininkai investicijomis į pažangias technologijas bei mašinas pasivys kitų šalių žemdirbius ir išsaugos savo konkurencingumą", - optimistiškai svarstė R. Markvelas. Sprendžiant iš statistinių mašinų registracijos duomenų, gerokai stipriau jaučiasi Jungtinės Karalystės, Portugalijos, Graikijos ir Ispanijos žemdirbiai. Ten investicijos į techniką augo.

Didžiausią dalis (apie trečdalis) ES žemės ūkio technikos pardavimų struktūroje sudaro traktoriai. Nuo šių metų pradžios iki rugsėjo ES įregistruota 119 tūkst. naujų traktorių, arba 4 proc. mažiau negu per praėjusių metų tą patį laikotarpį. Antros pagal dydį Vokietijos traktorių rinka išlieka stabili ir tvirta: tikėtina bus parduota 35 tūkst. traktorių. Kombainams ES mašinų rinkoje tenka 6 proc. Šiemet regisruota maždaug 9 proc. javų derliaus nuėmimo mašinų mažiu nei pernai (iš viso 9,6 tūkst.).

Priešaky dar vieneri nelengvi metai

R. Markvelo nuomone, 2015 metais teigiamų pokyčių kol kas prognozuoti negalima: „Žemės ūkio mašinų rinkos sąlygos Europoje išliks sudėtingos. Augančių investicijų į techniką neverta tikėtis dėl gerokai sumažėjusių žemės ūkio produkcijos kainų. Sumaišties gali būti ir dėl naujos ES subsidijų mokėjimo tvarkos. Žemės ūkio politikos permainos tikėtina labiausiai paveiks Centrinės Europos ūkininkus." CEMA pronozuoja, kad žemės ūkio mašinų rinka kitąmet dar mažės 5-10 procentais.

Nors ateinančiais metais gamintojams dar bus iššūkių, R. Markvelo įsitikinimu, ilgalaikės prognozės buvo, yra ir bus verslui palankios: daugėja gyventojų, auga geros kokybės maisto produktų paklausa, keičiasi žmonių mityba, kinta klimatas. Technikos gamintojams tenka labai svarbus vaidmuo žemės ūkio produkų gamybos grandinėje. „Mūsų užduotis gaminti tokias technologijas ir mašinas, su kuriomis žemdirbiai galėtų užauginti daugiau, išleisdami mažiau, sunaudodami mažiau išteklių ir nekendami gamtai - pabrėžė R. Markvelas. - Turime didžiuotis, kad be mūsų gaminamų mašinų nebūtų maisto ant stalo."

Jo nuomone, technikos gamintojai turėtų didžiuotis ir itin moderniomis mašinų gamybos technologijomis, kuriomis negali pasigirti automobilių pramonė. Siekdamos prisitaikyti prie griežtėjančių deginių emisijų reikalavimų kompanijos žengė milžinišką žingsnį, išleido milijardus eurų ir padarė neįtikėtinai daug per palyginti trumpą laiką. Mašinų asortimentas atnaujintas iš esmės. „Keitėsi ne tik varikliai. Darbo technika komfortas, mašinų našumas, kompiuterinės technologijos įžengė į naują erą", - akcentavo CEMA prezidentas.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/12