23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/10
Tuneliniai sodų purkštuvai
  • R. Zinkevičius
  • Mano ūkis

Didelė dalis sodų purkštuvais išpurškiamų augalų apsaugos produktų apskritai nepatenka ant apipurškiamų paviršių (pvz., medžių šakų ar lapų), o nusėda ant dirvos, yra nunešami pavėjui arba išgaruoja. Taigi, išeikvojama nemažai augalų apsaugai skiriamų lėšų, be to, teršiama aplinka.

Surinkti nenusėdusius ant apipurškiamo paviršiaus lašelius yra bandoma įvairiomis techninėmis priemonėmis. Labiausiai pasiteisino tuneliniai purkštuvai. Kai kurios kompanijos (pvz., „Wanner"), be tunelinių, siūlo ir sodų purkštuvus su lašelių kolektoriais arba reflektoriais.

Visų šių sodų purkštuvų veikimo principas panašus. Ant apipurškiamų paviršių nenusėdę lašeliai atsimuša į kolektorių, reflektorių ar tunelinio sodų purkštuvo sienelę, leidžiasi žemyn ir kaupiasi skysčio surinkimo vonelėse. Iš jų skystis yra siurbiamas ir per filtrą vėl tiekiamas į pagrindinį sodų purkštuvo rezervuarą.

Suprantama, kad pirmieji sodų purkštuvai su įvairiomis techninėmis priemonėmis ant apipurškiamų paviršių nenusėdusiems lašeliams surinkti buvo net iki trijų kartų brangesni už įprastus. Šiandien šis kainos skirtumas gerokai sumažėjo, ir dvieiliai tuneliniai sodų purkštuvai kainuoja beveik tiek pat, kiek ir paprasti. Savaeigiai trieiliai ir ketureiliai tuneliniai purkštuvai yra atitinkamai brangesni, tačiau tuneliniai sodų purkštuvai turi labai daug pranašumų, kurie kompensuoja didesnes investicijas.

Tunelinių sodų purkštuvų pranašumai

Ö        Vidutiniškai per sezoną galima sutaupyti nuo 30 iki 40 proc. augalų apsaugos produktų. Ankstyvą pavasarį, kai medžių lapų dar nėra, galima surinkti ir pakartotinai panaudoti net apie 70 proc. purškiamo skysčio. Kai medžių lapija gausi, paskutinių purškimų metu pakartotinai panaudojama tik apie 20 proc. chemikalų. Vokietijos mokslininkų skaičiavimai rodo, kad 20 ha plote naudojant tunelinį sodų purkštuvą per 10 metų augalų apsaugos produktams galima išleisti net 48 000 EUR (165 888 Lt) mažiau.

Ö        Tuneliniai sodų purkštuvai yra labai mažai jautrūs vėjui. Vokietijos Juliaus Kiūno instituto (Julius Kühn Institut) šios mašinos yra įrašytos į 99 proc. nuostolių sumažinančios purškimo technikos sąrašą.

Ö        Įvairių Europos mokslo institucijų tyrimai rodo, kad naudojant tunelinius sodų purkštuvus net iki 40 proc. padidėja apipurškiamų paviršių padengimo laipsnis. Tai leidžia sutaupyti dar nuo 15 iki 20 proc. augalų apsaugos produktų.

Ö        Mažesnės degalų sąnaudos (dvieilių - nuo 20 iki 30 proc.). Kai medžių lapų dar nėra arba lapija negausi, nereikia sukti tunelinių sodų purkštuvų ventiliatoriaus, ir traktoriaus variklis gali dirbti mažesniais sūkiais. Laikas ir degalai yra taupomi, naudojant daugiaeilius (dviejų, trijų ir keturių eilių) tunelinius sodų purkštuvus, nes praleidžiant atitinkamą medžių eilių skaičių galima sutaupyti dar 50 proc. (dvieilis variantas) ar daugiau degalų.

 Remigijus ZINKEVIČIUS

Mano ūkis, 2014/10