23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/10
Moliūgų poreikis didėja kasmet
  • V. Kasperavičienė, J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Šakių rajone, Kriūkų kaime ūkininkaujantis Lietuvos daržovių augintojų asociacijos pirmininkas Martynas Laukaitis iš viso augina per 300 ha daržovių: 200 ha burokėlių, 100 ha bulvių, 4 ha cukinijų ir 6 ha moliūgų. Pastarųjų populiarumas (kaip ir auginamas plotas) didėja kasmet. Prieš septynerius metus pradėjęs auginti moliūgus nuo maždaug 200 daigų, dabar M. Laukaitis gali didžiuotis esąs vienu stambiausių šių daržovių augintojų šalyje. „Tai smarkiai populiarėjanti daržovė, atrandanti kelią į lietuvių širdis ir mūsų šeimininkių virtuves", - pastebi ūkininkas.

Moliūgai į lauką sodinami daigais, kuriuos išsiaugina pats ūkininkas šiltnamyje. Kadangi moliūgai labai nepakantūs šalnoms, jie į lauką sodinami tik tuomet, kai jau negresia pavojus pašalti, o dirva pakankamai įšilusi. Ankstyvesnių veislių moliūgų derliaus nuėmimas paprastai prasideda antroje rugpjūčio pusėje, vėlyvesnių galvos pradedamos skinti rugsėjui baigiantis. Moliūgų derliaus nuėmimas - absoliučiai nemechanizuotas, skinama rankomis ir moliūgai švelniai kraunami į medinius konteinerius, kurie suvežami į saugyklą.

Pačios geriausios moliūgų galvos - nei per mažos, nei per didelės, sveriančios maždaug 3-4 kg - tokios paklausiausios prekybos vietose. „Kad neaugtų milžiniškos, sunkiai pakeliamos galvos, tiesiog reikia tinkamai pasirinkti veislę", - paaiškina augintojas. Pagrindinės moliūgų veislės jo ūkyje šiemet - olandų selekcijos hibridai Neon ir Racer. Dar auginama kelios rūšys egzotinių moliūgų: muskatinių, dekoratyvinių ir net helovyninių.

Moliūgai mėgsta būti laikomi šiltai, sandėlyje palaikoma 15-20 laipsnių temperatūra. „Tarkime, virtuvėje ant spintelės moliūgui yra labai komfortiška vieta", - šypteli M. Laukaitis. Žinoma, moliūgai išsilaikytų ir ilgiau negu 4-5 mėnesius, bet jie tiesiog parduodami. Kriūkuose išauginti moliūgų galima įsigyti ir stambiuose mažmeninės prekybos centruose, ir įvairiose smulkiose parduotuvėlėse, nemažai šių vertingų daržovių nuperka maitinimo įstaigos. „Realizacija yra ne mažiau sudėtingas darbas kaip ir auginimas", - pripažįsta ūkininkas ir patikina kol kas negalvojantis apie moliūgų perdirbimą - tegul tuo užsiima kiti. 

Mano ūkis, 2014/10