23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/10
Mašinų naujovės gyvai
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Svarbiausias žemės ūkio verslo įvykis žemdirbiškajai visuomenei neabejotinai yra kas dveji metai Vokietijoje vykstanti paroda „Agritechnica". Ne mažiau svarbios naujienos gyvai demonstruojamos ir kitame, organizatorių teigimu, didžiausiame renginyje po atviru dangumi -Prancūzijos žemės ūkio technikos, gyvulininkystės ir augalininkystės technologijų parodoje „Innov-Agri".

Tai penkis kartus didesnė lietuviškos „Agrovizijos" versija. Ketvirčio amžiaus sukaktį pažymintis renginys šiemet išsiskyrė ir kitais įspūdingais skaičiais, o kompanijų ekspozicijose netrūko reikšmingų mašinų naujovių.

Daugiau kaip 160 ha ploto užimančioje „Innov-Agri" tilpo viskas, kas aktualu šiuolaikiniam žemdirbiui, tačiau didžiausias dėmesys buvo skiriamas mašinų darbui demonstruoti. Rugsėjo pradžioje vykusiame renginyje eksponuojama technika užėmė 46, o dirbančių mašinų laukui nusidriekė net 76 ha plote.

Šiųmetėje parodoje naujoves demonstravo per 300 dalyvių, iš jų 35 proc. - užsienio kompanijos. Laikini statiniai užėmė 13 200 m2, buvo nutiesta per 40 km elektros kabelių, įrengti 25 generatoriai, kurie generavo 3 000 kW elektros energijos. Parodos organizatoriai didžiuojasi ir įspūdingu lankytojų skaičiumi - per 3 dienas apsilankė daugiau kaip 90 tūkst. žmonių. Ekspozicijose buvo pristatyta per 1 000 mašinų.

Parodos metu vyko dešimtis konferencijų apie mokslo pasiekimus tausojamosios žemdirbystės, vandens kaupimo, šiaudų panaudojimo, pasėlių kontrolės ir tiksliosios žemdirbystės srityse. Gaudė traktorių varikliai renginio metu surengtame Prancūzijos traktorių traukimo čempionate.

Parodos organizatoriai - „France Agricole Group", kuriai priklauso vienas iš didžiausių šalies žemės ūkio laikraščių „France Agricole" - įsitikinę, kad „Innov-Agri" didžiausias Europoje žemės ūkio naujovėms skirtas renginys po atviru dangumi. Paroda organizuojama kasmet: lyginiais metais Utarvilyje (Outarville), nelyginiais - Onde (Ondes).

Prioritetas - dirbančios technikos demonstracijos

Ir dalyviai, ir lankytojai parodą „Innov-Agri" ypač vertina dėl to, kad vienoje vietoje galima pamatyti ir palyginti laukuose dirbančią skirtingų kompanijų techniką. Mašinas pristatančios įmonės turi galimybę praktiškai pademonstruoti visus naujovių privalumus.

Kompanijos „Deutz-Fahr" stende ūkininkų minia rikiavosi prie pirmą kartą parodoje „Agritechnica" pristatytos naujos serijos galiūno, maksimalios 340 AG Deutz Fahr 9340 TTV traktoriaus. Čia mašiną buvo galima ne tik apžiūrėti, bet ir atsisėdus už vairo apsukti ratą kitą. Deutz Fahr 9340 TTV - pirmasis SDF grupės („Same Deutz-Fahr") serijinės gamybos traktorius, kurio galia viršija 300 AG. Traktorius pateko į konkurso „Metų traktorius 2015" finalą.

Pasak kompanijos „Deutz Fahr " vieno iš savininkų, generalinio direktoriaus pavaduotojo Frančeskos Karozos (Francesco Carozza), prieš dvejus metus Deutz-Fahr Agrotron 7250 TTV pasipuošė net 2 konkurso prizais. „Geriausio traktoriaus rinkimai - mums svarbus įvykis, o laimėjimai skatina dėti dar daugiau pastangų mašinoms tobulinti", - pabrėžė jis

Kompanijos „Deutz Fahr" Tyrimų ir vystymo centro vadovo Masimo Ribaldonės (Massimo Ribaldone) teigimu, naujoji Deutz Fahr 9 serija įkūnija ne tik didelę jėgą, bet ir išskirtinį darbo komfortą. „Traktoriai skirti sunkiems žemės darbams, kurie reikalauja išskirtinės galios, tačiau mašina pasiteisins ir transporto darbuose", - naują seriją parodoje „Innov-Agri" surengtoje spaudos konferencijoje pristatė M. Ribaldonė.

Naujoji serija apima 4 modelius (nuo 280 iki 340 AG). Traktoriuose montuojamas 7,8 l darbinio tūrio, 6 cl., Tier IV deginių emisijų reikalavimus atitinkantis variklis Deutz TTCD. Išmetamosioms dujoms apdoroti pasirinktos dvi technologijos - SCR sistema ir DPF filtras. Degalų bako talpa - 600, AdBlue tirpalo - 60 l. Deutz Fahr 9 traktorių serijos naujovė ir bepakopė ZF Terramatic TMT 32 transmisija.

Parodos dalyviams „Innov-Agri" organizatoriai suteikė progą pademonstruoti ne tik dirbančius traktorius, bet ir derliaus nuėmimo mašinas. Joms pristatyti buvo skirta 2 ha rapsų, 15 ha - kukurūzų, 7 ha - kukurūzų silosui, 7 ha - žalienų.

Kompanija „Deutz Fahr" parodoje „Innov-Agri" taip pat pristatė didžiausią kombainų asortimento naujovę - C7000 seriją. Priklausomai nuo modelio, naujų kombainų maksimali galia siekia nuo 250 iki 334 AG. Dėl įdiegtų naujovių kombainai gali dirbti įvairiomis derliaus nuėmimo sąlygomis. Modelių C7205 grūdų bunkerio talpa 8 500, C7206 - 9 500 l. Iškrovimo sraigės gali būti pasirinktinai 5; 5,6 ir 6 m ilgio. Priklausomai nuo modelio, kombainuose montuojami 6,1 l ir 7,8 l darbinio tūrio Deutz varikliai, kuriuose įdiegta SCR sistema.

Sėkmingi metai padidino investicijas

Parodoje „Innov-Agri" demonstruotos kompanijos „Deutz Fahr" naujovės - prieš kelerius metus pradėtos vykdyti strategijos rezultatas. Pasak kompanijos „Deutz Fahr" vykdomosios valdybos pirmininko Ludoviko Busolačio (Lodovicko Bussolati), itin sėkmingi 2013-ieji leidžia ir toliau eiti pasirinkta kryptimi. „Palyginti su 2011-aisiais paaugome dvigubai. Pasiekėme 1,118 mln. eurų apyvartą, pelnas padidėjo beveik 10 mln. eurų. Rekordinės pajamos suteikė galimybė ir rekordiškai didelėms investicijoms į tyrimus ir plėtrą", - akcentavo L. Busolatis.

Įmonė pradėjo naujos traktorių iki 500 AG gamyklos Vokietijoje (Lauingen) statybas. Iš viso tam numatyta 75 mln. eurų. „Itin suaktyvinome savo veiklą strategiškai reikšmingoje Turkijos rinkoje. Įsigijus likusias Turkijoje veikiančios gamyklos akcijas, užimamos rinkos dalį ten padidinsime apie 10 proc.", - planais dalijosi kompanijos valdybos pirmininkas. Pagrindą augimui suteikia ir užmegztas bendradarbiavimas su Prancūzijos specializuotos alyvuogių ir vynuogių nuėmimo technikos gamintoju „Grègoire SAS".

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2014/10