23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/10
Kukurūzų diena 2014
  • J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Pusšimtis kukurūzų veislių viename lauke - gera proga savo akimis pamatyti skirtumus ir išsirinkti geriausią hibridą savam ūkiui. Tokią progą žemdirbiams suteikė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, antrą kartą organizavusi renginį „Kukurūzų diena".

Kėdainių rajone, Dotnuvos eksperimentinio ūkio laukuose parodomajame bandyme kukurūzai buvo pasėti balandžio 22 dieną (tik kompanijos „Chemcentras" vengriški hibridai selekcininkų pageidavimu buvo pasėti keliomis dienomis anksčiau). Mantviliškio kaimo apylinkėse laukai derlingi: dirvožemio tyrimai parodė, kad humuso kiekis siekia 3,7 proc., pH 7,2 (dirvožemis šarmiškas), fosforo 180 mg/kg (fosforingas), kalio 185 mg/kg (kalingas). Kukurūzai sėti su Kverneland Optima sėjamąja, sėjos norma - 70 tūkst. augalų į hektarą.

Priešsėlis - žieminiai kviečiai. Rudenį tręšta kraikiniu mėšlu 40 t/ha, pavasarį prieš sėją NPK 4-16-34 (300 kg/ha) ir amonio salietra (200 kg/ha), su sėkla įterpta NPK 16-16-16 (80 kg/ha), papildomai tręšta amonio salietra (220 kg/ha). Pasėliai nuo piktžolių purkšti herbicidais Arrat (0,2 kg/ha) + 2,4-D Nufarm (0,4 l/ha) bei Maister OD (1,5 l/ha); nuo ligų naudotas herbicidas Opera N (1 l/ha).

Kukurūzų hibridus bandymams pateikė 11 kompanijų: „Chemcentras", „Baltic Agro", KWS, „Agrokoncernas", „Syngenta", „Dotnuvos projektai", „Pioneer", „Saatbau", „Monsanto", „HR Smolice" ir „Agroderlius". Jų atstovai pabrėžė geriausias hibridų savybes ir akcentavo, kad pirmiausia reikia žinoti, kam - grūdams, silosui ar žaliajai masei - planuojama auginti kukurūzus. „Nėra blogų veislių, yra tik blogas pasirinkimas", - vienbalsiai tvirtino specialistai. Svarbu ir išlaikyti tinkamą sėjos tankumą: auginant grūdams, pakanka 70 tūkst. augalų hektare, nes derlingumas pasiekiamas ne iš tankumo, bet atskleidžiant augalo genetinį potencialą, t. y. sudarant jam sąlygas subrandinti stambią burbuolę. Silosui auginami kukurūzai sėjami tankiau - 80-90 tūkst. augalų hektare (paprastai optimalų sėjos tankį nurodo selekcininkas).

Lietuvoje vegetacijos periodas nėra labai ilgas, tad rekomenduojama rinktis kuo ankstyvesnės brandos hibridus. Svarbu ir hibrido plastiškumas - kiek jis prisitaikęs augti įvairiomis dirvos ir klimato sąlygomis. Praėjusi vasara nebuvo itin palanki kukurūzams augti. Šalto birželio išgąsdinti augalai ilgokai stovėjo vietoje, ir tik rugpjūčio karščiai suteikė jiems stimulą sparčiai augti. Rugsėjui įpusėjus aukščiausių veislių augalai siekė beveik 3 metrus. Didžiausią augalų masę išaugino hibridai P 7529 (1 148 g), Eduardo (1 148 g) ir Exapic (1 193 g), didžiausia burbuolių procentine dalimi viso augalo masėje išsiskyrė DKC 3014 (45 proc.), Claxxon (45 proc.) ir DKC 3333 (47 proc.).

Ruošiant kukurūzų silosą, iš vieno hektaro gaunama tiek energijos, kiek negaunama iš jokio kito pašarinio augalo. Kokybiško siloso energinė vertė - apie 11-11,5 MJ. Ją lemia sausųjų medžiagų kiekis augaluose ir krakmolo kiekis grūduose silosavimo metu. Pieninės brandos kukurūzų sausojoje medžiagoje krakmolas sudaro apie 15 proc., o vėlyvosios vaškinės brandos - apie 30 proc. Burbuolių organinių medžiagų virškinamumas svyruoja nuo 84 iki 88 proc., o stiebų ir lapų - nuo 55 iki 65 procentų.

Šiuo metu pasaulyje populiarėja nauja kukurūzų siloso ruošimo technologija, kai silosuojama tik maistingiausia kukurūzų dalis. Tam tikros brandos laikotarpiu siloso maistinei vertei galima daryti įtaką keičiant kukurūzų pjovimo aukštį. Nupjovus juos maždaug 50 cm aukštyje arba ties pirmąja burbuole gaunamas aukštos kokybės koncentruotas kukurūzų silosas.

Kukurūzų derliaus nuėmimo ir žemės dirbimo bei sėjos techniką demonstravo kompanijos „DOJUS Agro", „SV Technika", „Väderstad", EWA, „Dotnuvos projektai" ir „Agroteka". Pastarosios parodyta kukurūzų siloso sukimo į ritinius technologija sulaukė didelio susidomėjimo. Austriškas „Göweil" presas-vyniotuvas LT Master susmulkintą kukurūzų masę idealiai suspaudžia ir suvynioja į ritinius, kuriuos paprasta transportuoti, pigu laikyti, o dėl anaerobinių sąlygų pašaras ilgai išaugo nepriekaištingą kokybę.

Šiemet Lietuvoje auginta apie 40 tūkst. ha kukurūzų, maždaug po lygiai silosui ir grūdams. Kasmet atsiranda naujų kukurūzų augintojų, o jau įgijusieji šioje srityje didesnę patirtį didina plotus ir ieško geriausių veislių, tad dėmesys kukurūzams tik didėja. Pirmoji „Kukurūzų diena" 2012-aisiais sutraukė per 400 lankytojų, šįkart jų buvo daugiau kaip pusė tūkstančio.

Jurga ZALECKIENĖ

Mano ūkis, 2014/10