23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/09
Paskolos ir kreditai žemdirbiams: praktinės žinios
  • Vytautas ŠENAVICIUS, Advokatu profesines bendrijos TVINS asocijuotas partneris
  • Mano ūkis

Į Europos Sąjungos investicinę paramą ūkiai paprastai gali pretenduoti tik tada, jei investuoja dalį nuosavų lėšų. Žemdirbiui tenka skaičiuoti kiekvieną centą ir paskirstyti savo lėšas taip, kad jų užtektų pašarams, trąšoms, augalų apsaugai, degalams, technikai, įrangai įsigyti ir t. t. Iškilus apyvartinių lėšų problemai, žemdirbys priverstas skolintis, tačiau ne visada žino, kuo skiriasi įvairūs finansavimo šaltiniai.

Lėšų ūkiai gali skolintis iš įvairių šaltinių. Pavyzdžiui, pirkdami techniką ar įrangą, ūkiai gali tartis, kad pardavėjas iš dalies atidėtų mokėjimą ar su ūkininku sudarytų lizingo sutartį. Kita alternatyva - skolintis iš bankų ar kredito unijų, kurie skelbiasi skolinantys įvairiems tikslams: žemės ūkio valdoms modernizuoti, apyvartinėms lėšoms, trąšoms pirkti. Yra ir kitų alternatyvų, pavyzdžiui, galima skolintis iš paskolas teikiančių kitų juridinių asmenų, greitųjų kreditų bendrovių. Vis dėlto kiekviena ūkio finansavimo alternatyva turi ir trūkumų, ir privalumų.

Lizingas žemės ūkio technikai įsigyti

Civiliniame kodekse nustatyta, kad pagal lizingo sutartį viena šalis (lizingo davėjas) įsipareigoja įsigyti nuosavybės teise iš trečiojo asmens kitos šalies (lizingo gavėjo) nurodytą daiktą ir perduoti jį lizingo gavėjui valdyti bei naudoti verslo tikslais už užmokestį su sąlyga, kad sumokėjus visą lizingo sutartyje numatytą daikto kainą, jis pereis lizingo gavėjui (mūsų atveju - ūkininkui ar ūkiui) nuosavybes teise. Taigi lizingo sutarties esmė yra ta, kad daiktu galima pradėti naudotis įmokėjus nedidelę jo vertės dalį, tačiau kyla pareiga ilgainiui už jį visiškai atsiskaityti.

Lizingo davėju pagal sutartį gali būti bankas arba kitas pelno siekiantis juridinis asmuo, pavyzdžiui, žemes ūkio ar technikos pardavėjas. Lietuvos žemės ūkio rinkoje techniką ar įrangą parduodančios įmonės itin dažnai siūlo palankesnes lizingo sąlygas (nesikreipiant į bankus). Šios sąlygos padeda ūkininkams greičiau sutvarkyti technikos ar įrangos įsigijimo formalumus. Tačiau minėtos žemės ūkio technikos ir įrangos pardavėju sąlygos nėra vienintelis lizingo ūkiams privalumas. Dažniausiai įvardijami dar du: pirma, imant lizingą neprašoma įkeisti papildomo turto, taigi lizingo sutartį galima sudaryti itin greitai. Antra, lizingo palūkanos yra santykinai žemos, nebūna didelių sutarties sudarymo išlaidų.

Lizingo sutarties trūkumai

Bene didžiausias lizingo sutarties trūkumas yra susijęs su problema gauti Europos Sąjungos paramą už lizingu perkamas prekes. Pagal galiojančias paramos taisykles, tam, kad būtų galima gauti paramą, už techniką ar įrengimus reikia jau būti atsiskaičius. Pagal lizingo sutartį už prekes atsiskaitoma po truputį, t. y. mokėjimai išdėstomi ilgesniam laikui. Iš to seka, kad ūkininkai visos priklausančios jiems paramos turi laukti kelerius metus, o mokėjimo prašymus gali teikti tik tai sumai, kurią jau yra sumokėję. Mokėjimo prašymų pateikimas reikalauja papildomo laiko, be to, iki visiško atsiskaitymo (taigi kelerius metus) ūkininkas privalo mokėti lizingo sutarties palūkanas ir nuo gautinos europinės paramos sumos.

Vertėtų atkreipti dėmesį į dar vieną lizingo sutarties trukumą. Šiose sutartyse dažnai pasitaiko papildomų mokesčių, pavyzdžiui, sutarties administravimo, išankstinio sumokėjimo ir pan. Sudėjus visus šiuos mokesčius, išauga ir su lizingo sutartimi susijusios ūkininko metinės išlaidos. Pasitaiko atvejų, kai, atrodytų, nedidelė palūkanų norma realybėje tampa didesne keliais procentiniais punktais.

Banko, kredito unijos ar kito asmens paskola

Kita plačiai paplitusi finansavimo alternatyva - paskolos sutartis1. Šia sutartimi viena šalis (paskolos davėjas) perduoda kitos šalies (paskolos gavėjo) nuosavybėn pinigus, o paskolos gavėjas įsipareigoja grąžinti paskolos davėjui tokią pat pinigų sumą (paskolos sumą) bei mokėti palūkanas, jeigu sutartis nesudaryta kitaip. Paskolos sutartį ūkininkai gali sudaryti su banku, kredito unija, žemės ūkio technikos ar įrengimų pardavėju, kitais asmenimis. Ši sutartis gali būti sudaroma įvairiais tikslais: technikai, įrengimams, trąšoms įsigyti arba tiesiog apyvartinėms lėšoms gauti. Be to, paskolos sutartis gali būti sudaroma trumpam (iki vienų metų), vidutiniam (iki 5 metų), ir ilgam (15 metų) laikotarpiui.

Didelis paskolos (kreditavimo) sutarties privalumas - už gautas lėšas galima iš karto nuosavybės teise įsigyti techniką, įrenginius, trąšas ar pan. Taigi, paėmus paskolą nereikės laukti, kol visa paskolos suma bus grąžinta, ir, pavyzdžiui, įsigijus techniką, iš karto bus galima kreiptis dėl paramos gavimo. Be to, kaip rodo praktika, imant paskolą iš trečiojo asmens ir ja iš karto atsiskaitant su technikos ar įrengimų pardavėju, galima susiderėti dėl daug palankesnių technikos pirkimo sąlygų. Kitas privalumas - dažniausiai paskolą galima grąžinti anksčiau, išvengiant papildomų mokesčių. Praktikoje pasitaiko, kai paskolos ar kreditavimo sutartyse su kredito įstaigomis susitariama dėl tam tikrų nuobaudų paskolą grąžinus anksčiau, tačiau dažnam ūkininkui pavyksta susitarti ir tokio dalyko išvengti.

Kiti paskolos sutarties privalumai ir trūkumai priklauso nuo paskolos sutarties rūšies.

Paskolos sutarties įkeičiant turtą privalumai ir trūkumai

Dažniausiai žemės ūkyje pasitaikančios paskolų rūšys yra paskola su turto įkeitimu ir banko, kredito unijos ar kito juridinio asmens duodama paskola.

Sudarant paskolos sutartį su turto įkeitimu2, paskolos davėjas yra garantuotas, kad iš ūkininko, nevykdančio įsipareigojimų, jis turės teisę pareikalauti parduoti įkeistą ūkininko turtą ir iš jo išieškoti jam priklausančią pinigų sumą. Taip iki minimumo sumažėja tikimybė, kad paskolos davėjas neatgaus paskolintų pinigų sumų. Dėl šios priežasties įkeičiant turtą už paskolą, jos palūkanos yra mažesnės, be to, turint pakankamai turto galima prašyti didesnės paskolos sumos, susitarti dėl ilgesnio paskolos sutarties laikotarpio.

Įkeisti nekilnojamąjį turtą dažniausiai prašoma išduodant didesnes paskolas. Kartais prašoma ir kitokių garantijų (pavyzdžiui, UAB „Žemės ūkio paskolų garantijų fondas" garantijos, laidavimo, vekselių ir pan.). Iš to seka bene didžiausias paskolos sutarties su įkeitimu trūkumas - jos sudarymas užtrunka ilgai. Eiga dažniausiai yra tokia: ūkininkas turi pristatyti savo buhalterines ataskaitas (kartais prašoma ir tarpinių ataskaitų), kitus su ūkiu susijusius dokumentus, tada paskolos davėjas vertina ūkininko mokumą, tenka užsakyti įkeičiamo turto vertinimą, laukti atsakymo. Dar kelių dienų gali reikėti sutarties parengimui, sąlygų suderinimui, įkeitimo ar hipotekos lakštu tvirtinimui, UAB „Žemės ūkio paskolų garantijų fondas" garantijos gavimui. Taigi ūkininkas didesnę paskolą su įkeitimu (hipoteka) turi planuoti iš anksto, o siekdamas paskolos sutartį sudaryti kiek galima greičiau, skirti tam nemažai laiko ir pastangų. Dėl to ūkininkas gali nesuspėti laiku įvykdyti prisiimtų įsipareigojimų (pvz., atsiskaityti su tiekėjais, pardavėjais).

Kitas paskolos sutarties su įkeitimu trūkumas - su sutarties sudarymu susijusios papildomos išlaidos. Sudarant šias paskolos sutartis, dažnai taikomi papildomi mokesčiai (sutarties sudarymo ir administravimo), kuriuos taip pat reikėtų turėti omenyje imant kreditą. Pavyzdžiui, imant trumpalaikį kreditą apyvartinėms lėšoms, palūkanos gali būti nedidelės, tačiau įvertinus minėtas išlaidas, taip pat išlaidas turto įkeitimui, turto vertinimui, buhalterijai paskolos sudarymo sąnaudos gali būti žymiai didesnės. Imant kreditą ilgesniam laikui (3-5 metams) šios išlaidos nėra santykinai didelė suma, o trumpuoju periodu (iki 1 metų) sudaro reikšmingą paskolos išlaidų dalį.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad, vertinant paskolos su įkeitimu dydį, paskolos davėjas kritiškai vertina įkeičiamo turto vertę. Tad nereikėtų stebėtis, kad žemės sklypas, kurį ūkininkas ar turto vertintojas įvertino 500 000 litų, paskolos davėjo bus įvertintas mažiau, pavyzdžiui, 400 000 litų suma. Taip yra apsidraudžiama nuo rinkos svyravimų.

Kreditorių specifika

Iš paprasto juridinio asmens paskolą gauti yra paprasčiau, kadangi juridinis asmuo neprivalo laikytis kredito įstaigoms įprastos griežtos skolinimo tvarkos. Tačiau skolinantis didesnę sumą ir paprastas juridinis asmuo gali paprašyti turto įkeitimo. Taigi nereikia laukti, kad paskola būtų suteikiama per 24 valandas. Kitas trūkumas - imant paskolą ne iš kredito įstaigų, palūkanos gali būti net dvigubai didesnės nei skolinantis iš kredito įstaigų.

Skolinantis iš kredito unijų, pagrindinis privalumas yra tas, kad kredito unijos dažniausiai jau pažįsta norinčius skolintis ūkininkus. Todėl jais labiau pasitiki, operatyviau stengiasi suteikti kreditą nei tai daro bankai. Asmeninis bendravimas, paprastesnė komunikacija, mažiau biurokratijos - tai dažniausiai ūkininkų įvardijami kredito unijų privalumai. Tačiau paprastai, lyginant su bankais, kredito unijų palūkanos yra didesnės. Juk paskolas suteikianti kredito unija siekia pelno, tad ji negali skolinti pigiau nei skolinasi pati. Faktai rodo, kad bankai gali pasiskolinti pigiau, todėl jie gali reikalauti mažesnių palūkanų.

Ką reikia žinoti prieš imant paskolą

Ūkininkai turėtų atkreipti dėmesį, kad pagal dabar nustatytą reguliavimą, sudarant lizingo sutartį, Europos Sąjungos investicinę paramą jie galės gauti tik už sumokėtą perkamos prekės dalį. Todėl lizingas reikalingai prekei įsigyti šiuo konkrečiu atveju nėra parankus (nebent pasikeis paramos suteikimo taisyklės).

Imdamas paskolą (kreditą iš kredito įstaigų), ūkininkas turi išsiaiškinti visas tiesiogines ir netiesiogines su paskola (kreditu) susijusias išlaidas: kiek kainuos turto vertinimas, kokios kitos kredito davimo sąlygos, kokia bus taikoma marža (įskaitant įmokas už pajus), kiek kainuos papildomi apskaitos, sutarties sudarymo darbai, metiniai mokesčiai. Tik paskaičiavęs visą paskolos kainą ir ją palyginęs su kitų paskolas teikiančių subjektų pasiūlymais, kredito gavėjas galės rasti geriausią variantą.

Paskolą imantis ūkininkas teisiškai yra laikomas verslininku, todėl jam yra taikomi aukštesni apdairumo ir rūpestingumo standartai. Dėl to būtina išanalizuoti visas paskolos/kreditavimo sąlygas dar prieš pasirašant paskolos sutartį.


1 Jeigu lėšas atlygintinai skolina kredito įstaiga, ši sutartis vadinama kreditavimo sutartimi. Kreditavimo sutarčiai privaloma rašytinė sutarties forma.

2 Jei įkeičiamas nekilnojamasis turtas, toks įkeitimas vadinamas hipoteka.