23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/09
Nurodyti kainas litais ir eurais yra privalu
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Vyriausybės 2014 m. liepos 22 d. nutarimu Nr. 719 yra nustatomas prekių ir paslaugų kainų nurodymas litais ir eurais, kainų perskaičiavimas ir apvalinimas privalomuoju kainų nurodymo litais ir eurais laikotarpiu, kuris prasidėjo š. m. rugpjūčio 22 d., t. y. 30 dienų po to, kai buvo patvirtintas neatšaukiamas lito ir euro perskaičiavimo kursas. Šis laikotarpis truks 6 mėnesius po euro įvedimo dienos. Vadinasi, iki 2015 m. birželio 30 d. visi prekių ir paslaugų teikėjai kainas privalo skelbti dviem valiutomis - litais ir eurais.

Vadovaujantis „Prekių ir paslaugų kainų nurodymo litais ir eurais, taip pat šiam nurodymui ir perskaičiavimui keliamų reikalavimų laikymosi priežiūros tvarkos aprašu", prekių ir paslaugų kainos litais ir eurais turi būti nurodomos:

Ø  visose prekybos ir paslaugų teikimo vietose, kuriose prekiaujama;

Ø  prekių ir paslaugų reklamoje;

Ø  nuotolinės prekybos ir paslaugų teikimo vietose - internetinėse parduotuvėse, teleparduotuvėse;

Ø  interneto tinklalapiuose, kuriuose reklamuojamos prekės ar paslaugos bei skelbiamos jų kainos.

Kainos turi būti nurodytos kainų etiketėse, kainoraščiuose, stenduose, popieriaus lape ar kitoje pardavėjo pasirinktoje kainų pateikimo priemonėje.

Smulkieji prekybininkai, prekiaujantys turgavietėse, iš kurių nereikalaujama naudoti kasos aparato, informaciją apie kainas gali pateikti žodžiu. Tačiau raštu turi būti nurodę lito į eurą perskaičiavimo kursą.

ES taryba 2014 m. liepos 23 d. patvirtino litų perskaičiavimo į eurus kursą - 3,45280 lito už 1 eurą.

Perskaičiuojant prekių ir paslaugų kainą turi būti imami visi 6 euro kurso reikšminiai skaitmenys - 3,45280. Šis skaičius negali būti apvalinamas ir trumpinamas. Jau perskaičiavus kainą iš litų į eurus, kaina eurais turi būti nurodoma su tiek pat skaitmenų po kablelio kaip ir kaina litais.

Pavyzdys. Kiaulienos nugarinės 1 kg kaina - 16,40 Lt. Perskaičiuojama taip: 16,40 Lt : 3,45280 = 4,75 Eur.

Jei kaina litais nurodoma be centų, tai perskaičiavus kainą eurais, po kablelio turi būti nurodomi du skaitmenys.

Pavyzdys. Medaus kaina - 12 Lt/kg. Perskaičiavus - 12 Lt : 3,45280 = 3,48 Eur.

Apraše nustatyta, kad kainas eurais galima perskaičiuoti ir apvalinti iki trijų ar keturių skaitmenų po kablelio, o iki dviejų skaitmenų po kablelio reikia apvalinti tik apskaičiuojant galutinę mokėtiną arba apskaitinę pinigų sumą.

Pavyzdys. Sviesto kaina - 21,65 Lt. Perskaičiavus galima nurodyti, kad kaina eurais 74,753 (21,65/3,45280), o galutinė mokama suma perkant 1 kg sviesto būtų 74,75 Eur.

Apvalinimo taisyklės suformuluotos Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatyme, t. y. vadovaujantis matematinėmis skaičių apvalinimo taisyklėmis. Jeigu po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, skaitmuo yra 5 ar didesnis už 5, tai prie paskutinio skaitmens yra pridedamas vienetas.

Pavyzdys. Kaina 10,5453 Eur apvalinama iki 10,55 Eur.

Jeigu skaitmuo po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, yra mažesnis už 5, tai paskutinis skaitmuo lieka nepakitęs.

Pavyzdys. Kaina 8,6742 Eur apvalinama - 8,67Eur.

Kaip laikomasi prekių ir paslaugų kainų nurodymo, perskaičiavimo ir apvalinimo reikalavimų, tikrins priežiūros institucijos. Nesilaikantiems šių reikalavimų bus skiriamos administracinės nuobaudos ir reikalaujama trūkumus pašalinti.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba numato skelbti dažniausius pažeidimus, jų mastą bei pobūdį ir pažeidėjų sąrašą internete.

Lina MINKEVIČIENĖ

Mano ūkis, 2014/09