23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/09
Nors rinkos susitraukė, mašinų modernizacijos tempai nelėtėja
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Žemės ūkio techniką gaminančios kompanijos numato, kad šiemet mašinų rinka po itin sėkmingų 2013-ųjų metų susitrauks: kombainų - daugiau kaip 10, traktorių - apie 5 proc. Sumažėjusią žemdirbių perkamąją galią labiausiai nulėmė kritusi grūdų supirkimo kaina. Nepaisydami sumažėjusių apyvartų, technikos gamintojai ir toliau investuoja į mašinų modernizaciją.

Į sėkmingiausių pasaulio įmonių penketuką įeinantis koncernas „CNH Industrial", kuriam priklauso 12 prekės ženklų, tarp jų ir „Case IH" bei „New Holland", į naujas ateinančių metų darbymečio mašinas pernai investavo kaip niekad daug. Koncerno tyrimų ir plėtros biudžetas praėjusiais metais sudarė 1,2 mlrd. JAV dolerių (per 3 mlrd. litų), t. y. inovacijoms skirta 4 proc. daugiau lėšų negu užpernai. Naujovės kuriamos 48 centruose, kuriuose dirba 6 300 žmonių. Pasak „Case IH" viceprezidento Metju Fosterio (Matthew Foster), stiprios įmonių grupės užnugaris suteikia dideles mašinų tobulinimo bei projektų finansavimo galimybes. Pernai koncerno „CNH Industrial" apyvarta siekė 33,8 mlrd. JAV dolerių (daugiau kaip 87,2 mlrd. Lt).

„Mūsų pajėgos leidžia koncentruotis į žemdirbių sėkmę,stengiamės kuo labiau atsižvelgti į ūkių poreikius ir didinti jų pajamas bei ūkininkavimo efektyvumą", - pabrėžia kompanijos viceprezidentas Metju Fosteris (Matthew Foster)

Kompanija „Case IH" išplėtė traktorių Magnum CVX, kombainų Axial Flow (naujos 140 ir 240 serijos), pjaunamųjų pasiūlą. Patobulino teleskopinius Farmlift krautuvus, LB stačiakampių ryšulių presus bei padidino telematinės sistemos AFS Connect galimybes.

Naujos kartos traktoriai ir našesni, ir patogesni

Viena iš svarbiausių „Case IH" asortimento naujovių - traktorių Magnum CVX serija. Naujieji modeliai ne tik našesni, taupo degalus, bet ir suteikia daugiau komforto operatoriui. Serijinė Magnum CVX 250/280/310/340/380 gamyba numatyta šių metų pabaigoje, o kitąmet planuojama pristatyti Magnum CVX Rowtrac versiją su pusiau vikšrine važiuokle, t. y. vietoj galinių ratų bus įrengti vikšriniai varytuvai, kurie padidina mašinos trauką ir išsaugo ratinio traktoriaus vairavimo savybes. Tokios konstrukcijos prototipą numatyta pristatyti šį lapkritį Bolonijoje (Italija) vyksiančioje parodoje „Eima".

Naujos serijos traktorių galios diapazonas - nuo 250 iki 380 AG. Galingiausio Magnum CVX 380 maksimalus pajėgumas su galios didinimo sistema siekia net 435 AG. Pastarasis modelis pateko į konkurso „Metų traktorius 2015" finalą. 

Magnum CVX 380 po atrankos pateko į konkurso „Metų traktorius 2015" finalą. Naujos serijos modeliuose itin pagerintos operatoriaus darbo sąlygos. Kabinos erdvė sudaro 3,1 m3, įstiklinimo plotas - 6,4 m2. Triukšmo lygis siekia 67 dB

Laipteliai degalų bake

Naujos serijos traktoriuose montuojamas 8,7 l darbinio tūrio FPT Cursor 9 variklis su Hi-eSCR sistema. Pasak kompanijos „Case IH" Europos, Vidurio Rytų ir Afrikos regiono produktų grupės vadovo Vincento Hazenbergo (Vincent Hazenberg), pasirinktas toks variklis, kuriame įdiegta tik viena deginių emisijas mažinanti sistema. „Naujieji varikliai atitinka galutinius Tier IV reikalavimus. Jiems pasiekti nereikėjo nei deginių recirkuliacijos sistemos, nei regeneracinio suodžių filtro. Tai yra didelis privalumas. Dėl geresnio degimo proceso variklio tepalus reikia keisti kas 600 motovalandų", - svarbiausias traktoriuose montuojamo variklio savybes nurodo V. Hazenbergas.

Be to, FPT Cursor variklių naujovė (išskyrus Magnum CVX 250 modelyje) - kintamos geometrijos turbokompresorius, dėl to pagerėjo jo charakteristikos. Padidėjo variklio sukimo momentas, esant mažesniems variklio sūkiams: Magnum CVX 380 variklis pasiekia 1 850 Nm sukimo momentą, esant 1 300-1 400 min.-1 sūkiams.Naujuose modeliuose gali būti montuojamos įvairių tipų transmisijos, tarp jų ir bepakopė pavarų dėžė CVX.

Pakeistas ne tik variklis, bet ir pačios mašinos išvaizda. Traktorius pasipuošė naujais žibintais, kurie suteikia itin gerą apšvietimą tamsiuoju paros metu. Pasak produktų vadybininko Deno Stiuarto (Dan Stuart), tokius sudėtinius unikalius LED žibintus gamina vienintelė įmonė. „Jų skleidžiama šviesa išlieka ryški ilgesnį eksploatacijos laiką, palyginti su kitų tipų žibintais", - akcentuoja vadybininkas.

Padidintos ir AdBlue, ir degalų bako talpos, todėl mašina gali dirbti 15 val. nepasipildžiusi degalų atsargų. D. Stiuartas atkreipia dėmesį į degalų bako formą: kairėje kabinos pusėje sumontuoto degalų bako korpuse išlieti laipteliai, kuriais patogu, esant reikalui, užlipti.Case Magnum traktoriai pradėti gaminti 1987 m. Nuo tada iš gamyklos Racine (JAV) išriedėjo daugiau kaip 150 000 šių mašinų.

Žemės ūkio versle įsigali telematinės sistemos

Šiandienis verslas sunkiai įsivaizduojamas be kompiuterinių programų, mobiliųjų telefonų, interneto ir kitų informacinių technologijų. Dauguma kompanijų gamina ne tik mašinas, bet ir kuria ūkio valdymą lengvinančias sistemas. „Tai tampa vis aktualiau bet kokiame versle. Tokios sistemos padeda optimizuoti mašinų darbą, pagerinti viso technikos parko darbo efektyvumą. Naujam sezonui siūlome naujos kartos telematinę sistemą AFS Connect 2, kuri gali būti dviejų lygių: bazinio ir pažangaus", - informacinių sistemų naujoves pristato V. Hazenbergas.

Telematinė sistema AFS Connect 2 nuolat kaupia, analizuoja ir perduoda svarbiausius mašinos darbo parametrus specialiai tam sukurtam serveriui. Pasak V. Hazenbergo, sistema seka net 80 skirtingų ne tik technikos būklės, bet ir atlikto darbo rodiklių. Duomenys atnaujinami kas minutę. Ūkio vadovas, neišeidamas iš darbo kabineto, kompiuterio ekrane gali matyti, kur yra kiekviena mašina, kokios degalų sąnaudos, kiek nukulta, suarta, per kiek laiko atlikta vienokia ar kitokia operacija, net kokia variklio tepalų temperatūra ir kitus duomenis. „Ūkio šeimininkas ar žemės ūkio paslaugas teikiančios įmonės savininkas gali palyginti, pavyzdžiui, dviejų tuo pat metu dirbančių kombainų rodiklius. Tarkime, vienas kombainas kulia, viršydamas leistinas grūdų nuostolių ribas. Lyginant dviejų mašinų kombaino nustatymo rodiklius, nesunku pastebėti, kad pirmajame kombaine reikia sumažinti ventiliatoriaus sukimosi dažnį", - aiškina V. Hazenbergas. Nurodymas pakeisti mašinos nustatymo parametrus atsiranda ne mobiliajame telefone, o mašinos kompiuterio ekrane.

AFS Connect gali pateikti įvairias ataskaitas už įvairius laikotarpius grafikais ar kita forma. Duomenys gali būti perduodami ne tik į kompiuterį, bet ir į išmanųjį telefoną ar planšetę. Norint turėti tokią technikos stebėjimo galimybę, reikia užsakyti specialius modemus. AFS Connect sistema gali būti įdiegta Case kombainuose, Puma, Magnum ir Quadtrac traktoriuose. Ji gali veikti ir kitų gamintojų mašinose.

AFS Connect stebi net 80 dirbančių ūkio mašinų parametrų. Tekstiniai ūkio vadovo nurodymai siunčiami tiesiai į mašinos kompiuterio ekraną

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/09