23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/09
Nauji rotorinės javų kūlimo technologijos mastai
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Iki 15 proc. didesnis našumas, tik 0,2 proc. pažeistų grūdų - tai tik kelios savybės, kuriomis apibūdinamas didžiausias pasaulyje rotorinis kombainas, pagal Jungtinių Valstijų kombainų klasifikaciją priskiriamas dešimtajai našumo klasei. Nors kai kurie specialistai skeptiškai vertina rotorinių kombainų pajėgumą ne itin palankiomis pjūčiai sąlygomis, technikos gamintojai šią technologiją tebetobulina ir negaili tam investicijų.

Rotorinių kombainų yra bemaž kiekvieno gamintojo asortimente. Kompanija „New Holland" -vienintelė įmonė, gaminanti dviejų ašinių kūlimo-separavimo būgnų javų derliaus dorojimo mašinas. Šią technologiją ji įgyvendino prieš 40 metų, pagaminusi dviejų rotorių kombainą New Holland TR 70. Šie metai „New Holland" istorijoje irgi bus ypatingi: pristatytas galingiausias iš visų gaminamų dviejų rotorių kombainas New Holland CR 10.90.

Dideliems laukų masyvams skirtoje mašinoje montuojama išskirtinė, 2014-ųjų metų dyzeliniu varikliu pripažinta jėgainė - 652 AG FPT Cursor 16. Variklyje įdiegta ECOBlue Hi-eSCR sistema, kuri sumažina deginių emisijas iki Tier 4B standarto normų.

Kur stoja du, padaro daugiau negu vienas

Kompanijos „New Holland" kombainų ir derliaus dorojimo technikos vadybos direktorius Hedlis Kuperis (Hedley Cooper) pabrėžia, kad naujoji CR kombainų serija - 40 metų darbo rezultatas. Dviejų rotorių sistema Twin Rotor pirmą kartą pristatyta 1974 m. „Mes šią sistemą sukūrėme ir nuolat tobulinome. Dabar galime pasiūlyti efektyvią derliaus dorojimo technologiją, kuri pranoksta kitas išskirtine grūdų kokybe ir našumu. Su pačiu didžiausiu kombainu CR10.90 įžengėme į naują derliaus nuėmimo technologijų erą", - akcentuoja H. Kuperis. Pasak jo, tokia kūlimo sistema dirba efektyviau negu vieno rotoriaus kūlimo aparatas, nes dviem rotoriams tenka mažesnė apkrova, kūlimo procesas vyksta greičiau, grūdai nuo varpų atskiriami patikimiau.

Itin našaus kombaino CR.10.90 bunkerio talpa - 14 500 l, grūdai gali būti iškraunami 142 l/sek. greičiu. Per valandą galima surinkti nuo 150 iki 200 tonų grūdų. Grūdų iškrovimo sraigės ilgis siekia 10 m. Įspūdingo dydžio ir degalų bakas - 1 300 l. Gamintojas išskirtinį dėmesį skyrė kombainininko darbo sąlygoms. Naujoji Harvest Suite Ultra kabina ne tik 3,7 m3 erdvesnė už ankstesnes, bet ir labiau apsaugota nuo triukšmo, didesnis ir įstiklinimo plotas (6,3 m2), suteikiantis gerą pjaunamosios apžvalgą.

Kombaine New Holland CR.10.90 įrengtas Dynamic Feed Roll tiekimo būgnas ne tik veikia kaip apsauga nuo akmenų (norint juos pašalinti, nereikia mašinos stabdyti), bet ir papildomai išlygina rotoriams tiekiamą javų srautą. Patobulintos konstrukcijos kūlimo būgnai Twin Pitch laidesni, nes prie mažesnio skersmens būgnų cilindrinės dalies pritvirtinti aukštesni spragiliukai. Kūlimo procesas paremtas masės trynimu, o ne daužymu, todėl grūdų sužalojama apie penkis kartus mažiau, palyginti su tangentiniu kūlimo aparatu. Naujieji rotoriniai kombainai labiau pritaikyti dirbti nepalankiomis javapjūtės sąlygomis, jie nepraranda našumo ir kuliant nevisiškai subrendusius javus. Dviejų rotorių pusiau vikšriniai New Holland CR serijos kombainai gaminami Belgijoje.

Nepamiršti ir mažų bei vidutinių ūkių šeimininkai

Kompanija „New Holland" atnaujino ir kitų serijų (CX5000ir CX6000 Elevation, TC) kombainus. „Vidutinio laidumo kombainų klasė mums taip pat svarbi. Patobulinti CX5000 ir CX6000 Elevation serijų modeliai įgavo daugiau našumo. Tai universalios mašinos, kurios tinka bet kokioms pjūties sąlygoms. Šiuos kombainus gali rinktis ir žemdirbiai, ir žemės ūkio paslaugas teikiančios įmonės", - naujoves komentuoja H. Kuperis. Serijos apima po du penkių ir šešių kratiklių modelius, kuriuose įrengtas 15 proc. didesnio našumo Triple Clean valytuvas. Trijų kaskadų valymo sistema užtikrina gerą valymo kokybę net ir esant didžiausiam tiekiamų javų srautui. Nustatyti kombainą kitos, negu buvo kuliama, rūšies grūdams kulti užtrunka vos 10 minučių.

Šių kombainų konstrukcijos naujovės - Auto Float II sistema, išlaikanti mašinos kūlimo mechanizmą horizontalioje padėtyje, kai dirbama kalvotose vietovėse, Opti Fan technologija, kuri automatiškai keičia ventiliatoriaus sukimosi dažnį, priklausomai nuo kombaino pakrypimo kampo. CX5000 ir CX6000 Elevation kombainuose, priklausomai nuo modelio, montuojami nuo 238 iki 300 AG varikliai. Iš visų kompanijos parduodamų kombainų vidutinio laidumo javų derliaus dorojimo mašinos sudaro 35 procentus.

Mažo laidumo kombainų asortimentą papildė naujas keturių kratiklių TC4.90 modelis. „Tie, kurie nori pakeisti senuosius TC5000 kombainus moderniomis mašinomis, gali rinktis TC4.90 modelius, kurie ne tik dirba efektyviau, bet ir jų eksploatavimo sąnaudos mažesnės", - pataria H. Kuperis. Nuo 2015-ųjų metų keičiamas ir šios klasės kombainų žymėjimas: po TC raidžių esantis skaičius nurodo kratiklių skaičių, o po taško esantis dvižeklis skaičius - galingumą. Pavyzdžiui, TC4.90 reiškia, kad šis modelis yra galingiausias iš 4 kratiklių kombainų.

Pasak kompanijos „New Holland" produktų grupės vadovo Markelio Verhoveno (Marcel Verhoeven), TC kombainų svarbą įmonės asortimente įrodo iškalbingi skaičiai: šios serijos mašinos gaminamos nuo 1992 m., per pastaruosius 10 metų iš visų Europoje parduotų New Holland kombainų 30 proc. sudarė TC serijos mašinos. Be to, per 10 metų iš visų (30 000) parduotų šio segmento kombainų 46 proc. atiteko New Holland TC serijos kombainams.

Kombaine sumontuota ne tik nauja Harvest Suit kabina. „Tai sumažinta 5 kratiklių kombainų kopija", - aiškina M. Verhovenas. Kaip ir 5 kratiklių kombainuose, TC4.90 gali būti įrengtas rotacinis separatorius, kuris užtikrina gerą derlingų javų separavimą net ir sudėtingomis sąlygomis. Siekiantiems geros valymo kokybės ir mažų grūdų nuostolių, siūloma pasirinkti Smart Sieve ir Opti Fan sistemas, kurios išlaiko geras valymo savybes net ir tada, kai mašina dirba įkalnėse ar nuokalnėse, ir automatiškai nustato ventiliatoriaus sukimosi dažnį, priklausomai nuo 1 000 grūdų svorio bei kombaino pasvirimo kampo. Naujuose TC4.90 modeliuose montuojami 170 AG varikliai, 5 000 l talpos grūdų bunkeris.

Kompanijos viceprezidento Europai, Vidurio Rytams ir Afrikai Karlo Lambro (Carlo Lambro) teigimu, nuo šiol „New Holland" gali patenkinti bet kokio žemdirbio poreikius. „Mūsų asortimente - ir didžiausi pasaulyje kombainai, ir mažiems ūkiams skirtos javų derliaus dorojimo mašinos", - pabrėžia K. Lambro. Kompanija „New Holland" dideliems ūkiams kitąmet iš viso pateiks 6 naujų ir atnaujintų modelių kombainus.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/09