23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/09
Jei kasos aparatas neveikia ar jo nenaudojate
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Mokesčių mokėtojai, kurie turi įregistruotą nebenaudojamą ar nepataisomai sugedusį kasos aparatą, prarado kasos aparatą ar jo nebenaudoja pagal paskirtį, bet pageidauja jį pasilikti saugoti, nes numato panaudoti ateityje, privalo juos išregistruoti ar perregistruoti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

Dėl kasos aparatų išregistravimo ir perregistravimo būtina kreiptis į bet kurią apskrities Valstybinę mokesčių inspekciją (AVMI) iki š. m. rugsėjo 15 d. Norint išregistruoti ar perregistruoti sugedusį, seną ar dėl kitų priežasčių nebenaudojamą kasos aparatą, Mokesčių inspekcijai reikia pateikti kasos aparato techninį pasą, kuriame turi būti kasos aparatų aptarnavimo įmonės specialisto įrašas apie paskutiniuosius skaitiklių duomenis ir informacija apie aparato savininką, kuris priėmė atsakingai saugoti kasos aparatą arba informacija apie aptarnavimo įmonę, kuri priėmė šį aparatą utilizuoti.

Norint išregistruoti prarastą kasos aparatą, reikia pateikti:

Ø  laisvos formos prašymą dėl kasos aparato išregistravimo;

Ø  kasos aparato techninį pasą;

Ø  kasos aparato kasos operacijų žurnalą.

Jei kasos aparato techninis pasas ir operacijų žurnalas yra prarasti dėl vagystės, gaisro, potvynio ar kitomis neaiškiomis aplinkybėmis, mokesčių mokėtojas turi pateikti dokumentus, kurie pagrindžia sunaikinimo ar praradimo faktą - policijos išduotą dokumentą apie vagystę, pažymą apie įvykusį gaisrą, įmonės materialiojo turto sunaikinimo ar nurašymo aktą. Jei dokumentai prarasti dėl kitų priežasčių, prašyme reikia paaiškinti kasos aparato praradimo aplinkybes.

Jei kasos aparatas yra nepataisomai sugedęs, nusidėvėjęs arba dėl kitų priežasčių tapo nebenaudojamas, jis turi būti utilizuotas. Dėl utilizavimo reikia kreiptis į kasos aparatą aptarnaujančią įmonę.

Už kasos aparatų eksploatavimo tvarkos nesilaikymą gali būti taikoma administracinė atsakomybė.

Lina MINKEVIČIENĖ

Mano ūkis, 2014/09