23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/09
Cezario pjūvis padeda išsaugoti karvę ir veršelį
  • R. Antanaitis, R. Stoškus, M. Televičius
  • Mano ūkis

Dėl per didelio vaisiaus ar netinkamos jo padėties, siaurų gimdymo takų, vaisiaus patologijos, gimdos užsisukimo, neatsidariusio gimdos kaklelio karvėms prireikia veterinarijos gydytojo pagalbos. Jei karvė savarankiškai neapsiveršiuoja, rekomenduojama atlikti Cezario pjūvį.

Veršelio atvedimas - normalus fiziologinis procesas, kuris turėtų pasibaigti savaime. Jei veršelio padėtis gimdoje yra taisyklinga, veršiavimasis be žmogaus pagalbos gali trukti iki 3-4 valandų, tačiau neretai tenka suteikti pagalbą, užsitęsus atvedimui ar pastebėjus patologijas.

Pagalba veršiavimosi metu

Teikiant akušerinę pagalbą, labai svarbu teisingai nustatyti vaisiaus padėtį, poziciją ir pirmeigą. Taip pat reikia įvertinti stangų ir sąrėmių pobūdį bei trukmę. Dažniausiai pirminiai silpni sąrėmiai atsiranda gimdos kaklelio prasidarymo metu, juos lydi nepakankamos stangos. Taip nutinka dėl netinkamo užtrūkusių karvių šėrimo bei laikymo sąlygų, mociono stokos, gimdos raumenų anomalijos, išsivysčiusios po endometrito, gimdos iškritimo, daugiavaisiškumo bei vaisiaus patologijos. Antriniai silpni sąrėmiai ir stangos atsiranda vaisiaus vedimo metu po normalių arba labai stiprių pirminių sąrėmių ir stangų. Pasitaiko, kai dėl per didelio gimdos raumenų nuovargio, gimdos takų nepraeinamumo, taip pat dėl netaisyklingos veršelio padėties atsiradę sąrėmių ir stangų sutrikimai užsitęsia ir net visiškai sutrinka vaisiaus išstūmimo fazė. Jauniklis dažnai žūva, vystosi jo maceracija.

Padedant karvei veršiuotis, labai svarbu laikytis švaros, nusiplauti rankas bei jas dezinfekuoti, akušerines virvutes pamirkyti kalio permanganato tirpale. Veršelį reikėtų traukti tik stangų metu. Jei stangų nėra ar jos silpnos, veršelio traukti negalima. Draudžiama rišti virveles prie tvoros, traukti pernelyg smarkiai, nes galima sužaloti ir karvę, ir veršelį. Jeigu jauniklio nepavyksta ištraukti per 15-20 min. arba jo padėtis ir pozicija gimdoje yra netaisyklinga, nereikėtų toliau savarankiškai bandyti teikti akušerinę pagalbą. Būtina nedelsiant kreiptis į veterinarijos specialistus, kurie profesionaliai gali visa tai atlikti, o esant reikalui nuspręs ir dėl Cezario pjūvio atlikimo būtinybės. Laiku atlikus šią operaciją, padidėja vaisiaus ir patelės išgyvenamumo tikimybė, sumažėja galimų komplikacijų rizika vėlyvuoju periodu po veršiavimosi. Deja, dažnai ūkininkai kreipiasi pagalbos pavėluotai, kai veršelis būna nebegyvas.

Cezario pjūvio privalumai:

  • karvės gyvybės išgelbėjimas;
  • veršelio išsaugojimas;
  • mažesnė reprodukcijos sistemos sutrikimų rizika.

Cezario pjūvio indikacijos:

  • netaisyklinga vaisiaus padėtis, kurios neįmanoma pakeisti;
  • mumifikuotas vaisius;
  • shistosoma reflexus;
  • didelis vaisius;
  • gimdos užsisukimas;
  • veršiavimosi metu ne visai atsidaręs gimdos kaklelis;
  • siauri gimdymo takai;
  • emfizeminis vaisius.

Operacijos technika

Praktikoje taikomi keli Cezario pjūvio operacijų variantai. Stovinčiai karvei pjūvis atliekamas kairėje arba dešinėje alkiaduobėje. Gulinčiai karvei atliekamas ventrolateralinis arba ventralinis pjūvis pilvo apačioje. Kokį operacijos būdą pasirinkti, nusprendžia veterinarijos gydytojas, įvertinęs situaciją ir galimybes. Praktikoje Cezario pjūvis dažniausiai atliekamas stovinčiai karvei, kairės alkiaduobės srityje. Visus minėtus operacijos variantus galima atlikti ir ūkyje, ir klinikoje.

Cezario pjūvio operacija susideda iš kelių etapų. Tai pilvo sienos nuskausminimas, operacinio lauko paruošimas, pilvo sienos ir gimdos sienelės prapjovimas, veršelio ištraukimas, gimdos sienelės ir pilvo sienos užsiuvimas, veršelio ir pooperacinė karvės priežiūra. Visos šios procedūros užtrunka 1-2 val.

Veršelio priežiūra po operacijos nesiskiria nuo veiksmų, kurie atliekami natūraliu būdu atvestam jaunikliui. Veršelį reikėtų nusausinti arba palikti nulaižyti karvei, antiseptiku apdoroti virkštelę. Veršeliui rekomenduojama sugirdyti 1,5 litro geros kokybės krekenų.

Pooperaciniu laikotarpiu karvei reikia skirti daugiau dėmesio, reguliariai prižiūrėti pjūvio žaizdą, apipurkšti ją antiseptiniais purškalais (oksitetraciklinu, rifaksiminu ir kt.). Po operacijos suleidžiama antibiotikų. Jei veršelis gimė negyvas ir prasidėjo vaisiaus puvimas, į gimdą sudedamos ovulės (galima sudėti ir operacijos metu). Gimdos susitraukimams skatinti naudojamas oksitocinas. Siekiant sumažinti paralyžiaus po apsiveršiavimo riziką ir pagerinti gimdos susitraukimą, į veną rekomenduojama suleisti kalcio preparatų (jei kūno temperatūra neviršija 39,5 oC). Jei vaisius gimė negyvas, stipriai pažeista gimdos sienelė ar buvo kitokių komplikacijų, galima panaudoti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (ketaprofenas, karprofenas, meloksikamas ar kt.).

Praėjus 24-48 val. po operacijos, veterinarijos gydytojas turėtų pakartotinai apžiūrėti karvę. Gyvulio sveikimo žymenys yra nepakilusi kūno temperatūra (<39,5 oC), žvalumas, geras apetitas, normalios konsistencijos išmatos. Tačiau jei pastebimas karščiavimas, apatija, skystos išmatos, galima įtarti peritonitą. Tokiu atveju skubiai skiriama atitinkama terapija.

Siūlus reikėtų išimti, praėjus trims savaitėms po operacijos.

Galimos pooperacinės komplikacijos

  • Poodinė emfizema, kuri išsivysto, kai operacijos metu į poodį patenka oro. Dažniausiai specifinio gydymo nereikia, gyvulys išgyja per 1-8 savaites.
  • Gimdos uždegimas (metritas) ir nuovalų užsilaikymas. Po Cezario pjūvio operacijos nuovalos užsilaiko 6-10 proc. karvių.
  • Gimdos sąaugos. Norint išvengti šios komplikacijos, operacijos metu į pilvo ertmę galima sušvirkšti plataus veikimo spektro antibiotikų. Į raumenis galima sušvirkšti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo.
  • Peritonitas. Susirgimo požymiai: viduriavimas, karščiavimas, pilvo įtempimas, skausminga pilvo siena. Naudojami plataus veikimo spektro antibiotikai.

Daugeliui ūkininkų nerimą kelia karvių reprodukcinės sistemos būklė po operacijos. Literatūros duomenimis, 48-80 proc. karvių, kurioms buvo atlikta Cezario pjūvio operacija, apsivaisina. Vidutinis tokių karvių sėklinimo indeksas yra 1,8.

Jei sutrinka veršiavimosi procesas, Cezario pjūvio operacija šiandien yra viena iš geriausių alternatyvų, padedanti išsaugoti sveiką karvę ir veršelį. Gyvulio savininkui operacijos bijoti nevertėtų, nes ši procedūra yra pakankamai saugi, retai pasitaiko sunkių komplikacijų.

Ramūnas ANTANAITIS, Robertas STOŠKUS, Mindaugas TELEVIČIUS

Mano ūkis, 2014/09