23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/06
Žvilgsnis į ateitį – optimistiškas
  • J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Ekonomikos ekspertai prognozuoja, kad laikotarpiu iki 2016 m. plūgai ir kultivatoriai bus sparčiausiai auganti produktų grupė - jų pardavimai kasmet turėtų didėti maždaug 9,1 proc., o labiausiai rinkos augs Kinijoje ir Indijoje. Tokios prognozės palankios vokiečių kompanijai „Lemken", kurios pagrindinę produkcijos dalį kaip tik ir sudaro minėtieji padargai. Pardavimų augimo tendenciją patvirtina ir pirmojo šių metų ketvirčio rezultatai - jie geriausi per kompanijos istoriją.

Šeimos verslą plėtojančios kompanijos paprastai išsiskiria atsakingu požiūriu į darbą, preciziškai kontroliuojama produktų kokybe ir pagarbiu bendravimu su klientais. Šias vertybes puoselėja ir kompanija „Lemken", gaminanti visame pasaulyje žinomus plūgus, kultivatorius, sėjamąsias ir purkštuvus.

Gegužės pradžioje kompanija „Lemken" žiniasklaidos atstovus pakvietė į spaudos dienas, kurių metu dar kartą akcentavo naujausius techninius žemės dirbimo, sėjos ir augalų apsaugos sprendimus, jau demonstruotus tarptautinėje žemės ūkio technikos parodoje „Agritechnika 2013". Tradiciškai kas dvejus metus organizuojamas renginys šįkart vyko jau 11-ąjį kartą.

Spaudos dienos organizuotos Kaselio mieste, garsėjančiame turtingomis meno galerijomis, parodomis ir kultūriniais renginiais. Gilias istorines šaknis turintis miestas (įkurtas prieš daugiau kaip 1 100 metų!) pasirinktas neatsitiktinai - kompanija „Lemken" taip pat labai vertina tradicijas ir tęstinumą. 230 veiklos metų skaičiuojanti šeimos įmonė plėtoja savitą verslo filosofiją, kurios esmė - pagarba ir atsakomybė: tiek gamyboje, tiek bendraujant su klientais bei darbuotojais.

Apyvarta nuolat auga

Atidarymo kalboje kompanijos „Lemken" valdytoja Nikola Lemken (Nicola Lemken), atstovaujanti jau septintąją įmonę valdančią kartą, atkreipė dėmesį į naują marketinginį įvaizdį - skaisčiai mėlyną spalvą, simbolizuojančią laisvę, jėgą ir neribotas galimybes. N. Lemken pabrėžė ir nuolatines investicijas į dirbančius žmones, kaip vieną didžiausių kompanijos turtų. „Mes esame ypatingi, nes viską darome iš širdies", - kalbėjo N. Lemken. Šiuo metu kompanijoje dirba 1 099 darbuotojai.

Kompanijos apyvarta nuolat auga ir pernai ji siekė 363 mln. eurų. Labiausiai 2013-aisiais pardavimų rinka augo Vokietijoje (11 proc.), Prancūzijoje (10 proc.) ir Jungtinėje Karalystėje (net 45 proc.). Kompanija itin didžiuojasi naujomis rinkomis Kanadoje, JAV ir Pietų Afrikoje. „Eksportuojama produkcija sudaro 72 proc., o eksporto rinkos auga sparčiau, negu vietinė Vokietijoje", - rezultatais patenkintas ir tokias pat tendencijas ateityje išlaikyti nusiteikęs A. „Lemken" generalinis direktorius Antonis van der Lėjus (Anthony van der Ley). Beje, 2014-ųjų pirmasis ketvirtis pagal pardavimus yra pats geriausias per visą „Lemken" istoriją.

„Lemken" savo veiklą pradėjo kaip plūgų gamintoja, tačiau ilgainiui produkcijos spektras išsiplėtė, ir plūgai pastaruoju metu sudaro tik trečdalį produkcijos. Likusioji gaminamos žemės ūkio technikos dalis pasiskirsto taip: 32 proc. kultivatoriai, 16 proc. priešsėjiniai dirvos dirbimo padargai, 14 proc. sėjamosios ir 7 proc. purkštuvai. Gamyba sukoncentruota keturiuose pagrindiniuose gamybiniuose centruose, iš kurių trys veikia Vokietijoje ir vienas Indijoje, Nagpuro mieste.

Pagrindinėje kompanijos gamykloje Alpene (Vokietija) kasmet sulaukiama daugiau kaip 5 500 lankytojų. „Dirbame dar ir vos ne kaip turistinė kompanija", - pajuokavo A. Lėjus. Kadangi daugelis lankytojų atvyksta specialiems mokymams, kompanija nusprendė įsigyti žemės ir įkurti nuosavą agroūkį. Jame partneriams bus siūloma apžiūrėti ir įvertinti žemės dirbimo padargų darbą laukuose, bus galima testuoti naujus gaminius bei vykdyti specialistų mokymus.

Produkcija žinoma pusšimtyje pasaulio šalių

Pačioje Vokietijoje, kurioje yra apie 12 mln. ha dirbamos žemės ir 230 tūkst. ūkių, „Lemken" technika yra tikrai populiari. Statistikos duomenimis, pernai Vokietijoje buvo parduota apie 3 300 plūgų (iš jų 1 400 buvo Lemken gamybos), 2 300 kultivatorių (iš jų 600 Lemken), 2 000 diskinių skutiklių (iš jų 500 Lemken ), 4 000 aktyvių rotorių kultivatorių (800 Lemken), 450 kombinuotos sėjos mašinų (250 Lemken), 4 000 sėjamųjų (700 Lemken), 2 600 purkštuvų (350 Lemken).

Eksporto vadovas Dirkas Holinderbaumeris (Dirk Hollinderbäumer), apžvelgdamas eksporto kryptis, suskaičiavo, kad „Lemken" aktyviai dirba daugiau kaip 50 pasaulio šalių, o 25 iš jų turi nuosavas antrines įmones. „Palyginti su 2006 m., mes savo eksporto pardavimus patrigubinome, - sakė D. Holinderbaumeris. - Svarbiausios eksporto rinkos buvo Prancūzija, Rusija ir Didžioji Britanija, o itin nustebino milžiniškai augantys mūsų pardavimai Kanadoje". Kanada - palyginti nauja eksporto rinka, kurioje pirmieji žingsniai žengti 2005-aisiais, o antrinė įmonė įkurta 2011 metais.

D. Holinderbaumeris prisipažino itin atidžiai sekantis situaciją Rusijoje ir Ukrainoje, nes eksportas į šias šalis sudaro beveik 15 proc. visų pardavimų. Nepaisant įtemptos politinės ir ekonominės situacijos minėtose šalyse, „Lemken" tęsia darbą jose, stiprina darbuotojų komandas ir tikisi gerų rezultatų ateityje.

Didžiulės perspektyvos atsiveria ir Indijoje, kur numatomas spartus žemės ūkio darbų mechanizavimas. „Milžinišką augimą rodo jau vien šis skaičius - Indijoje dabar kasmet parduodama apie 400 000 traktorių (tipinė galia 40-55 AG). Akivaizdu, kad augs ir žemės dirbimo agregatų jiems poreikis", - sakė D. Hollnderbaumeris. Indijos centre, Nagpuro mieste, „Lemken" turi plūgų gamyklą, kurioje gaminami 1-3 korpusų plūgai Opal 090, Vokietijoje buvę populiarūs maždaug prieš tris dešimtmečius, tačiau Indijoje jie šiuo metu turi didžiulę paklausą.

„Lemken" verslo strategų akys krypsta ir į Afriką - žemyną, turintį daugiausia neišnaudotų, nedirbamų žemės plotų. Kompanija jau dabar aktyviai veikia keliose Afrikos šalyse - Kenijoje, Nigerijoje, Maroke, Etiopijoje, Namibijoje ir Zambijoje. Pati naujausia gamykla atidaroma Kinijoje, Kingdao mieste (didžiuliame metropolyje pusiaukelyje tarp Pekino ir Šanchajaus) - oficialus jos atidarymas suplanuotas šių metų birželio 18 dieną.

Technikos tobulinimui ribų nėra

Naujausi žemės dirbimo ir sėjos technikos modeliai buvo pademonstruoti viename iš rytinės Vestfalijos regiono ūkių. Kadangi naktį prieš numatytą technikos demonstraciją laukus primerkė stiprus lietus, organizatoriams teko skubiai keisti planus ir techniką suvaryti į erdvų ūkio kiemą. Renginio dalyviams buvo pademonstruoti padargai Rubin 12, Juwel 7 , Compact Solitair 9, Zirkon 12, Karat 9, taip pat naujausių modelių purkštuvai.

Už pardavimus Baltijos šalyse atsakingas Raineris Zy (Rainer Sy) išskyrė Lietuvos rinkai aktualiausius produktus. Pirmiausia tai - diskinis skutiklis Rubin 12, kurio prototipas pirmąkart buvo pristatytas 2011 m. parodoje „Agritechnika". Po dvejus metus trukusių intensyvių techninių ir dizaino tobulinimo darbų bei daugybės lauko bandymų, pagaliau buvo pradėta šių skutiklių gamyba. Dvi eilės dantytų pusiau sferinių 736 mm skersmens diskų intensyviai smulkina ir maišo dirvožemį - įdirba žemę taip pat giliai kaip kultivatorius. Simetriškas diskų išdėstymas kiekvienoje eilėje garantuoja stabilumą net ir dirbant dideliu greičiu. Diskai su dirva sudaro 20o laipsnių kampą, o su judėjimo kryptimi - 16 o kampą: tai leidžia optimaliai įdirbti dirvą nuo 7 cm gylio. Pakankamai erdvės tarp diskų ir vidurinių diskų išdėstymas šachmatine tvarka garantuoja sklandų darbą be užsikimšimų. „Kokybiškam žemės įdirbimui diskų pozicija labai svarbu. Atkreipkite dėmesį - pirmoje eilėje diskai yra pakrypę į kairę ir į dešinę, o antroje - atvirkščiai. Tik „Lemken" turi tokią diskų poziciją", - paaiškino vadybininkas Lukas Vasas (Lukas Voss).

Pakabinama Rubin 12 versija gali turėti transportavimo ratą, kuris pašalina nereikalingą apkrovą nuo galinės traktoriaus ašies. Ratas užtikrina ne tik stabilumą važiuojant keliu, bet ir padidina manevringumą galulaukėse. Rubin 12 gali dirbti bet kokiose dirvose, pakabinamos versijos darbinis plotis yra 3-4 m, hidrauliškai sulankstomos pusiau pakabinamos - nuo 4 iki 6 metrų.

Noraginis skutiklis Karat 9 yra tinkamas pradiniam sekliam skutimui, papildomam skutimui ir giliam bei intensyviam šiaudų įterpimui. Dėl inovatyvios greito keitimo sistemos kaltai ir noragai gali būti pakeičiami be papildomų įrankių, taip, kad agregatas galėtų būti pritaikytas ir sekliam, ir giliam įdirbimui. Prie skutiklio lengva prieiti ir jį sureguliuoti darbiniam gyliui nuo 5 cm iki 30 cm nenaudojant jokių įrankių.

Pusiau pakabinami, hidrauliškai sulankstomi agregatai standartinėje įrangoje yra su hidrauliniu darbinio gylio nustatymu. Nustačius darbinį gylį, lygiagreti palyginimo diskų nustatymo sistema užtikrina, kad diskai išlaikys nustatyto darbinio gylio pusiausvyrą be papildomo reguliavimo. Dėl hidraulinio svorio perkėlimo cilindro svoris perkeliamas ant traktoriaus galinės ašies - tai užtikrina geresnę traktoriaus traukos jėgą ir mažesnes degalų sąnaudas. Pusiau pakabinamuose, hidrauliškai sulankstomuose agregatuose ratų ašies integravimas į rėminę konstrukciją suteikia didesnį manevringumą galulaukėse. Noragų apsauga nuo akmenų (nereikalaujanti priežiūros ir tepimo) užtikrina noragų eigą aukštyn ir žemyn, kai susiduriama su kliūtimi.

Aktyvių rotorių kultivatorius Zirkon visuomet buvo tarp populiariausių „Lemken" produktų. Tai kultivatorius, skirtas maksimalioms apkrovoms ir visoms žemės dirbimo technologijoms. Žemdirbiai gali išsirinkti labiausiai jo ūkiui tinkamą kultivatorių, nes naujasis modelis Zirkon 12 gali būti įvairių modifikacijų. Rinktis galima tarp dviejų transmisijų - jau gerai užsirekomendavusios DUAL-Shift transmisijos, leidžiančios koreguoti rotoriaus peilių apsisukimo greitį nuo 330 iki 440 aps./min.

Kaip ekonomiškesnis variantas siūloma nauja dvilaipsnė transmisija, skirta dirbti reguliaraus rotorių apsisukimo greičio keitimo nereikalaujančiomis sąlygomis. Rotoriaus peilius, kurie yra 340 mm ilgio ir 20 mm storio, galima rinktis iš dviejų variantų: priveržiamų (bazinis modelis) arba greitai keičiamų peilių, kurie tvirtinami ant specialių laikiklių, esančių ant rotorių. Zirkon 12 turi hidraulinį darbinio gylio reguliavimą, trijų taškų jungtį, leidžiančią kombinuoti šį kultivatorių su sunkiais pakabinamais agregatais, bei dar daugybę smulkių, bet naudingų patobulinimų.

Juwel plūgai gerai žinomi mūsų šalies žemdirbiams. Gamintojo teigimu, ši plūgų serija sujungia saugaus darbo, lengvo sureguliavimo ir arimo kokybės reikalavimus. Galimas korpusų skaičius yra nuo trijų iki septynių, 140 mm rėminė konstrukcija. Plūgai skirti nuo vidutinio galingumo iki galingų traktorių. Nauja TurnControl sistema leidžia geriau kontroliuoti plūgo apvertimą ir sūkio žingsnį. Dėl plūgo apvertimo mechanizmo elekrohidraulinės kontrolės sistemos plūgo apvertimo žingsnį galima nustatyti iš traktoriaus kabinos. „Tai labai svarbu žemdirbiams, pasiilgusiems paprastumo. Visame pasaulyje žmonės nori kuo greičiau ir patogiau nudirbti darbus", - įsitikinęs plūgus pristatęs „Lemken" specialistas Peteris Baumgartneris (Peter Baumgärthner).

Naujos konstrukcijos priešplūgiai su patobulinta forma ir tvirtinimo pozicija garantuoja arimą be užsikimšimo net ir esant sudėtingoms sąlygoms. Priešplūgių darbinis gylis ir verstuvėlių kampas yra nustatomas be įrankių. Juwel plūgams galima sumontuoti DuraMaxx tipo verstuves, kurios tvirtinamos prie laikiklių be gręžimo skylių, tad galima naudoti kietesnį, kartu ir ilgaamžiškesnį bei ekonomiškesnį metalą.

Kartu su sėkla įterpus trąšų, garantuojamas geresnis augimo startas ir javams, ir rapsams, todėl žemdirbiai pastaruoju metu vis dažniau renkasi sėjamąsias su lokalia trąšų įterpimo sistema. „Lemken" siūlo Compact-Solitair 9 modelį, kuris sėjos metu papildomai tarp eilučių įterpia trąšas. Ši sėjamoji yra taip pat kartu su žemės įdirbimo, kurio pagrindą sudaro diskinio skutiklio Heliodor 8 bazė, funkcija. Diskinis skutiklis atlieka pirminį žemės įdirbimą ir paruošia sėklos guoliavietę.

Didelės talpos sėkladėžė padalyta į dvi dalis sėkloms ir trąšoms, abi dalys gali būti paprastai užpildomos iš didmaišių. Elektra sukami velenai yra atskiri sėkloms ir trąšoms, tai leidžia sėklų ir trąšų normas sukalibruoti nepriklausomai vieną nuo kitos. Sėklų normą galima nustatyti nuo 1,5 iki 300 kg/ha , trąšų - nuo 50 iki 600 kg/ha. OptiDisc dvigubi diskiniai noragėliai su gylio palaikymo ratuku reikalauja mažai priežiūros ir garantuoja tikslų išsėjimą ir vienodą sėklų įterpimo gylį. Trąšos į dirvą yra įterpiamos 400 mm skersmens dvidiskiais noragėliais, jų galimas slėgis į dirvą gali būti nustatytas iki 150 kg. Solitronic kompiuteris leidžia operatoriui stebėti ir kontroliuoti visas sėjamosios funkcijas iš traktoriaus kabinoje esančio valdymo terminalo.

„Kokybiška žemės ūkio technika visada turės paklausą", - pardavimų sėkme neabejoja gamintojai. Lietuvoje „Lemken" technikai atstovauja kompanija „Konekesko Lietuva".

Jurga ZALECKIENĖ

Mano ūkis, 2014/06