23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/06
Žolės dorojimo mašinų gamyba kyla į naują lygį
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Karvių produktyvumo priklausomybė nuo pašarų kokybės įrodyta seniai. Siekiant pieningumo rekordų, svarbu žolę laiku nupjauti, tvarkingai išvartyti, sugrėbti, nedelsiant suslėgti ir rūpestingai uždengti. Mažiau dėl pašarų kokybės rizikuoja tie, kurie žolės derlių presuoja į ritinius. Pasirinkus bet kokią konservavimo technologiją, sklandi pašarų gamyba bene labiausiai priklauso nuo žolės dorojimo ir pašarų ruošimo technikos.

Skaičiuojama, kad Europos rinkose žoliapjovės sudaro apie 40 000, grėbliai ir vartytuvai - per 42 000, ritinių presavimo mašinos - 11 500, stačiakampių ryšulių presai - apie 2 000, o savaeigiai smulkintuvai - apie 1 400. Viena iš didžiausių specializuotų žolės dorojimo technikos gamintoja Vokietijos kompanija „Krone" pagrindinėje savo gamykloje Špelėje (Spelle) kasmet pagamina per 25 000 žolės dorojimo mašinų ir yra viena šios srities lyderių. Daugiau kaip 100 metų gyvuojanti ir ketvirtos Kronė (Krone) šeimos kartos valdoma įmonė žengia koja kojon su augančiais ūkininkų poreikiais, tobulindama visas be išimties pašarų ruošimo mašinas ir kurdama naujus technikos modelius. Kompanijoje juokaujama, kad Krone mašinos vertos karūnos ne tik dėl išskirtinės vokiškus standartus atitinkančios kokybės: vokiečių pavardė Krone ir reiškia karūną. Dėl to ir įmonės logotipas papuoštas karališkuoju simboliu - karūna.

Auganti pašarų ruošimo technikos paklausa kompaniją įpareigoja didinti gamybos apimtis, o mašinose diegiamos išmaniosios sistemos - investuoti į techniką valdančių operatorių bei pardavimo vadybininkų mokymą. Per pastaruosius kelerius metus Špelės gamykla transformuota į modernų gamybos ir mokymo centrą. Šią vasarą duris atvers ir naujas administracijos pastatas bei technologijų centras. Investicijos į plėtrą siekia iš viso 40 mln. eurų (138,4 mln. Lt). Per metus Špelėje ir kitose mokymo vietose apmokoma beveik 4 000 žmonių. Mokytojais dirba 10 „Krone" specialistų.

Daugumą praėjusį rudenį parodoje „Agritechnica" pristatytų naujovių kompanija „Krone" pademonstravo Olandijos ūkyje surengtoje spaudos konferencijoje, į kurią atvyko 120 žurnalistų iš 21 valstybės

Dvylika „Didžiojo X" žingsnių

Nemaža dalis „Krone" investicijų (10 mln. eurų) pernai teko naujam savaeigių pašarų smulkintuvų Krone Big X gamybos cechui pastatyti ir šių mašinų gamybos apimtims didinti. Naujoje 27 m pločio ir 265 m ilgio surinkimo linijoje įrengta 12 stočių. „Surenkamas savaeigis smulkintuvas turi „žengti" 12 žingsnių, kol pasiekia cecho galą, kuriame įrengtas išsamius tyrimus atliekantis mašinos testavimo stendas", - pasakoja kompanijos „Krone" vadybininkas Danielis Biuteris (Daniel Büter). Kiekvienoje iš dvylikos sustojimų surenkama mašina praleidžia 4 valandas, t. y. vieno savaeigio smulkintuvo gamyba užtrunka 5 dienas. Žingsnis po žingsnio, detalė po detalės „sulipdoma" sudėtingos konstrukcijos mašina, kuri pirkėjui pristatoma tik po griežtų testų.

Gamyba kontroliuojama visą laiką: tikrinama ir detalių, ir pusiau surinktos, ir užbaigtos mašinos kokybė. „Niekas nepraslysta pro griežtų kontrolierių akis", - patikina D. Biuteris, pabrėždamas, kad patikros stende atliekama apie 200 skirtingų savaeigio smulkintuvo testų, kurie atitinka jo darbą 3-4 ha lauke, važiavimą 50 km ilgio kelyje. Beje, patikros stendas sukonstruotas taip, kad besisukantys ratai gamintų elektrą, kuri vėliau panaudojama mašinų gamybos procese.

 

Šiam sezonui kompanija „Krone" išplėtė savaeigių smulkintuvų asortimentą 2 naujais šiek tiek mažesnio galingumo modeliais: Big X 480 (maksimali 489 AG) ir Big X 580 (maksimali 585 AG). Mažesniuose Big X modeliuose įrengtas tokio pat veikimo principo kaip ir didžiosiose mašinose 660 mm skersmens smulkinimo būgnas su 20, 28 arba 40 peilių. Traiškymo ritinėlių skersmuo 250 mm. Standartiškai montuojama sistema VariStreem užtikrina optimalų smulkinimo aparato darbą net ir tuo atveju, jei žolės masės srautas yra netolygus. Tai taupo degalus. Be to, aparatui užsikimšus žolės mase, neišjungus variklio, galima atjungti masės padavimo sistemą ir įjungti atbulinių sūkių mechanizmą. Pašarų smulkinimo kombainuose montuojami Mercedes Benz (MTU) 6 cl., atitinkamai 12,8 ir 15,6 l darbinio tūrio varikliai, atitinkantys galutinius Tier 4f deginių emisijų reikalavimus. Naujų modelių degalų bako talpa iki 1 500, AdBlue tirpalo - 130 l. „Siloso konservantui skirtas 200 l rezervuaras", - aiškina D. Biutleris.

 

Praėjusį rudenį vykusioje parodoje „Agritechnica" kompanijos „Krone" inžinierių sukurta sistema LaserLoad įvertinta sidabro medaliu. Ji automatiškai pagal skenerio gaunamus vaizdus ir specialius algoritmus reguliuoja susmulkintos masės iškrovimo sraigės pakreipimo kampą, kad priekaba būtų pildoma be nuostolių. Naujovė leidžia operatoriui, dirbančiam su savaeigiais smulkintuvais Big X, koncentruotis į pjaunamąją, nesižvalgant atgal ir nesirūpinant, ar smulkinama masė nebyra pro šalį ant žemės.

Su „drugeliu" - 9 metrų pločio pradalgė

Kompanija „Krone" patobulino ir kitas pašarų gamybos mašinas: žoliapjoves, grėblius, vartytuvus, presus ir kitas. Pavyzdžiui, su trimis Easy Cut žoliapjovėmis, iš kurių viena 3,6 m darbinio pločio su metaliniu plaušintuvu arba maigytuvu jungiama traktoriaus priekyje (Easy Cut CV arba CR) ir dvi po 8,7 m darbinio pločio gale (Easy Cut B 870 Collect CV), galima pasiekti 9 m pjovimo plotį. Šio modelio galinės žoliapjovės gaminamos su transporteriais, kurie gali būti naudojami vietoje grėblio. Žolė sumetama į vieną sąvalką be grėbimo ir rizikos masę užteršti žemėmis. Skaičiuojama, kad dėl 1 proc. žemių silosuojamoje žolėje galima prarasti 100 l pieno, nes suprastėja siloso kokybė.

„Krone" sukonstravo naują 15,3 m darbinio pločio 16 rotorių prikabinamą vartytuvą KWT 1600. Mašina neapkrauna traktoriaus pakabos, todėl vartytuvą patogiau transportuoti. Kiekvienas rotoriukas atskirai kopijuoja dirvos paviršių. Pasak kompanijos „Krone" atstovo Baltijos šalyse Edgaro Apanavičiaus, naujas modelis aktualus Lietuvos rinkai, nes iki šiol asortimente buvo tik 20 m darbinio pločio prikabinamas vartytuvas, kuris mūsų ūkiams per didelis. „Kompanija patobulino ir Swadro grėblius - šiek tiek pagerintas jų dizainas, agresyviau užlenkti pirštai, kurie geriau užgriebia žalią masę. Vienas iš naujų centrinio grėbimo grėblių Swadro TC išskirtinumų - vidurinysis mažasis rotorius, kuris pakelia ir vidurinę sąvalkos dalį. Šis rotorius praverčia grėbiant šiaudus", - aiškina E. Apanavičius.

Jo teigimu, Lietuvos ūkininkai turėtų gerai įvertinti ir naujuosius sunkioms sąlygoms skirtus presus Comprima X-treme. Palyginti su ankstesniais modeliais, naujose mašinose įrengtas gerokai platesnis šoninis varantysis diržas, kuris gali būti ilgiau eksploatuojamas, rinktuvas sukasi didesniu greičiu. „Dėl šių įdiegtų sprendimų mašina gali dirbti našiau, greičiau surinkti žolės masę", - privalumus vardija E. Apanavičius. Comprima X-treme presuose gali būti įrengti drėgmės matuokliai ir svarstyklės ritiniams sverti.

Baltijos šalyse Comprima CV 150 presai labai populiarūs. Lyderio pozicijas mūsų šalyje užima ir Krone stačiakampių ryšulių presai. Pernai parduoti 5 stačiakampių ryšulių presai, visi - pagaminti kompanijoje „Krone". Pasak E. Apanavičiaus, juos ypač vertina tie, kurie verčiasi granulių iš šiaudų gamyba. Naujos kartos Krone Big Pack HDP stačiakampių ryšulių presai yra sustiprintos konstrukcijos. Jie gali presuoti iki 10 proc. tankesnius, palyginti su ankstesniais modeliais, apie 600 kg sveriančius ryšulius. Be to, ryšuliai vyniojami aštuoniomis, o ne šešiomis špagato juostomis. Operatorius be jokių papildomų įrankių gali pasirinkti smulkinimą 26 arba 13 peilių.

Reikšmingas augimas

Ketvirtos Kronė šeimos kartos valdoma kompanija garsi ne tik pašarų ruošimo mašinomis. „Krone Group" valdo ir vilkikų priekabų gamybos verslą. Praėjusieji finansiniai metai „Krone Group" buvo sėkmingi abiejose srityse. Bendroji apyvarta išaugo 7 proc. - nuo 1,39 mlrd. eurų (4,8 mlrd. litų) iki 1,5 mlrd. eurų (beveik 5,2 mlrd. litų). Didžioji dalis (70 proc.) Krone mašinų parduota užsienio rinkose, 30 proc. - realizuota Vokietijoje.

Pasak kompanijos vairą į savo rankas perėmusio Bernardo Kronės (Bernard Krone) jaunesniojo, įkūrėjo anūko, praėjusiais finansiniais metais (2013/2014) parduota rekordiškai daug ir žemės ūkio mašinų: jų apyvarta išaugo nuo 512 mln. eurų (1,77 mlrd. litų) iki 564 mln. eurų (1,95 mlrd. litų). Trečdalis technikos parduota Vokietijoje, apie 21 proc. - centrinėje Europoje, apie 3 proc. - Skandinavijos šalyse, 17 proc. - Rytų Europoje ir apie 30 proc. - užjūrio rinkose (JAV, Japonijoje, Australijoje, Naujoje Zelandijoje, Kinijoje ir kitose valstybėse). „Maitinti žmones ir pervežti krovinius - tai du svarbiausi šiandieninės visuomenės iššūkiai. Mes jaučiamės stiprūs jų akivaizdoje", - įsitikinęs B. Kronė. Per pastaruosius trejus metus „Krone" žemės ūkio mašinų pardavimas padidėjo 70 proc., t. y. augo daugiau kaip 20 proc. kasmet.

 

Kompanijos savininko teigimu, investuoti į įmonės plėtrą būtina dėl kelių priežasčių. Visų pirma, naujos technologijos optimizuoja gamybą, gerina produkcijos kokybę. Be to, auga mašinų paklausa naujose rinkose (Čilėje, Brazilijoje, Kinijoje ir Paragvajuje). „Ne paslaptis, kad Ukrainos ir Rusijos įvykiai gali pakoreguoti mūsų finansinius rodiklius, bet nežymiai. Tikėtina, kad šiemet pašarų ruošimo mašinų pardavimas gali smuktelėti 5-10 proc., - priduria Vilhelmas Vozas (Vilhelm Voß), pardavimo ir rinkodaros direktorius. - Nors prognozuoti ateitį sudėtinga, tačiau ateinančiu sezonu tikimės stabilios, bent jau nemažėjančios mūsų gaminamų mašinų paklausos."

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/06