23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/05
Ūkio apskaita
  • V. Čereškaitė
  • Mano ūkis

Pranešimai SODRAI - tik elektroniniu būdu

Iki šių metų gegužės 1 d. draudėjai, kurie turėjo keturis ar mažiau darbuotojų, SODRAI galėjo teikti popierinius socialinio draudimo pranešimus. Nuo 2014 m. gegužės 1 d. visi draudėjai duomenis apie apdraustuosius, išskyrus savarankiškai dirbančius asmenis, privalės teikti elektroniniu būdu per Elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą (EDAS), pasirašydami saugiu kvalifikuotu elektroniniu parašu. Prisijungti galima adresu draudejai.sodra.lt arba per savo elektroninės bankininkystės sistemą.

Dar viena naujovė, įsigaliosianti nuo gegužės 1 d., yra tai, kad, priimant į darbą darbuotoją ar teikiant kitus pranešimus SODRAI, nėra privaloma nurodyti darbuotojo socialinio draudimo numerio, užtenka asmens kodo.

Netauriojo metalo laužo pardavimo pajamų apmokestinimo naujovės

Nuo šių metų pasikeitė pajamų, gautų pardavus metalo laužą, apmokestinimas. Apskaičiuojant ir deklaruojant 2014 m. ir vėlesnių laikotarpių pajamas iš metalo laužo pardavimo, taikomas 5 proc. tarifas vietoje buvusio 15 proc. tarifo.

Taip pat nebus taikomas 8 000 Lt neapmokestinamasis dydis. Pajamos iš metalo laužo pardavimo, gautos 2014 m. ir vėlesniais laikotarpiais, apmokestinamos nuo pirmojo lito. Tai reiškia, kad iš gautų metalo laužo pardavimo pajamų negalima atimti įsigijimo kainos ir su pardavimu susijusių privalomųjų mokėjimų.

Pajamos, gautos už metalo laužo pardavimą, priskiriamos A klasės pajamoms, vadinasi, gyventojų pajamų mokestį (GPM) apskaičiuoja, išskaičiuoja ir į biudžetą sumoka išmokas gyventojui išmokantis asmuo.

Pavyzdžiui, ūkininkas per 2014 m. pardavė bendrovei „X" metalo laužo už 15 000 Lt ir patyrė 200 Lt privalomųjų mokėjimų, susijusių su pardavimu. Metalo laužo supirkėja UAB „X" už ūkininką išskaičiuoja, sumoka ir deklaruoja 750 Lt GPM.

Turto pardavimo pajamų apmokestinimas

Jei ūkininkas naudoja žemės ūkio techniką žemės ūkio veiklai vykdyti ir tą techniką yra deklaravęs formoje FR0457 (individualioje veikloje naudojamo ilgalaikio materialiojo turto deklaracija), tokiu atveju pardavus šį turtą gautos pajamos priskiriamos individualios veiklos pajamoms ir apmokestinamos 5 proc. GPM tarifu.

Parduoto turto apmokestinamosios pajamos apskaičiuojamos iš turto pardavimo pajamų atimant turto įsigijimo išlaidas (pagrįstas dokumentais). Pardavus individualios veiklos ilgalaikį turtą, leidžiamiems atskaitymams gali būti priskirta tik ta šio individualios veiklos turto įsigijimo išlaidų dalis, kuri nebuvo atskaityta priskiriant leidžiamiems atskaitymams to turto apskaičiuotą nusidėvėjimą (amortizaciją).

Pavyzdžiui, ūkininkas 2011 m. gruodžio 21 d. nusipirko traktorių už 20 000 Lt, apie turto naudojimą veikloje pranešė užpildydamas formą FR0457. 2013 m. birželio 30 d. traktorių pardavė už 19 000 Lt, per naudojimo laikotarpį sukauptas nusidėvėjimas 6 000 Lt. Apmokestinamosios pajamos 5 000 Lt: 19 000 - (20 000 - 6000). GPM sudarys 250 Lt (5000 x 5 proc.). Šios gautos pajamos priskiriamos B klasės pajamoms, todėl pajamų mokestį deklaruoti ir sumokėti privalo pats ūkininkas. Kai ūkininkas parduoda žemės ūkio techniką, kuri nebuvo deklaruota formoje FR0457, gautos pajamos apmokestinamos 15 proc. GPM tarifu.

Nekilnojamojo turto (žemės sklypo, pastato ar jo dalies, patalpos, t. y. tokių objektų, kurie yra susiję su žeme ir kurių negalima perkelti iš vienos vietos į kitą) pardavimas nėra laikomas gyventojo vykdoma individualia veikla. Vadinasi, pardavus nekilnojamąjį turtą, gautos pajamos apmokestinamos 15 proc. GPM tarifu. Parduoto nekilnojamojo turto apmokestinamosios pajamos apskaičiuojamos iš turto pardavimo pajamų atimant turto įsigijimo išlaidas (pagrįstas dokumentais).

Nekilnojamojo turto pardavimo pajamos neapmokestinamos, jeigu jis buvo parduotas  po 3 metų nuo jo įsigijimo, kai turtas įsigytas iki 2011 m. sausio 1 d., taip pat šis turtas iki 2011 m. sausio 1 d. nebuvo laikomas individualios veiklos turtu. Arba buvo parduotas po 5 metų nuo jo įsigijimo, kai turtas įsigytas po 2011 m. sausio 1 d., taip pat šis turtas buvo įsigytas iki 2011 m. sausio l d., tačiau buvo laikomas individualios veiklos turtu.

Pardavus neregistruotą turtą (pvz., baldus), taip pat yra apskaičiuojamos apmokestinamosios pajamos (iš pardavimo pajamų atimame įsigijimo kainą). Jei gautos apmokestinamosios pajamos neviršija 8 000 Lt, jos yra neapmokestinamos GPM. Viršijančios 8 000 Lt turto pardavimo pajamos apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą.