23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/05
Augimo reguliatoriai javuose
  • O. Auškalnienė
  • Mano ūkis

Jei laikomasi agrotechnikos, intensyviai auginami javai subrandina gausų derlių. Javus reikia ne tik apsaugoti nuo ligų, kenkėjų bei piktžolių, bet ir neleisti jiems išgulti. Jei javai išgula žydėjimo metu, derliaus nuostoliai siekia 30-50 procentų ir daugiau.

Literatūroje nurodoma, o ir praktikoje teko matyti, kad vien dėl pasėlių išgulimo grūdų derlius kai kada gali atnešti net 70-80 procentų nuostolio. Dėl išgulusių javų ne tik sumažėja grūdų derlius, bet ir pablogėja jo kokybė, grūdai būna drėgnesni. Apskaičiuota, kad tokio derliaus nuėmimo išlaidos gali atsieiti beveik dvigubai, o grūdus sandėliuojant dažniausiai juose dėl pelėsinių grybų atsiranda nuodingų mikotoksinų. Lietuvoje daryti tyrimai parodė, kad tik nukulti grūdai būna užteršti Alternaria, Fusarium, Cladosporium, Bipolaris, Aspergilus, Penicillium genčių grybais, kurių dauguma ir yra mikotoksinų gamintojai.

Dėl ko išgula javai

Išgulimą lemia keletas veiksnių: augalo veislė, pasėlio tankumas, sėjos gylis, tręšimas azoto trąšomis ir oro sąlygos. Jei pasėliai per tankūs, augalai konkuruoja vieni su kitais, stiebai būna plonesnėmis sienelėmis, ir tai gali lemti pasėlio išgulimą.

Svarbu ir sėjos gylis: per giliai pasėti augalai ilgiau ir sunkiau dygsta, išnaudoja daug energijos ir nusilpsta. Tai gali tapti viena iš išgulimo priežasčių. Didžiulę įtaką turi oro sąlygos, ypač laikotarpiu nuo javų krūmijimosi iki stiebo augimo pabaigos. Sausas saulėtas oras skatina natūralų javų atsparumą išgulimui.

Viena iš svarbių intensyvios javų auginimo technologijos grandžių - augimo reguliatorių naudojimas. Augimo reguliatorių naudojimo tikslas - išvengti grūdų derliaus nuostolių, atsirandančių dėl javų išgulimo. Efektyviam šių medžiagų veikimui labai didelę įtaką turi oro sąlygos.

Augalų augimo reguliatoriai - tai cheminės medžiagos, kurios įvairiais būdais veikia augalų augimą. Lietuvoje šiam tikslui yra registruoti kelių veikliųjų medžiagų produktai.

Lietuvoje registruoti augimo reguliatoriai

Veiklioji medžiaga

Produktas

Javai, kuriuose leidžiama naudoti

Chlormekvatchloridas

Cycocel 750

 

Kemira CCC,

Rokita CCC

Stabilan 750

Žieminiai kviečiai, rugiai, vasariniai kviečiai, miežiai

Žieminiai kviečiai, kvietrugiai, vasariniai miežiai

Žieminiai ir vasariniai kviečiai

Žieminiai kviečiai, kvietrugiai, vasariniai miežiai

Trineksapak etilas

Moddus 250 EC

 

Cuadro 25EC

 

Optimus175

Trimax 175

 

Žieminiai ir vasariniai kviečiai, vasariniai miežiai

Žieminiai kviečiai, kvietrugiai, rugiai, miežiai; vasariniai kviečiai, miežiai

Žieminiai ir vasariniai kviečiai ir miežiai

Žieminiai ir vasariniai kviečiai ir miežiai

Etefonas

Cerone 480

Žieminiai kviečiai, rugiai, vasariniai kviečiai, miežiai

Mepikvatchloridas + kalcio proheksadionas

Medax Top

Žieminiai kviečiai, kvietrugiai, rugiai, miežiai

Mepikvatchloridas + etefonas

Terpal 460

Žieminiai kviečiai, rugiai, vasariniai miežiai

Skirtingų medžiagų veikimo būdai

Trumpai reikėtų aptarti, kuo pasižymi kiekviena šių medžiagų. Chlormekvatchloridas (CCC) - sutrikdo augalinių hormonų giberalinų ir auksinų, o skatina citokininų sintezę. Giberelinai ir auksinai - tai hormonai, lemiantys augalų augimą į viršų dominuojant pagrindiniam stiebui, o citokininai skatina medžiagų apykaitą, ląstelių dalijimąsi, šoninių ūglių formavimąsi. Tinkama temperatūra purškimui yra daugiau kaip 10 oC , jei apsiniaukę, o jei oras saulėtas, temperatūra gali būti ir šiek tiek žemesnė - apie 7-8 °C. Produktas veikia augalą apie 10 dienų.

Ankstyvas panaudojimas krūmijimosi tarpsniu (BBCH 21-25)  skatina šoninių šakų formavimąsi, padeda išvengti pagrindinio stiebo dominavimo. Literatūroje nurodoma, kad tokiu laiku nupurškus javus, jie turi daugiau žiedų, geriau formuojasi varpa. Purškiant vėliau, stiebo augimo pradžioje (BBCH 29-30) sutrumpėja apatiniai tarpubambliai, išvengiama pagrindinio stiebo dominavimo.

Kai ši veiklioji medžiaga naudojama stiebo augimo tarpsniu (BBCH 31-32), sutrumpėja tarpubambliai, išvengiama šoninių ūglių sumažėjimo - šoniniai ūgliai būna to paties ilgio kaip pagrindinis. Vėliau naudoti šios medžiagos negalima, nes tai gali sukelti varpų pažeidimus, taip pat dėl labai sutrumpėjusio viršutinio tarpubamblio javai gali būti labiau pažeisti varpų ligų.

Trineksapak etilo veikimas panašus kaip ir chlormekvatchlorido, bet greitesnis. Ši veiklioji medžiaga nestabdo pagrindinio stiebo dominavimo ir menkai skatina šalutinių stiebų susidarymą. Geriausi rezultatai gaunami šia medžiaga javus nupurškus stiebo augimo tarpsniu (nuo BBCH 31-32 iki 37). Labai geras trineksapak etilo mišinys su chlormekvatchloridu (0,2 + 0,4), jei pasėlis vešlesnis, normą reikėtų šiek tiek padidinti, tarkime, 0,5 chlormekvatchlorido (CCC) + 0,3 trineksapak etilo (gali būti Moddus, Optimus, Trimaxx ar Cuadro). Nors veikliosios medžiagos kiekis produktuose šiek tiek skiriasi, purškimo normos panašios.

Naudojant ne mišinyje ir jei apsiniaukęs oras, geram veikimui reikėtų apie 18 oC šilumos. Jei giedra, produktas efektyviai veikia ir dienos temperatūrai esant 10-12 oC. Šios veikliosios medžiagos veikimas ilgas - apie 14 dienų.

Panašiu veikimo principu kaip CCC pasižymi ir Medax Top veikliosios medžiagos mepikvatchloridas + kalcio proheksadionas. Skirtumas tas, kad jos trumpina ir purškimo metu augantį tarpubamblį, o CCC trumpina tik pradėjusį augti po purškimo. Geriausiai šios medžiagos veikia javams esant stiebo augimo tarpsnio (BBCH 31-39 iki BBCH 49). Nereikėtų šio produkto maišyti su kontaktiniais herbicidais, o maišant su kai kuriais fungicidais, normą reikėtų mažinti.

Svarbu, kad Medax Top būtų naudojamas su amonio sulfatu. Kai kurie tyrėjai nurodo, kad negalima šio produkto maišyti su skystomis amonio salietros ir karbamido trąšomis. Kadangi produktą Medax Top sudaro dvi veikliosios medžiagos, jo panaudojimo laikas išsiplečia. Mepikvatchlorido veikimas trunka iki 10 dienų, o kalcio proheksadiono - 3-4 dienas.

Kitaip veikia etefonas - medžiaga, esanti produktų Cerone ir Terpal sudėtyje. Etefonas išlaisvina augimą stabdantį ir augalo senėjimą skatinantį hormoną etileną. Svarbu žinoti, kad šios veikliosios medžiagos negalima maišyti su herbicidais, nes ji kelia nemažus reikalavimus oro temperatūrai, kuri turi būti ne žemesnė kaip 15 °C dieną ir 5 oC naktį. Pavojinga, kai staiga oras labai sušyla - tai gali sukelti augalams stresą.

Kai ši veiklioji medžiaga javuose naudojama vėliavinio lapo tarpsniu, ji lemia viršutinio tarpubamblio sutrumpėjimą, neleidžia toliau ilgėti apatiniams tarpubambliams, didina atsparumą išgulimui, greitina augalo senėjimo procesą. Purškimo laiko vėlinti nereikėtų, nes, purškiant javų žydėjimo tarpsniu (BBCH 61-69), pasireiškia varpų sterilumas, t. y. neužmezgami grūdai.

Vieną, du ar tris kartus?

Atsižvelgiant į šių produktų veikimo mechanizmą, jie naudojami vieną, du ar net tris kartus skirtingu laiku ir veikia skirtingas augalo dalis. Kviečiuose, o ypač jų ilgašiaudėse veislėse, dukartinis augimo reguliatorių naudojimas pasaulyje taikomas jau seniai. Pirmajam žieminių javų purškimui naudojamas chlormekvatchloridas. Ankstyvasis purškimas yra svarbiausias, nors jis kartais mažai lemia trumpesnį šiaudą, tačiau kiekvienu atveju labai sutvirtėja apatinės dalies stiebo audiniai.

Vasariniams javams labai svarbu sutvirtinti viršutinę stiebo dalį, todėl purškimas chlormekvatchlorido turinčiais produktais nėra toks svarbus ir daugiau nukreiptas į tai, kad būtų išvengta pagrindinio stiebo dominavimo.

Vėlesnis ir žieminių ir vasarinių javų apdorojimas augalų augimo reguliatoriais stiebo augimo metu, jei palankios sąlygos augimui, lemia stiebo sutrumpėjimą. Augimo reguliatorių įtaka javų grūdų derliui nevienareikšmė - ji priklauso nuo meteorologinių sąlygų ir auginimo agrotechnikos.

Reikia atsiminti, kad kai trūksta dirvoje drėgmės, ilgam įsigali sausi orai ir dieną būna aukšta temperatūra, augimo reguliatoriai gali lemti javų grūdų derliaus nuostolius, todėl normą reikia koreguoti atsižvelgiant į sąlygas.

Augimo reguliatorių normos reguliavimas, atsižvelgiant į oro sąlygas ir agrotechnikos veiksnius

Mažinti

Augimo reguliatoriaus norma

Didinti

Lengva

Dirva

Sunki

Vėlyvas

Sėjos laikas

Ankstyvas

Geras

Veislės atsparumas išgilimui

Silpnas

Vėlyva

Vegetacijos pradžia

Ankstyva

Vėlyvas

Panaudojimo laikas

Ankstyvas

Aukšta

Temperatūra

Žema

Blogas

Apsirūpinimas vandeniu

Geras

Maža

Azoto trąšų norma

Didelė

Taip

Maišoma su fungicidais

Ne

 

 

DĖMESIO!

Augimo reguliatoriai - pagalba ūkininkui apsaugant javus nuo išgulimo, tačiau nereikia pamiršti saiko, kad per daug nesutrumpėtų augalo stiebai, ypač trumpašiaudžių veislių, nes tada javai (greičiau, jų varpos) lengviau užsikrečia ligomis. Be to, varpos sunkiau išsisuka iš lapo.

Naudojant augimo reguliatorius, kaip ir kitus pesticidus, svarbu atsižvelgti į gamintojo rekomendacijas dėl naudojimo laiko, normų ir galimybės maišyti su kitais preparatais.

Ona AUŠKALNIENĖ

Mano ūkis, 2014/05