23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/03
Naujovės deklaruojant metines pajamas
  • Lina Minkevičienė
  • Mano ūkis

Gegužės 2-oji yra paskutinė diena, iki kurios reikia pateikti 2013 metų Metinę pajamų deklaraciją GPM308 bei sumokėti Gyventojų pajamų mokestį už 2013 metus. Pildant deklaraciją, būtina atsižvelgti į naujausius pateikimo ir tikslinimo taisyklių pakeitimus.

Valstybinė mokesčių inspekcija patvirtino naują Metinės pajamų deklaracijos GPM308 versiją 02. Ji skirta deklaruoti 2013 metų pajamas. Gyventojams deklaruojant arba tikslinant 2009, 2010, 2011 ir 2012 metų mokestinio laikotarpio pajamas, gali būti užpildyta ir pateikta GPM308 formos 02 arba 01 versija. Teikiant 02 versijos GPM308 formą už 2009-2012 metus, nereikia pildyti M priedo „Individualios veiklos pajamos pagal mėnesius". 

Pagrindinis Metinės  pajamų deklaracijos GPM308 formos pakeitimas yra tai, kad ji buvo papildyta nauju GPM308M priedu „Individualios veiklos pajamos pagal mėnesius". Šis priedas skirtas įrašyti individualios veiklos pajamoms, gautoms (uždirbtoms) per mokestinį laikotarpį, išskaidytoms pagal mėnesius. Gaunantiems pajamas pagal verslo liudijimus šio priedo pildyti nereikia. GPM308M priedo duomenys bus naudojami valstybinio socialinio draudimo įmokoms apskaičiuoti ir gyventojams nebereikės teikti SODRAI individualios veiklos pajamų deklaracijos SAV ir priedo SAV3DSD-M. Priedas GPM308M pildomas individualią veiklą vykdančio gyventojo pageidavimu. Pirmiausia turėtų būti užpildytas GPM308V priedas „Individualios veiklos pajamos" ir tuomet gali būti pildomas GPM308M priedas, kuriame pagal mėnesius išskaidomos V priedo I dalyje V6 laukelyje deklaruotos individualios veiklos pajamos. Jeigu gyventojas šio priedo nepildys, apskaičiuojant valstybinio socialinio draudimo įmokas bus laikoma, kad kiekvieną mėnesį gautos (uždirbtos) veiklos pajamos yra vienodos.

Nauja ir tai, kad GPM308P „Apmokestinamosios pajamos" ir GPM308N „Neapmokestinamosios pajamos" priedų formose pajamų rūšių klasifikatorius yra papildytas kodais įvairioms palūkanomis: 56 Indėlių palūkanos, 57 Palūkanos už vertybinius popierius, 58 Palūkanos už paskolas, 59 Kitos palūkanos. Palūkanų apmokestinimo tvarka keičiasi tik nuo 2014 m. sausio 1 d. gautoms palūkanoms (pakeitimus galima rasti GPMĮ 17 str.). Pajamoms už žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas pagal paslaugų kvitą pajamų rūšių klasifikatoriuje suteiktas kodas 88. Gavus pajamų pagal paslaugų kvitus mažiau kaip 6 000 Lt per 2013 metų mokestinį laikotarpį, GPM308 formoje jų deklaruoti neprivalu. Jei pajamų suma pagal paslaugų kvitą didesnė kaip 6 000 Lt, jas reikia deklaruoti taip: 6 000 Lt GPM308N priede, o sumą, viršijančią

6 000 Lt, - GPM308P priede. Suma, per mokestinį laikotarpį viršijanti 6 000 Lt, apmokestinama 15 proc. pajamų mokesčio tarifu. Tokias pajamas apskaičiuoti, deklaruoti ir sumokėti turi pats gyventojas, kuris ir teikė paslaugas pagal kvitus.

 

Pažyma apie trečiųjų asmenų pateiktą informaciją

Pildant Metinę pajamų deklaraciją (pildant deklaraciją savarankiškai arba preliminariosios deklaracijos pagrindu), VMI rekomenduoja naudotis Trečiųjų asmenų Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktų duomenų pažyma. Šią pažymą VMI suformuoja ir pateikia gyventojams Elektroninio deklaravimo sistemoje. Joje atsispindi trečiųjų asmenų gyventojams išmokėtos išmokos per 2013 metų mokestinį laikotarpį. Tretieji asmenys - tai darbdaviai, bankai, kredito įstaigos, draudimo bendrovės, mokymo įstaigos, įmonės.

Naudojantis pažymos duomenimis, reikia atkreipti dėmesį į keletą aspektų:

Ø  pažymoje nėra duomenų apie pajamas, gautas iš kitų gyventojų. Pavyzdžiui, ūkininkas gavo pajamų, pardavęs žemės ūkio produkciją kitam ūkininkui arba turguje. Tokiu atveju, pažymoje šios pajamos neatsispindės, tačiau pildant Metinę pajamų deklaraciją tokios pajamos turi atsispindėti GPM308V priede;

Ø  pažymoje nėra duomenų apie pajamas, gautas iš šaltinių užsienio valstybėse;

Ø  svarbu tai, kad pažymoje pateiktos faktiškai per mokestinį laikotarpį išmokėtos sumos, bet visi asmenys, esantys Pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais, pajamas iš veiklos privalo deklaruoti kaupimo principu. Tarkime, ūkininkas pardavė cukrinius runkelius cukraus fabrikui 2013 m. gruodžio 15 d. ir šia data yra išrašyta į PVM sąskaitą faktūrą. Pinigai už šią sąskaitą bus išmokėti 2014 m. sausio 20 d. Taigi 2013 m. pažymoje šių sumų nebus, jos atsispindės tik 2014 m. pažymoje, bet ūkininkas Metinėje gyventojų pajamų deklaracijoje už 2013 m. turi parodyti ir pajamas už cukrinius runkelius pagal PVM sąskaitos faktūros duomenis.

Pasitaiko atveju, kad mokesčių administratorius jau po pajamų deklaravimo kreipiasi į mokesčių mokėtoją norėdamas pasitikrinti pajamų deklaravimo teisingumą, kadangi pažymoje yra didesnė pajamų suma, negu mokesčio mokėtojo pateiktoje GPM308 deklaracijoje. Taip gali atsitikti, jei apmokėjimas už 2012 m. išrašytas sąskaitas yra gautas 2013-aisiais. Vadinasi, pajamos yra deklaruotos teisingai, tik mokesčio mokėtojas turi turėti įrodymų, kuriais pagrįstų metinės pajamų deklaracijos duomenis. Klaidų išvengiama, kai tvarkoma kiekvienos vykdomos veiklos buhalterinė apskaita.

Lina MINKEVIČIENĖ,

Mano ūkis, 2014/03