23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/03
Gimtadienio proga pagamino „auksinę“ mašiną
  • D. Kamarauskienė
  • Mano ūkis

Galvijų šėrimo technologijas jau kelis dešimtmečius tobulinanti Airijos bendrovė „Keenan" atšventė pirmojo savo sukurto pašarų maišytuvo 30 metų jubiliejų. Per tą laikotarpį technika nuolat buvo tobulinama, maišytuvo-dalytuvo funkcijas papildė ir pašarų smulkinimo funkcijos. Jau yra pagaminta ir ūkininkams parduota per 30 tūkst. Keenan maišytuvų-dalytuvų 50 pasaulio valstybių.

Jubiliejų airių bendrovė nutarė atšvęsti kartu su savo atstovais ir klientais iš daugelio Europos šalių. Į svečius atvyko apie 500 svečių iš Jungtinės Karalystės, Airijos, Prancūzijos, Vokietijos, Suomijos, Lenkijos, Danijos, Švedijos ir Lietuvos. Mūsų šaliai atstovavo AB „Lytagra" komercijos direktorius Ugnius Stančiauskas ir grupės vadovas Rimgaudas Pocevičius, taip pat keletas pieno ūkių savininkų.  

„Mūsų istorija prasidėjo prieš 30 metų, kai paleidome pirmąjį pašarų maišytuvą. Daug dirbome, kad pasiektume tai, ką turime dabar. Ir jau senokai ketinome sukviesti savo klientus ir pasidalyti su jais naujausia informacija. Todėl džiaugiuosi, galėdamas su jumis visais susitikti", - kalbėjo įmonės vadovas Džerardas Kynanas (Gerard Keenan) šventės proga surengtoje konferencijoje „Pelninga maisto gamyba naudojant inovacijas ir skatinant bendradarbiavimą".

„Keenan" šventėje dalyvavo ir Airijos žemės ūkio ministras Simonas Kovenis (Simon Coveney).

Suvienijo įvairių sričių specialistų pajėgas

Prieš kelerius metus naują gamybos liniją paleidusi „Keenan" gamykla įkurta vaizdingoje smaragdinės salos  (taip dažnai vadinama Airija) vietovėje, kurią juosia pajūrio aukštumos. Savo istoriją inžinieriaus ir ūkininko Ričardo Kynano (Richard Keenan) įkurta įmonė „Richard Keenan & Co. Ltd." skaičiuoja nuo 1978 m., o pirmasis pašarų maišytuvas buvo pagamintas 1983-aisiais. Vėliau į jį buvo įdėti peiliai, kuriais jau buvo galima smulkinti pašarus, sumaišyti ir išdalyti gyvuliams. Dabar gaminama 11 šios technikos modelių nuo 8 iki 28 m3.

Tik pašarų maišytuvus-dalytuvus gaminanti įmonė nėra didelė - gamyboje dirba 100 žmonių, dar 150 darbuotojų yra pašarų specialistai, inžinieriai, pardavėjai, administracija ir kiti. Pasak vieno iš „Keenan" gamybos vadovų Maiklo Karberio (Michael Carbery), skirtingoms rinkoms gaminami skirtingų specifikacijų maišytuvai-dalytuvai. Pagal individualius užsakymus gaminamuose modeliuose pridedami konvejeriai. Vienas tokių modelių prieš pat Naujuosius metus buvo atvežtas ir į Žemaitiją ūkininkui Edmundui Lapinskui.

Iš viso per metus pagaminama apie 1 500 Keenan pašarų maišytuvų-dalytuvų. Gamyklos pajėgumai leidžia pagaminti po vieną tokią mašiną per valandą. Visas gamybos procesas vyksta vienoje didžiulėje gamyklos patalpoje. Pradėtas gaminti dalytuvas žingsnis po žingsnio tempiamas į priekį ir kiekvienoje „stotelėje" jame sumontuojamos vis kitos dalys ar detalės. Gamybos linija suprojektuota taip, kad joje vienu metu gali būti surenkami įvairūs modeliai.

Gamykloje įdiegta „Toyota" kokybės sistema. Kiekviena mašina gaminama individualiai, todėl  yra nemažai rankų darbo. Gamyboje naudojamas ir itin tikslus milijono eurų (3,45 mln. Lt) vertės lazeris - tai pats darbščiausias gamyklos „darbininkas", tarnaujantis 24 val. per parą ir 7 dienas per savaitę. Lazeriu iš dviejų dalių sujungiami korpuso lakštai, išpjaustomos visos reikalingos gamybai detalės.

Maišytuvas išsaugo fizines pašaro savybes

Ilgalaikiai bandymai, suvienijus inžinierius, šėrimo ir veterinarijos specialistus bei mokslininkus, leido „Keenan" specialistams sukurti itin pažangų pašarų maišytuvą-dalytuvą. Ant jo užklijuotas lipdukas Mech fiber reiškia „mechaninė ląsteliena". „Gamintojai žino, kokias fizines savybes turintis pašaras duos didžiausią naudą gyvuliui, todėl jie kreipia didelį dėmesį į tai, kad pašare esanti ląsteliena būtų teisingai patiekiama gyvuliams - nesuglamžyta, ne per daug susmulkinta ir nesutraiškyta. Šiame dalytuve pašaras maišomas švelniai, lengvai pakeliant jį iš apačios viršų ir vėl nuleidžiant. Taip maišomas pašaras neglamžomas ir netrinamas į sieneles. Atitinkamo dydžio gabalėliais susmulkintas šiaudas stimuliuoja gyvulio skrandį, priverčia jį geriau dirbti. Tokie pašarai geriau įsisavinami, o tai turi didelės įtakos karvės produktyvumui", - airiškos technikos privalumus aiškino R. Pocevičius.

„Keenan" reikalauja, kad pašarai į maišytuvą būtų kraunami tiksliai pagal instrukcijas: pirmiausia - skystieji (melasa), paskiau - šiaudai (jie pasmulkinami ir apvoliojami melasoje), tada  koncentruotieji pašarai (miltai), kurie prikimba prie šiaudo, o paskiausiai, ant viršaus, - šienainis ir kukurūzų silosas. Iš taip paruošto pašaro karvė negalės išsirinkti skanesnių kąsnių. Taigi ši technika išskirtinė tuo, kad gali sumaišyti stambiuosius pašarus, išsaugodama jų struktūrą ir paruošdama teisingas mechanines savybes turintį pašaro davinį, kuris privers efektingai dirbti didijį prieskrandį ir pasisavinti kuo daugiau maistingų medžiagų.

Pasak R. Pocevičiaus, mažesnių ūkių savininkams aktualu, kad šiuose maišytuvuose-dalytuvuose galima pagaminti mažesnes pašaro dozes, tarkime, 5-6 užtrūkusioms karvėms. Be to, tai palyginti paprasta mašina, neturinti sudėtingų reduktorių, tik grandines ir guolius. Taigi maišytuvas-dalytuvas  yra ilgaamžis, o priežiūrai ir remontui nereikia daug išlaidų.

Keenan  technikos privalumus bandyta įrodyti tą patį pašarą gyvuliams sumaišius skirtingų gamintojų maišytuvais. Bandymu gamintojai liko patenkinti: su Keenan buvo gauta daugiau ir pieno, ir proteino, nors dėl unikalios jo mentinio maišymo ir smulkinimo konstrukcijos gyvuliai pašaro sunaudojo mažiau. Vėliau įdiegus naująją PACE sistemą (angl. Performance acceleration and control enhancement - darbo pagerinimas ir kontrolės sustiprinimas), kuri padeda paruošti maksimaliai naudingą pašarą, ir atidžiai stebint bei reguliuojant pašarų racioną, iš karvės per dieną buvo primelžta 2,4 kg daugiau pieno nei šeriant pašaru, paruoštu vertikaliu sraigtiniu maišytuvu. Taip pat su Keenan susmulkintu pašaru šertos karvės pagamino papildomus 45 g kazeino per dieną, o jų skrandžio būklė tapo stabilesnė, rūgštingumas sumažėjo 33 procentais.

Gimtadieniui „Keenan" paruošė ir išskirtinę dovaną - pagamino ne įprastos žalios, o aukso spalvos pašarų maišytuvą-dalytuvą, kuris buvo skirtas vienam iš Europos ūkininkų, šią techniką įsigijusių praėjusių metų pabaigoje, paskelbus specialią akciją. Laimingasis, kuriam įmonė buvo pažadėjusi grąžinti pinigus už pirkinį ir žaliąjį dalytuvą pakeisti į auksinį, paaiškėjo loterijoje per šventinę vakaronę. Laimė joje nusišypsojo jaunam ūkininkui iš Prancūzijos.

Pirmasis Keenan maišytuvas-dalytuvas į Lietuvą atkeliavo prieš 15 metų. Kasmet mūsų šalyje jų parduodama nuo 15 iki 30. „Aišku, Lietuvos rinka - tai ne Prancūzijos, bet pardavimai vyksta ir „Keenan" vadovai nenusivylė mūsų bendradarbiavimu. Savo rinkos dalį išlaikome ir tikrai užimame joje deramą vietą", - sako R. Pocevičius. 

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/03