23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/02
Dėmesio centre ne kiekybė, o kokybė
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Naujo sezono technikos asortimentas po praėjusios parodos „Agritechnica" gerokai išsiplėtė. Padidėjo ne tik mašinų našumo ir darbinio pločio įvairovė, bet ir technikos galimybės. Šiame straipsnyje pristatome kompanijų „Horsch" ir „Lemken" naujoves.

Vokietijos kompanija „Horsch" žemės ūkio technikos pramonėje, palyginti su kitomis įmonėmis, - naujokė, šiemet švęsianti tik 30 m. veiklos sukaktį. Vienas iš jos įkūrėjų Maiklas Horšas (Michael Horsch) kategoriškas, kai kalbama apie žemės dirbimo būdą: „Jokių plūgų, jų darbą gali atlikti ir minimalaus žemės dirbimo padargai." Plūgų nėra ir kompanijos „Horsch" asortimente.

Praėjusioji „Agritechnica", kaip ir praėję metai, įmonei buvo kaip niekad sėkmingi. „Pernai mūsų apyvarta pasiekė rekordinį 250 mln. eurų lygį. Žemės ūkio technikos gamyba - perspektyvus verslas. Tai patvirtina ir parodos lankytojų apklausos rezultatai - net 75 proc. planuoja investicijas per artimiausius dvejus metus, - sako M. Horšas. - Žemdirbiams teks gaminti daugiau žemės ūkio produktų, nes auga žmonių populiacija ir plečiasi energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamyba. Tai geros naujienos ir ūkininkams, ir mums."

Kompanija „Horsch" gamina mašinas įvairaus dydžio ūkiams. Didžiausią asortimento dalį sudaro sėjamosios. Pasak M. Horšo, kompanijai svarbiausia - ne pagamintų mašinų skaičius, o jų kokybė. „Labai svarbu ir tai, kad mūsų gaminama technika tenkintų žemdirbių poreikius, taupytų gamybos sąnaudas ir dirbtų efektyviai", - svarbiausius naujų mašinų kūrimo aspektus įvardija kompanijos vadovas.

Pavyko įgyvendinti ilgai brandintą idėją

Praėjusioje parodoje vieną iš sidabro medalių kompanija „Horsch" gavo už papildomą sėklų paskirstymo dozatorių, kuris gali būti montuojamas ant pneumatinių diskinių Horsch Pronto ir Focus su Turbo Disck sistema sėjamųjų. Pasak kompanijos atstovo Lietuvoje Nerijaus Žukausko, papildomas dozatorius leidžia sėklą ne tik tolygiai įterpti, bet ir ją tiksliai išdėlioti, t. y. nuo šiol ir grūdiniams augalams bei rapsams gali būti pritaikyta punktyrinė sėja, kad grūdai būtų išsėjami po vieną, vienodu atstumu vienas nuo kito. „Grūdinių augalų sėkla išsėjama preciziškai tiksliu atstumu, net ir važiuojant dideliu 10-12 km/val. greičiu. Per vieną sekundę gali būti išsėta 120 grūdų, t. y. 240 sėklų/m2 15 cm atstumu tarp eilučių", - aiškina specialistas.

Sėjos procesas kontroliuojamas elektronine sistema, žemdirbiui tereikia nustatyti sėjos normą 1 m2, tūkstančio grūdų svorį ir daigumą, o sistema automatiškai sureguliuoja dozatorių. Jei mechanizmo veikla sutrinka, galima pasirinkti įprastą sėjos būdą. Mechaninių ir pneumatinių sėjamųjų sėjos paklaidos koeficientas gali svyruoti nuo 90 iki 120 proc., į vieną vietą gali būti įterpiamos kelios sėklos arba nė vienos. Tokiu atveju pasėlis gali būti netolygus, per arti vienas kito augantys augalai konkuruoja dėl maisto medžiagų, drėgmės ir šviesos, todėl užauga silpni, subrandina menkesnį derlių. Nauja technologija šiuos trūkumus pašalina. Su papildomu dozatoriumi jis tesiekia 50-60 procentų.

Kol kas tokiai sistemai analogų rinkoje nėra. M. Horšas šią technologiją kūrė net aštuonerius metus. „Mažai trūko, kad projektas nepavyktų ir pradėtas darbas nebūtų baigtas", - pasakoja N. Žukauskas. Jau nuo šių metų papildomą dozatorių galės užsisakyti ir senesnio modelio sėjamąsias turintys žemdirbiai, o įsigyjant naujas bus galima pasirinkti su ar be išsėjimo tikslumą didinančios sistemos.

Trąšos gali būti įterpiamos ne tik sėjant, bet ir įdirbant dirvą

Trąšų pasisavinimui ir efektyvumui padidinti gaminamos sėjamosios su lokalaus trąšų įterpimo įtaisais. Kompanija „Horsh" išrado dar vieną būdą joms įterpti. „Labai daug ūkininkų Lietuvoje prašydavo trąšų įterpimo sistemą įdiegti žemės dirbimo agregatuose. Džiaugiamės, kad įgyvendinome žemdirbių norus", - tvirtina N. Žukauskas.

Parodoje „Agritechnica" pirmą kartą buvo pristatyta sistema Horsch Partner: traktoriaus gale sumontavus 2 800 l talpos trąšų bunkerį, o už jo prikabinus kultivatorių, trąšas galima įterpti žemės dirbimo metu. Be to, jos gali būti įterpiamos keliais variantais: 10, 20 cm arba pusė trąšų 10, kita pusė - 20 cm gylyje. Trąšų bunkeris padalytas į dvi dalis, todėl galima parinkti net skirtingas trąšas, labiausiai atitinkančias augalų fiziologinius poreikius. Vienos sudėties trąšas galima įterpti sekliai, kaip startines, o kitos - giliau. Pastarosios turėtų veikti ilgiau ir aprūpinti augalus maisto medžiagomis per visą vegetaciją. Pasak N. Žukausko, šią sistemą ateityje planuojama pritaikyti visų tipų skutikliams, tačiau iš pradžių ji bus siūloma tik ant prikabinamų agregatų (pvz., Terrano FM, Terrano MT). Kompanijai „Horsch" Lietuvoje atstovauja bendrovės „Lytagra" ir „Audrokesta".

Gausioms augalų liekanoms - naujas diskinis skutiklis

Dar viena Vokietijos kompanija „Lemken" - žemės ūkio technikos rinkos senbuvė, gaminanti mašinas ūkininkams jau daugiau kaip 230 metų. Ji tebėra valdoma Lemkenų šeimos, o įmonės gaminami padargai iki šiol vadinami brangiųjų deimantų vardais. „Lemken", skirtingai negu „Horsch", yra plūgų gamybos specialistė. Skaičiuojama, kad verčiamieji Lemken plūgai užima 40 proc. plūgų rinkos Europoje. Pirmąjį verčiamąjį plūgą įmonės specialistai sukonstravo 1925 m., tačiau prisitaikydama prie žemdirbių poreikių kompanija gamina ir minimalaus žemės dirbimo agregatus, sėjos ir purškimo mašinas.

Ateinančiam sezonui žemdirbiai galės užsisakyti naują diskinį skutiklį Rubin 12, kuris serijiniu būdu bus pradėtas gaminti šį balandį. Pasak kompanijai „Lemken" Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „Konekesko Lietuva" produktų vadybininkės Solveigos Kalinauskaitės, Rubin 12 yra pirmas rinkoje diskinis skutiklis, kurio darbinis gylis siekia iki 20 cm. „Skutiklyje montuojami 736 m skersmens simetriškai išdėstyti diskai su individualia spyruokline apsaugos sistema. Jie gerai susmulkina ir sumaišo gausias augalų liekanas visu agregato darbiniu pločiu optimaliomis degalų sąnaudomis. Agregatas tinkamas dirbti ir sunkiomis dirvos sąlygomis", - naujo skutiklio privalumus vardija S. Kalinauskaitė. Skutiklis Rubin 12 yra skirtas kukurūzų augintojams gausių augalų liekanų ražienai skusti. Ji pastebi, kad Europoje, taip pat ir Lietuvoje didėja kukurūzų plotai, todėl naujas skutiklis bus paklausus.

Kompanija asortimento naujovė ir kukurūzų, sojų bei saulėgrąžų sėjamoji Azurit. Jos prototipas buvo pristatytas parodoje „Agritechnica". S. Kalinauskaitės teigimu, sėjamojoje įdiegtas unikalus sėklų paskirstymą optimizuojantis sprendimas: sėjama ne viena, bet dviem eilutėmis, atstumas tarp dviejose eilutėse išdėstytų sėklų - 12,5, o atstumas tarp sėjos eilučių - 75 cm. „Toks sėklų išskirstymas padidina atstumą tarp augalų, todėl jie iš dirvožemio gali pasisavinti iki 70 proc. daugiau maisto medžiagų ir vandens", - aiškina produktų vadybininkė.

Kompanijos „Lemken" už inovatyvius sprendimus praėjusioje „Agritechnikoje" buvo įvertinta dviem sidabro medaliais. Vienas iš jų buvo suteiktas už noragėlinių Lemken skutiklių šoninių sekcijų kopijavimo ratu darbinio gylio, nepriklausomai nuo padidėjusios traukos, kontrolės sistemą. „Bet kokio reljefo laukuose patobulinti noragėliniai skutikliai dirbs vienodu, nustatytu darbiniu gyliu. Ši inovacija agregatui suteiks du svarbius privalumus: dėl sumontuoto svorio perkėlimo cilindro, kurį aktyvavus yra sumažinamas traktoriaus ratų buksavimas, sumažės degalų sąnaudos, - komentuoja S. Kalinauskaitė. - Be to, net ir esant kalvotam, nelygiam dirvos paviršiui, darbinis gylis išliks vienodas, nepriklausomai nuo agregato darbinio pločio."

Parodos metu buvo įvertintos ir kompanijos pastangos tobulinti plūgus. Metų mašinos titulas buvo suteiktas pakabinamam plūgui Juwel 8, valdomam per ISOBUS terminalą, su Turn Control Pro sistema. Tai pirmas plūgas, kurį galima valdyti vienu mygtuko paspaudimu iš traktoriaus kabinos.

Kompanija „Lemken" per metus pagamina 15 tūkst. mašinų. Įmonės apyvarta siekia daugiau kaip 300 mln. eurų (apie 1 mlrd. litų).

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/02