23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2014/01
Žemės dirbimo ir sėjos mašinų pokyčiai – ūkininkams į naudą
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Nors žemės dirbimo ir sėjos agregatų konstrukcija gerokai paprastesnė negu savaeigės technikos, tačiau ir šios mašinos dar gali būti ir yra tobulinamos. Įmonės vis didesnį dėmesį skiria ne tik jų našumui ir universalumui, bet ir atliekamų darbų tikslumui didinti. Didėjant kukurūzų pasėliams, kompanijos plečia ir šių augalų auginimo agregatų asortimentą. Taip pat atnaujinami ir minimalios žemdirbystės padargai, ir plūgai. Praėjusį rudenį vykusioje parodoje „Agritechnica 2013" gamintojai pristatė svarbiausias ateinančio sezono naujoves.

Regis, šimtmečius gaminamų plūgų konstrukcijos nėra kaip tobulinti, ji ir taip tobula. Be to, ar verta investuoti į tradicinei žemdirbystei skirtus padargus, kai žemdirbiai, taupydami sąnaudas, vis dažniau renkasi neariamąją žemės dirbimo technologiją. Nors kartais pasigirsta nuomonių, kad plūgo vieta muziejuje, juos gaminančių kompanijų apyvartų struktūroje plūgų pardavimų dalis nemažėja.

Žada kardinalias plūgų konstrukcijos permainas

Pasak jau 140 metų plūgus gaminančios Austrijos bendrovės „Vogel&Noot" atstovo Baltijos, Rusijos ir Skandinavijos šalyse Lino Karalkevičiaus, kuo daugiau kalbama apie minimalią žemdirbystę, tuo labiau auga plūgų paklausa. „Šiam padargui tenka svarbi vieta daugumoje ūkių. Kai kurios plūgų iki šiol negaminusios kompanijos tik dabar juos pradeda siūlyti ar skelbia papildančios asortimentą šiuo tradicinei žemdirbystei skirtu padargu. Kad jį nėra taip paprasta sukonstruoti ir gaminti serijiniu būdu, patvirtina ir faktas, jog tokios didelės šalys kaip Rusija ir Ukraina neturi nė vienos plūgus gaminančios įmonės", - komentuoja L. Karalkevičius.

Jo teigimu, galimybių tobulinti plūgų konstrukciją yra daug: „Artimiausiu metu rinkoje gali pasirodyti kardinaliai pakeistos konstrukcijos plūgai." Pastaruoju metu populiarėja tokie plūgai, kuriais galima važiuoti ir vaga, ir ant vagos.

Kompanijos „Vogel&Noot" naujovė - 9 korpusų verčiamasis plūgas Hektor on-Land. Su tokiu plūgu patogu dirbti, nes galima arti ir ant vagos. „Traktorius gali važiuoti bet kaip, plūgas vis tiek pataikys ten, kur reikia. Kai ariama vagoje, viena traktoriaus ratų pora yra vagoje, jis yra pasviręs. Tuomet sudėtinga naudotis ir automatine vairavimo sistema, nes sutrikdomas palydovinis ryšis, prarandamas tikslumas, nėra galimybių paklaidai kompensuoti, - privalumus vardija L. Karalkevičius. - Ariant ant vagos, arimas būna geresnės kokybės ir tuomet, kai dirva drėgna ir sąlygos jai įdirbti nėra palankios." Pasak jo, pastaruoju metu tokios konstrukcijos plūgai „ant bangos", juos siūlo vis daugiau gamintojų. Tokios modifikacijos galima užsisakyti ir pakabinamus Vogel&Noot XS arba XS Pro plūgus.

Dar viena reikšminga, L. Karalkevičiaus nuomone, austriškų pakabinamų plūgų konstrukcijos naujovė - galimybė neišlipus iš traktoriaus kabinos vienu paspaudimu hidrauliniu būdu nustatyti arimo gylį. „Atraminis ratas gali būti naudojamas ir transportui, ir gyliui nustatyti. Jis gali būti įrengtas plūgo viduryje, tarp priešpaskutinio bei paskutinio korpuso ir gale", - naujoves pristato kompanijos atstovas. Įmonė siūlo ir plūgus, prie kurių galima montuoti podirvio padą ardančias gilaus purenimo darbines dalis. Toks jungtinis dviejų padargų agregatas labiau tinkamas neakmenuotoms dirvoms įdirbti.

Kompanijoje „Vogel&Noot" plūgų apyvartos dalis siekia 40 proc. Pastaruoju metu parduodama mažiau, bet didesnio darbinio pločio plūgų. „Vogel&Noot" didžiausias gaminamas plūgas - 13 korpusų. L. Karalkevičiaus teigimu, tai ne riba ir plūgai dar didės tiek, kiek didės traktoriai.

Parodoje „Agritechnica 2013" nemažo lankytojų dėmesio sulaukė ir kitos kompanijos naujovės. Tarp jų - mechaninė sėjamoji Profi Drill A300. Gaminami 3 ir 4 m darbinio pločio modeliai. Pasak L. Karalkevičiaus, mašina gali sėti ir smulkias, ir stambias (pvz., pupas) sėklas. Nesudėtinga atjungti pusę sėjamosios. Mašinose montuojami nerūdijančio plieno diskiniai išsėjimo noragėliai. Diskų padėtis tokia, kad jie vienas kitą valytų ir galąstų. „Nerūdijančio plieno detalės negreitai sudyla. Išsėjimo mechanizme įrengti metalines detales geriau negu plastiko dar ir dėl to, kad nebūtų elektrostatinio lauko", - pabrėžia L. Karalkevičius, pridurdamas, kad sėjamosios atraminius gylio ratelius ir prispaudimo jėgą (iki 45 kg) labai lengva reguliuoti. Specialios formos 650 l bunkerio talpą galima padidinti iki 910 arba 1 170 litrų.

Sėjamosios apginkluojamos planšetiniais kompiuteriais

Kukurūzai - Lietuvoje labai populiarėjantys augalai. Tai patvirtina ir didėjanti kukurūzams skirtos technikos paklausa. Pasak Švedijos kompanijos antrinės įmonės „Väderstad Lietuva" vadovo Romo Naudžiūno, šalyje jau parduotos 5 vos prieš dvejus metus oficialiai pristatytos tikslaus išsėjimo sėjamosios Väderstad Tempo. „Nors Lietuvoje jų darbas nebuvo demonstruotas, tačiau ūkininkai mumis pasitikėjo ir mašinas įsigijo. Atsiliepimai labai geri", - tikina R. Naudžiūnas.

Nuo šiol Tempo sėjamąsias užsisakę ūkininkai kaip standartinę įrangą gaus ir mašinų darbą kontroliuojančią bei jos parametrus reguliuojančią priemonę - planšetinį kompiuterį su E-sevice. Kompanija siūlo lengvą, logišką ir patogų mašinų valdymo būdą. Planšetiniame kompiuteryje, kuris bevieliu ryšiu susijungia su mašina, įdiegta programa galima atlikti nustatymus, įjungti/išjungti atskirai kiekvienos eilutės darbines dalis, valdyti sėjos procesą, formuoti technologines vėžes, kalibruoti. Planšetinis kompiuteris gali veikti kartu su ISOBUS.

„Visos Tempo 6 ir 8 eilučių sėjamosios nuo pavasario bus parduodamos su šiuo priedu. Planšete su E-service sistema taip pat bus galima užsisakyti ir atsargines detales net neatvažiavus iki mūsų ir mums net nepaskambinus", - naujovę pristato „Väderstad Lietuva" vadybininkas Mantas Orla. Ši priemonė pravers ir įmonės serviso specialistams, ir ūkių vadovams, nes net nebūdami laukuose jie galės matyti, kiek pasėta, kokiu greičiu važiuota, kiek sėklos išberta ir kitą naudingą informaciją. Planšetėje įrašyta ir išsami mašinų valdymo instrukcija. Beje, viskas pateikiama lietuvių kalba. Kukurūzų sėjamąsias Tempo galima užsisakyti pakabinamas ir prikabinamas, su ir be trąšų įterpimo įrangos (ir kompleksinėms, ir startinėms trąšoms)

Galimybę kontroliuoti mašiną planšetiniu kompiuteriu su instaliuota E-control aplikacija turės ir žemdirbiai, kurie įsigis Rapid A 400-800. Naudojantis juo bus galima dar paprasčiau kontroliuoti visas sėjamųjų funkcijas.

Populiariausia ir sėkmingiausia kompanijos „Väderstad" mašina taip pat atnaujinta. Rapid 300-400S/C sėjamąsias bus galima užsisakyti su priekyje įrengta lyginimo lenta, dviem eilėmis diskų už jos (System Disk Agressive). Kūgio formos diskai yra 40 mm didesnio skersmens už ankstesnius. „Priekinės žemės dirbimo dalys dirba agresyviau, kad augalų liekanos būtų geriau įterptos. Tokia priekinio žemės dirbimo sekcija naudojama diskiniuose skutikliuose", - aiškina M. Orla. Be to, atnaujintose sėjamosiose nuo šių metų pradžios bus montuojamos patvaresnės unikalaus protektoriaus padangos, kurių eksploatavimo laikas 50 proc. ilgesnis už įprastas. Jos palieka geresnę dirvos struktūrą ir geriau savaime nusivalo.

Juostinės žemdirbystės mašinos bus išbandytos ir Lietuvoje

Pasak M. Orlos, nemažai naujovių yra ir kituose Väderstad padarguose. Atnaujintų mažųjų (3; 3,5 ir 4 m) Cultus skutiklių darbinį gylį bus galima nustatyti automatiškai, neišlipus iš kabinos, o ant diskinių Carrier skutiklių bus galima užsisakyti Cross Cutter priekinio žemės dirbimo sekciją, kuri itin gerai susmulkina ir įterpia rapsų ražieną.

Nuo šių metų birželio žemdirbiai galės įsigyti ražieninus Swift skutiklius su integruotu Easy Runner volu gale lengvoms dirvoms. „Senesniuose modeliuose buvo aketėlės. Volas geriau sutrupina ir sutankina dirvą. Sausesnėje, kietesnėje dirvoje aketėlės palieka grumstuotą paviršių. Volai juos sutrupina, sutankintoje dirvoje šiaudai turi geresnį sąlytį su žeme, todėl geriau pūna", - apie patobulintų padargų pranašumą pasakoja vadybininkas. Užsisakyti volą vietoj aketėlių bus galima 5,60 ir 7,20 m darbinio pločio padargams. Tai pat patobulinti 6 m darbinio pločio skutikliai Top Down. Jie bus gaminami gilaus purenimo noragėliais, kurie dirvą įdirbs iki 40 cm gyliu, t. y. 10 cm giliau negu įprasti modeliai. „Jie sutrupins padą, žemės bus ne keliama, o supjaustoma", - paaiškina M. Orla.

Švedijos kompanija „Väderstad", atsižvelgdama į žemdirbių poreikius ir norus mažinti gamybos sąnaudas, siūlo ir juostinės žemdirbystės mašinas. Pirmas juostinės sėjamosios prototipas išbandytas 2011 m. Nuo tada ji buvo dar tobulinama. Nauja sėjos mašina šiemet bus atvežta ir į Lietuvą. Pasak antrinės įmonės Lietuvoje vadovo R. Naudžiūno, sėjamoji Spirit Strip Drill bus pristatyta pavasario parodoje „Ką pasėsi..." ir išbandyta per pavasario darbus. „Mūsų ūkininkai daug klausinėja ir nori šią sistemą išbandyti. Remiantis 3 metų tyrimų Vokietijoje rezultatais, juostinė sėja pasiteisino kaip gerų ir stabilių derlių technologija", - tikina R. Naudžiūnas. Viename Vokietijos ūkių, kuriame buvo išbandoma nauja sėjamoji, derliai padidėjo nuo 5-10 procentų.

Šį pavasarį Lietuvoje bus pristatyta 6 m Spirit 600C StripDrill. Mašina įterpia ir sėklas, ir trąšas. Su sėjamąja galima sėti tiesiai į ražieną. Pirminio žemės dirbimo dalys dirvą įdirba juostomis iki 30 cm gyliu, trąšos įterpiamos dviejose vietose.

KOMENTARAS

Dr. Vytautas LIAKAS, ASU

Juostinis žemės dirbimas - tarpinis variantas tarp tiesioginės sėjos ir tradicinio žemės dirbimo. Tiesioginė sėja Lietuvos ūkiuose nelabai pasiteisina, nes daugumoje jų dirvožemio būklė tokia, kad nepasiseka kokybiškai atlikti darbų, tačiau ūkininkai supranta ir tai, kad tradicinis žemės dirbimas imlus energijos sąnaudoms ir užima nemažai laiko. Jei dirbimo kokybė prasta, gaunami dideli derliaus nuostoliai. Juostinė technologija perspektyvi. Žemė dirbama tik ten, kur įterpiamos sėklos. Kartu įterpiant trąšas, sutaupoma nemažai laiko ir energijos. Svarbiausia, kad ši technologija ne naujiena. Anglijos ūkininkai ją taiko daugiau kaip 12 metų. Gal mūsų žemdirbiams ją sunkiau įsisavinti, nes tai tikslioji žemdirbystė, kuri ne visiems priimtina.

Vertinant žemės dirbimo ir sėjos mašinas gaminančių kompanijų naujoves, susidaro įspūdis, kad dauguma įmonių techniką projektuoja ir kuria, atsižvelgdamos į perspektyvą. Gamintojai pirmiausia nori suprasti, ar neištiks žmonijos badas, ar pakaks gamtinių išteklių, kad būtų patenkintas maisto produktų poreikis, ar žemės ūkyje diegiamos inovacijos gebės kompensuoti sunkumus, kylančius dėl kintančio klimato. Žemės ūkio technikos, trąšų, pesticidų gamintojų tikslas - atsižvelgiant į bendrąją pasaulinę ir atskirų šalių agrarinę politiką užtikrinti aukštą žemės ūkio gamybos efektyvumą, kartu išsaugant supančią aplinką. Akivaizdu, kad dauguma žemės ūkyje taikomų technologijų „žalėja".

Matyti, kad žemės ūkio technika „augti" jau nustojo, daugiausia dėmesio skiriama tikslumui. Daug kompanijų pristato elektronines darbų kokybės stebėjimo programas. Prieš dvejus-ketverius metus stebino lauko derlumo kartogramos ir tręšimo planų sudarymo programos bei išmaniosios trąšų barstyklės. Šiuo metu nuostabą kelia tai, kad ūkininkas savo asmeniniame kompiuteryje gali stebėti ne tik žemės ūkio technikos darbą, bet įvertinti degalų sąnaudas, lauko derlingumo rodiklius bet kurioje lauko vietoje ir t. t. Gamintojai sako, kad pasitaiko atvejų, kai dirbant žemę naktį, sumažėjus kontrolei, dirbantysis sumažina kultivatoriaus darbo gylį ir taip greičiau padidina išdirbtą plotą. Pridėjus atitinkamus daviklius, ūkininkas kompiuteryje mato žemės dirbimo gylį bet kurioje vietoje. Tai tik vienas pavyzdys, tokių sprendimų yra daug.

Jau prieš kelerius metus kai kurios įmonės Lietuvoje pradėjo naudoti radijo bangomis valdomus orlaivius laukų stebėsenai. Tai buvo teisingas žingsnis. „Agritechnikoje" kelios kompanijos siūlė būtent tokias paslaugas. Tiksliųjų prietaisų gamintojai greitai prisitaikė prie naujovių ir pateikia labai platų spektrą tiksliosios įrangos bepiločiams orlaiviams, naudojamiems žemės ūkyje.

Anksčiau žavėjomės išmaniosiomis trąšų barstyklėmis, galinčiomis įvertinti trąšų granulių kokybę ir pakoreguoti trąšų paskleidimo kokybę. Siekdami padidinti trąšų efektyvumą technikos gamintojai siūlo trąšas įterpti lokaliai kartu su sėklomis. Taikomos įvairios trąšų įterpimo filosofijos ir jos visos teisingos, ūkininkui belieka pasirinkti teisingą sprendimą, įvertinus vietos sąlygas. Šiais metais kai kurie gamintojai jau pasiūlė trąšas įterpti kultivatoriumi dirbant žemę. Negana to, trąšas galima įterpti keliais lygiais. Įdomiausia, kad trąšų talpykla sudaryta iš dviejų dalių, todėl galima parinkti skirtingas trąšas, labiausiai atitinkančias augalų fiziologinius poreikius. Vienokias trąšas galima įterpti sekliai, kaip startines, o kitas - giliau, jos turėtų veikti ilgiau ir aprūpinti augalus maistu per visą vegetaciją.

Nuolat žemdirbiai „murmėdavo", kad runkelių, kukurūzų sėjamosios labai tikslios, o javų sėjamosios sėja gana netiksliai. Šiais metais parodoje sidabro medaliu buvo apdovanotas javų sėklų tikslaus išsėjimo aparatas. Kokią normą ūkininkas nustatys vienetais į hektarą, tiek aparatas ir išsės. Taigi, jau ir javų sėklas bus galima išsėti labai tiksliai.

Gamintojai daug dėmesio skiria augalų būklės diagnostikai. Sukurtos programos, leidžiančios mobiliuoju telefonu nufotografuoti augalo lapus, ir po kelių sekundžių ūkininkas gauna atsakymą apie augalo būklę ir rekomendaciją, kokią tręšimo sistemą taikyti.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2014/01