23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/11
Visi keliai vedė į parodą
  • Mano ūkis

Paroda „Sprendimų ratas 2013“ nuo pirmtakių skyrėsi gausesne nei pernai miško ir komunalinio ūkio technikos ekspozicija ir džiugesne miškininkų nuotaika. JAV Jeilio universiteto mokslininkai, atlikę kasmeti ­ nį Aplinkos gerovės indekso tyrimą, paskelbė, kad Lietuva yra geriausiai miškus saugojanti ir tvarkanti valstybė pasaulyje. Patenkinti buvo ir tech ­ nikos pardavėjai – nemažai technikos eksponatų parodos metu jau turėjo naujus šeimininkus.

Bendrovės „Rovaltra“ pristatytą pakabinamą FMG ATQ-Hi greiderį, sukomplektuotą su traktoriumi Valtra T133 H prieš kelis mėnesius įsigijo Raseinių miškų urėdija. Parodoje eksponuota ir medaliu apdovanota savaeige šlaitų priežiūros mašina McCONNEL ROBOCUT 1300, kurią pristatė bendrovė „SV Technika“, jau naudojasi Šiaulių regiono kelininkai. Sėkmingais kontraktais džiaugėsi ir bendrovė „Dotnuvos projektai“.  Parodoje ji pardavė ne tik itin šiuo metu populiarų vokiečių gamintojo lankstinį krautuvą Schäffer 3550, bet ir keletą suomiškų medienos smulkintuvų Junkkari.

Šeštojoje miško, medžioklės ir aplinkos parodoje „Sprendimų ratas 2013“ apsilankė apie 50 tūkst. žmonių, dalyvavo 102 firmos, asociacijos, organizacijos ir 190 augintojų, gamintojų ir tautodailininkų ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Estijos, Lenkijos. Akivaizdu, kad paroda išaugo nacionalinį statusą – planuojama, kad kitais metais ji jau bus tarptautinė.

„Sprendimų ratas“ – vienintelė tokio pobūdžio paroda Baltijos šalyse, padedanti susipažinti su besikeičiančia aplinka, naujomis aplinkosaugos, miškininkystės, medžioklės, gyvulininkystės bei aplinkos tvarkymo idė ­ jomis.

Šiemet itin didelio susidomėjimo sulaukė urėdijų ekspozicijos. Valkininkų, Raseinių, Rietavo ir Kazlų Rūdos miškų urėdijos supažindino su šalutinių miško išteklių naudojimo galimybėmis, miško apsaugos prie ­ monėmis, rekreacijos miškuose galimybėmis, paslaugomis, teikiamomis privačių miškų bei žemių savininkams, ir sodmenų išauginimo praktika.

Populiari buvo ir jaunųjų miško bičiulių  ekspozicija, kurioje jaunimas parodos lankytojus  šmaikščiai ir rimtai egzaminavo apie mišką. Nuolat gausu žmonių  buvo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos ekspozicijoje.  Lankytojai domėjosi demonstruojamais profesionaliai sukonstruotais inki ­ lais, medžioklės trofėjais, ragavo patiekalus iš žvėrienos.

Populiarūs buvo  medžioklinių šunų veislių pristatymai, plėšriųjų me ­ džioklinių paukščių iš Lenkijos, medžioklinių ragų orkestrų iš Estijos ir Lietuvos pasirodymai.