23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/11
Šienauti – nuotoliniu būdu
  • O. Miseckaitė
  • Mano ūkis

Nors dar nemažai žmonių moka pjauti dalgiu, šiuolaikinė technika rankų darbo reikalaujančius įrankius jau seniai nustūmė giliai į sandėliuką. Kontaktinėms savaeigėms mašinoms iššūkį meta nuotolinio valdymo prietaisai.

Nuotoliniu būdu žolę pjaunančias mašinas gamina dar nedaug kompanijų. Viena iš jų - Vokietijos įmonė Brielmaier" - konstruoja padidinto pravažumo savaeigę šienavimo techniką, tinkamą ir pievoms, ir grioviams šienauti.

Hidraulinėje žoliapjovėje yra montuojamas keturtaktis benzininis variklis su priverstine tepalo grąžinimo į karterį sistema, leidžiančia dirbti iki 70 proc. statumo šlaituose. Šis variklis aktyvuoja tris hidraulinius siurblius, kurie tiksliai sureguliuotais vožtuvais tiekia alyvą ratų ir pjovimo bloko hidrauliniams varikliams. Konstrukcijoje nėra reduktoriaus ir sankabos - kiekvienas ratas turi atskirą pavarą.

Dygliuoti būgnai puikiai sukimba su paviršiumi ir aeruoja velėną bei leidžia saugiai dirbti netgi stačiuose šlaituose, kuriuos anksčiau buvo įmanoma nupjauti tik rankiniu būdu. Brielmaier šienapjovė žolę pjauna žirkliniu būdu (Bidux pjovimo sistema). Mašinos darbinis plotis 1,25-6 m, pjovimo greitis - 3-10 km/val., nuotolinis valdymas - iki 250 m, smulkinamos augalijos skersmuo gali siekti iki 50 milimetrų.

Papildomai galima naudoti greito padargų keitimo sistemą, kuri visas pjovimo juostas ir kitus priedus gali uždėti ir nuimti, nenaudojant jokių įrankių per kelias sekundes. Priedai gali būti ne tik plaktukinis ar spiralinis smulkintuvas, bet ir grėblys, šieno vartytuvas ar šieno sustūmimo padargas, taip pat šluota, sniego turbina ar sniego peilis. Šis įrenginys gali būti puiki priemonė ne tik griovių šlaitams, piliakalniams prižiūrėti, bet ir šlapynėms: ūkininkams dažnai sudėtinga įvykdyti įsipareigojimą nupjauti ir išgrėbti augaliją iš šlapynių, o su šiuo nuotoliniu būdu valdomu įrenginiu, tai lengvai būtų galima atlikti.

Anglijos kompanija „McConnel" taip pat siūlo nuotolinio valdymo universalią savaeigę šlaitų priežiūros mašiną Robocut. Agregatas pritaikytas pakelėms, geležinkelių bėgiams, upių krantams bei kitoms sunkiai pasiekiamoms teritorijoms prižiūrėti.

Ši maža mašina (be priedų 1,54, su smulkintuvu - 2,67 m pločio, 1,15 m aukščio) išties galinga. Jos našumas 25 kartus didesnis negu šienaujant rankiniu būdu. Mašinos darbinis greitis iki 7 km/val., maksimalios degalų sąnaudos 6,5 l/val., darbinis plotis - 1,3-1,7 m, smulkinamos augalijos skersmuo siekia iki 50 mm, maksimalus šlaito nuolydis 55-60 o. Agregato pjovimo galvos ir vikšrinės pavaros hidraulika nepriklausoma, valdymo diapazonas - 150 m. Nuotoliniu būdu valomos dulkės ir kitos liekanos iš radiatoriaus bei ventiliavimo angų. Robocut patogu pervežti iš vienos vietos į kitą, nes tam tereikia priekabos.

Otilija MISECKAITĖ

Mano ūkis, 2013/11