23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/10
Trise tuo pačiu keliu
  • J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Tikriausiai ne vienas ūkį sukūręs žemdirbys svajoja, kad jame dirbtų ir vaikai. Kelmės rajone, Pašiaušės kaime ūkininkaujančiam Remigijui Milašiui pasisekė - abu jo sūnūs nuo jaunų dienų talkino darbuose, tad buvo nesunku vis plėsti ūkį. Dabar visi trys Milašiai dirba 1 100 ha žemės, ir tai ne riba - su turima technika ir darbuotojais pajėgtų ir 1 500 ha ar net visuose 2 000 ha susitvarkyti.  

Remigijus, Artūras ir Arvydas Milašiai turi ne tik savo atskirus ūkius, bet ir yra sukūrę žemės ūkio bendrovę „ŽeMila", kuriai vadovauja tėtis. Bendrovė sparčiai plečiasi: pernai deklaravo 200, šiemet - jau 400 ha žemės. Remigijus patikina, kad sūnų prie žemės lenkti nereikėjo. Ir Artūras, ir Arvydas patys pasirinko žemdirbio kelią - galbūt todėl, kad nuo vaikystės noriai padėdavo visuose darbuose, gerai perprato techniką, neišsigando per darbymečius ūkyje tvyrančios įtampos.

Visose Milašių valdose plėtojama tik augalininkystė. Agronomo išsilavinimą turintis Remigijus drąsiai diegia įvairias technologines naujoves. Nuo 2008 m., kai įsigijo ražieninę sėjamąją, pradėjo mažinti ariamus plotus. Dabar visus žieminius augalus sėja be arimo, o aria tik tuos laukus, kurie lieka neįdirbti iš rudens: dirva suariama pavasarį prieš vasarinių augalų sėją. „Štai ir dabar nusipirkome 24 ha naujų žemių, ten didžioji dalis - pievos, tai bus kur su plūgu pasidarbuoti. Šiaip plūgas dirba nedaug, nors dar ne taip seniai, prieš penkerius metus, ardavome visus laukus. Manau, atsisakę arimo mes dirbame pigiau, greičiau, o derliai nenukentėjo", - patikina Remigijus.

Didžiąją savo dirbamų plotų dalį Milašiai stengiasi užsėti žieminiais augalais - šį rudenį jų turėtų būti pasėta 900 ha. Apie 70 ha plote įsipareigoję laikyti ražienas. Be to, yra ir šlapesnių laukų, durpingų dirvožemių, į kuriuos rudenį tiesiog neįmanoma įvažiuoti - visi jie skiriami vasariniams kviečiams ir rapsams. Žemės Tytuvėnų apylinkėse nėra labai derlingos - yra laukų ir per 50 našumo balų, bet yra ir 30 balų nesiekiančių.

Vikšrinė važiuoklė - didesnis pravažumas

Technikos kieme akį traukia dar naujumu tvieskiantis 360 AG John Deere traktorius su vikšrine važiuokle. „Šis galiūnas pirktas Arvydo vardu. Jis parengė projektą ir gavo paramą, nes turėjo prioritetą - jo valdoma žemė siekė iki 150 ha. Artūras irgi buvo parengęs projektą kombainui įsigyti, bet, deja, paramos negavo, teko pirkti savo lėšomis", - sako Remigijus.

Traktorius su vikšrine važiuokle pasirinktas todėl, kad nesumintų dirvos, įvažiuotų į gerokai šlapesnį lauką negu ratinis. Balandžio mėnesį įsigytas traktorius pavasarį išdirbo tik 200 motovalandų, bet dabar įkinkytas kaip reikiant. Juo paruošta žemė visiems žiemkenčiams: agreguotas 10 m pločio Horsh diskinis skutiklis, įsigytas visiškai neseniai - rugpjūčio mėnesį. „Tikrai našiai dabar galime dirbti", - paspartėjusiais tempais džiaugiasi Remigijus.

Dirbdami laukus su diskiniu skutikliu, palaiko apie 10 km/val. darbinį greitį, lėkščiuoja 10 cm gyliu. Su naujuoju traktoriumi patys sūnūs pakaitomis ir dirba, niekam kitam nepatiki. Trijuose ūkiuose iš viso dirba 10 samdomų darbuotojų, per darbymetį dar ir daugiau žmonių priimama į darbą.

Džiugina geros pardavimo sąlygos

Žieminių rapsų šiais metais Milašiai pasėjo 400 ha. Nors pernai iš 260 ha pasėtų didelė dalis neperžiemojo - net 100 ha teko atsėti. Ir derlius rapsų užderėjo menkesnis: šiemet vidurkis buvo 3 t/ha, o pernai visa tona didesnis, vidurkis išėjo - 4 t/ha. „Bendrai paėmus, pernai metai buvo daug geresni, nes ir derlius geras byrėjo, ir kainos buvo labai aukštos. Tiesa, šiemet kviečių prikūlėme netgi daugiau, bet kas iš to - kainos ryškiai sumažėjusios", - sako Remigijus.

Ūkininkas patenkintas, kad šiemet grūdus pardavinėja labai palankiomis sąlygomis. Kviečius ir rapsus parduoda bendrovei „Agrorodeo", kvietrugius - „Ageronai". Grūdus išsiveža pirkėjas savo transportu ir pagal sudarytą sutartį sumoka avansu po 400 Lt už toną javų ir po 800 Lt už toną rapsų. „Toliau viskas vyks taip: kai nuspręsiu, kad rinkoje jau nusistovėjo gera kaina, pranešiu supirkėjams, jog fiksuoju tos dienos (tarkime, lapkričio 10 d.) kainą ir jau noriu gauti likusius pinigus. Rezervinio laiko apsispręsti turiu užtektinai - iki vasario vidurio. Pirmi metai dirbame pagal tokią sutartį, bet manau, tai tikrai geras variantas", - aiškina ūkininkas.

Iki rugpjūčio pabaigos Milašiai iš ūkio jau pardavė 1 000 tonų kviečių, visi buvo ekstra kokybės. Vidutinis derlius iš hektaro šiemet turėtų būti 7 tonos (pernai - 6 tonos). Grūdų drėgnis buvo įvairus: vienų nė džiovinti nereikėjo - byrėjo 13,5 proc. drėgnumo. Bet paskui palijo ir grūdai atidrėko, kūlė jau 15 proc. drėgnumo, teko juos prieš pilant į sandėlius padžiovinti. „Turime dvi džiovyklas. Nelabai jos našios, bet susidorojame, - sako ūkininkas. - Laimė, kad firmos pačios išsiveža grūdus. Mūsų reikalas tik pargabenti iš lauko, išvalyti, išdžiovinti ir supilti į sandėlius."

Pagrindinė kviečių veislė - Skagen (Remigijaus akimis, ji tikrai gera, tik linkusi išgulti), nemažai augina ir Julius, Famulus. Rapsų sėja tik hibridus, jų sėklą perka iš bendrovės „Baltic Agro". Remigijus pripažįsta, kad sudėtinga išsirinkti geriausią veislę. Juolab kad kartais ta, kuri aprašymuose atrodo įspūdingai, tikrovėje uždera daug prasčiau negu teoriškai prastesnių savybių turinti veislė. Visas derlius sudorojamas dviem galingais kombainais - Claas Lexion ir New Holland.

Ūkio augimo tempas - po 100 ha kasmet

Visų trijų ūkių buhalterinę apskaitą tvarko Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kelmės biuro ūkio apskaitos konsultantė Marija Vaičiūnienė. „Jau daug metų naudojamės konsultantų paslaugomis. Marija - puiki specialistė. Nuo tada, kai pradėjo tvarkyti mūsų buhalteriją, jokių problemų neturime nei su Valstybine mokesčių inspekcija, nei su „Sodra", - kokybiškomis paslaugomis patenkintas Remigijus su sūnumis.

Milašių žemės valdos plyti ir Kelmės, ir Šiaulių rajonuose. Ūkininkai vis ieško naujų žemės plotų - per praėjusius metus įsigyta 200 ha žemės, dar kelis sklypus jau numatyta pirkti. Šiaip vidutiniškai kasmet ūkis padidėja mažiausiai po 100 ha. Nuosavos žemės yra daugiau negu trečdalis. Ir žemės, ir nuomos kaina kaskart kyla: nuomos kaina siekia 400 Lt/ha, o perkant už hektarą jau tenka pakloti ir 10 tūkst. litų.

Prieš penkiolika metų, kai pradėjo ūkininkauti gimtajame Pašiaušės kaime, Remigijus turėjo tik tris hektarus žemės. Tada nė neplanavo, kad ūkį pavyks taip smarkiai išplėsti. „Mes jau 2008-aisiais galvojome, kad daugiau nebesiplėsime. Bet vis atsiranda, kas pasiūlo žemių, tai kaip jų nepaimsi? Laisvai pajėgtume iki 1 500 ha susitvarkyti, o gal ir visus 2 000 ha", - optimistiškai į ateitį žiūri Remigijus, Artūras ir Arvydas Milašiai. Šiemet Remigijus tapo konkurso „Metų ūkis" pirmosios vietos Kelmės r. laimėtoju, o vyresnėlis sūnus Artūras nugalėjo Jaunojo ūkininko rinkimuose. Tai tarsi dar vienas patvirtinimas, kad dirbant širdžiai mielą darbą įvertinimas būtinai ateina.

Jurga Zaleckienė

Mano ūkis, 2013/10