23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/10
Teismo įsakymas – pirmas teisminis žingsnis išieškant skolas
  • I. Vidrevičienė, J. Žukovskis
  • Mano ūkis

Skolos - nemalonus, bet rinkos ekonomikos sąlygomis neišvengiamas reiškinys. Dar nemalonesnė yra skolų išieškojimo procedūra, ypač tada, kai kreditoriui tenka išieškoti skolininką ir bandyti atgauti jo sutartinius įsipareigojimus.

Ne vieną kreditorių gąsdina mintis, kad teisminis procesas užima daug laiko, pareikalauja daug lėšų. Tačiau Lietuvos įstatymų leidėjas dar 1999 m. į Civilinio proceso kodekso (toliau - CPK) „Atskirų bylų kategorijų nagrinėjimo ypatumų" skirsnį įtraukė daugelyje Europos valstybių (Vokietijoje, Austrijoje, kt.) sėkmingai taikomą „Teismo įsakymo" institutą, kurio tikslas - supaprastinti ir kaip galima labiau pagreitinti nesudėtingų ir sąlygiškai aiškių bylų, dėl kurių abi šalys praktiškai nesiginčija, nagrinėjimą. 

Minėto proceso teigiamais bruožais galima įvardyti tai, jog procesas vyksta rašytine tvarka. Teismo procese šalys nedalyvauja, jos vadinamos kreditoriumi ir skolininku, o ne kaip įprasta teisme - ieškovu ir atsakovu. Kreditorius paduoda teismui užpildytą teisingumo ministro patvirtintos formos pareiškimą bei priedus: duomenis apie žyminio mokesčio sumokėjimą; dokumentus, patvirtinančius teisę atstovauti, jeigu pareiškimą paduoda atstovas; pareiškėjo pageidavimu galima pridėti ir nurodyti kreditoriaus reikalavimą patvirtinančius įrodymus (sutartis, PVM sąskaitas faktūras). Jo turinys yra pakankamai paprastas, todėl nebūtina samdyti advokato tam, kad jis parengtų šį dokumentą.

Teismo įsakymas - teismo dokumentas, išduodamas kreditoriui specialia, supaprastinta, tvarka. Pagal šią tvarką nagrinėjamos bylos pagal kreditoriaus pareiškimą dėl piniginių reikalavimų, atsirandančių iš sutarties, darbo santykių, išlaikymo ar kilnojamojo daikto priteisimo ir kitų aplinkybių  (LR Civilinio proceso kodekso 431 str. 1 d.

Pareiškimo formą galima rasti internete adresu www.teismai.lt/lt/dokumentai/gyventojams. Ten pat, pasinaudojus elektronine pareiškimų teikimo sistema, galima pateikti ir patį pareiškimą.  

Bylos nagrinėjimas vyksta paprasčiau nei klasikinė ginčo teisena. Pareiškime kreditorius privalo nurodyti reikalavimą ir jo faktinį pagrindą: ko ir kokiu pagrindu reikalaujama. Palyginti su įprasta ginčo teisena, teismui nebūtina nurodyti įrodymus, kuriais grindžiamas reikalavimas. Spręsdamas pareiškimo priėmimo ir teismo įsakymo išdavimo klausimus, teismas netikrina kreditoriaus reikalavimo pagrįstumo (CPK 435 str.). Todėl išvengiama teismo posėdžio skelbimo, dokumentų įteikimo, pateiktų reikalavimų tikrinimo procedūrų.

 Teismas, gavęs kreditoriaus pareiškimą, patikrina parengtų dokumentų turinį ir juos pasirašo, patvirtindamas, kad prašymas išduoti teismo įsakymą atitinka formalius, įstatymo nustatytus reikalavimus. Kreditoriaus pareiškimo priėmimo klausimas išsprendžiamas ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo jo padavimo teismui dienos, o tai reiškia, jog procesas vyksta ypatingai greitai.

Už pareiškimo teismui padavimą sumokamas žyminis mokestis. Tačiau supaprastinto proceso bylose žyminis mokestis yra mažesnis. Jis sudaro ketvirtadalį sumos, mokėtinos už ieškinį, bet ne mažiau kaip 10 litų (CPK 80 str. 1 d. 6 p.). Tai reiškia, kad kreditoriaus bylinėjimosi sąnaudos bus gerokai mažesnės nei ginčo teisenoje.

Teismas pareiškimo dėl teismo įsakymo gali nenagrinėti, jeigu:

Ø  teismo įsakymo išdavimo momentu kreditorius nėra įvykdęs jam priklausančios prievolės (ar jos dalies), už kurią reikalaujama sumokėti, o skolininkas reikalauja ją įvykdyti;

Ø  yra neįmanoma įvykdyti prievolę dalimis, o kreditorius reikalauja įvykdyti dalį prievolės;

Ø  skolininkas gyvena užsienyje arba užsienyje yra skolininko buveinė;

Ø  skolininko gyvenamoji ir darbo vietos yra nežinomos.

Teismas turi teisę išduoti teismo įsakymą, kai pareiškimas yra priimtas, atitinka jam keliamus reikalavimus. Jeigu kreditoriaus pareiškimas atitinka nustatytus reikalavimus, išduodamas teismo įsakymas.

Teismo įsakymas ypatingas tuo, kad jis nėra skundžiamas, o tolimesnė proceso eiga priklauso nuo skolininko veiksmų. Skolininkui pareiškus prieštaravimą, byla bus nagrinėjama toliau, civilinio proceso tvarka, įprasta ginčo teisena. Jeigu prieštaravimas nepareiškiamas - teismo įsakymas įsiteisės ir įgis vykdomojo rašto galią (CPK 439 str.), t. y. su įsiteisėjusių teismo įsakymu kreditorius gali kreiptis pas antstolį dėl tolimesnio skolos išieškojimo.

Kita vertus, kaip rodo praktika, nesąžiningas skolininkas gali mėginti vilkinti procesą, reikšti prieštaravimus. Todėl įstatymų leidėjas numatė palūkanų, nuo civilinės bylos iškėlimo iki teismo sprendimo visiško įvykdymo, priteisimą.

Inga VIDREVIČIENĖ, Jan ŽUKOVSKIS

Mano ūkis, 2013/10