23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/10
Technikos gamintojai nusiteikę verslo plėtrai
  • J. Zaleckienė
  • Mano ūkis

Tarptautinė technikos gamintojų kompanija „Kverneland Group" paskutinėmis vasaros dienomis Vokietijoje, Zosto (Soest) mieste, pristatė iš esmės atnaujintą gamyklą ir laukuose pademonstravo beveik tris dešimtis pačių moderniausių žemės ūkio technikos mašinų - nuo žemės dirbimo ir sėjos iki tręšimo bei žolės dorojimo technikos.

Šis renginys - tarsi kompanijos anonsas lapkričio 12-16 d. vyksiančiai tarptautinei parodai „Agritechnica 2013", kurioje „Kverneland Group" žemdirbiams pateiks atnaujintų modelių žemės ūkio mašinas. Nenutrūkstamą pažangą tobulinant techniką pabrėžia ir kompanijos pasirinktas šiemetinis moto - „Kas toliau" (ang. What's next"), akcentuojantis nuolat vienas kitą keičiančius naujus gaminius ir techninius sprendimus.

Investicijos į gamybą nesibaigia

Triukšmingai, su būgnais ir įspūdingu lazerių šou atidarytas „Kverneland Group Soest GmbH" sėjos technologijų kompetencijos centras yra viena iš kompanijos „Kverneland Group" dalių. Vokietijoje, Zosto mieste, veikiančioje įmonėje dirba per 280 darbuotojų, bendras gamyklos plotas užima 75 tūkst. kvadratinių metrų. Čia gaminamas platus pneumatinių ir mechaninių sėjamųjų, žymimų Kverneland ir Vicon ženklais, spektras. Metinės pajamos iš pardavimų siekia 75 mln. eurų.

Gamykloje itin didelis dėmesys ir reikiamos lėšos skiriamos tyrimams, bandymams, čia nuolat diegiamos pačios naujausios technologijos. Tolimesniuose veiklos planuose gamyklos vadovai yra numatę 2016-aisiais pasiekti 100 mln. eurų grynųjų pardavimo pajamų lygį. Kad būtų pasirengta šioms papildomoms darbų apimtims, šiemet gamykloje padaryta svarių investicijų: įrengtos naujos detalių dažymo linijos bei modernus tyrimų ir plėtros cechas. Abiejuose gamybos padaliniuose po rekonstrukcijos darbų apimtys daugiau negu padvigubėjo.

Dažymo ceche įdiegtos moderniausios Europoje KTL dažymo technologijos, garantuojančios gaminio ilgaamžiškumą ir maksimalią apsaugą nuo korozijos. Automatinio dažymo metu idealiai padengiamos net ir sunkiau pasiekiamos detalių ertmės bei įdubos. Aplinkosaugos požiūriu svarbu tai, kad dažai sunaudojami 100 proc., dirbama be jokių atliekų.

Atnaujintame sėjamųjų surinkimo ceche gaminamos įvairių modelių, nuo 2,5 iki 6 m darbinio pločio sėjamosios. „Kverneland Group" Verslo plėtros strategijos direktorius Johenas Samulovičius (Jochen Samulowitz) pabrėžė, kad gamykla negamina sėjamųjų sandėliui - visa gamyba vykdoma tik pagal išankstinius užsakymus. Konkretus užsakymo įvykdymo terminas priklauso nuo sezono laiko ir darbo apkrovų, bet paprastai gautas užsakymas įvykdomas per 4 savaites. Išpildomi įvairūs specifiniai pageidavimai - tarkime, Airijoje dirva labai akmeninga, technikos atžvilgiu agresyvi, todėl ten reikia ypatingai tvirtų sėjamųjų. Kadangi sėjamosios eksportuojamos į tokias karšto klimato šalis, kaip Meksika, ir tokius atšiaurius kraštus, kaip Sibiras, jų detalės turi būti gaminamos tokios stiprios, kad atlaikytų bet kokius orų kaprizus. Klientai, įsigydami sėjamąsias, gali būti tikri, kad jos praėjo visus reikiamus testus.

Ateitis priklauso tiksliosioms technologijoms

Gamyklos vadovas ir „Kverneland Group" dirvos dirbimo technikos grupės vykdantysis viceprezidentas Frydrikas Pelė (Friedrick Pehle) iškilmingoje gamyklos atidarymo ceremonijos kalboje akcentavo, kad vienas svarbiausių tikslų - tęsti niekada nesibaigiantį technikos tobulinimo ir inovacijų diegimo procesą. „Visada galvojame, ką dar naujo galime pasiūlyti savo klientams, koks bus kitas mūsų žingsnis. Šiuolaikinė technika jau vis sunkiau įsivaizduojama be įdiegtų ISOBUS standartų, veiksmingas ūkininkavimas vis dažniau asocijuojasi su tiksliąja žemdirbyste", - sakė F. Pelė.

„Kverneland Group" savo klientams siūlo funkcionalųjį terminalą IsoMatch Tellus, GPS valdymą, naujas precizinės žemdirbystės technologijas GEOseed, o ateities ūkininkavimą apibrėžia iM Farming terminu, į kurį telpa naujausios ūkininkavimo koncepcijos. Išmanus, veiksmingas ir lengvas ūkininkavimas iM Farming susideda iš keturių pagrindinių dalių: ISOBUS sistemų įdiegimo, maksimalios technikos kontrolės, GPS naudojimo ir darbą supaprastinančių išmaniųjų technologijų. Ir žemdirbiai, ir technikos gamintojai nestovi vietoje - pažangą skatina ir vis griežtesni ES reikalavimai, keliami maisto kokybei ir saugai. Ateityje bus privalomas kiekvienos maisto gamybos grandies (nuo sėjos, tręšimo iki derliaus dorojimo) atsekamumas, tad šioje srityje ūkininkams talkins išmaniųjų technologijų diegimas žemės ūkio technikoje.

Kompanijos „Kverneland Group" prezidentas Ingvaldas Loiningas (Ingvald Loyning) patikino, kad strateginė kompanijos vizija nesikeičia - stiprinti globalias pozicijas žemės ūkio mechanizavime. Artimiausiuose planuose - pozicijų stiprinimas Azijos ir JAV rinkose. Vykdantysis pardavimų bei rinkodaros viceprezidentas Arildas Gerdė (Arild Gjerde), apibendrindamas pastarųjų metų situaciją rinkoje, ją įvardijo kaip labai palankią verslo plėtrai. Klientų apklausos ir statistikos duomenys rodo, kad žemdirbiai savo verslą vertina labai palankiai. Palyginti geros grūdų, mėsos ir pieno kainos taip pat skatina investicijas į ūkių modernizavimą. Tokiame palankiame fone gamintojai planuoja spartų pardavimų augimą.

Gera sėjamoji kloja pamatus derliui

Laukuose už Zosto miesto buvo pademonstruotos „Kverneland Group" žemės dirbimo, sėjos, tręšimo ir žolės dorojimo technikos naujovės - per 30 skirtingų žemės ūkio mašinų. Renginį stebėję „Dotnuvos projektų" atstovai - Technikos skyriaus vadovas Raimundas Janarauskas, vadybininkas Valentinas Bogačiovas, Latvijos įmonės SIA „Dotnuvos projektai" direktorius Valdas Balčiūnas ir analogiškos įmonės Estijoje produktų vadybininkas Urmas Lysas (Urmas Lees) pabrėžė, kad „Kverneland" gamybos mašinos Baltijos šalių žemdirbiams asocijuojasi su tvirta ir patikima technika.

Pasak R. Janarausko, gana plačioje „Dotnuvos projektų" atstovaujamos technikos gamoje „Kverneland Group" technikos pardavimai užima antrąją vietą ir sudaro maždaug 30 proc. apyvartos. „Tai gamintojas, siūlantis labai platų technikos spektrą - ir dirvos dirbimo, ir sėjos, ir tręšimo, ir žolės dorojimo techniką. Tad ir pardavimų apimtys solidžios", - sako J. Janarauskas.

Žemdirbiams labai aktualu prieš įsigyjant bet kokią žemės ūkio mašiną išbandyti ją savo laukuose. Būtent tam kaip demonstracinė versija dar šį rudenį į Lietuvą bus atgabenta 6 m pločio prikabinama sėjamoji Kverneland Accord Flex Cart. Sėjamoji ypatinga tuo, kad turi specifinę pakabos konstrukciją: sėjos metu galima lengvai atjungti dalį, su kuria sėjami javai ir prijungti kitą, su kuria sėjami kukurūzai. Su tokia sėjamąja galima sėti ne tik po arimo, bet ir po skutimo, nes kiekvienas noragėlis turi 80 kg spaudimo į dirvą jėgą, tad tikrai įspaus sėklą ir į kietesnį dirvožemį. Šešiametrė sėjamoji Kverneland Accord Flex Cart agreguojama su 170-200 AG traktoriumi. Vieną tokią sėjamąją jau išbandė Estijos ūkininkai, atsiliepimai labai geri. Lietuvoje tokia sėjamoji buvo demonstruota šį pavasarį parodoje „Ką pasėsi".

„Sėjos laiko negalima atidėti, juolab kad pastaraisiais metais pradėjo vyrauti sausi pavasariai ir drėgmės dirvoje išsaugojimas yra labai aktualus. Tad modernios sėjamosios - svarbi kiekvieno žemdirbio investicija. Laukai platėja, traktoriai didėja, todėl ir sėjamųjų reikia vis našesnių", - įsitikinęs V. Bogačiovas.

Jis neabejoja, kad ir į Lietuvą anksčiau ar vėliau ateis juostinis žemės dirbimas - taip taupomos darbo sąnaudos, trąšos ir dirvoje labiau išsaugoma drėgmė. Jau dabar pavieniai mūsų ūkininkai išbandė taip auginti kukurūzus. Būtent kukurūzų ir cukrinių runkelių augintojai turėtų susidomėti tiksliosiomis sėjamosiomis, išlaikančiomis tobulai vienodus atstumus ir tarp eilučių, ir tarp augalų eilutėse. Idealiai vienodi atstumai tarp augalų garantuoja kiekvienam jų vienodą apšvietimą, lygiai tokį patį maitinimosi plotą, todėl augalai užauga labai panašių parametrų. Tarkime, cukriniai runkeliai užaugina ne tik vienodo dydžio šakniavaisius, bet ir vienodo aukščio stiprią lapiją, o tai labai svarbu nuimant derlių kombainais.

Estijoje labai sėkmingai parduodami modernūs trąšų barstytuvai su GPS sistema GEO spread. „Aiškinu žmonėms paprastai - įsivaizduokite, kad trąšų barstomoji barsto ne trąšas, o jūsų pinigus. Ir tada tikrai pasidaro ne vis vien, kiek jų išbarstoma be reikalo", - šypteli Estijos įmonės AS „Dotnuvos projektai" vadybininkas U. Lysas. Vien šiemet Estijoje tokių barstomųjų parduota per 30, tikimasi, kad greitai jos išpopuliarės ir Lietuvoje bei Latvijoje, nes mūsų žemdirbiai kuo toliau, tuo kruopščiau skaičiuoja gamybos savikainą.

Šiek tiek istorijos

Dabartinė „Kverneland Group Soest GmbH" gamykla buvo įsteigta 1948 m. kaip „Heinrich Weiste & Co. GmbH", vėliau „Accord Landmaschinen GmbH" nedideliame kaime šalia Zosto. Vietinio ūkininko sūnus Heinrikas Veistas (Heinrich Weiste), norėdamas palengvinti alinantį žemdirbio darbą, sukūrė pirmąją sodinamąją ir registravo prekės pavadinimą „Accord". Artėjant šeštojo dešimtmečio pabaigai, gamykloje jau dirbo 50 žmonių, technikos pardavimai tuomet siekė 50 milijonų Vokietijos markių. Reikėjo plėstis, tad H. Veistas nusprendė įsigyti nekilnojamojo turto pramoniniame Zosto rajone - toje vietoje, kur gamykla yra ir dabar.

Pirmasis gamybos cechas buvo pastatytas 1963 m., čia plušėjo 80 darbininkų. Gamykla garsi tuo, kad pirmoji pasaulyje sukūrė pneumatinę sėklų paskirstymo sistemą. 1996 m. gamykla buvo prijungta prie kompanijos „Kverneland Group". Nuo 1879 m. savo istoriją skaičiuojanti Norvegijos kompanija „Kverneland Group" gamyklų turi Norvegijoje, Danijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Italijoje, Kinijoje ir Rusijoje.

Nuo 2012 m. balandžio mėnesio „Kverneland Group" yra Japonijos korporacijos „Kubota" dalis. Korporacijos „Kubota" metiniai pardavimai siekia 11 mlrd. eurų (apie 38 mlrd. Lt), iš viso joje darbuojasi 31 tūkstantis darbuotojų. Pasak „Kverneland Group" prezidento Ingvaldo Loiningo, solidus savininkas garantuoja reikiamą finansavimą ir ilgalaikį augimą bei sėkmę.

Jurga Zaleckienė

Mano ūkis, 2013/10