23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/10
Padargų pardavėjai ir gamintojai konkurencijos nesibaimina
  • V. Kasperavičienė
  • Mano ūkis

Trys bendrovės - „East West Agro", „Audrokesta" ir „Laumetris" - pirmą kartą Lietuvoje surengė bendrą žemės dirbimo ir sėjos technologijų pristatymą „Žemdirbio ruduo 2013". Kėdainių rajono žemės ūkio bendrovėje „Nabagėlis" arime ir ražienoje pademonstruotos 35 žemės ūkio mašinos: plūgai, kultivatoriai, sėjamosios, sunkieji ir giluminiai skutikliai, volai ir kita skirtingų gamintojų žemės dirbimo bei sėjos technika. Susirinkusieji galėjo ne tik stebėti dirbančius padargus, juos palyginti, įvertinti pranašumus, bet ir gauti atsakymus į rūpimus klausimus.

Gediminas Kvietkauskas, „East West Agro" direktorius

Lauko dienos jau visiems pabodusios, kaip ir vienos bendrovės reklaminiai renginiai su savo tipine produkcija. Todėl ir gimė mintis surengti bendrą trijų įmonių žemės dirbimo ir sėjos technologijų demonstravimo dieną. Konkuruojame technikos savybėmis, parametrais, galų gale - kaina, tačiau nebijome būti vertinami.

Iš demonstruotos technikos bendrovė „East West Agro" išskyrė „Dal-Bo" kompanijos kombinuotą žemės dirbimo padargą RolloMaximum, atliekantį 5 funkcijas. Anot danų, RolloMaximum - tai tankinimo volas, sukryžmintas su kultivatoriumi. Jis turi 2 eiles Crosskill tipo žiedų, 2 lyginimo lentas ir 4 eiles kultivatoriaus noragų. Šį padargą galima naudoti kaip žemės tankinimo volą, o pakėlus lyginimo lentas - kaip kultivatorių arba kombinuotai. Molio dirvožemiams sukurta mašina vienu kartu sutrupina grumstus, išlygina dirvos paviršių, supurena žemę, ją sutankina ir paruošia sėjai. „Dal-Bo" gamina keturių skirtingų darbinių pločių - nuo 6,2 iki 12,3 m - kombinuotus žemės dirbimo padargus Rollomaximum.

Kita naujiena - Agrolux tradiciniai ir apverčiami plūgai. Švedai juos gamina nuo 2 iki 10 korpusų. Viena iš svarbiausių plūgo technologijų- sraigtinės verstuvės, leidžiančios dirbti tiek molio, tiek smėlio dirvoje, tiek ten, kur daug augalinių liekanų. Išskirtinė ir noragų hidraulinė apsauga - kiekvienam korpusui galima parinkti skirtingą slėgį. Didesnį pasipriešinimą sutinkančiam pirmam korpusui galima keliolika barų padidinti slėgį, todėl visos plūgo dalys dyla vienodai, plūgas dirba tolygiai ir yra naudojamas ilgiau. Agrolux pakabinamuose plūguose sumontuota Easy Set sistema per kelias minutes leidžia sureguliuoti plūgą nuo vieno prie kito traktoriaus. Vienos traukės sukimu  lygiagretainių principu perstumiama tiek plūgo padėtis, tiek jo atakos kampas.

Audrius Mockaitis, UAB „Audrokesta" direktorius

Šio renginio idėja - vienu metu, tame pačiame segmente suteikti galimybę žemdirbiams pamatyti dirbančią techniką. Tiek mūsų pristatoma „Horsch", tiek „East West Agro" „Dal-Bo", tiek „Laumetrio" gaminama technika, neturi kažko išskirtinio, visas pasaulis gamina panašias mašinas, skiriasi tik niuansėliai, o kiekvieno padargo privalumus geriausiai galima įvertinti praktikoje.

„Audrokesta" labiau propaguoja bearimę žemdirbystę, todėl pirmojoje renginio „Žemdirbio ruduo 2013" dalyje demonstravo tik diskinį skutiklį ir sėjamąją, o iš viso pristatė septynis padargus. Didžiausia naujovė, pirmą kartą Lietuvoje parodyta šiųmetinėje „Agrovizijoje", - diskinis skutiklis Joker HD. Tai sunkus skutiklis su dideliais diskais. Jis gali dirbti bet kokiame dirvožemyje ir giliai, ir sekliau, susmulkinti stambias liekanas. Joker HD ne tik giliai (iki 20 cm) įdirba žemę, bet ir intensyviai ją supurena. Ši mašina pasižymi geru dirvos išlyginimu ir maža užsiblokavimo tikimybe net ir esant aukštai ražienai.

Noraginis skutiklis Tiger MT leidžia pasiekti aukščiausią kokybę dirbant kukurūzų ražienose. Dėl subalansuotos žemės dirbimo diskų ir noragų kombinacijos, agregatas sumaišo ražieną net ir esant labai dideliam augalų liekanų kiekiui.

Sunkusis universalusis kultivatorius Terrano FM gali būti naudojamas tiek sekliam, tiek ir

giliam dirvos purenimui. Keturias eiles noragų turinti mašina intensyviai išmaišo dirvą ir neužsiblokuoja  net lauke, kuriame yra daug augalinių liekanų. Sumontuoti Terra Grip apsaugos blokai nereikalauja papildomos priežiūros ir užtikrina tikslų noragų  darbinį gylį. Skutiklio rėme esanti važiuoklė leidžia staigiai apsisukti galulaukėse bei saugiai transportuoti agregatą keliuose. Be to, dirbant drėgnomis sąlygomis, važiuoklė gali būti naudojama papildomai gylio kontrolei. Terrano FM galima komplektuoti su FarmFlex, RollFlex ir Steel Disc volais arba dirbti be jų.

Kazys Čiurila, UAB „Laumetris" direktorius

„Laumetriui" didelė garbė, kad galime viename lauke rodyti savo produktus šalia senas tradicijas ir gerą vardą turinčių užsieninių mašinų. Šis renginys atspindi nūdienos realybę - šalia užsieninių žemės ūkio mašinų, Lietuvos ūkininkų laukuose dirba ir šalies gamintojų technika. Jei jie draugiškai sugyvena, bandome ir mes gyventi draugiškai".

„Laumetris" bene pirmasis Europoje pagamino netradicinę, nestandartinę priekabą cukriniams runkeliams iš įmirkusių laukų išvežti, siekiant nesuslėgti ir nesuspausti žemę. Nors priekaba PTL-20 galima išgabenti apie 17 t arba 23 m³ saldžiųjų šaknų, ji nesuslegia ir nesuspaudžia dirvos. Tai viena iš svarbiausių bendrovės rudens naujovių. Ji, kaip ir kiti naujausi „Laumetrio" produktai - nebe žalios, o oranžinės spalvos.

K. Čiurilos nuomone, vis daugiau ūkininkų grįžta prie tradicinės žemdirbystės, arimas vėl tampa ne tik madingas, bet ir naudingas, todėl „Laumetris" susirinkusiems demonstravo priešsėjinį dirvos įdirbimo agregatą KLG-9. Beje, bendrovė jau gamina ir 12 m darbinio pločio padargą KLG-12. Mašinos skirtos galingiems traktoriams ir dideliems ūkiams. Jų noragėliai išdėstyti kas 6 cm, KLG-9 turi 150, o KLG-12 - net 200 šių darbinių dalių.

Germinatoriai preciziškai paruošia dirvą cukriniams runkeliams, linams, rapsams bei javams sėti tiksliai nustatytu gyliu iki 80 mm. Dėl hidropneumatinio sujungimo su rėmu šio priešsėjinio dirvos įdirbimo agregato sekcijos gali atskirai kopijuoti žemės paviršių ir įdirbti dirvą vienodu gyliu. KLG-9 gali būti agreguojamas su įvairių tipų sėjamosiomis.

Vis dėlto iš demonstruotos technikos „Laumetris" išskyrė giluminio žemės dirbimo padargą DPL-3.0, kurį žemdirbiai vadina „kurmiu". Galinga ir sunki technika suslegia dirvas, todėl šis agregatas - vis dažnesnis ūkininkų pirkinys. Purentuvai gaminami dviejų darbinių pločių - 3 ir 4 m. Trijų metrų agregatas skirtas iki 200 AG traktoriams, 4 m purentuvui tempti jau reikia 250 AG ar net galingesnio traktoriaus. Šiems purentuvams naudojamos ispanų gamybos detalės. DPL ne tik sumaišo dirvą 6 arba 8 dantimis, bet ir sutrupina visą dirvos paviršių, įleisdamas deguonies.

Mokslininkai skambina pavojaus varpais - nesvarbu, kokią technologiją renkiesi, moderniomis, bet galingomis ir sunkiomis žemės dirbimo mašinomis žemė suslegiama, stokoja deguonies ir tampa nebegyvybinga.

Komentaras

Virginijus Feiza, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto Dirvožemio ir augalininkystės skyriaus vedėjas

Bendra visų technologijų bėda - sunkūs padargai ir traktoriai. Labai slegiama žemė patiria didžiulį stresą, ji tapo ne tik maitintoja, bet ir sunkumų kilnotoja. Dirva suspaudžiama ir ariant, ir neariant. Ūkiuose naudojamos modernios, plačios, didesnį plotą užsėjančios sėjamosios. Vienas metras tuščios sėjamosios sveria daugiau kaip 1 t, taigi, tuščia 6 m sėjamoji sveria 6 t, dar pridėkime 2 t grūdų, panašų kiekį trąšų ir 8 t sveriantį traktorių. Atlikus tyrimus, kiek žiemą įšąla žemė, paaiškėjo, kad per pastaruosius 12 metų įšalas svyruoja nuo 24 iki 80 cm. „Tačiau šaltis jau neatlieka savo funkcijos, nebepurena žemės, todėl jai padėti jau turi žemdirbiai. Tam reikalingi giluminiai purentuvai - dirva turi gauti drėgmės, tik tada šaldamas vanduo ją draskys ir purens. Žemės suspaudimas šiandien yra problema Nr. 1 Lietuvos žemės ūkyje.

Vilma Kasperavičienė,

Mano ūkis 2013/10