23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/10
Ozonas skinasi kelią į aruodus
  • A. Raila, V. Kasperavičienė
  • Mano ūkis

Mažomis  grūdų supirkimo kainomis nepatenkinti žemdirbiai  neskuba parduoti derliaus ir kaupia  jį  sandėliuose ar saugyklose.   Belaukiant, kol supirkimo kainos ims kilti, svarbu išsaugoti grūdų kokybę, todėl vis dažniau į pagalbą pasitelkiamos naujos technologijos.

Vienu iš svarbiausių veiksnių, lemiančių augalinės kilmės maisto produktų kokybę, yra neužteršta žaliava. Augalai visais savo gyvavimo etapais glaudžiai kontaktuoja su juos supančia aplinka. Todėl jų paviršiuje ir audiniuose yra gausybė mikroorganizmų, kurie, susidarius palankioms sąlygoms,  sparčiai blogina produktų maistinę vertę ir kelia pavojų žmonių bei gyvulių sveikatai. Pagal FAO skelbiamus statistinius duomenis, dėl mikroorganizmų (bakterijų, mikroskopinių grybų ir kt.) žalingos veiklos prarandama apie 14 proc. kviečių grūdų derliaus.

Priešas Nr. 1 - mikotoksinai

Lietuvos ir kitų šalių mokslininkai nurodo pavojų, kurį sukelia besivystydami mikroskopiniai grybai, išskirdami mikotoksinus, galinčius sukelti sveikatos sutrikimus. Nustatyta, kad mikotoksinus gali gaminti įvairių rūšių mikromicetai, besivystantys ir Lietuvos klimato sąlygomis ant maistui auginamų grūdų, uogų, vaisių ir daržovių bei kitų augalų. Aptinkamų mikromicetų rūšių sudėtis ir paplitimo laipsnis priklauso nuo augalo rūšies, auginimo technologijų, meteorologinių sąlygų vegetacijos periodu, o ypač grūdų žydėjimo, brendimo ir derliaus nuėmimo metu bei derliaus paruošimo technologijų ir sandėliavimo sąlygų.

Mikroorganizmų vystymąsi galima apriboti arba sustabdyti grūdus džiovinant džiovyklose ar aktyviąja ventiliacija. Tačiau paminėtos priemonės visiškai  nesunaikina mikroorganizmų grūduose, o susidarius palankiai aplinkai jie gali vėl pradėti sparčiai vystytis. Todėl grūdų kokybei išsaugoti, be džiovinimo, yra taikomas ir dezinfekavimas įvairiomis cheminėmis priemonėmis.

Grūdams ir kitiems augalininkystės produktams apvalyti nuo mikroorganizmų visame pasaulyje ieškoma ekologiškų priemonių. Viena iš  prevencinių priemonių gali būti ozono panaudojimas. Ozonu galima ne tik sustabdyti pelėsinių grybų vystymąsi, bet ir sumažinti mikroskopinių grybų ir kitų grūdų kenkėjų kiekį.

Gamtos sukurtas dezinfekatorius

Mokslininkai dar praėjusiame amžiuje sukūrė būdą, kaip ozono dujas išgauti specialiu prietaisu, išsiaiškino jo veiksmingumą ir panaudojimo galimybes. Lietuvoje  pirmieji bandymai pasitelkti ozoną džiovinant grūdus aktyviąja ventiliacija atlikti 1986 m. tuometiniame  Žemės ūkio universitete (dabar Aleksandro Stulginskio universitetas).  Tada svarbiausia buvo nustatyti, kokią įtaką ozonas daro grūdų džiovinimo intensyvumui.

Ozonas (O3)  - labai stiprus oksidatorius, kurio fungicidinės savybės labai patrauklios savo efektyvumu ir ekologiškumu. Ozonatoriais galima padaryti nekenksningus produktus, įrangą, paviršius ir aplinką, todėl O3 Lietuvoje jau naudojamas maisto pramonėje, žemės ūkyje, vaisių ir daržovių perdirbimo įmonėse, paukštininkystėje,  žuvininkystėje, žvėrelių auginime, kaimo turizmo sodybose ir kt.

Pagrindinis ozonavimo privalumas yra tas, kad po sąveikos su mikroorganizmais nelieka jokių žalingų reakcijos produktų. Ozonas veikia ne tik kaip insekticidai, bet ir kaip fungicidas. Mažos ozono koncentracijos naudingos augalams ir gyvūnams, tačiau didesnė kaip 180 μg·m-3 koncentracija jau yra pavojinga daugeliui gyvių ir mikroorganizmų.

Ozono panaudojimo grūdų ir kitų augalininkystės produktų paviršiams dezinfekuoti klausimai turi būti sprendžiami kompleksiškai, įvertinant produktų rūšį ir mikologinę taršą, laikymo periodą, tačiau tam vienareikšmiško atsakymo nėra.

Norint sudaryti produktų apdorojimo ozonu technologiją, reikia žinoti apdorojimui pasirinkto produkto savybes ir užterštumą, produktų laikymo būdą, sandėlio (kameros arba aruodo) talpą, sandėliuojamų produktų sampilo storį,  tolygaus ozono paskleidimo visame apdorojamų produktų sluoksnyje galimybes, žinoti ozono generatoriaus našumą, parinkti tinkamą ozono koncentraciją ir poveikio trukmę.

Patogu ozono ir oro mišinį sandėliuojamų produktų sluoksnyje paskleisti per aktyviosios ventiliacijos sistemą. Ozonas, sklisdamas grūdų ar kitų augalininkystės produktų sluoksnyje, apiplauna sluoksnyje esančių dalelių paviršių, reaguoja su aplinka, pažeisdamas produkto paviršiuje esančių mikroskopinių grybų struktūrą ir apvalo produktus sumažindamas mikologinę taršą bei stabdydamas mikroskopinių grybų  vystymąsi.

 Produktų sampilo ozonavimas tęsiamas tol, kol ozono poveikio zona pakyla iki sampilo viršaus ir sandėlyje  pasklinda specifinis ozono kvapas. Pavyzdžiui, ozonu apdoroti 2-2,5 m storio sluoksniu aruode supiltus grūdus trunka apie 5-6 val. Ozono poveikio efektyvumas labai priklauso nuo ozono koncentracijos oro sraute, taip pat nuo lyginamojo oro srauto ir mikroskopinių grybų paplitimo grūdų sampile.

Pagal tokią technologinę schemą ozono ir oro mišiniu gali būti apdorojami ir kiti sampile sandėliuojami augalininkystės produktai. Sandėliuojant augalininkystės produktus konteineriuose, ozono generatorius pastatomas pačioje kameroje ir įjungiami oro cirkuliaciją sukuriantys ventiliatoriai, kad ozono ir oro mišinys tolygiai apiplautų visus rietuvėje sukrautus konteinerius su daržovėmis.

Apskaičiuojant  ozono koncentraciją pučiamo oro sraute, turime žinoti ventiliatoriaus ir ozono generatoriaus našumą. Ozono koncentraciją pučiamo oro sraute arba patalpoje matuojama specialiais ozono jutikliais.

Nuo spintos ant ratukų iki lagamino

UAB „Ozono centras" keliolika metų kuria ir gamina ozonatorius  buitinėms patalpoms, ventiliavimo sistemoms dezinfekuoti, vandeniui, žemės ūkio produktams ekologiškai apdoroti. Būtent tam skirtą ozonatorių OZ-NR-50-900 2012 metais Lietuvos pramonininkų konfederacija apdovanojo aukso medaliu.

Minėtas prietaisas naudoja tik 0,65 kW energijos, o per valandą  gali ozonuoti 1,5 tūkst. m³ patalpų. Nedidelį lagaminėlį primenantis ozonatorius sveria 25 kg, todėl jį nesunku pergabenti iš vieno sandėlio ar saugyklos į kitą. Per valandą OZ-NR-50-900 į aplinką paskleidžia 50 g O3.

Pasak „Ozono centro" direktoriaus Ramūno Kuprio, lygindami pirmuosius ir dabartinius ozonatorius ūkininkai nustemba - mat visiškai pasikeitė jų dydis, dizainas ir galingumas. „Pirmasis mūsų gaminys buvo panašus į spintą ant ratukų, griozdiškas ir sunkus", - sako R. Kuprys.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) patvirtino, kad ozoną galima naudoti kaip priemonę nuo mikrobų. Juo galima saugiai šalinti pesticidus, esančius ant vaisių ir daržovių, apdoroti buityje ir komercinėse patalpose naudojamus paviršius. „Saugaus maisto paklausa nuolat auga, todėl bus paklausios ir aplinkai draugiškos technologijos. Mokslo pažanga padarys ozono gamybą dar paprastesnę ir labiau prieinamą, todėl O3 taps vienu iš geriausių pesticidų pašalinimo būdų", - mano „Ozono centro" direktorius.

Išeitis, kai nėra apsaugos priemonių

Trakų rajone Tiltų kaime ekologiškai ūkininkaujantis Darius Kamaitis pirmasis šalyje prieš penkerius metus įsigijo ir  pradėjo naudoti lietuvišką ozonatorių. Šiuo metu naudoja jau antrą - naujesnio modelio, tobulesnį, mažesnių gabaritų, patogesnio dizaino.

„Lietuvoje dar nėra apsaugos priemonių, kurias būtų galima naudoti ekologiniame ūkyje. Sandėliuose grūdai neapsaugoti nuo kenkėjų ir vabaliukų. Ozono technologijos išbandymas buvo parastas - sandėliuose apdorojome grūdus. Pastatėme prie ventiliatoriaus ir kartu su vėdinimu įjungėme ir prietaisą, skleidžiantį ozoną", - pradžią prisimena.

Dabar 300 ha dirbantis ir ekologiškai auginantis žieminius kvietrugius, žirnius, avižas ir grikius grūdus D. Kamaitis prieš sėją vietoj beicavimo taip pat apdoroja ozonatoriumi. Tai, pasak Dariaus, sėklą apsaugo nuo grybelinių ligų, pasėtas grūdas būna sveikesnis.

Ūkininkas dar neskaičiavo, kiek kartų pigiau atsieina panaudoti ozoną vietoj beicavimo. „Daugiausia kainuoja įsigyti ozonatorių - apie 14 tūkst. litų. Vėliau jau moki tik už prietaiso sunaudojamą elektros energiją, kurios jam reikia nedaug. Tai rimtas prietaisas, kuris tarnauja ilgai. Sugedus vieno derliaus grūdams, gali prasti gerokai didesnę sumą, negu kainuoja įsigyti ozonatorių", - neabejoja Vilnijos krašto žemdirbys.

Ūkininkas kartą per mėnesį dviem valandoms įjungia ozonatorių ir to visiškai pakanka 500 t grūdų apdoroti ir apsaugoti. Anot jo, tai nepamainomas pagalbininkas ūkyje netgi turint grūdų džiovyklą. Jei džiovyklos nėra  ar grūdai nepakankamai  išdžiovinti, aruoduose juos apdorojus ozonu taip pat galima apsaugoti nuo pelėsių.

Nors Dariaus turimas ozonatorius pritaikytas prie ūkio specifikos,  jį galima naudoti ir patalpoms dezinfekuoti, tačiau prietaisas dažniausiai dirba būtent grūdų sandėlyje. Jis ozonatoriumi dezinfekuojamas ir prieš atkeliaujant derliui.

D. Kamaitis pastebėjo, kad  iš intensyvios žemdirbystės ūkių atvažiavę žemdirbiai stebisi, kad  jo ekologinio ūkio sandėliuose nėra vabaliukų ir kaip galima išlaikyti tokius švarius ir sveikus grūdus.

Pigus, bet lėtas būdas

Ozonas  ir jo panaudojimo galimybės Klaipėdos rajono Vėžaičių seniūnijos ūkininką  Joną Mockų dominti pradėjo prieš tris dešimtmečius, o pirmą ozonatorių naudojo dar būdamas vaikas - ozonuodavo vandenį akvariume. Tarnaudamas sovietinėje armijoje jis buvo naras. Ilgam buvimui po vandeniu buvo naudojami ozono milteliai. „Juos, ištirpinus vandenyje, narams leisdavo į plaučius ir skrandį, tuomet panirę galėdavome išbūti apie 20-30 minučių, ir tai nekenkdavo organizmui.

Mes, kariai, jau tuomet žinojome ozono savybes, jo poveikį grybeliams, bakterijoms ir kitiems kenkėjams. Atsitiktinai sužinojęs, kad mūsų rajone veikia bendrovė, gaminanti ozonatorius, nesvarstydamas kreipiausi į juos ir įsigijau įrenginį. Pirmieji jų gaminiai buvo technologiškai silpnesni, masyvesni, dabar nuolat kinta", - teigia pašnekovas.

Pasak ūkininko, pargabenus derlių, pirmasis darbas - ozonuoti grūdus, nes su jais iš laukų pareina grybeliai ir puvėsiai. Apdorojus ozonu, visa tai sunaikinama, sandėliuojamas jau švarus  ir sveikas produktas.  Kol neturėjo džiovyklos, ozonavimas ūkyje buvo nepakeičiamas metodas siekiant išlaikyti grūdus.

„O3 labai greitai skyla į O2 ir vėl lieka atominis deguonis, kuris atlieka pagrindinę funkciją ir jungiasi, kad vėl sudarytų vandens molekulę. Paprastai tariant, O3 ištraukia  iš grūdo drėgmę", -aiškina J. Mockus.

Jis teigia, kad  džiovinant su ozonu patiriamos  pačios mažiausios sąnaudos.  Tačiau  ūkininkas pastebėjo, kad tai palyginti lėtas džiovinimo būdas. Todėl neseniai vienas sūnų įsigijo džiovyklą. „Dabar mes ramūs, poilsiaujame ir žinome, kad grūdai saugūs. Nesuprantu, kodėl ozonas taip sunkiai skinasi kelią pas ūkininkus stebisi", - J. Mockus.

Žemaitis samprotauja, kad Lietuvoje dar neišbaigtos technologijos, trūksta informacijos, kurioje technologijos grandyje naudingiausia panaudoti ozoną. „Aš,  pavyzdžiui, pirmiausia išvalau grūdus ir jau švarius pilu į aruodą ir čia juos ozonuoju. Būtent tuomet gaunu geriausią rezultatą. Įdomiausia, kad nėra prietaiso, galinčio pamatuoti, kaip ir kada veikia ozonas. Net ir 2-3 valandas ozonatoriui  dirbant sandėlyje nėra jokio kvapo, kartais net užklumpa  abejonės, kad prietaisas iš viso neveikia", - sako J. Mockus.

Apdorojant ozonu, iš sandėlių sprunka vabaliukai, pelės ir kiti graužikai. Pasak ūkininko, gyvendami aruode jie ne tik ėda grūdus, bet ir teršia juos šlapimu bei išmatomis. „Įjungęs ozonatorių, į sampilą įbedu metalinį strypą, kad galėčiau sekti giluminį kaitimą. Per 2 valandas strypas pastorėja du tris kartus - jį apkimba sprunkantys gyviai", - vaizdžiai dėsto ūkininkas.

Jonas ir jo sūnūs Tomas bei Tadas bendrai dirba beveik 300 ha. Sėja tai, kas neblogai dera pajūrio žemėse: kviečius, kvietrugius,  avižas ir kmynus, ūkininkauja ekologiškai ir, kaip sako, skrupulingai laikosi keliamų reikalavimų. „Kaip ir dauguma ekologiškai ūkininkaujančiųjų, gaminame gerą produktą, gaila, kad jis Lietuvoje nėra tinkamai vertinamas", - neslepia J. Mockus.

Stabdo obuolių nokimą

Anykščių rajone, Pajuodžiuose, ekologiškus sodus turintis Vitalijus Petronis ozonatorių įsigijo pernai, tačiau jau gali palyginti ir įvertinti šios technologijos privalumus.

„Norėdamas matyti skirtumą ir O3 poveikį, vienus sandėlius ir juose laikomą produkciją pernai ozonavome, kituose ­- ne. 2012-ųjų derlius buvo labiau pažeistas, nukentėjęs nuo vėjų. Ten, kur naudojome ozonatorių, rezultatas akivaizdus. Kol kas dar neskaičiavau, kiek ilgiau išsilaiko ozonuoti obuoliai, tačiau tas terminas tikrai ilgesnis nei neapdorotų, be to, O3 stabdo obuolių nokimą", - pastebėjimais dalijasi pajuodiškis.

Pasak V. Petronio, ozonatorius nėra pigus įrenginys, tačiau pagal teikiamą naudą gana greitai atsipirks. Ekologinio sodo savininkas, priklausomai nuo derliaus, sandėliuoja kelis šimtus tonų obuolių, todėl jam labai svarbu išsaugoti sveiką produkciją.

A. Raila, V. Kasperavičienė

Mano ūkis, 2013/10