23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/10
Mineralinių trąšų barstomųjų pasirinkimo kriterijai
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, ASU
  • Mano ūkis

Mineralinės trąšos yra brangios, todėl jas reikia paskleisti kuo tiksliau. Straipsnyje pateikta keturių pagrindinių mineralinių trąšų barstomųjų gamintojų („Amazone“, „Bogballe“, „Kverneland“ ir „Rauch“) mašinų apžvalga.

Didėjant žemės ūkio darbų tikslumo ir produkcijos kokybės reikalavimams, žemdirbiai turėtų pagalvoti ir apie naujos mineralinių trąšų barstomosios įsigijimą. Tręšiamoji gali būti keičiama ne vien tik dėl didesnio darbo tikslumo, bet ir dėl didesnio darbinio pločio, talpesnės trąšadėžės bei patogesnio valdymo.

Pagal trąšadėžės talpą visų firmų gaminamas mineralinių trąšų barstomąsias galima būtų suskirstyti į keturias klases:

  • 1 tonos klasė, trąšadėžės talpa 500–1 500 litrų;
  • 2 tonų klasė, trąšadėžės talpa 1 000–2 000 litrų;
  • 3 tonų klasė, trąšadėžės talpa 1 500–3 000 litrų;
  • 4 tonų klasė, trąšadėžės talpa 1 800–4 000 litrų ir daugiau.

Visos kompanijos siūlo mašinas, kurių trąšadėžes galima paaukštinti, o jų talpa dažniausiai susijusi su tręšiamosios darbiniu pločiu. Apskritai, renkantis mineralinių trąšų barstomosios talpą reikėtų įvertinti darbinį plotį, atstumą nuo ūkio ar trąšų sandėlio iki laukų ir leistiną traktoriaus galinės ašies apkrovą.

Mineralinių trąšų barstomųjų trąšadėžės gaminamos iš plieninės skardos. Kompanija „Amazone“ savo gaminius dažo panardinimo būdu, o kiti trys gamintojai naudoja miltelinę dažymo technologiją. Taigi, rūdijimo problema, galima teigti, išspręsta. Firma „Kverneland“ iš nerūdijančio plieno gamina tik trąšadėžių dugną, o kitos įmonės – visą siaurėjančią trąšadėžės dalį su dugnu. Tik kompanija „Kverneland“ siūlo iš aliuminio profilių pagamintus trąšadėžių paaukštinimus, o kiti – plieninius. Kai kuriais atvejais galima vieną su kitu suderinti kelis trąšadėžės paaukštinimus.

Tinkamos trąšadėžės apdangos nereikėtų pamiršti ne tik dėl drėgmės arba purvo. Kelyje išbyrėję mineralinių trąšų grūdeliai mirtinai pavojingi motociklininkams, be to, saugiai pridengti krovinį gali reikalauti ir kelių policininkai. Pigiausios ir paprasčiausios brezentinės trąšadėžių apdangos su guminiais raiščiais. Patogiau dirbti su suvyniojamomis (kartais ir hidrauliniu būdu) apdangomis, kurios kainuoja apie 5 170 Lt be PVM (apie 1 500 EUR).

Dozavimo mechanizmai

Mineralinės trąšos barstomosiose dozuojamos tuo pačiu principu: trąšos iš trąšadėžės ant sklaidomojo disko byra per jos dugne esančią angą. Kai kurių modelių barstomosiose mineralinės trąšos ant sklaidomojo disko išbyra per kelias angas.

Dozavimo mechanizmas turi užtikrinti mažo ir labai didelio trąšų kiekio paskleidimą. Mažam trąšų kiekiui paskleisti firma „Kverneland“ siūlo specialų sklaidomųjų diskų komplektą. Be to, gali būti uždaromos dvi iš trijų angų trąšoms išbyrėti. Kompanija „Bogballe“ mikrogranulėms barstyti siūlo specialų įtaisą, montuojamą trąšadėžės dugne. Šie įtaisai Bogballe M-line serijos tręšiamosiose būna standartinėje komplektacijoje, o Bogballe L-line – užsakomi papildomai. Kitų gamintojų barstomosiomis norint paskleisti mažą mineralinių trąšų kiekį, jokių specialių įtaisų naudoti nereikia.

Kartais būna sunku pasiekti maksimalų darbinį plotį ir greitį bei paskleisti didelį mineralinių trąšų kiekį. Vien tik išberti trąšas per didesnę angą tikrai nepakanka. Su dideliais trąšų kiekiais turi susidoroti ir sklaidomieji diskai. Taigi, jei norite paskleisti daugiau mineralinių trąšų, atkreipkite dėmesį į maksimalų per dozavimo angą išbyrančių trąšų kiekį (kg/s ar kg/min.), kurį gamintojai pateikia tręšiamųjų nustatymo instrukcijose. Priklausomai nuo modelio, bendrovės „Amazone“ barstomųjų šis rodiklis siekia 10,8,  „Bogballe“ – 8,6, „Kverneland“  – 5,3, o „Rauch“ – 8,3 kg/s. Kartais didesniam mineralinių trąšų kiekiui paskleisti gali reikėti papildomos įrangos.

Mažesnės talpos, pvz., 1 t klasės, mi- neralinių   trąšų   barstomosios   dažniau- siai turi mechaninius dozatorių valdymo įrenginius,  kurie  yra  gana  tikslūs.  Tiesa,  vis  labiau  populiarėja  hidrauliniai  išbe- riamų  trąšų  kiekio  dozatorių  valdymo  įtaisai. Kai  kuriais  atvejais  galima  pasi- rinkti  prie  kokių  jungčių  (vienpusio  ar  dvipusio  veikimo)  prijungti  įtaisus.  Jei  vienpusio  veikimo  dozatoriaus  sklendė  uždaroma  esant  slėgiui,  tai,  sumažėjus  slėgiui traktoriaus hidraulinėje sistemoje, ji  gali  atsidaryti.  Kompanija  „Bogballe“,  klientams  pageidaujant,  montuoja  spe- cialų  vožtuvą,  kuris  neleidžia  atsidaryti  tręšiamosios  dozatoriui,  kai  traktoriaus  hidraulinė  sistema  nėra  sandari.  Firma  „Rauch“ traktoriams  su  nepakankamo  našumo hidrauline sistema siūlo ir elek- trinius  variklius,  kurie  uždaro  ar  atidaro  sklendes.

Mineralinių trąšų dozavimo sistemos nustatomos mechaniniu arba elektroniniu būdu. Mechaniškai nustatant reikalingą išberti trąšų kiekį, dozatoriaus sklendės eiga ribojama fiksatoriumi tam tikroje skalėje. Elektroninis išberiamo trąšų kiekio dozatoriaus sklendės nustatymas yra daug patogesnis. Įranga, t.y. paprastas valdymo pultas ir elektroniniu būdu valdomi du elektriniai varikliai, kainuoja apie 6 900 Lt (apie 2 000 EUR). Nustatymas yra labai paprastas. Atlikus automatinį kalibravimą, į valdymo pultą įvedama kalibravimo metu išbyrėjusių trąšų kiekio reikšmė. Paskui į hektarą reikiamas išberti trąšų kiekis nustatomas automatiškai. Be automatinio kalibravimo, visi gamintojai dar siūlo funkcijas „Įjungta/Išjungta“, atskirą trąšų dozatorių sklendžių valdymą, išberiamų trąšų kiekio padidinimo/sumažinimo funkciją bei paprastą atliktų darbų dokumentavimą. Firmų „Amazone“, „Bogballe“ ir „Rauch“ barstomosios gali dozuoti mineralines trąšas priklausomai nuo tręšimo agregato važiavimo greičio ir nenaudojant svėrimo technikos, o „Kverneland“ – tik kartu su svarstyklėmis. Paprastai barstomosiose mineralinės trąšos per dozatorių byra nepriklausomai nuo  tręšimo  agregato  važiavimo greičio. Norint jų byrėjimą reguliuoti priklausomai nuo važiavimo greičio, traktoriaus kompiuteriui reikalingas atitinkamas greičio signalas. Tam galimi įvairūs sprendimai:

  • prisijungti prie 7 polių signalų lizdo, kuris būna daugumos naujesnių traktorių standartinėje komplektacijoje, tačiau ne visuose atitinka ISO 11786 normas (reikalingas adapteris);
  • GPS signalas per traktorių arba atskirą anteną. Signalą galima panaudoti ir iš paprasčiausių lygiagretaus vairavimo sistemų, kurios dažniausiai tam turi vieną jungtį;
  • traktoriuje papildomai įrengti greičio matuoklį;
  • per ISOBUS jungtį.

Svarbus ir mineralinių trąšų barstomųjų maišiklis, nors jų pasirinkimas nedidelis. Jis turi būti gana galingas, kad suardytų susidariusius trąšų skliautus, jų netrupindamas (nedidelis sukimosi dažnis). Maišiklių pavaros dažniausiai turi apsaugas nuo perkrovimo. Kai kuriose didesnės talpos barstomosiose, uždarius trąšų dozatorių, automatiškai sustabdomas maišiklis. Firmų „Amazone“ ir „Rauch“ mineralinių trąšų barstomosiose maišiklių pavaros elektrinės. Svarbu, kad tręšiant lauko pakraščius, atjungus vieną tręšiamąjį  aparatą maišiklis imtų suktis labai lėtai arba visiškai sustotų.

Visų barstomųjų dozavimo sistemos labai priklauso nuo trąšų savybių, kurios dažnai keičiasi gana stipriai. Pavyzdžiui, per dieną labai pasikeičia ir trąšų drėgnis, ir kontaktas su krovimo technikos darbinėmis dalimis, ir sluoksniavimasis transportuojant  ar  perkraunant  trąšas. Išilginis trąšų pasiskirstymas nebus geras, nors barstomosios kalibravimas buvo atliktas net gramų tikslumu. Dėl šių priežasčių ir vidutinės 2 t klasės mineralinių trąšų barstomosiose vis dažniau naudojama svėrimo įranga. Priemoka už tai Amazone mašinoms apie 10 350 Lt (apie 3 000 EUR), Bogballe  – apie 11 385 Lt (apie 3 300 EUR), Kverneland – apie 13 800 Lt (apie 4 000 EUR), Rauch – 6 900 Lt (apie 2 000 EUR) gana greitai atsiperka.

Svėrimo sistemos

Svėrimo sistemos mineralinių trąšų barstomosiose turi tiksliai sverti įvairiomis darbo sąlygomis, pvz., dirbant šlaituose bei keičiantis darbiniam greičiui. Gamintojai vis dažniau naudoja kelis svėrimo elementus, o matavimus koreguoti padeda svyravimo jutikliai. Atlikti svėrimo sistemų patikrą ir jas reguliuoti reikia skirtingais intervalais. Sistemos matuoja arba per sekundę, arba paskleistam trąšų kiekiui, pvz., 25 kg. Pagal paskleistą trąšų kiekį ir patręštą plotą apskaičiuojamas apibendrintas rodiklis,įvertinantis trąšų byrėjimą. Tuomet barstomosios  trąšų  dozavimo  sistema  automatiškai sureguliuojama pagal naują trąšų byrėjimo rodiklį.

Kompanijos „Rauch“ barstomosioms su hidrauline sklaidomųjų diskų pavara vietoj svėrimo sistemos siūloma elektroninė trąšų srauto kontrolės sistema (angl. EMC). Ji pagal slėgį hidraulinėje linijoje išmatuoja sklaidomųjų diskų sukimo momentą. Kadangi sukimo momentas yra tiesiogiai proporcingas paskleistam trąšų kiekiui, kompiuteris pagal atmintyje įrašytą reguliavimo kreivę gali stebėti trąšų byrėjimo rodiklį ir jį reguliuoti. Artimiausiu metu ši sistema bus naudojama ir Rauch barstomosiose su mechanine sklaidomųjų diskų pavara.

Darbinis plotis

Mineralinių trąšų barstomosios darbinis plotis priklauso nuo trąšų lyginamojo svorio ir jų grūdelių dydžio, sklaidomojo disko skersmens ir sukimosi dažnio, jų skaičiaus, menčių formos ir ilgio, trąšų patekimo ant disko vietos bei jų išmetimo aukščio, t. y. atstumo nuo sklaidomojo disko iki dirvos ar pasėlių paviršiaus. Kai kurie gamintojai leidžia pasirinkti įvairius darbinius pločius užtikrinančius  sklaidomųjų diskų komplektus. Bendrovės „Kverneland“ mineralinių trąšų barstomosiose prie sklaidomųjų diskų tvirtinamos daugiau negu dvi mentės, o darbinis plotis reguliuojamas keičiant sklaidomųjų diskų sukimosi dažnį ir trąšų patekimo ant disko vietą.

Dažniausiai gamintojų reklaminiuose leidiniuose nurodomas maksimalus darbinis plotis pasiekiamas tik idealiomis sąlygomis. Tikslas yra vienas – žiūrint iš priekio vaizdas turi būti kuo labiau panašus į trikampį. Tokiu atveju trąšų srautų persidengimas būna toks didelis, kad kai kurie grūdeliai nuskrenda net iki kitų technologinių vėžių, t. y. faktinis trąšų paskleidimo plotis yra dvigubai didesnis už darbinį plotį. Vis labiau artėjant prie maksimalaus darbinio pločio, trąšų paskleidimo vaizdas darosi trapecijos formos, o trąšų srautų persidengimo plotis labai mažėja. Būtent tokiomis sąlygomis daug didesnę įtaką daro besikeičianti mineralinių trąšų kokybė arba vėjas, tačiau rekomenduoti visuomet naudoti didžiausius sklaidomuosius diskus būtų per drąsu. Apskritai, labiausiai tinka sklaidomieji diskai, kuriuos jūsų norimam trąšų nusviedimo atstumui rekomenduoja barstomosios gamintojas, tačiau dar lieka didelis rezervas darbiniam pločiui didinti.

Labai svarbu, kad būtų kuo tvirtesnės ir sklaidojųjų diskų mentės. Joms dėvintis, blogėja mineralinių trąšų paskleidimo kokybė.  Kietmetaliu padengtos mentės dažnai būna didesnės talpos (3 ir 4 t klasės) barstomųjų standartinėje komplektacijoje. Kitais atvejais jas reikia užsakyti papildomai. Kadangi Kverneland mineralinių trąšų barstomosiose ant sklaidomųjų diskų būna daugiau negu dvi mentės, jų susidėvėjimo rezervas yra didesnis.

Priemonės darbo kokybei patikrinti

Visi mineralinių trąšų barstomųjų gamintojai pataria įsigyti plastiko lovelių komplektą (kaina nuo 860 iki 2 070 Lt (nuo 250 iki 600 EUR), kuriais darbo vietoje pagal naudojamas trąšas, būtų galima patikrinti barstomosios darbo kokybę, t. y. skersinį ir išilginį trąšų paskleidimo tolygumą. Deja, tokiems priedams įsigyti dažnai lėšų pagaili ne tik Lietuvos, bet ir Vakarų Europos žemdirbiai.

Tręšiant laukų pakraščius, barstomosios mineralines trąšas iki lauko ribos turi paskleisti kuo tolygiau, tačiau jokiu būdu nenusviesti jų toliau.Kadangi tręšiant normaliai paskleidžiamų trąšų srautai persidengia, tai paribių tręšimo atveju reikia sumažinti barstomosios darbinį plotį ir iš dalies išberiamų trąšų kiekį. Taigi, gali atsirasti ruožas, į kurį pateksmažiau trąšų. Dėl šios priežasties, tręšiant laukų pakraščius, reikėtų mažinti trąšų nusviedimo atstumą, o ne išberiamų trąšų kiekį. Kadangi dalis mineralinių trąšų patenka ir už lauko ribos, tai paribių tręšimas leidžiamas tik tuomet, jei nepadaroma žala.

Laukų pakraščius galima patręšti dviem būdais: važiuojant lauko pakraščiu skleisti trąšas vidurio link (viena barstomosios pusė  uždaryta, o apdanga saugo, kad trąšos nepatektų už lauko ribos) arba, važiuojant pirmosiomis technologinėmis vėžėmis, trąšas berti lauko pakraščio link (ribotuvas sumažina trąšų skleidimo atstumą).

Dažniausiai tręšimo agregatas lauke turi važiuoti prieš laikrodžio rodyklės sukimosi kryptį. Daugumai barstomųjų papildomai galima užsakyti abipusio veikimo paribių tręšimo įrangą.

Elektroninės įrangos, skirtos mineralinių trąšų barstomosioms, pasirinkimas gana didelis. Tai ir specialiai mineralinių trąšų  barstomosioms sukurti valdymo pultai (kaina nuo 6 900 Lt (2 000 EUR), ir universali, t. y. kitose gamintojo mašinose (purkštuvuose, sėjamosiose) naudojama elektroninė įranga bei ISOBUS kompiuteris su arba be valdymo pulto. Apskritai, paprastas elektroninis valdymas, įskaitant valdymo pultą, kainuoja beveik tiek pat kiek ISOBUS kompiuteris ant barstomosios be ISOBUS valdymo pulto. Kai kuriose kompanijose galima pasirinkti suderintą ir nesuderintą su ISOBUS elektroninį valdymą. Visos elektroniniu būdu valdomos Kverneland barstomosios turi svėrimo įtaisus ir yra suderintos su ISOBUS.

Prie ISOBUS suderintų mineralinių trąšų barstomųjų naudojant LH5000 protokolą per RS 232 jungtį, galima prijungti turimus N jutiklius.

Nepriklausomai nuo suderinamumo su ISOBUS valdymo pultai trąšų paskleidimo žemėlapiams sudaryti turi turėti atitinkamus kompiuterinės programos įrankius. Barstomosios kompiuterį per RS 232 jungtį gali valdyti ir specialus, atskiras GPS valdymo pultas. ISOBUS valdymo pultams reikalingas kompiuterinės programos įrankis – valdymo procesorius GEO. Šiuo metu visi mineralinių trąšų barstomųjų gamintojai gali pasiūlyti ISOBUS sprendimus. Apskritai visas su ISOBUS suderintas žemės ūkio mašinas turėtų būti galima valdyti bet kuriuo ISOBUS valdymo pultu. Deja, tai riboja programinė įranga.

Automatinio barstomųjų valdymo prietaisai

  • Barstomoji išjungiama/įjungiama lauko pagrąžose, priklausomai nuo jos darbinio pločio.
  • Vienos barstomosios pusės išjungimas, dirbant netaisyklingos formos laukuose.
  • Barstomosios darbinio pločio reguliavimas vienoje ar abiejose pusėse, pvz., kas 2 m, kaip lauko purkštuvuose. Ši valdymo sistema yra brangi, būtina įvertinti skirtingas trąšų grūdelių aerodinamines savybes.

Mineralinių trąšų barstomosios GPS signalą gali gauti prie jo valdymo pulto prijungus atskirą GPS anteną arba padėties duomenis perimti iš traktoriaus. Lauko ribos nustatomos važiuojant pakraščiu arba jau būna išsaugotos atmintyje. Naudojant GPS įrangą, skirtumų yra tik tikslume arba valdomų sekcijų skaičiuje.

Amazone: GPS įranga barstomajai valdyti lauko pagrąžose ir vienos pusės valdymas, dirbant netaisyklingos formos laukuose (kaina 6 382 Lt (1 850 EUR). ZA-TS modeliuose su mechanine sklaidomųjų diskų pavara valdomos dvi sekcijos, ZA-M Hydro arba ZA-M Ultra Hydro su hidrauline pavara – 6, topmodeliuose ZA-TS su hidrauline pavara – 8 sekcijos.

Bogballe: atskira, su firminiu kompiuteriu suderinta sistema barstomajai valdyti lauko pagrąžose (kaina 10 350 Lt (3 000 EUR).  Funkciją Section-Control, kuri yra visose su ISOBUS suderintose barstomosiose, reikia aktyvuoti valdymo pulte. Tuomet barstomoji, priklausomai nuo savo padėties, gali atlikti aštuonis žingsnius, mažindama išberiamų trąšų kiekį.

Kverneland: visos barstomosios su svėrimo įranga yra suderintos su ISO-BUS. Sistema GEOcontrol įjungia/išjungia barstomąją lauko pagrąžose ir valdo vieną jos pusę, dirbant netaisyklingos formos laukuose (kaina 6 900 Lt (2 000 EUR). Barstomosios su  GEOspread įranga darbinį plotį kas 2 m gali suskirstyti į 24 sekcijas (keičiant trąšų patekimo ant disko vietą, reguliuojamas jų nusviedimo atstumas ir kiekis). Galima patręšti ir netaisyklingos formos laukus (kaina 6 868 Lt (1 991 EUR).

Rauch: visoms barstomosioms pritaikyta įranga Quantron-Guide mašinai valdyti lauko pagrąžose bei išjungti įjungti atskiras sekcijas (kaina 10 695 Lt (3 100 EUR). Pagal naudojamas trąšas ir barstomosios darbinį plotį Axis modeliuose programa OptiPoint  apskaičiuoja optimalų mašinos išjungimo/įjungimo tašką lauko pagrąžoje. Ši programa yra standartinėje su ISOBUS suderintų barstomųjų komplektacijoje. Įranga VariSpread barstomosiose su hidrauline sklaidomųjų diskų pavara automatiškai valdo aštuonias sekcijas (kaina 3 451 Lt (990 EUR).

Mineralinių trąšų barstomųjų tobulinimo tendencijos

  • Siekiant didesnio našumo, toliau didėja trąšadėžių talpa ir barstomųjų darbinis plotis.
  • Kuo didesnis barstomosios darbinis plotis, tuo didesnė trąšų kokybės įtaka. Ateityje barstomosios kontroliuos ne tik paskleistų trąšų kiekį, bet ir jų grūdelių aerodinamines savybes. Tam bus naudojamos optinės sistemos arba bus matuojama trąšų grūdelių „skridimo energija“.
  • Bus montuojamos elektrinės pavaros, kurias bus galima reguliuoti dar greičiau ir tiksliau.
  • Išradimų derinimas, kai barstomoji pati optimizuos savo darbą visiškai automatiškai ir tiksliai patręš netaisyklingos formos laukus.

***

Žemės ūkio technikos gamintojų sprendimai lauko pakraščiams tręšti

Amazone

  • Mechaniniu arba elektriniu būdu valdoma apdanga, tręšimo agregatui važiuojant lauko pakraščiu (kaina apie 480 Lt (140 EUR) vienoje barstomosios pusėje, apie 1 552 Lt (450 EUR) – abiejose pusėse).
  • Specialūs sklaidomieji diskai paribiams tręšti. Lauko pakraštyje pasikeitus sklaidomuosius diskus, tręšimo agregatas važiuoja pirmosiomis technologinėmis vėžėmis, o trąšas skleidžia lauko pakraščio link (kaina nuo 586 Lt (170 EUR).
  • Hidrauliniu būdu valdomas trąšų srauto ribotuvas Limiter, montuojamas kairėje ir/arba abiejose pusėse (kaina nuo 3 450 Lt (1 000 EUR).
  • Valdymo pultu reguliuoti hidrauliniu būdu sukamų sklaidomųjų diskų sukimosi dažnį (papildomai nekainuoja, nes komandos integruotos valdymo pulto programinėje įrangoje).
  • Įranga AutoTS, kuri elektros varikliais automatiškai sumažina abiejų sklaidomųjų diskų menčių ilgį (kaina nuo 3 450 Lt (1 000 EUR).

Bogballe

  • Paribiams tręšti važiuojant lauko pakraščiu galima mechaniniu arba elektriniu būdu iš traktoriaus kabinos perjungti sklaidomųjų diskų sukimosi kryptį, dešinėje pusėje automatiškai išjungti maišiklį ir uždaryti dozatorių bei nuleisti apdangą  (kaina nuo 1 328 Lt  385 EUR).
  • Paribiams tręšti važiuojant pirmąja technologine vėže galima valdymo pultu pakeisti sklaidomųjų diskų sukimosi kryptį, sureguliuoti jų sukimosi dažnį (kaina nuo 1 328 Lt (385 EUR).

Kverneland

  • Apdanga vienoje barstomosios pusėje, tręšimo agregatui važiuojant lauko pakraščiu (kaina 410 Lt (119 EUR).
  • Cilindrai barstomosios horizontaliai padėčiai pakeisti, tręšimo agregatui važiuojant pirmąja technologine vėže. Barstomoji pakreipiama į lauko pakraščio pusę. Naudojama retai (kaina 1 383 Lt (401 EUR).
  • Hidrauliniu būdu valdomas trąšų srauto ribotuvas ExactLine tręšimui važiuojant pirmąja technologine vėže (kaina 2 763 Lt (801 EUR).

Rauch

  • Paribiams tręšti važiuojant lauko pakraščiu galima naudoti mechaniniu, hidrauliniu arba elektriniu būdu iš traktoriaus kabinos valdomą paribių tręšimo įtaisą  GSE, montuojamą  kairėje barstomosios pusėje (kaina 1 604 Lt (465 EUR).
  • Hidrauliniu būdu valdomas trąšų srauto ribotuvas Telimat, skirtas visoms barstomosioms su mechanine sklaidomųjų diskų pavara (kaina 3 657 Lt (1 060 EUR).
  • Įtaisas VariSpread barstomosiose su hidrauline sklaidomųjų diskų pavara pakeičia trąšų patekimo ant disko vietą ir diskų sukimosi dažnį.