23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/10
Išteklių tausojimo ir geresnio mašinų valdymo keliu
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Į klausimą, kas diktuoja žemės ūkio technikos tobulinimo tendencijas, atsakyti nėra sudėtinga. Sudėtingiau gamintojams brėžiniuose ir inžinierių galvose sukurtas vizijas perkelti į realias mašinas. Išteklių tausojimas, atliekamų darbų tikslumas, aplinkos saugojimas, efektyvumas - vieni iš esminių technikos tobulinimo varomųjų veiksnių. Lapkritį Hanoveryje vyksianti paroda - vieta, kurioje žemdirbiai galės pamatyti ir įvertinti gamintojų pastangas realizuoti net ir labiausiai neįtikėtinas vizijas. Kai kurios įmonės kūrybinio inžinierių darbo rezultatus pristato iš anksto.

Prieš dvejus metus pirmą kartą keturios Skandinavijos įmonės, tiekiančios mašinas ir įrengimus žemdirbiams, suorganizavo pirmą bendrą renginį inovacijoms pristatyti. Tradicija tebetęsiama. Skandinavai ir šiemet sukvietė žemės ūkio leidinių žurnalistus į išankstinę parodai „Agritechnica" skirtą spaudos konferenciją, kurioje pristatė svarbiausias, bet ne visas, naujoves. Kai kurias inovacijas, tartum desertą, nuspręsta palikti lapkritį vyksiančiai parodai „Agritechnica".

Šiemet prie kompanijų „Valtra", „Väderstad", „Trelleborg" ir „Tornum" prisijungė dar viena įmonė - „Alö", gaminanti priekinius traktorių krautuvus ir kitus priedus krovos, sniego valymo ir kitiems darbams.

Tenkina ne tik žemdirbių poreikius

Traktorius gaminanti Suomijos kompanija „Valtra" ateinančiam sezonui nenumačiusi pateikti didelių siurprizų. Traktorių asortimentas plečiamas palaipsniui, gerai įvertinus žemdirbių poreikius, rinkos diktuojamas sąlygas ir deginių emisijų reikalavimus. „Mūsų užimamos rinkos dalis kai kuriose šalyse padidėjo. Daugiau traktorių pardavėme Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje. Tai rodo, kad esame teisingame kelyje ir mūsų investicijos technikai tobulinti pasiteisino, - ekonominius įmonės veiklos rezultatus gerai vertina kompanijos generalinis direktorius Jaris Rautjarvis (Jari Rautjärvi). - Iš kitų traktorių gamintojų išsiskiriame tuo, kad gaminame individualiai konkretaus ūkio poreikius atitinkančias mašinas. Šia nuostata vadovavomės ir kurdami ateinančio sezono naujoves."

Iš visų naujovių įmonės vadovas Miko Lehikoinenas (Mikko Lehikoinen) išskiria ketvirtosios kartos naujos išvaizdos ir savybių bei didesnės galios S serijos traktorius. „Naujieji S serijos traktoriai atitinka galutinius TIER IV emisijų reikalavimus. Juose montuojami AGCO Power 8,4 l varikliai su SCR (selektyvinio katalitinio redukavimo) ir EGR (išmetamųjų deginių recirkuliacijos) sistemomis, t. y. įdiegtos dvi šiuo metu gamintojų naudojamos deginių emisijas mažinančios sistemos. Skirtumas tik tas, kad EGR sistemoje nėra filtro, kurį traktoriuose tik su EGR reikia nustatytais terminais keisti", - patobulintų S serijos traktorių savybes nurodo M. Lehikoinenas.

Suomijos kompanija taip pat išplėtė N serijos traktorių asortimentą. Pasak M. Lehikoineno, N serijos traktorių gama su naujais modeliais tapo visiškai išbaigta. Asortimentą papildė trys nauji modeliai su 4 cl. AGCO Power SCR varikliais: N103.4 (111 AG), N123 Versu ir N123 Direct (135 AG). „N serijos modeliai patys paklausiausi iš visų gaminamų traktorių. Jų pardavimai sudaro net 60 proc. visų pardavimų. Tai ir laukų, ir gyvulininkystės, ir transporto darbams tinkami traktoriai, kurių galia nuo 111 iki 171 AG", - pačią sėkmingiausią traktorių seriją pristato vadovas, pridurdamas, kad dabar kompanijos „Valtra" traktorių pasiūla - didžiausia istorijoje.

Naujasis N103.4 traktorius yra ne tik galingesnė, efektyviai degalus taupanti N103 modelio su 3 cl. varikliu alternatyva, bet ir ypač pritaikyta dirbti su priekiniu krautuvu mašina. Šį modelį galima užsisakyti su trijų arba penkių pakopų HiTech pavarų dėže. N123 Versu ir N123 Direct dar labiau padidina žemdirbių pasirinkimo galimybes. Tai mažesnio galingumo N serijų Versu ir Direct modeliai, t. y. nuo šiol su bepakope Direct ir automatine Versu transmisija bus galima užsisakyti ir mažesnio galingumo traktorius. Jų komplektacijos galimybės tokios pat kaip ir galingesnių N serijos modelių: TwinTrack vairavimo sistema, komfortabili SVC kabina, gamykloje įrengiamas priekinis krautuvas, AutoGuide 3000 vairavimo sistema, darbui miške pritaikyta kabina ir kita miško darbų įranga.

Traktorius tik pagal užsakymus „Valtra" gamina jau 25 metus. Nuo šiol komplektacijos galimybės dar labiau išplėstos. „Valtra Unlimited" - nauja Valtra traktorių užsakymo koncepcija. „Mes pasiryžę įgyvendinti bet kokį žemdirbių norą. Jei ūkininkas užsimanys auksu žibančio traktoriaus arba mašinos su oda dengta sėdyne - mes tokį jam ir pristatysime", - juokauja M. Lehikoinenas. Pasak jo, naujoji koncepcija dar labiau orientuota į individualius ūkininko poreikius. Pavyzdžiui, žemdirbiui pageidaujant, dar gaminant traktorių gali būti įrengta papildoma variklio ir kabinos šildymo įranga, galinio vaizdo kameros su spalvotą vaizdą rodančiu ekranu, automatinė gaisro gesinimo sistema, kartu su ratais besisukinėjantys LED žibintai, net alkotesteris. Iki šiol tokiomis neribotomis mašinų užsakymo galimybėmis galėjo pasinaudoti tik Suomijos ūkininkai, dabar ši koncepcija siūloma ir visos Europos žemdirbiams per mašinų pardavimo tinklą.

Ne tik žemės, miškų ir komunalinis ūkis gali įvertinti Valtra traktorių galimybes. Kompanija pirmą kartą gavo Suomijos gynybos ministerijos užsakymą pagaminti 150 traktorių kariuomenės reikmėms. Suomijos ir Brazilijos gamyklose pernai iš viso buvo pagaminta 23 000 Valtra traktorių. Kompanija jau įžengė į Rusijos rinką: šiemet bus parduota apie 90 traktorių. Ateityje numatoma juos siūlyti ir kitų Nepriklausomos valstybių sandraugos šalių žemdirbiams.

Investuoja ir į mašinas, ir į verslo plėtrą

Dar viena stipri Skandinavijos kompanija „Väderstad" išgyvena išskirtinio augimo laikotarpį, todėl ir investicijas į mašinas bei į įmonės plėtrą gali dar labiau didinti. Pasak vieno iš „Väderstad" savininko ir valdybos pirmininko Kristerio Starko (Crister Stark), praėjusiais metais pasiekta rekordinė 260 mln. eurų (per 890 mln. litų) apyvarta. „Šiemet užsakymų gauta 20 proc. daugiau, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Gaudami rekordines pajamas, galime rekordiškai daug skirti ir investicijoms. Į gamyklos plėtrą numatyta investuoti apie 20 mln. eurų (apie 69 mln. litų)", - teigia K. Starkas.

Pasak „Väderstad" pardavimų ir rinkodaros vadovo Fridriko Lundeno (Fredrik Lundén), investuojama ne tik į naujus žemės dirbimo ir sėjos mašinų modelius, tobulinami ir 20 metų gaminami agregatai. „Regis, Rapid 300-400 S/C sėjamosiose jau nėra ką tobulinti, nes jos ir taip tobulos, tačiau tobulybei ribų nėra. Atnaujintas, dar geriau dirbančias Rapid 300-400 S/C sėjamąsias žemdirbiai galės užsisakyti jau kitais metais", - kompanijos naujovių pristatymą pradeda F. Lundenas.

Svarbiausios Rapid sėjamųjų naujovės - Disc Aggressive pirminio žemės dirbimo sistema ir naujos atraminių ratų padangos. Palyginti su ankstesniais modeliais, sėjamosiose su Disc Aggressive sistema optimaliu kampu montuojami didesnio (450 mm, anksčiau 410 mm) skersmens kūgio formos diskai. Tai padidina šių sėjamųjų galimybes sėti tiesiogiai į ražieną. Taip pat naujieji diskai geriau sumaišo gausias augalų liekanas su dirva. Žemdirbių pageidavimu, Rapid 300-400 S/C sėjamosiose Crossboard lyginimo lenta montuojama priekyje. „Nors atrodytų, kad geresnės padangos neturi esminės įtakos mašinos kokybei, tačiau tai klaidinga nuomonė. Naujų padangų ne tik eksploatacijos laikas ilgesnis, bet ir geresnis dirvos struktūrą išsaugantis protektorius. Be to, šios padangos geriau savaime nusivalo. Visa tai pagerina sėjamųjų darbą ekstremaliomis sąlygomis", - naujoves komentuoja F. Lundenas.

Atnaujinta ir vos prieš dvejus metus pristatyta punktyrinė kukurūzų ir kitų stambiasėklių augalų sėjamoji Tempo T. Pasak „Väderstad" produktų vadybininko Larso Tylo (Lars Thylh), šių mašinų startas buvo labai geras. Jau apie 400 sėjamųjų dirba 13 šalių. Atlikti palyginamieji tyrimai patvirtina gamintojų teiginius, kad tai viena iš geriausių rinkoje kukurūzų sėjamųjų. „Šį pavasarį Ukrainoje su 8 eilučių Tempo T sėjamąja per 24 val. pasėta daugiau kaip 200 ha. Vidutinis greitis buvo didesnis kaip 18 km/val. Augalai puikiai sudygo ir subrandino gerą derlių", - pasakoja L. Tylas.

Kitų metų pradžioje kukurūzų augintojai jau galės užsisakyti Tempo T Combi sėjamąją, kuri ir tiksliai sėja, ir gali dirbti dideliu greičiu, ir lokaliai įterpia trąšas. Ant sėjamosios montuojami du po 300 l talpos trąšų bunkeriai, atstumas tarp sėjos eilučių siekia 50-80 cm. „Yra galimybė bendrą trąšų bunkerių talpą padidinti iki 1 300 l. Trąšų įterpimo diskas montuojamas taip, kad granulės būtų įterpiamos 5 cm šalia sėklų eilutės, - pristato L. Tylas. - Kiekvienos Tempo T eilutės darbinės dalys gali būti kontroliuojamos ir stabdomos atskirai."

Didelių ūkių šeimininkams kompanija „Väderstad" siūlo naująsias rėminės konstrukcijos Tempo R sėjamąsias. Nuo kitų metų sausio bus galima užsisakyti 3; 3,6; 4,5; 6 ir 9,3 m rėmo pločio, 4-12 eilučių Tempo R sėjamąsias, įterpiančias sėklą 45-100 cm atstumu. „Tai tiksliai ir dideliu greičiu sėjanti mašina. Ji buvo išbandyta viename Prancūzijos ūkyje. Per 15 dienų su didžiausiu modeliu buvo pasėta 1 450 ha, vidutinis sėjos greitis siekė 11 km/val.", - bandymų rezultatus pristato L. Tylas.

Įsigalėjančios informacinės technologijos neaplenkia ir žemės ūkio technikos pramonės. Kompanija „Väderstad" ne išimtis. Pasak K. Starko, Tempo sėjamosioms skirtą įrangą E-Service (elektroninės paslaugos), kurią sukūrė įmonės specialistai, žemdirbiai turėtų gerai įvertinti. „Siūlome lengvą, logišką ir patogų Tempo sėjamųjų valdymo būdą. Planšetiniame kompiuteryje, kuris bevieliu ryšiu susijungia su mašina, įdiegta programa galima atlikti nustatymus, įjungti/išjungti atskirai kiekvienos eilutes darbines dalis, valdyti sėjos procesą, formuoti technologines vėžes", - naujovę pristato K. Starkas. Planšetinis kompiuteris gali veikti kartu su ISOBUS.

E-Service planšetiniu kompiuteriu net ir dirbant lauke galima užsakyti atsargines detales. Jame įrašytas naujausias atsarginių dalių katalogas. Išsirinkti ir pažymėti reikalingas detales labai paprasta - jutikliniame ekrane 3D vaizdu pavaizduotame mašinos paveiksle tereikia pirštu bakstelėti ant reikiamos detalės. „Sudarytą reikalingų dalių sąrašą galima siųsti mūsų technikos pardavėjui arba tiesiogiai mums. Kuo greičiau užsakymas bus gautas, tuo anksčiau detalės bus pristatytos. Planšetiniame kompiuteryje įrašyta ir išsami mašinų valdymo instrukcija", - E-Service galimybes komentuoja valdybos pirmininkas. Kol kas valdyti mašiną planšetiniu kompiuteriu galės 6 ir 8 eilučių Tempo sėjamųjų operatoriai, vėliau naujovė bus įdiegta ir kitoms Väderstad sėjamosioms, o taip užsisakyti atsargines dalis galės Vokietijos žemdirbiai, dirbantys su Tempo F8.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2013/10