23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/10
Išankstinis patobulintos technikos debiutas
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Šviesų ir trimačių vaizdų nuspalvinta arena, kurioje viena kitą keičia vis įspūdingesnės ir dar tobulesnės už ankstesnes mašinos - tokiu šou kompanija „John Deere"pradėjo kelias savaites trukusį naujų modelių pristatymą Berlyne. Naujovių yra ne tik mašinų konstrukcijoje, bet ir viso ūkio bei technikos parko valdymo sprendimuose. Jungtinių valstijų kompanijos akiratyje - dar didesnis dėmesys informacinėms darbų tikslumą didinančioms ir mašinų darbą optimizuojančioms sistemoms.

Per pastaruosius dešimt metų į tiksliojo ūkininkavimo sistemas kompanija „John Deere" investavo ne vieną tūkstantį dolerių. „Ateityje investicijos į jas tik didės. Prieš dvejus metus Lisabonoje pristatėme tiksliajam ūkininkavimui skirtos sistemos Farm Sight pirmąsias sudedamąsias dalis. Šiandien jos galimybės dar labiau išplėstos", - tikina kompanijos pardavimų ir rinkodaros viceprezidentas Kristofas Vigeris (Christoph Wigger). Bevielė telekomunikavimo sistema Farm Sight tarsi voratinklio tinklas į vieną kompleksą sujungia ūkio mašinas, jų operatorius, ūkininką, technikos pardavėją ir konsultantą.

Realiuoju laiku nuotoliniu būdu gali būti ne tik stebimas mašinų darbas, bet ir nustatomi jos darbo parametrai, patariama, kaip sumažinti degalų sąnaudas. „Naudojantis Farm Sight, maždaug 10-15 proc. galima sumažinti gamybos sąnaudas ir tiek pat padidinti ūkio pajamas", - sako kompanijos viceprezidentas, pabrėždamas, kad tiksliojo ūkininkavimo naudą įvertina vis daugiau žemdirbių. Jo teigimu, pastaraisiais metais John Deere traktorių su automatine vairavimo sistema parduodama tris kartus daugiau nei prieš kelis metus.

Analizuoti technikos darbą ir priimti teisingus kasdienius sprendimus padės dar viena kompanijos naujovė - interneto portalas myJohnDeere.com. Registruoti klientai, prisijungę prie savo profilio, galės realiuoju laiku naudotis skirtingomis telekomunikacijų aplikacijomis, pavyzdžiui, JDLink ar Operations Center (operacijų centro). Pastaroji leis realiuoju laiku pamatyti virtualiame žemėlapyje, kur yra bet kuri ūkio mašina, kiek darbo ji atliko.

Didesnis dėmesys mažų ir vidutinių ūkių poreikiams

Ateinančiam sezonui kompanija „John Deere" itin išplėtė mažų, vidutinių ir specializuotų ūkių technikos asortimentą, atnaujino ir kai kurias didelės galios mašinas. Pasak K. Vigerio, prieš dvejus metus didžiausias dėmesys atnaujinant techniką buvo skiriamas didelių ūkių ir žemės ūkio paslaugas teikiančių įmonių poreikiams tenkinti: „Šiemet labiau koncentravomės į vidutinės ir mažos galios klasės technikos tobulinimą."

K. Vigeris neslepia, kad griežtėjantys deginių emisijos reikalavimai buvo nemažas iššūkis technikos gamintojams. Kad John Deere mašinas būtų galima eksploatuoti kuo paprasčiau, kompanija ir toliau laikosi nuostatos gaminti tik dyzelinu varomus traktorius, t. y. renkasi variklius, kuriuose įdiegta išmetamųjų dujų recirkuliacijos sistema. „Tokius traktorius gaminsime dar bent vienerius metus, t. y. tol, kol nebus privalu įgyvendinti griežtesnius aplinką tausojančius standartus. Galutiniams Tier IV emisijų reikalavimams įdiegti greičiausiai teks rinktis variklius su SCR sistema, kuriai reikia AdBlue tirpalo", - pripažįsta K. Vigeris.

Galingieji modeliai dar galingesni

Pasak jo, atnaujintuose 7R ir 8R traktoriuose įrengta pažangesnė transmisija, pagerintos operatoriaus darbo sąlygos. Šios mašinos tapo dar patrauklesnės didelių augalininkystės ūkių šeimininkams ir žemės ūkio paslaugas teikiančioms įmonėms. John Deere 7R serija apima šešis 210, 230, 250, 270, 290 ir 310 AG modelius. Su IPM sistema (protinga galios valdymo) traktoriams suteikiama papildomai 33 AG, išskyrus 7290R, kurio galią IPM padidina 22 AG.

Nuo ankstyvo 2014-ųjų pavasario bus pagamintas ribotas skaičius pačių galingiausių 7310R modelių, kurie atitiks galutinius Tier IV emisijų reikalavimus, t. y. juose bus įrengti varikliai su SCR sistema. Likusieji modeliai kol kas bus gaminami tik su dyzelinu varomais varikliais. Iš visos serijos išsiskiria ir 7230R modelis, kuriame bus montuojamas ne 9 l, kaip ankstesniajame, o 6,8 l variklis (kituose - 9 l). Skaičiuojama, kad šios serijos traktoriai su naujais varikliais naudos apie 2 proc. mažiau degalų. 7R serijos traktoriuose bus montuojama patobulinta e23, AutoPowr arba CommandQuad transmisija (modeliuose 7210R ir 7230R).

Ateinančiam sezonui taip pat atnaujinti 8R ir 8RT ratiniai bei vikšriniai traktoriai. Juose montuojami didesnės galios negu ankstesniuose modeliuose Tier IIIB deginių emisijų reikalavimus atitinkantys varikliai. Ratinių traktorių 8R seriją sudarys penki 270, 295, 320, 345 ir 370 AG, o vikšrinių 8RT - trys 320, 345 ir 370 AG modeliai.

Mišriems ir specializuotiems ūkiams - net 27 nauji traktoriai

Mažų ir vidutinės galios klasės traktorių asortimentas pasipildė net septyniomis naujomis serijomis (nuo 4M iki 6MC/6RC), kurios gaminamos Manheimo gamykloje Vokietijoje. Nuo 80 iki 120 AG traktorių segmente kompanija „John Deere" siūlo 27 naujus modelius.

Kompanijos produktų pardavimo specialistas Didžiosios Britanijos ir Airijos rinkoms Markas Džeimsas (Mark James) atkreipia dėmesį naujuosius 6MC ir 6RC serijų modelius, kurie nuo ankstesnių 6M ir 6R skiriasi kompaktiškais matmenimis (C raidė pavadinime reiškia compact - kompaktiškas, ratų bazė - 2,4 m). Jo teigimu, kiekvienoje iš serijų yra po tris modelius: „Tai traktoriai, kurie pritaikyti vidutinio dydžio augalininkystės, gyvulininkystės ir mišrios specializacijos ūkiams. Jie taip pat tinkami komunaliniams ir vejų priežiūros darbams atlikti." 6090MC, 6100MC ir 6110MC (atitinkamai 90, 100 ir 110 AG) modeliuose montuojama PowrQuad Plus transmisija ir 4,5 l, 4 cl PowerTech PWX varikliai, kurie tenkina Tier IIIB deginių standartus.

Atnaujintos 6RC serijos modeliai (6090RC, 6100RC ir 6110RC) priskiriami kompaktiškųjų traktorių Premium kategorijai. „Jų komplektavimo galimybės didesnės. Traktoriuose montuojami talpūs (205 l) degalų bakai, 4,5 l, 4 cl. Power Tech PWX varikliai su IPM sistema, kuri kiekvienam iš trijų modelių suteikia iki 10 AG papildomai. Užsakant techniką, galima rinktis PowrQuad Plus, AutoQuad Plus ir AutoQuad Plus Eco Shift transmisijas", - naujus traktorius trumpai apibūdina produktų grupės vadovas. Pats galingiausias iš 6RC serijos 6110RC modelis yra konkurso „Metų traktorius 2014" finale ir su kitais 6 pretendentais varžosi dėl nugalėtojo titulo. Konkurso laimėtojas paaiškės pirmosiomis parodos „Agritechnica" dienomis. 6MC ir 6RC serijos traktorius bus galima užsisakyti jau nuo šių metų lapkričio mėnesio.

Mažiems, vidutiniams augalininkystės ir gyvulininkystės bei specializuotiems ūkiams nuo 2014-ųjų sausio kompanija „John Deere" siūlo naujos kartos 5M traktorių seriją, kurią sudaro keturi nuo 75 iki 115 AG modeliai su 2,9 ir 4,5 l Common Rail Power Tech varikliais, kurie sutaupo iki 11 proc. degalų. Šių traktorių kabina yra dar pažeminta, o traktorių aukštis siekia 2,48 m. „Šie modeliai ypač tinkami dirbti gyvulininkystės ūkiuose, kuriuose gyvuliai laikomi žemuose pastatuose. Taip pat jie praverstų ir kalvotose vietovėse įsikūrusiuose ūkiuose, kur reikalinga technika su žemai esančiu svorio centru transportavimo ir tempimo darbams atlikti", - aiškina M. Džeimsas. Pasak jo, nemažai naudingų žemdirbiams pokyčių yra ir 5G bei 4M traktorių serijose.

Kelių įmonių bendradarbiavimo vaisiai

Nuo 2014-ųjų pagal sutartį su Suomijos kompanija „Sampo Rosenlew Ltd" ir laikantis kompanijos „John Deere" reikalavimų bus pradėta 238 AG šešių kratiklių John Deere W440 kombainų gamyba. Numatoma gaminti du minėtos serijos modelius: su papildomu kūlimo cilindru (PTC) arba be jo. Kombainų separavimo plotas sieks atitinkamai 0,62 ir 1,03 m2, o bunkerio talpa, priklausomai nuo modelio, 6 500 arba 8 000 l. Iš jų grūdai bus iškraunami 100 l/s greičiu.

Be to, išskirtinai Rusijai ir kitoms Nepriklausomų valstybių sandraugos šalims „John Deere" pradės gaminti plūgus pagal naują sutartį su Prancūzijos kompanija „Grégoire-Besson". Pusiau pakabinami apverčiamieji plūgai nuo 5 iki 13 verstuvių bus gaminami Vokietijoje Bad Eseno gamykloje.

Kas lemia technikos pasirinkimo kriterijus

Pernai kompanija „John Deere" atliko didžiausią per visą veiklos istoriją žemdirbių apklausą. Jos metu apklausta 5 000 žemdirbių ir žemės ūkio paslaugas teikiančių įmonių vadovų 70 valstybių, siekiant išsiaiškinti, kokie esminiai investavimo į techniką kriterijai, kas lemia vienų ar kitų mašinų modelių pasirinkimą, ar svarbi technikos priežiūros paslaugų kokybė ir kita.

Remiantis apklausos rezultatais, šiuolaikinis žemdirbys, priimdamas sprendimą investuoti, atsižvelgia į technikos našumą, patikimumą ir eksploatavimo išlaidas. „Apklausos išvados atskleidžia, kad pirmoje vietoje yra mašinų patikimumas, t. y. pirkdami techniką žemdirbiai nori būti garantuoti, kad per darbymečius ji dirbs nepriekaištingai kaip šveicariškas laikrodis, - apklausos rezultatus komentuoja kompanijos viceprezidentas. - Mes dedame ir dėsime visas pastangas, kad mūsų gaminamos mašinos atitiktų šiuos tris kriterijus."

K. Vigeras priduria, kad žemdirbio sprendimas investuoti labai priklauso ir nuo technikos pardavėjų. Kompanija „John Deere" prieš dvejus metus pradėjo įgyvendinti strategiją „Ateities pardavėjas". „Pirmieji rezultatai nenuvylė, tad ją tęsime ir toliau", - tikina viceprezidentas. Tai viena iš trijų žingsnių programos dalių. Minėta programa siekiama antrajame regione, kuriam priskiriama Europa, Nepriklausomų Valstybių Sandrauga, Šiaurės Afrika ir Artimieji bei Vidurinieji Rytai, padidinti užimamos rinkos dalį iki 25 proc. Šio regiono rinkos pajėgumai siekia beveik 89 mlrd. litų. Viceprezidento nuomone, ateityje Europa taps didžiausia našios, didelio pajėgumo technikos rinka.

Daina Stanišauskienė,

Mano ūkis 2013/10