23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/10
Bandos valdymo programą įdiegė telefone
  • D. Kamarauskienė
  • Mano ūkis

Olandų kompanija „Lely" rugsėjį vėl paskelbė „Geltonąją revoliuciją" („Yellow revolution") - pristatė jau septintąją naujovę, skirtą gyvulininkystės ūkiams.

Susirinkusieji iš visos Europos į naujojo produkto pristatymą Amsterdamo klube, kuris įrengtas seno fabriko pastate, kraipė galvas - kurgi gali būti paslėptas robotas, kurio dauguma tikėjosi. Tačiau septintoji „Geltonoji revoliucija" tilpo „Lely" generalinio direktoriaus Aleksandro van der Lelio (Alexander van der Lely) kišenėje - tai išmanusis telefonas su karvių bandos valdymo programa T4C InHerd.

Šią programinę įrangą trejus metus kūrė penkių specialistų komanda, vadovaujama Jano Dirko van Mouriko (Jan Dirk van Mourik).

T4C (angl. Time for cows) reiškia „Laikas karvėms". Turint savo fermoje melžimo robotą ir įsigijus T4C InHerd programinę įrangą, kompiuteris ūkininkui tampa mažiau reikalingas, nes visi bandos duomenys matomi išmaniajame telefone.

Su šia programa savo ūkį valdyti gali bet kur - miške, paplūdimyje ir visur kitur, kur tik yra interneto ryšys. „Įsivaizduokite, kad esate naujas fermos darbuotojas ir pirmąją dieną vienintelė darbo priemonė, kurią jūs gaunate, yra išmanusis telefonas. Su jame esančia T4C InHerd programa galėsite sekti visus bandos duomenis bet kurioje vietoje, palaikyti tiesioginį ryšį su fermos valdytoju ir turėti išsamesnę  informaciją apie savo bandą", - pristatydamas programą pasakojo J. D. van der Mourikas.

Programos kūrėjai tvirtina, kad jos esmė - darbo efektyvumo didinimas. Ūkininkas, būdamas bet kurioje pasaulio vietoje, savo išmaniajame telefone gali matyti informaciją apie karvę, sunaudotus pašarus, kiekvienos dienos produkciją, gyvulio sveikatą.

Programoje yra 8 skirtingi įrankiai. „FarmBeats" („Ūkio ritmas") parodo bendrą fermos vystymosi vaizdą, palygina svarbiausius rodiklius su praėjusios savaitės duomenimis. „Today" („Šiandien") informuoja, koks darbas turi būti padarytas tuo metu. „Cow" („Karvė") suteikia galimybę pažiūrėti informaciją apie konkrečią karvę, pašarų poreikį, primilžį, palikuonis ir kartu užpildyti reikiamus duomenis apie ją. „SystemToday" („Sistema šiandien") parodo, kokia užduotis ar techninė patikra numatyta konkrečiam robotui pagal jo daviklius ir nustatytą tvarkaraštį. „Signals" („Signalai") siunčia perspėjimą, jeigu fermoje kažkas vyksta ne taip, kaip turėtų, pavyzdžiui, kai karvė neateina melžtis. „HowTo" („Kaip") yra tarsi asmeninis mokytojas, paaiškinantis, kas turi būti daroma žingsnis po žingsnio. Tai yra instrukcijų rinkinys standartinėms procedūroms, su nuotraukomis ir vaizdo įrašais, parodančiais, kaip darbas turi būti atliktas. „FarmNotes" („Pokalbiai") leidžia jums bendrauti su kitais T4C InHerd naudotojais tiesiogiai susirašinėjant. „FarmSetup"(„Sąrankos") leidžia redaguoti programos naudotojo funkcijas.

„Ši programinė įranga yra vienintelis fermos darbuotojas, kuris dirba be jokių išeiginių ir poilsio valandų", - šypsojosi J. D. van der Mourikas.

Naujoji programa T4C InHerd buvo išbandyta daugiau kaip 100 fermų. Gautas pastabas kūrėjai panaudojo programai tobulinti. Jų duomenimis, visi iki vieno ūkininko, išbandžiusių T4C InHerd, tiesiog mėgavosi šia programa. 87 proc. naudotojų ją rekomenduotų ir kitiems, 84 proc. teigė, kad ja lengva naudotis, 83 proc. pripažino, kad programa sutaupo laiko, praleidžiamo prie kompiuterio.

Pieno ūkio savininkas Matė van den Bošas (Mathe van den Bosch) veiklos efektyvumą nuolat didina investuodamas į naujas technologijas. Kai pernai jo paklausė, ar nenorėtų išbandyti naujos ūkio valdymo programos išmaniajame telefone, jis suabejojo: kaip gali būti tiek informacijos tokiame mažame įrenginyje? Ir ar būtų įmanoma įvesti naujus duomenis su jo dideliais ūkininko pirštais? Ir apskritai kaip ji veikia?

Vis dėlto ryžęsis išbandyti T4C InHerd  ūkininkas ja naudojasi jau metus. Jis įsitikino, kad programa labai naudinga, kai reikia daugiau dėmesio skirti individualiems gyvuliams: kurias karves atskirai pagirdyti, sekti konkretaus gyvulio sveikatą, sužinoti, kurios karvės rujoja ir pan. „Ir visa tai galiu matyti keliais paspaudimais telefone, net būdamas toli nuo fermos", - M. van den Bošas pripažįsta, kad naujoji programinė įranga pagerino karvių priežiūrą.  

Dovilė Kamarauskienė

Mano ūkis, 2013/10