23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/09
Investicijos ir moderni technika skatina augimą
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Artėjant didžiausiai žemės ūkio technikos parodai, mašinų gamintojai vienas po kito pristato ateinančio sezono naujoves. Jungtinių Amerikos Valstijų kompanijos „Case IH" asortimente taip pat daug naujų modelių, tačiau ne tik moderniomis mašinomis ji ruošiasi užkariauti Europos rinką. Tam numatytos ir nemažos investicijos: pirmiausia, į Austrijoje traktorius gaminančią įmonę ir prekybos atstovybių tinklą bei darbuotojų kvalifikaciją.

Įmonių grupei CNH priklausanti kompanija „Case IH" ateityje ketina itin sustiprinti savo pozicijas Europos rinkoje ir iki 2050 metų padidinti prekybos žemės ūkio technika apimtis 30-50 proc. Pasak kompanijos „Case IH" pasaulinio prekės ženklo rinkodaros direktorės Paulos Indos (Paula Inda), JAV tebėra svarbi rinka, tačiau vertinant ateities perspektyvas, Europa yra išskirtinio svarbumo regionas: „Savo pozicijoms Europoje stiprinti skirsime itin didelį dėmesį ir nemažas investicijas. Palyginti su JAV, į Europos rinką mes jau dabar investuojame dvigubai daugiau."

Per praėjusius 45 metus „Case IH" užimamos rinkos dalis Europoje reikšmingai išaugo. Vis daugiau įmonėje gaminamų mašinų pritaikoma prie Europos sąlygų, atsižvelgiant į šio regiono žemdirbių poreikius. Kompanijos „Case IH" viceprezidento Metju Fosterio (Matthew Foster) teigimu, didelius tempus ketinama išlaikyti ir ateityje.

Per ateinančius trejus metus Europoje numatyta investuoti per 20 mln. eurų (per 69 mln. litų). Didžiausia investicijų dalis skirta Austrijos St. Valentino gamyklos infrastruktūrai gerinti ir gamybiniams procesams atnaujinti. St. Valentino gamykloje pernai duris atvėrė vadinamasis patyrimo centras.

M. Fosterio teigimu, toks centras buvo reikalingas: „Dabar interaktyviomis priemonėmis galime pademonstruoti viską, ką siūlome žemdirbiams. Be to, jau pradėjome vairavimo trasos parengiamuosius statybų darbus. Į gamyklą atvykę žemdirbiai ne tik galės pamatyti mašinų gamybos procesą, bet ir išbandyti traktorius specialiai tam pritaikytoje vietoje. Case IH mašinų privalumus įrodysime praktiškai."

Mašinų tobulinimo kryptys

Atnaujindami ir tobulindami žemės ūkio techniką, kompanijos „Case IH" specialistai vadovaujasi keliomis nuostatomis. M. Fosterio nuomone, artimiausius penkerius metus didžiausias dėmesys bus skiriamas efektyviam technikos galios panaudojimui ir sąnaudų taupymui. „Produktyvumas, našumas ir pelningumas - dalykai, į kuriuos mes orientuojamės, tobulindami mašinas. Mūsų technika turi tenkinti žemdirbių poreikius, taupyti sąnaudas ir didinti ūkio pelningumą. Tokius tikslus sau keliame", - teigia kompanijos viceprezidentas. Svarbu ir tai, kad mašinų priežiūra ir valdymas būtų lengvai suprantamas, jų darbas ir visos funkcijos paprastai kontroliuojamos.

Itin svarbus savaeigių mašinų tobulinimo elementas - variklis. Reikšmingas kompanijos „Case IH" verslo partneris - variklių gamintojas „FPT Industrial". Tai trečia pagal variklių gamybos apimtis ir apyvartą kompanija pasaulyje, pernai pagaminusi 476 000 nuo 50 iki 1 000 AG variklių (užpernai 560 000). Pasak įmonės rinkodaros ir produktų vadybos viceprezidento Karlo Aktčio (Carlo Actis), įmonė tiekia variklius ne tik žemės ūkio technikos, bet ir vilkikų, laivų gamintojams. „Kaip ir dauguma variklius gaminančių įmonių, griežtėjantiems degalų emisijų reikalavimams įgyvendinti mes pasirinkome SCR sistemą, kuri veikia su AdBlue tirpalu. Tai gerokai efektyvesnė ir pranašesnė technologija negu išmetamųjų dujų recirkuliacijos sistema. Su pastarąja sistema sumažinti išmetamųjų deginių emisijas tiek, kiek reikalaujama pagal TIER 4 standartus, nepadidinant degalų sąnaudų, neįmanoma", - tikina K. Aktis.

Vikšriniai ir ratiniai supergaliūnai

Daugiau kaip 50 metų gaminami galingųjų klasei priskiriami Case IH Steiger ir Quadtrac traktoriai nepamainomi ten, kur reikia didelės traukos jėgos, dirbant su didelio darbinio pločio padargais, ir ten, kur aktualu pernelyg nesuslėgti dirvos. Nuo 2014-ųjų kompanija „Case IH" didelių ūkių šeimininkams ir žemės ūkio paslaugas teikiančioms įmonėms pasiūlys naujos kartos Steiger ir Quadtrac modelius. „Traktorių su vikšrine važiuokle asortimentą papildys trys nauji modeliai: Quadtrac 540; 580 ir superžvaigždė Quadtrac 620, kurio vardinė galia 628, maksimali - 692 AG. Tokio pat galingumo modeliais papildyta ir ratinių Steiger traktorių serija, - naujoves pristato produktų grupės vadovas Vincentas Hazenbergas (Vincent Hazenberg). - Naujieji modeliai - galingiausi serijinės produkcijos traktoriai pasaulyje, išvystantys iki 3 000 Nm sukimo momentą ir sveriantys apie 25 tonas."

Case IH Quadtrac vikšrų kontakto su dirva plotas 5,6 m2, t. y. apie 25 proc. didesnis negu įprastų vikšrinių traktorių. Tai gerina sukibimą su dirva, mažina jos slėgimą. Be to, nelieka buksavimo rizikos. Traktorius su keturiais vikšrais vietoj ratų stabilesnis negu įprastos vikšrinės važiuoklės mašina kalvotoje dirvoje. „Quadtrac traktorių vikšrai kiekvienas atskirai iki 10 laipsnių aukštyn/žemyn gali kopijuoti dirvos paviršių, todėl visada išlaikomas kontaktas su dirva. Su tokia mašina paprasčiau apsisukti galulaukėje. Ratų bazė siekia 3,92 m. Galia perduodama 100 procentų. Be to, nereikia jokių papildomų balastų", - traktorių su keturiais vikšrais privalumus vardija V. Hazenbergas, pridurdamas, kad didžiųjų traktorių ir kabina erdviausia rinkoje su patogiai išdėstytais valdymo prietaisais ir porankyje integruotu spalvotu AFS Pro 700 ekranu. Beje, visuose Case IH traktoriuose mašinos valdymo ir kontrolės programas galima nustatyti lietuvių kalba.

Naujuose supergaliūnuose montuojami FPT Industrial Cursor 13 šešių cilindrų 12,9 l darbinio tūrio varikliai su dviem aušintuvais. Varikliuose įdiegta patentuota Hi-eSCR technologija, itin efektyviai mažinanti kenksmingų medžiagų emisijas ir taupanti degalus. Naujuose modeliuose įrengti 1 900 l talpos degalų ir 320 l AdBlue tirpalo bakai. „Tokios bakų talpos užtenka visai darbo dienai", - tikina vadybininkas. Visuose Case IH Steiger ir Quadtrac traktoriuose įrengta automatinė galios valdymo sistema APM, kuri automatiškai suderina pavaras ir variklio apsukas, priklausomai nuo darbo sąlygų. „Esant įjungtai APM, vairuotojui tereikia nustatyti pageidaujamą važiavimo greitį", - aiškina V. Hazenbergas.

Vidutinės klasės traktoriai su bepakopėmis transmisijomis

Apsilankiusieji lapkričio mėnesį vyksiančioje parodoje „Agritechnica" jau galės pamatyti ir Maxxum traktorių serijos naujoves - Maxxum 110 CVX, 120 CVX ir 130 CVX modelius su bepakopėmis hidromechaninėmis transmisijomis. „Tai universalios paskirties, vidutinės galios traktoriai su keturių cilindrų 4,5 l darbinio tūrio varikliu ir Common rail degalų įpurškimo sistema. Ši serija - viena iš sėkmingiausių traktorių serijų, - naujovių pristatymą tęsia V. Hazenbergas. - Nauji modeliai gali išvystyti iki 10 proc. didesnę galią, esant sumažintiems (iki 1 900 min.-1) variklio sūkiams, t. y. mašina dirba taupiau."

Kaip ir didžiuosiuose modeliuose, Maxxum CVX traktoriuose įrengta automatinė galios valdymo sistema APM. Kaip išskirtinę naujų modelių savybę produktų vadybininkas nurodo saugumą didinančią stabdymo kontrolės sistemą. Naujuosiuose Maxxum CVX modeliuose įdiegta efektyvios galios sistema: maksimalus sukimo momentas pasiekiamas, esant vos 1 500 min.-1 variklio apsukoms. „Su variklio valdymo sistema mašina gali pasiekti iki 22 AG didesnę už vardinę galią. Pavyzdžiui, Maxxum 130 CVX vardinė galia 143 AG, o su variklio valdymo sistema ji siekia iki 163 AG", - priduria V. Hazenbergas.

Augimo garantas - tinkamai parengti žmonės

Kompanija „Case IH" augimo siekia ne tik investicijomis į mašinų tobulinimą, bet ir į technikos prekybos atstovybėse dirbančius žmones. Kaip itin svarbią ir išskirtinę kompanijos dalį M. Fosteris nurodo technikos prekybos atstovus. „Technikos pardavėjų tinklui stiprinti ir plėsti taip pat skirsime nemažai lėšų. Šiemet įdarbinome 50 naujų žmonių, tačiau mūsų prioritetas ne kiekybė, o kokybė, todėl mūsų akiratyje - darbuotojų įgūdžiai ir kvalifikacija", - pabrėžia kompanijos viceprezidentas.

Kompanijai „Case IH" atstovauja 500 įmonių 32 šalyse. M. Fosterio teigimu, šiemet pradėta įgyvendinti technikos prekybos atstovų vertinimo programa, pagal kurią jie bus suskirstyti į tris kategorijas. Kiekvienai iš kategorijų nustatyti tam tikri reikalavimai. Pirmajai kategorijai priskiriamos standartinius minimalius reikalavimus atitinkančios įmonės. Aukštesnio lygio technikos pardavėjai priskiriami profesionaliajai kategorijai, o lyderiai pateks į meistrų lygį.

M. Fosteris akcentuoja, kad programa nesibaigs kompanijai atstovaujančių įmonių vertinimu. Svarbiausia, kad kiekvienas Case IH technikos pardavėjas pats įvertintų savo silpnybes ir stiprybes. „Mes suteiksime visas reikalingas priemones ir lėšas, kad silpnųjų vietų būtų kuo mažiau. Sieksime, jog iki 2070 metų 75 proc. Case IH technika prekiaujančių įmonių būtų priskirta profesionaliajai ar meistro kategorijai. Taip neatsitiks per naktį. Kad pasiektume tikslus, dirbsime daug, stebėsime pažangą ir padėsime tiek, kiek reikės", - tikina viceprezidentas, pridurdamas, kad netrukus Case IH mašinų pardavėjai bus aprūpinti pagalbine priemone, kuri kiekvienam ūkininkui padės pasirinkti konkrečiam ūkiui tinkamiausią mašiną. Naujovę numatyta pristatyti rudenį Vokietijoje vyksiančioje parodoje „Agritechnica".

Kad numatytas įmonės augimas neliktų tik planuose, „Case IH" sau kelia ir kitus uždavinius. Pasak M. Fosterio, vizija taps tikrove, kai kompanija taps ir technikos pardavėjų, ir žemdirbių partneriu. „Mums tai svarbiausia. Nenorime būti technikos tiekėjais, besirūpinančiais tik mašinų pardavimu. Jei norime augti, turime būti klientų verslo partneriai", - įsitikinęs M. Fosteris.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2013/09