23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/08
Ryškios „Agrovizijos“ spalvos
  • Mano ūkis

Aštunti metai iš eilės Lietuvos augalų apsaugos asociacija, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės institutas ir Lietuvos ūkininkų sąjunga visus, besidominčius žemės ūkio naujovėmis, mokslo pasiekimais, pažangiais technologiniais sprendimais, pakvietė į žemės ūkio technologijų parodą „Agrovizija 2013“. Renginio vieta nesikeičia – tai Žemdirbystės instituto laukai, o parodos plotai, dalyvių ir lankytojų gausa rodo aiškias plėtros tendencijas.

Dangus parodai šįkart buvo palankus – dovanojo giedrą ir karštą orą. Tris dienas vykusiame grandioziniame renginyje net 20 ha plote savo ekspozicijas pristatė daugiau kaip pusšimtis dalyvių: 29 augalininkystės įmonės, 16 žemės ūkio techniką pristatančių įmonių ir 11 kitų žemdirbiams aktualius produktus siūlančių kompanijų.

Pasak LAAA direktorės Aušros Beniulienės, net iki 20 ha išsidriekusioje parodos erdvėje buvo sunku sutalpinti visus norinčius  dalyvauti. „Visada džiaugiamės naujais eksponentais, bet labiausiai didžiuojamės ištikimiausiomis, nuo pat pirmosios parodos dalyvaujančiomis kompanijomis“, – sakė A. Beniulienė. Jau aštuntąjį kartą „Agrovizijoje“ dalyvavo BASF, „Bayer CropScience“, „Baltic Agro“, „Agrokoncernas“, „Dotnuvos projektai“, „Makhteshim-Agan Benelux&Nordic B.V.“, „Syngenta“, „Laumetris“. Nuo antrosios parodos nuolatinių dalyvių būrį papildė „Väderstad“. Visoms šioms kompanijoms šiemet buvo įteikti padėkos medaliai.

Parodai po atviru dangumi didelę įtaką daro orai – svarbūs jie ne tik pačios parodos metu, bet ir visą augalų augimo laikotarpį. Praėjusioji žiema augalų tikrai nenugąsdino, jie, palyginti storu sniego sluoksniu uždengti, puikiai peržiemojo. Tačiau nerimo kėlė vėluojantis pavasaris, o paskui plūstelėjusi šiluma vertė laukelius įrengiančius ir prižiūrinčius Žemdirbystės instituto darbuotojus  suktis dvigubai greičiau. Parodoje augalininkystės įmonių ekspozicijoje šiemet buvo įrengta puspenkto šimto bandymų laukelių, padaugėjo ir demonstruojamų augalų rūšių.

Jau pati renginio vieta – Žemdirbystės instituto laukai – tarsi įpareigoja skleisti naujausias mokslo žinias. Žemdirbiai naudingų patarimų ir mokslininkų rekomendacijų galėjo išgirsti seminaruose aktualiomis temomis: rapsų ir javų apsauga, Fusarium išplitimas ir prevencija vasariniuose javuose, piktžolių kontrolė, efektyvus mėšlo tvarkymas, lietuviškos javų ir žolių veislės, mūsų genetikų pasiekimai daugiamečių žolių selekcijoje. Stiprinti mokslo, verslo ir gamybos ryšius – viena pagrindinių parodos idėjų.

Pernai pirmą kartą paroda buvo mokama – bilietas į renginį kainavo 10 Lt. Tiek pat įėjimas kainavo ir šiemet. Dalyvių apklausa parodė, kad apmokestinimas pasiteisino: atsisijojo lankytojai, ateidavę į parodą tik pažioplinėti, tad parodoje dirbantys vadybininkai, specialistai ir mokslininkai daugiau laiko galėjo skirti konkrečių klausimų turintiems žemdirbiams. Šiemetinę parodą aplankė beveik 8 tūkst. lankytojų. Dažnas jų tvirtino, kad neatvažiuoti į „Agroviziją“ tiesiog neįmanoma – tai būtinas, ryškus ir spalvingas žemdirbiškos vasaros akcentas.