Basf 2024 04 19 / 2024 04 24 A1 Basf 2024 04 19 / 2024 04 24 m1
Mano Ūkis 2013/08
Per metus – septynios naujienos
  • V. Kasperavičienė
  • Mano ūkis

Žydinčių rapsų spalvos žemės ūkio mašinos jau gerai žinomos ne tik Čekijoje, bet ir Europoje. Sparčiai į rinką besiveržianti ir naują gamyklą statanti Čekijos žemės ūkio mašinų gamintoja „Bednar Strom" birželio pabaigoje surengtoje lauko dienoje ketino pademonstruoti naujausius padargus, kuriuos eksponuos parodoje „Agritechnica 2013" Hanoveryje.

Per pastaruosius penkerius metus įmonė gerokai praplėtė produkcijos asortimentą ir modernizavo gamybą. „Bednar Strom" konstruktorių sukurti produktai „Agritechnica 2011" parodoje sulaukė didelės sėkmės ir pripažinimo.

Netoli Mestec Kralovė miestelio vykusioje antrojoje tarptautinėje lauko dienoje dalyvavo svečiai iš aštuoniolikos šalių, parodoje apsilankė per tūkstantį žemdirbių.

Pagrindinis lauko dienos akcentas kultivatorius Fenix FO - patobulintas skutiklio Ecoland variantas. Pastarosios mašinos, kurios ratai gale, modelis buvo kuriamas beveik ketverius metus. Tik 2011-aisais bendrovė skutiklį Ecoland pristatė žemės ūkio technikos parodoje Hanoveryje.

Tie metai buvo labai drėgni ir atskleidė šios mašinos trūkumus. Po metų pasirodė Fenix FO, kuris yra trumpas, kompaktiškas ir manevringas. Mažiau noragų turinčios mašinos privalumas - mažesnis galios poreikis. Padargas sekliai skuta ražienas, vidutiniu gyliu arba giliai purena dirvą, kokybiškai įterpia augalų liekanas.

„Pagal atliekamas funkcijas Fenix FO - labai universalus kultivatorius, nes gali dirbti ir iki 35 cm gyliu, ir sekliai. Kai kemšasi volai, galima juos nuimti. Už ratų sumontuoti noragai supurena padarytas vėžes, jei darbo metu mašiną tenka prilaikyti ratais. Šis padargas turi kelių dydžių darbines dalis. Jeigu norime dirvą kuo labiau suvartyti, dedame plačius kaltus bei verstuvus ir dirbame sekliai, jei reikia supurenti labai giliai, renkamės siauras darbines dalis. Vidutinis plotis leidžia išlaikyti vidurį. Prie šio žemės dirbimo padargo sumontuoti sparneliai išpjauna visą dirvos profilį. Šia mašina „Bednar Strom" labai didžiuojasi", - naująjį modelį pristato bendrovės vadybininkas Gytis Slavinskas.

Dar viena šių metų „Bednar Strom" naujiena - diskinis kultivatorius Swifterdisc XO_F. Šios mašinos pirmtakės ašis kabojo gale ir įrodė, kad fizikos dėsniai veikia -dėl Swifterdisc XO svyravimo dirvos paviršius likdavo nelygus. Patobulintame modelyje, ratus perkėlus į vidurį, prieš volą, net ir judant 26 km/val. greičiu, padargas išlieka stabilus, lyg važiuojant asfaltu.

Čekijos žemės ūkio mašinų gamintoja baigia realizuoti dar vieną idėją ir lapkričio 12-ąją Hanoveryje ketina pademonstruoti žemės dirbimo ir lokalaus tręšimo mašiną Fertibox. „Nežinau, kaip yra Lietuvoje, tačiau kitų Europos šalių ūkininkai nori tręšti giliai. Jei anksčiau trąšas bėrėme ant žemės, dabar siekiama įterpti kuo giliau - net iki 20 cm. Norima, kad išsivysčiusios augalų šaknys, sunaudojusios paviršines trąšas, toliau skverbtųsi į žemę, gautų daugiau vandens, geriau augtų ir subrandintų didesnį derlių", - sako G. Slavinskas.

Tarp naujovių vadybininkas išskyrė ir baigiamą kurti pneumatinę sėjamąją Alfa. Padargas bus skirtas tarpinėms kultūroms ir žolėms sėti.

Mašinų gamintojai žemdirbiams šiais metais pateikė septynias naujoves. Be jau paminėtų pneumatinės sėjamosios, diskinio kultivatoriaus, skutiklio, bendrovė siūlo itin gilaus purenimo kultivatorių Terraland TN_RT. Nuo ankstesnio modelio jis skiriasi tuo, kad šią mašiną galima naudoti ir vasarą, ruošiant dirvas žieminiam rapsui, ir rudenį. Mašina papildyta nuimamu kabinimo įtaisu ir sunkiu galiniu volu. Terraland TN_RT ne tik įdirba žemę iki 55 cm, bet ir galiniu volu sutankina dirvos paviršių.

Kokybiškam žemės dirbimui užbaigti bendrovė žemdirbiams siūlo naujus dviejų tipų prikabinamus volus. Cutterpack turi dvi eiles banguotųjų diskų, kurie pjausto grumstus ir lygina paviršių lengvose žemėse. Presspack skirtas sunkesnėms dirvoms. Dvi eilės plieninių žiedų gerai sutankina dirvos paviršių ir neleidžia išgaruoti drėgmei. Abi mašinos gali būti naudojamos su kultivatoriumi Terraland TO arba kaip atskiri padargai.

Pati įmonė detalių negamina

„Bednar Strom" vadovas Ladislavas Bednaras (Ladislav Bednar) tikina, kad kitais metais žemdirbiai sulauks dar daugiau naujovių. Per pusantrų metų konstruktorių skaičius bendrovėje išaugo beveik dvigubai - iki šešiolikos. Konstruktorių padalinio vadovas Pavelas Syrovatka (Pavel Syrovátka) - ūkininkas, dirbantis apie 100 ha. Pasak L. Bednaro, konstruktoriai kartu su ūkininkais atranda būdų, kaip patenkinti nuolat besikeičiančius žemdirbių poreikius. Kuriant ir testuojant mašinas bendradarbiaujama su Čekijos technikos ir Gyvybės mokslų universitetais, mokslinio tyrimo institutais ir laboratorijomis.

Įmonė pati negamina detalių savo mašinoms. Šį procesą ji patiki kitiems gamintojams. Bendrovėje mašinos konstruojamos, išbandomos, dažomos ir surenkamos, kontroliuojama komplektuojamųjų dalių kokybė.

Iki šiol čekų gamykla, rinkai teikianti 50 pavadinimų produktus, save titulavo kaip žemės dirbimo mašinų gamintoją, tačiau kai į rinką paleido sėjamąsias Alfa ir Omega bei sėjai ir tręšimui skirtą padargą Fertibox, įvardijimą tikriausiai teks keisti. Praėjusiais metais „Bednar Strom" pardavė apie 800 mašinų, o šiuo metu jau turi tokį pat užsakymų skaičių, kuris, kaip tikimasi, iki metų pabaigos, ypač po parodos Vokietijoje, dar ūgtelės.

„Šiandien mūsų techniką galima pamatyti beveik visos Europos laukuose. Tačiau konkurencingoje aplinkoje išlieka tik geriausieji ir stipriausieji. Štai kodėl nuolat modernizuojame savo gamyklą ir gamybos ciklo sistemas. Planuojame, kad gamybiniai pajėgumai padvigubės, kai pradės veikti miltelinio dažymo linija ir mašinų logistikos skyrius", - tvirtina L. Bednaras.

Praėjusiais metais buvo baigta mašinų gamyklos administracinių patalpų Richnovo prie Knežno miestelyje modernizacija, darbuotojams sudarytos komfortiškesnės darbo sąlygos. Šiuo metu sparčiai vyksta gamyklos plėtra, ją užbaigus gamybiniai plotai padidės nuo 5 375 iki 9 219 m². Po vienu stogu įsikurs miltelinio dažymo cechas, surinkimo salė, hidraulinių sistemų gamybos cechas, daugiaaukštė sandėliavimo sistema ir logistikos salė.

Pasak gamybos direktoriaus Vojtecho Bednaro (Vojtěch Bednar), modernizuojant gamybą, keičiasi ir darbuotojų skaičius. Jei 2012 m. gamykloje dirbo 105, tai šiuo metu - 85 žmonės.

„Bednar Strom" gamykloje lankausi pirmą kartą, tačiau didžiausią įspūdį paliko pažanga ir tai, kokiais tempais įmonė vystosi. Reakcija į klientų nusiskundimus labai greita. Nuo pirmo produkto pasirodymo iki dabartinio lygio praėjo palyginti trumpas laikotarpis, tačiau tobulėjimas akivaizdus kasmet, - įspūdžiais iš kelionės dalijasi Šiaulių rajono ūkininkas Darius Malinauskas. - Esu lankęsis žemės ūkio mašinų gamyklose Anglijoje, Švedijoje ir galiu pasakyti, kad dažymo kokybė įmonėje nepriekaištinga, viena moderniausių Vidurio Europoje.

Detalės džiovinamos 180 °C temperatūroje, nudažytų detalių šveitimui naudojamas ne smėlis, o metalo grūdeliai.

Ūkininkas pasirinko šios įmonės kultivatorių Fenix FO. Jo nuomone, padargas gerokai pigesnis, tačiau kokybe panašus į konkurentų vokiečių ar švedų mašinas. Šį kultivatorių jau buvo galima pamatyti Kėdainių rajone vykusioje aštuntojoje žemės ūkio technologijų parodoje „Agrovizija 2013".

Žydinčių rapsų spalvos mašinos - ne naujiena Lietuvos laukuose

Netrukus į Jurbarko rajono „Kamės ūkį" turėtų atkeliauti „Bednar Strom" metų gaminys - diskinis kultivatorius Swifterdisc XO_F. Iš viso Lietuvos ūkininkai yra įsigiję kelias dešimtis „Bednar Strom" gamintų mašinų. Neseniai čekų žemės ūkio padargų gamintojų prekybos partnere tapo Šiaulių bendrovė „Baltmac". Bendrovės direktorius Marius Bačiulis tikisi, kad netrukus mūsų šalies laukuose padaugės žydinčių rapsų spalvos technikos.

V. Kasperavičienė

Mano ūkis, 2013/08