23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/08
Kada naikinti piktžoles žieminiuose rapsuose
  • G. Kadžienė
  • Mano ūkis

Vos tik prasidėjus javapjūtei, jau planuojame, kaip organizuosime žieminių rapsų sėjos darbus: kas bus priešsėlis, kuriame lauke reikia greičiau nuimti derlių, kad galėtume dirvą ruošti sėjai, kokią žemės dirbimo technologiją taikysime, kokią rapsų veislę pasirinksime, kuo tręšime ir kada naikinsime piktžoles. Klausimų kyla nemažai, sprendimus tenka priimti greitai, o atsakymus labai dažnai diktuoja meteorologinės sąlygos.

Rudeninė sėja dažniausiai prasideda nuo žieminių rapsų, o dirva jiems ruošiama, kai javapjūtė tik įsibėgėja. Nespėję sudoroti šiųmečio derliaus, galvojame, ką kulsime kitąmet, taigi žemdirbiams tenka nelengva užduotis suderinti visus darbus. Rapsų sėjos laikas trumpas, o meteorologinės sąlygos ne visada būna palankios ir priešsėlio derliaus nuėmimui, ir dirvos paruošimui, ir pačiai sėjai. Nuo to kaip, po ko ir kada pasėjami rapsai, priklauso ir piktžolių kontrolė.

Neariminio žemės dirbimo specifika

Taupydami laiką, darbo sąnaudas ir lėšas, nemažai ūkininkų renkasi supaprastinto, neariminio, žemės dirbimo technologijas. Taikant tokį dirbimą dažnai susiduriama su augalų liekanų, „senų" piktžolių (sudygusių iki sėjos), pabirų problema.

Pasėlyje, kur gausu augalų liekanų, dirvinio veikimo herbicidai veikia prasčiau dėl netolygaus jų padengimo, o įprastinio veikimo herbicidai sunkiau veikia „senas" piktžoles. Tokiais atvejais, kai po priešsėlio derliaus nuėmimo yra piktžolių ir pabirų (ypač kai sėjama tiesiai į ražieną), rekomenduojama iki sėjos panaudoti glifosatą, o pagrindinei piktžolių kontrolei naudoti herbicidus po rapsų augalų sudygimo.

Rapsų herbicidų pasirinkimas

Didžioji dalis rapsams registruotų herbicidų, skirtų dviskilčių ir kai kurių vienaskilčių piktžolių kontrolei, yra dirvinio veikimo (Brasanas, Kalifas, Kalifas mega, Nimbus, Teridoksas) arba savo sudėtyje turi ir dirvinio, ir įprastinio veikimo (veikia patekę ant augalo) medžiagų (Butizanas 400, Butizanas Star, Sultanas, Sultanas super). Visus šiuos herbicidus galima purkšti po sėjos iki rapsų sudygimo, o Butizaną 400, Butizaną Star, Sultaną ir Sultaną super taip pat ir po sudygimo iki 2-4 lapelių tarpsnio. Pastarieji herbicidai geriausiai veikia vos dygstančias piktžoles iki 2 tikrųjų lapelių tarpsnio.

Vėliau naudojami įprastinio veikimo herbicidai: Foksas, kai rapsai turi 3-6 lapelius, o nuo 4 lapelių tarpsnio, rudenį bei pavasarį atsinaujinus vegetacijai, iki butonų formavimosi pradžios - Galera ir Lontrelas. Pasirenkant herbicidą svarbiausia atkreipti dėmesį į veikimo spektrą (kokias piktžoles kontroliuoja), kokios veikliosios medžiagos įeina į jo sudėtį, panaudojimo laiką ir sąlygas.

Pagrindinės žieminių rapsų piktžolės

Vienos žalingesnių ir labiausiai paplitusių piktžolių žieminių rapsų pasėliuose yra kibieji lipikai ir bekvapiai šunramuniai. Rudenį sąlygos būna gana palankios šioms piktžolėms sudygti, o peržiemojusios jos auga intensyviai, stipriai konkuruodamos su rapsais stelbia pasėlį.

Iki sudygimo arba jau dygstančius (geriausiai iki 2 tikrųjų lapelių tarpsnio) kibiuosius lipikus ir bekvapius šunramunius puikiai veikia visi dirvinio bei dirvinio-įprastinio veikimo herbicidai, išskyrus Kalifą (klomazonas), kuris silpniau veikia šunramunius, todėl jį dažniausiai rekomenduojama purkšti kartu su Sultanu. Vėlesniuose tarpsniuose, taip pat ir pavasarį, atsinaujinus vegetacijai, lipikus ir šunramunius puikiai naikina Galera, o jei lipikų nėra, pakanka panaudoti Lontrelą.

Dirviniai garstukai, vasariniuose rapsuose padarantys nemažai žalos, žieminiuose nėra tokie pavojingi, nes per žiemą iššąla ir didesnės žalos nedaro. Tačiau gausiai išplitę garstukai labai stelbia pasėlį, rapsai gali ištįsti, susilpnėti bei silpniau žiemoti. Juos gana gerai galima sukontroliuoti iki sudygimo purškiant herbicidais, turinčiais veikliųjų medžiagų metazachloro ar dimetachloro, o purškiant vėliau - herbicidu Foksu.

Baltosios balandos yra vasarinė piktžolė - rudenį sudygusi ji neperžiemoja. Vis dėlto gali būti žalinga sudygusi pavasarį išretėjusiuose (iššalusiuose) žieminių rapsų plotuose. Tokiais atvejais balandos kontroliuojamos pavasarį panaudojant Galerą.

Herbicidų purškimas iki rapsų sudygimo

Purškiant herbicidais po sėjos iki rapsų sudygimo svarbu, kad dirvos paviršius būtų gerai išlygintas, kuo mažiau augalų liekanų (nebūtų šiaudų krūvų), o dirvožemis pakankamai drėgnas arba artimiausiu metu prognozuojamas lietus. Žieminių rapsų pasėliuose dirvos drėgmės dažniausiai pakanka, ir, purškiant iki sudygimo, dauguma pagrindinių piktžolių rūšių kontroliuojamos labai gerai, nes šių herbicidų veikimo spektras palyginti platus.

Vis dėlto, jei po sėjos ilgesnį laiką nelyja, herbicidai gali būti ir nepakankamai veiksmingi. Jei po purškimo herbicidais gausiai palyja, pasėlis gali šiek tiek stresuoti (praretėti, atsirasti lapų deformacijų, pabalimų), tačiau ilgainiui šie simptomai išnyksta, o praretėję rapsai labiau šakojasi, taip kompensuodami galimus nuostolius.

Rapsai labiau stresuoja suspaustose, linkusiose užmirkti dirvose. Tokiose dirvose geriau herbicidus naudoti po sudygimo. Taip pat vėlesnės sėjos pasėliuose nerekomenduojama purkšti herbicidais, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos klomazono, nes dėl galimo streso kuriam laikui gali sulėtėti rapsų augimas.

Herbicidų purškimas sudygus rapsams

Purškiant rapsus po sudygimo, labai svarbus piktžolių išsivystymo tarpsnis, pasėlio būklė (augalų pasiskirstymas pasėlyje, sudygimas, augalų augimas) ir meteorologinės sąlygos. Dirvinio - įprastinio veikimo herbicidų spektras yra platus, jie naikina daugumą pagrindinių piktžolių. Šie herbicidai geriau veikia, kai piktžolės yra vos tik sudygusios iki 2 lapelių tarpsnio.

Vėliau, kai rapsai šiek tiek ūgteli, galima rinktis įprastinio veikimo herbicidus. Jų veikimo spektras šiek tiek siauresnis, nukreiptas į tam tikras piktžolių rūšis. Purškiant Foksą labai svarbu, kad augalai nebūtų šlapi, nes gali labiau stresuoti. Galerą nerekomenduojama purkšti mišiniuose, ypač su skystomis trąšomis. Taip pat labai svarbi oro temperatūra. Ji turėtų būti ne žemesnė kaip 8-9 °C ir ne aukštesnė kaip 25 °C.

Po purškimo visais šiais herbicidais iki pirmojo lietaus turėtų praeiti ne mažiau kaip dvi, o dar geriau - šešios valandos.

Herbicidų purškimas pavasarį

Jei iš rudens nebuvo panaudoti herbicidai arba jie nebuvo pakankamai veiksmingi kai kurioms piktžolių rūšims, arba neperžiemojusių rapsų vietose pridygo dviskilčių piktžolių, pavasarį jas galima naikinti Galera arba Lontrelu, priklausomai nuo piktžolių rūšių. Abu šie herbicidai puikiai naikina šunramunius, rugiagėles, kiečius usnis, pienes, o Galera dar ir lipikus, balandas, rūgtis. Pasėliai purškiami atsinaujinus rapsų ir piktžolių vegetacijai, bet ne vėliau kaip iki rapsų butonizacijos pradžios (kol žiedpumpuriai apgobti lapelių), kai oro temperatūra purškimo metu yra ne žemesnė kaip 8 °C.

Pavasarį rapsai auga labai greitai ir herbicidų panaudojimo laikas yra ypač trumpas. Be to, tuo pačiu metu prasideda ir pavasarinės sėjos darbai, todėl, kiek įmanoma, piktžoles vertėtų sunaikinti iš rudens.

G. Kadžienė

Mano ūkis, 2013/08